ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Μάρτη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Ολοκληρώνονται σήμερα οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής

«Ενεργειακή ένωση» και «Ανατολική Εταιρική Σχέση» στο επίκεντρο των χτεσινών εργασιών

«Οικογενειακή» φωτογραφία από τη χτεσινή, πρώτη μέρα της Συνόδου της λυκοσυμμαχίας

Eurokinissi

«Οικογενειακή» φωτογραφία από τη χτεσινή, πρώτη μέρα της Συνόδου της λυκοσυμμαχίας
Αρχισαν χτες και ολοκληρώνονται σήμερα στις Βρυξέλλες οι εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (σ.σ.: η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ - συμμετέχουν οι αρχηγοί των κρατών - μελών της). Ανοίγοντας τις εργασίες χτες ο πρόεδρος του Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ εξέφρασε την άποψη ότι η ευρωπαϊκή οικονομία παρουσιάζει βελτίωση ευνοούμενη από παράγοντες όπως η πτώση των τιμών του πετρελαίου, η ώθηση στις εξαγωγές λόγω αδύναμου ευρώ, το «ζεστό» χρήμα που μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων αλλά και με το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ θα κατευθυνθεί στοχευμένα στη στήριξη της ανάκαμψης της καπιταλιστικής κερδοφορίας σε κράτη - μέλη.

Ο Ντ. Τουσκ δεν έκρυψε την ανησυχία του για το γεγονός ότι καθυστερούν «μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας», προϊδεάζοντας για νέες ανατροπές σε βάρος των εργαζομένων, αλλά και για τον κίνδυνο ξανακυλίσματος σε κρίση, υποστηρίζοντας ότι για την αποτροπή του απαιτούνται «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», με τις οποίες «διασφαλίζουμε ότι αυτό θα είναι μια μακροπρόθεσμη βελτίωση, όχι μια σύντομη ρωγμή του φωτός».

«Ενεργειακή ένωση» για λογαριασμό των ευρωενωσιακών μονοπωλίων

Χτες, στο επίκεντρο των εργασιών βρέθηκε η «ενεργειακή ένωση» της ΕΕ, με τον Ντ. Τουσκ να σημειώνει πως η Ενέργεια «είναι, όπως ήταν πάντα, στην καρδιά του ευρωπαϊκού εγχειρήματος» καθώς οι επιχειρηματικοί όμιλοι «χρειάζονται επειγόντως έναν ενεργειακό εφοδιασμό που να είναι ασφαλής, οικονομικά προσιτός και βιώσιμος».«Η νέα ενεργειακή μας ένωση θα μεταρρυθμίσει και θα αναδιοργανώσει την ενεργειακή μας πολιτική ώστε να γίνει θεμέλιος λίθος μιας νέας ευρωπαϊκής οικονομίας. Αυτό δεν μπορεί να γίνει μονομιάς. Ετσι, σήμερα το απόγευμα, θα ήθελα να επικεντρωθούμε στην ασφάλεια του εφοδιασμού ως ένα πρώτο βήμα», ανέφερε.

Επί του θέματος και με στόχο την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απεξάρτηση των ευρωενωσιακών μονοπωλίων από το ρώσικο φυσικό αέριο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε, μεταξύ άλλων, να επισπεύσει τα έργα υποδομής, που είναι ικανά να διασφαλίσουν την «ενεργειακή ασφάλεια» και την εύρυθμη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς Ενέργειας, να ενισχύσει το νομοθετικό πλαίσιο για την ασφάλεια του εφοδιασμού ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, να εξασφαλιστεί η πλήρης συμμόρφωση με τη νομοθεσία της ΕΕ όλων των συμφωνιών που σχετίζονται με την αγορά του φυσικού αερίου από εξωτερικούς προμηθευτές. Ακόμα, γίνεται λόγος για ανάπτυξη ενός πιο αποτελεσματικού, ευέλικτου σχεδιασμού της αγοράς, ταυτόχρονα με ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας, μεταξύ άλλων και με τις γειτονικές χώρες, διασφαλίζοντας και το δικαίωμα των κρατών - μελών να αποφασίζουν για το δικό τους ενεργειακό μείγμα, ώστε να εξασφαλίζεται παροχή φτηνής Ενέργειας για τη βιομηχανία και τα νοικοκυριά. Τέλος, αποφασίστηκε η χρήση όλων των μέσων εξωτερικής πολιτικής για τη δημιουργία στρατηγικών συνεργασιών Ενέργειας με σημαντικές χώρες παραγωγής και διέλευσης, ενώ παράλληλα γίνεται λόγος για εξασφάλιση του κυριαρχικού δικαιώματος των κρατών - μελών να εξερευνήσουν και να αναπτύξουν τους φυσικούς τους πόρους.

Η Ανατολική Εταιρική Σχέση

Το Συμβούλιο συζήτησε, επίσης, χτες για την πορεία της προετοιμασίας της Συνόδου Κορυφής της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης στη Ρίγα, το Μάη. Ο Ντ. Τουσκ επανέλαβε τη δέσμευση απέναντι στις έξι χώρες που συμμετέχουν για βοήθεια προσαρμοσμένη στις ανάγκες των οικονομιών τους. «Κάθε χώρα είναι μοναδική, σε διαφορετικά στάδια, με διαφορετικές ανάγκες. Ετσι, η μελλοντική βοήθειά μας πρέπει να είναι πιο προσαρμοσμένη για κάθε επιμέρους περίπτωση», είπε μεταξύ άλλων.

Η κατάσταση στην Ουκρανία και τα παραπέρα μέτρα σε βάρος της Ρωσίας απασχόλησαν επίσης το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Οπως υποστήριξε ο πρόεδρός του, «ένας από τους καλύτερους τρόπους στήριξης της Ουκρανίας θα είναι να διατηρήσουμε την πίεση των κυρώσεων στη Ρωσία μέχρι να δούμε μια πλήρη εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ. Αυτό θα πρέπει να καταλήξει στην επανάκτηση απ' την Ουκρανία του ελέγχου των συνόρων της».

Σήμερα, εξάλλου, αναμένεται να συζητηθεί η κατάσταση στη Λιβύη. Ο Ντ. Τουσκ εξέφρασε την ανησυχία της ΕΕ για «την αυξημένη τρομοκρατική δραστηριότητα εκεί, όχι μόνο στη Λιβύη, αλλά σε ολόκληρη την περιοχή» και πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι «για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων σωστά, πρέπει να υπάρχει μια πολιτική λύση χωρίς καθυστέρηση και κυβέρνηση στη Λιβύη εθνικής ενότητας».

Ακόμα, θα συζητηθούν οι προοπτικές για την οικονομική ανάπτυξη και η εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων από κράτη - μέλη.

Τέλος, σήμερα θα συζητηθεί η «Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου και Επενδύσεων» (ΤΤΙΡ) με τον Ντ. Τουσκ να δηλώνει χτες ότι οι πρόσφατες συνομιλίες του με τον Μπ. Ομπάμα στις ΗΠΑ τον έπεισαν για τη στρατηγική και οικονομική σημασία της Διατλαντικής Συμφωνίας που κατά τη γνώμη του πρέπει να απασχολήσει εντατικότερα την ΕΕ.


Ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΤΑΙΠΕΔ και οι «άνθρωποι της αγοράς»

Τις προηγούμενες μέρες δόθηκαν στη δημοσιότητα ορισμένα από τα ονόματα που, με απόφαση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, θα στελεχώσουν το ΤΑΙΠΕΔ, τον οργανισμό που έχει αναλάβει την «αξιοποίηση» των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου για να υπάρξουν έσοδα στα ταμεία του κράτους. Με αυτή την αφορμή, αξίζει να δούμε μερικές πλευρές της ουσίας αυτής της υπόθεσης. Το ΤΑΙΠΕΔ λέγεται πως θα μετονομαστεί σε Ταμείο Εθνικού Πλούτου και θα αποκτήσει άλλο χαρακτήρα, αναβαθμισμένο, αφού εμφανίζεται να συγκεντρώνει όλους τους φορείς που σήμερα κάνουν αντίστοιχες δουλειές. Για παράδειγμα, η εταιρεία «Παράκτιο Μέτωπο ΑΕ» (έχει όλο το παραλιακό μέτωπο από Φάληρο μέχρι Σούνιο) λέγεται πως θα καταργηθεί και θα «περάσει» στο νέο ΤΑΙΠΕΔ. Οπως, επίσης, και η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ).

Ανθρωποι που ασχολούνται με την κτηματογορά και τις μεγάλες επενδύσεις σε αυτό τον τομέα, λένε πως: Ετσι και αλλιώς μια τέτοια αλλαγή ήταν αναγκαία, ανεξάρτητα από το εάν θα υπήρχε «δεξιά ή αριστερή κυβέρνηση, αφού μια τέτοια δουλειά χρειάζεται μια πιο συγκεντρωτική δομή»... Η συγκυβέρνηση, που έχει διαβεβαιώσει τους δανειστές ότι θα προχωρήσει κανονικά και σε νέες ιδιωτικοποιήσεις - αποκρατικοποιήσεις ύψους 2 δισ. ευρώ και οι παλιές έτσι και αλλιώς θα προχωρήσουν, χρειάζεται και το κατάλληλο σχήμα για να το κάνει. Μάλιστα, αυτό το νέο σχήμα ίσως βοηθήσει να «ξεμπλοκάρουν» ορισμένες τέτοιες παραχωρήσεις, όπως, για παράδειγμα, η υπόθεση του αεροδρομίου του Ελληνικού ή του Αστέρα της Βουλιαγμένης. Επιπλέον, το νέο σχήμα μπορεί να ξαναμοιράσει την πίτα, σύμφωνα με τα νέα πολιτικά και οικονομικά δεδομένα. Ιδωμεν...

Ας έρθουμε όμως και στα ονόματα, στους «ανθρώπους της αγοράς». Οπως συνέβη και τα προηγούμενα χρόνια, το ΤΑΙΠΕΔ στελεχώνεται από στελέχη που έχουν θητεύσει σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Για παράδειγμα, ο Στέργιος Πιτσιόρλας, που αναλαμβάνει επικεφαλής (πρώην στέλεχος της ΕΑΡ και του ΣΥΝ), έχει μακρά θητεία ως πρόεδρος σε μεγάλες ξενοδοχειακές και κτηματικές εταιρείες που προώθησαν το προηγούμενο διάστημα σημαντικές επενδύσεις με τη συμμετοχή αμερικανικών, καταριανών και ρωσικών κεφαλαίων.

Βέβαια, ο κ. Πιτσιόρλας διαδέχεται στη θέση αυτή τον Μανώλη Κονδύλη, ο οποίος είχε, επίσης, εκτεταμένη διοικητική και συμβουλευτική εμπειρία, κατέχοντας ανώτατες θέσεις, συμπεριλαμβανομένων αυτών του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου σε μια σειρά επιχειρηματικούς ομίλους. Το ίδιο ισχύει και για τον Αντώνη Λεούση, στέλεχος με εμπειρία από το χώρο των ακινήτων, λέγεται πως θα αναλάβει τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου. Διαδέχεται τον Πασχάλη Μπουχώρη, ο οποίος από το 1996 εργάστηκε σε διευθυντικές θέσεις του ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ με ειδίκευση στις αναδιαρθρώσεις, επιχειρηματικές επενδύσεις, εξαγορές και συγχωνεύσεις και στρατηγική επιχειρήσεων.

Ενδιαφέρον έχει και η τοποθέτηση του Αγγελου Βλάχου στο 5μελές ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ. Ο Αγγ. Βλάχος ήταν πρώην στέλεχος της ΔΑΠ - ΝΔΦΚ, ενώ διετέλεσε σύμβουλος Τουρισμού για αρκετά χρόνια, επί διαφόρων υπουργών των, κατά τα άλλα, μνημονιακών κυβερνήσεων.

Τα παραπάνω φανερώνουν με ανάγλυφο τρόπο ότι το κράτος έχει συνέχεια. Επίσης, ότι και η εξυπηρέτηση των συμφερόντων των μονοπωλιακών ομίλων έχει συνέχεια ακόμα, και αν ξαναμοιράζονται οι πίτες. Τα συχαρίκια και οι ευχές για καλή επιτυχία στο «έργο τους» (δηλαδή στις ιδιωτικοποιήσεις του μέλλοντος), που τους δόθηκαν από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια της ακρόασής τους στη Βουλή, και μάλιστα από αυτούς που ανήκουν στη λεγόμενη Αριστερή Πλατφόρμα, βγάζουν μάτι. Πάντως και οι προηγούμενοι και οι επόμενοι είναι οι κατάλληλοι άνθρωποι στις κατάλληλες θέσεις...


Κ. Πασ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ