ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Απρίλη 2016
Σελ. /24
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ
Τρίτη και ... φαρμακερή

Τέλος στα όνειρα του Παναθηναϊκού για πρόκριση στο φάιναλ φορ του Βερολίνου έβαλε χτες οριστικά η Λαμποράλ Κούτσα, αφού επικράτησε για τρίτη φορά των πρασίνων, τώρα στο ΟΑΚΑ με 84-75. Ετσι με συνολικό σκορ 3-0 νίκες η βασκική ομάδα είναι αυτή που πήρε το εισιτήριο για την τετράδα (θα αντιμετωπίσει την Φενέρ στον ένα ημιτελικό), επιστρέφοντας μάλιστα στη συγκεκριμένη φάση μετά απο 8 χρόνια (Μαδρίτη 2008). Η ελληνική ομάδα, παρά τις προσπάθειες να ανατρέψει τα δεδομένα που είχαν δημιουργηθεί στη Βιτόρια (0-2 ήττες), εντούτοις για μια ακόμα φορά παρουσιάστηκε χωρίς λύσεις, κυρίως στα περιφερειακά σουτ των αντιπάλων. Οι «πράσινοι», αν και μεχρι το 30`, παρά τις αδυναμίες τους, παρέμεναν εντός του αγώνα (17-20 στο 10`, 37-42 ημίχρονο, 55-56 στο 30`), κατέρρευσαν στο τελευταίο δεκάλεπτο. Σε αυτό συντέλεσε και η επιθετική έξαρση του Ντάριους Ανταμς, που με 7 τρίποντα άνοιξε το δρόμο της Λαμποράλ για την νίκη.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Διαμαντίδης 8, Χέινς, Πάβλοβιτς, Γιάνκοβιτς 10 (2), Φώτσης 8, Ραντούλιτσα 13, Φελντέιν, Γκιστ 11 (1), Καλάθης 6, Κούζμιτς 6, Γουίλιαμς 11 (1), Χάντερ 2.

ΛΑΜΠΟΡΑΛ ΚΟΥΤΣΑ: Τζέιμς 20 (4), Πλάνινιτς 8, Μπουρούσης 9 (1), Μπλάζιτς 4, Τιγί, Ανταμς 24 (3), Κορμπάτσο 6 (2), Μπερτάνς 13 (1).

  • Οι Φενερμπαχτσέ και ΤΣΣΚΑ Μόσχας προκρίθηκαν στο φάιναλ φορ, επικρατώντας για τρίτη φορά των Ρεάλ Μαδρίτης στην Ισπανία με 75-63 και Ερυθρού Αστέρα στο Βελιγράδι με 78-71 αντίστοιχα. Η Μπαρτσελόνα στη Βαρκελώνη έκανε το 2-1 επί της Λοκομοτίβ Κουμπάν (82-70).
ΑΕΚ
Μετά τις αιχμές ... διαζύγιο με Πογιέτ

Καταιγιστικές εξελίξεις στο θέμα της τεχνικής ηγεσίας υπήρξαν χτες στην ΑΕΚ, με τον Γκουστάβο Πογιέτ να αποτελεί πλέον παρελθόν για την ομάδα, λίγες ώρες πριν από τη σημερινή αναμέτρηση με τον Ατρόμητο για το Κύπελλο (θα κοουτσάρει ο Στ. Μανωλάς). Σε χτεσινοβραδινή συνάντηση του Ουρουγουανού τεχνικού με τον εκτελεστικό διευθυντή της ΠΑΕ, Ντούσαν Μπάγεβιτς, οριστικοποιήθηκε η λύση της συνεργασίας. Οι εξελίξεις άρχισαν να τρέχουν από χτες το απόγευμα όταν και προηγήθηκε γραπτή δήλωση, και μάλιστα με αιχμές, για διάφορα ζητήματα, του Πογιέτ με την οποία γνωστοποιούσε ότι μετά το τέλος της σεζόν θα αποχωρήσει από την ομάδα. Παράλληλα, χαρακτήριζε παραπλανητικά τα δημοσιεύματα που τον ήθελαν να είχε συμφωνήσει με τους διοικούντες την Ενωση να τα ξαναπούν στο τέλος της σεζόν για ανανέωση της συνεργασίας. Αντίθετα, φέρεται να ενημέρωσε τους συνεργάτες του ότι στη συνάντηση δεν επιτεύχθηκε συμφωνία ούτε ορίστηκε νέο ραντεβού. Για τη χρονική στιγμή που επέλεξε, ο Πογιέτ επισήμανε πως το έκανε προκειμένου να ενημερώσει έγκαιρα την ΠΑΕ ενόψει του προγραμματισμού της νέας σεζόν.

Στη δήλωσή του πάντως υπήρχαν αιχμές ότι ...οδηγήθηκε στην αποχώρηση, αναφέροντας πως «...αποφάσισα ότι θα φύγω το καλοκαίρι ενάντια στην ξεκάθαρα αρχική μου επιθυμία και πρόθεση να μείνω στην ΑΕΚ».

Μάλιστα, οι χτεσινοβραδινές εξελίξεις και το οριστικό διαζύγιο ήρθαν παρά την ανακοίνωση της ΠΑΕ, στην οποία τονιζόταν πως προέχει ο αγώνας με τον Ατρόμητο και παρέπεμπε τις όποιες εξελίξεις για μετά.

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - ΚΥΠΕΛΛΟ
Επανέναρξη στο ΟΑΚΑ σήμερα

Με τη διεξαγωγή του πρώτου αγώνα για τον έναν ημιτελικό της διοργάνωσης, αυτόν μεταξύ της ΑΕΚ και του Ατρομήτου στο ΟΑΚΑ (19.00, ΟΤΕ Sports 1), ξαναρχίζει το Κύπελλο μετά την πρόσφατη συμφωνία μεταξύ υφυπουργού Αθλητισμού και ΕΠΟ - FIFA για αλλαγές στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ωστόσο, σημειώνεται πως τόσο ο σημερινός αγώνας όσο και η ρεβάνς του στο Περιστέρι αλλά και η ρεβάνς στο «Γ. Καραϊσκάκης» μεταξύ Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ (οι ρεβάνς στις 26 Απρίλη) θα διεξαχθούν χωρίς θεατές μετά από απόφαση του υφυπουργού. Υπό ειδικό καθεστώς, με την παρουσία μαθητών στις εξέδρες, θα διεξαχθεί ο τελικός (7 Μάη), ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να διαιτητεύσει ξένος.

Στο αγωνιστικό μέρος, η ΑΕΚ θα παρουσιαστεί στη σκιά των εξελίξεων στην υπόθεση Πογιέτ και με ερώτημα τη συμμετοχή του Μπαρμπόσα, που δεν είναι πλήρως έτοιμος μετά τον τραυματισμό του. Για τον Ατρόμητο απών θα είναι ο τραυματίας Βραζιλιάνος μέσος Σουμπίνιο.

Ο «βασιλιάς» τέλειωσε... ζήτω ο «βασιλιάς»!

Αγγίζει τα όρια του «μπλακ χιούμορ», σε ένα συνέδριο όπου η συζήτηση αφορά το πώς το «εμπόρευμα - αθλητισμός» θα γίνει πιο ελκυστικό και κερδοφόρο για διάφορους επιχειρηματίες και επιχειρηματικούς ομίλους εντός και εκτός συνόρων, κάποιος να μιλάει για τον... μαζικό αθλητισμό. Πόσο μάλλον όταν αυτός ο κάποιος είναι ο υφυπουργός αθλητισμού Στ. Κοντονής, που έδωσε προ ημερών το «παρών» στο συνέδριο που διοργάνωσαν η «24MEDIA» σε συνεργασία με την εταιρεία επικοινωνίας Symeon G. Tsomokos και φυσικά δεκάδες χορηγούς, συνέδριο που είχε ως θέμα τον αθλητισμό και τη «business & marketing» πλευρά του.

Μη νομίζετε φυσικά ότι ο υφυπουργός αναφέρθηκε στο πώς μπορεί να ικανοποιηθεί μια σύγχρονη λαϊκή ανάγκη και το δικαίωμα στην άθληση και τη φυσική αγωγή για όλους. Οσο γι' αυτό και η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, παρά τις «κορώνες», έχει δώσει πολλά δείγματα γραφής, αφού αξιοποιώντας ως άλλοθι την οικονομική κρίση συνεχίζει την πολιτική του πετσοκόμματος των αθλητικών επιχορηγήσεων που εφάρμοσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, οδηγώντας σωματεία και Ομοσπονδίες είτε να κατεβάζουν ρολά είτε να οδηγούνται στην επιβολή χαρατσιών προς τους αθλούμενους και τις οικογένειές τους, στους οποίους μετακυλούν τα έξοδα. Για να μην πούμε φυσικά για την ακόμα χειρότερη κατάσταση στον ειδικό αθλητισμό, για τον σχολικό αθλητισμό, τις δεκάδες δημόσιες αθλητικές εγκαταστάσεις που είναι αφημένες στην τύχη τους, με κάποιες από αυτές να γίνονται φιλέτα για τους επιχειρηματίες.

Ομως υπάρχει και κάτι πιο σημαντικό και «πονηρό» στην τοποθέτηση του υφυπουργού. Κι αυτό δεν είναι άλλο από την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να πείσει ότι τάχα (και αυτή) η ανάγκη του λαού και της νεολαίας για αθλητισμό και φυσική αγωγή, ανάγκη που όπως παραδέχεται αυξάνεται, μπορεί τάχα να ικανοποιηθεί μέσα στο σημερινό σύστημα του εμπορευματοποιημένου αθλητισμού. «Αρκεί» όπως είπε ο κ. υφυπουργός να υπάρξει «κάθαρση». Να «τελειώσει η βασιλεία» «ατόμων και ομάδων με αντιδημοκρατική και αυταρχική συμπεριφορά», «που παρανομούν, κινούνται στο ημίφως, εκβιάζουν και απειλούν». Και ποιος να ρθει; Μα, οι επόμενοι «βασιλιάδες» - επιχειρηματίες που από τον ΣΥΡΙΖΑ βαφτίζονται «υγιείς και παραγωγικές δυνάμεις». Για τους οποίους ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως και συνολικά το καπιταλιστικό κράτος, θα «καθαρίσουν», παραδίδοντας το «αθλητικό προϊόν» «αγνό» και «ευπαρουσίαστο» για παραπέρα κέρδη. Το γνωστό δηλαδή παραμύθι της σοσιαλδημοκρατίας ότι καπιταλιστικό κέρδος και λαϊκές ανάγκες μπορούν τάχα να συμβιβαστούν. Αποψη όχι απλά ανεδαφική, όπως δείχνουν και όλα τα παραδείγματα και στη χώρα μας, που αποδεικνύουν ότι η δράση των επιχειρηματιών στον αθλητισμό αντιστρατεύεται εξ ορισμού την ανάγκη για μαζικό - λαϊκό αθλητισμό, αλλά πραγματικά επικίνδυνη.

Σε αυτό το πλαίσιο, δεν μπορεί παρά να επιφυλάσσεται και ο αντίστοιχος ρόλος για τον «μαζικό αθλητισμό». Να ποιος είναι με τα λόγια του υφυπουργού: «Χωρίς την ανιδιοτελή, την εθελοντική προσφορά των χιλιάδων συμπολιτών μας, που αποτελούν και το υγιές κομμάτι της πλειοψηφίας των ασχολούμενων με τον αθλητισμό, δεν θα υπήρχε καμία βιώσιμη και νομιμοποιητική βάση για την επαγγελματική υπερδομή». Η ανάγκη δηλαδή για άθληση είναι το έδαφος για την πλήρη εφόρμηση των επιχειρηματιών και σε αυτό το πεδίο, αλλά και για την ιδεολογική «νομιμοποίηση» στη συνείδηση του λαού της δράσης των επιχειρηματικών ομίλων και εδώ. Πραγματικά επικίνδυνη προσπάθεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και άλλων να στρατεύσουν το λαό κάτω από τις σημαίες των επιχειρηματικών συμφερόντων, που πρέπει να απαντηθεί στην πράξη από το εργατικό - λαϊκό κίνημα, που μαζί με τα υπόλοιπα πρέπει να παλέψει για δωρεάν αθλητισμό για όλους, χωρίς καμία επιχειρηματική δράση.


Τ.Γ.

ΒΟΛΕΪ
Πρώτο βήμα από τον ΠΑΟΚ

Το πρώτο βήμα για την κατάκτηση και του φετινού τίτλου στη Volleyleague έκανε χτες ο ΠΑΟΚ, που στον πρώτο τελικό επικράτησε στη Σύρο του Φοίνικα με 3-0 (22-25, 23-25, 14-25), σπάζοντας το πλεονέκτημα έδρας των «Πειρατών». Ετσι, ενόψει του 2ου αγώνα στην Πυλαία, την Παρασκευή, ο «Δικέφαλος» έχει την τύχη στα χέρια του προκειμένου να διπλασιάσει τις νίκες που θα τον φέρουν μια ανάσα από το τρόπαιο (ο πρωταθλητής κρίνεται στις 3 νίκες). Οι φιλοξενούμενοι, με τη φόρα αλλά και την ανεβασμένη ψυχολογία από τον αποκλεισμό του Ολυμπιακού στα ημιτελικά, κυριάρχησαν στα βασικά σημεία του αγώνα. Κορυφαίος για τους νικητές, ακόμη μια φορά, ήταν ο Κουβανός Σεπέδα, για τον οποίο οι γηπεδούχοι δεν μπόρεσαν να βρουν λύσεις για την αντιμετώπισή του.

«Ολα για το προϊόν και τα κέρδη»

Ξεκάθαρος για μια ακόμα φορά για το πώς η ίδια η Ευρωλίγκα αντιμετωπίζει τις διοργανώσεις της και το τι επιζητά από το ευρωπαϊκό μπάσκετ ήταν ο ισχυρός άνδρας της Λίγκας Τζόρντι Μπερτομέου. Ο Ισπανός παράγοντας, μιλώντας στο πρόσφατο συνέδριο αθλητικού μάρκετινγκ «Game Changer 2016» στην Ελλάδα, ξεκαθάρισε πως η πρόθεση της Ευρωλίγκας είναι η «δημιουργία ενός εξαιρετικής ποιότητας προϊόν προς το κοινό».

Για τον Μπερτομέου, τόσο η Ευρωλίγκα όσο και το Εurocup είναι προϊόντα που πρέπει να αξιοποιηθούν, να αναβαθμιστούν και να πλασαριστούν με τον καλύτερο τρόπο, προκειμένου να κερδηθεί το μεγαλύτερο μερίδιο στην πίτα των κερδών. «Το προϊόν μας είναι ο ανταγωνισμός. Θέλουμε να υπάρχει το προϊόν μας σε κάθε πλατφόρμα. Χρειαζόμαστε ευελιξία, διότι η ευελιξία μας δίνει ελευθερία», ανέφερε στην ομιλία του εστιάζοντας και στην σημασία της συνεργασίας με τα λεγόμενα «brand names» (κορυφαίες μάρκες) του χώρου.

Και φυσικά οι όποιες αναφορές προς φιλάθλους από τον εκτελεστικό διευθυντή της Ευρωλίγκας είναι προφανές ότι αφορούν τον ρόλο που έχουν αυτοί πρωτίστως ως καταναλωτική μάζα που αποφέρει τα κέρδη σε αυτούς που συσχετίζονται (πολυεθνικές, χορηγοί) με τις διοργανώσεις - προϊόντα.

«Το άθλημά μας έχει τα χαρακτηριστικά για να γίνει ένα top προϊόν. Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ότι υπάρχουν και οι ανταγωνιστές μας. Η ποιότητα είναι το πρώτο συστατικό και πρέπει να δοθεί μέσω των κορυφαίων ομάδων, κάθε βδομάδα, κάθε χρόνο. Θέλουμε τους καλύτερους παίκτες για να δημιουργήσουμε αστέρες και ήρωες, αυτούς που θέλουν να ακούν οι φίλαθλοι για να είναι κοντά μας...», ανέφερε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Ισπανός παράγοντας.

ΠΟΛΟ
Αγχωτικό προβάδισμα για Βουλιαγμένη

Εστω και πολύ δυσκολότερα του αναμενομένου, αφού έπαιξε με τη... φωτιά, η Βουλιαγμένη κατάφερε τελικά χτες να κάμψει την αντίσταση του Παναθηναϊκού και να επικρατήσει με 12-10 στην έδρα της, στο πρώτο ματς για τα ημιτελικά της Α1 ανδρών. Ετσι, ο ΝΟΒ έκανε το 1-0 στις νίκες έναντι των «πρασίνων» και πλέον οι δύο αντίπαλοι θα τα ξαναπούν στα Ιλίσια στο δεύτερο αγώνα. Σημειώνεται πως η πρόκριση στον τελικό κρίνεται στις 2 νίκες ενώ το πλεονέκτημα έδρας σε περίπτωση 3ου παιχνιδιού έχει η ομάδα που τερμάτισε ψηλότερα στη βαθμολογία.

Σήμερα, θα διεξαχθεί το πρώτο παιχνίδι για τον άλλο ημιτελικό μεταξύ Ολυμπιακού - Εθνικού (20.30, Νοvasports 4), στο για τυπικούς λόγους πειραιώτικο ντέρμπι. Οι αήττητοι φέτος σε Ελλάδα και Ευρώπη «ερυθρόλευκοι» είναι το απόλυτο φαβορί για τον τίτλο.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ