ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Μάρτη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Δεδομένα τα αντιλαϊκά μέτρα, αναζητούν «σημεία ισορροπίας» για το κεφάλαιο

Τη βούλησή της να τηρήσει «κατά γράμμα» την αντιλαϊκή συμφωνία στο Γιούρογκρουπ της 20ής Φλεβάρη επιβεβαιώνει η κυβέρνηση...

Από την 7μερή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες
Από την 7μερή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες
Με κεντρικό ζητούμενο την εφαρμογή της αντιλαϊκής συμφωνίας - απόφασης στο Γιούρογκρουπ της 20ής Φλεβάρη, συνεχίζονται τα παζάρια ανάμεσα στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς (Κομισιόν - ΕΚΤ - ΔΝΤ). Την κατεύθυνση αυτή επιβεβαίωσε, για μια ακόμη φορά, ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, στο πλαίσιο της χτεσινής Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, μετά τη λήξη της πρώτης μέρας, της οποίας ακολούθησε η «επταμερής συνάντηση» με τα επιτελεία της ΕΕ και της Ευρωζώνης. Στη συνάντηση που ξεκίνησε μισή ώρα πριν τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδας), μετείχαν ο Αλ. Τσίπρας, η καγκελάριος της Γερμανίας, Α. Μέρκελ, Ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρ. Ολάντ, ο πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ, Ντ. Τουσκ, καθώς και οι επικεφαλής της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ, του Γιούρογκρουπ Γ. Ντάισελμπλουμ και της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι.

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για διαβούλευση εντός των τειχών και για λογαριασμό του κεφαλαίου, για παζάρια, τα οποία ανεξάρτητα από την έκβασή τους και τα «σημεία ισορροπίας» όπου αναζητούνται οι πρόσκαιροι συμβιβασμοί, θα σηματοδοτήσουν τα επόμενα αντιλαϊκά μέτρα.

Οι άξονες της συγκυβέρνησης στα αντιλαϊκά παζάρια

Με δεδομένο το αντιλαϊκό πλαίσιο και τη στρατηγική, όπως σημείωναν κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα, ο Αλ. Τσίπρας προσήλθε στη χτεσινή συνάντηση βάζοντας στο τραπέζι τους παρακάτω άξονες:

-- Επιβεβαίωσε τη βούληση της συγκυβέρνησης να τηρήσει την αντιλαϊκή συμφωνία στο Γιούρογκρουπ της 20ής Φλεβάρη, την οποία, άλλωστε, συνυπέγραψε και η ίδια.

-- Επιβεβαίωσε την εφαρμογή και τον εμπλουτισμό του «πακέτου» με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, με βάση τις λίστες που ήδη έχει αποστείλει στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης.

-- Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι η ελληνική πλευρά βάζει στο τραπέζι την «αποσαφήνιση» ορισμένων ζητημάτων της απόφασης του Γιούρογκρουπ, τα οποία θεωρεί «ομιχλώδη»...

-- Ζητούμενο για τη συγκυβέρνηση είναι να ξεκαθαριστεί ότι δεν πρόκειται για ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης του προγράμματος, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά πως «δεν μπορούν να μας ζητάνε αυτό που δεν μπόρεσε να κάνει η προηγούμενη κυβέρνηση». Είναι δηλαδή φανερό ότι ο πυρήνας των μέτρων της «μνημονιακής περιόδου» θα παραμείνει σε ισχύ και στην επόμενη φάση, ενώ τα παζάρια περιστρέφονται γύρω από την κατάλληλη διαμόρφωση του μείγματος της αντιλαϊκής πολιτικής.

-- Παράλληλα, ο Αλ. Τσίπρας θα ζητήσει να εξεταστούν οι υπάρχουσες δυνατότητες προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της ταμειακής ρευστότητας του ελληνικού αστικού κράτους, σε συνδυασμό με τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζικών ομίλων. Υπενθυμίζεται ότι η συγκυβέρνηση έχει υποβάλει αίτημα για αύξηση του ορίου (15 δισ. ευρώ) που ισχύει στο βραχυπρόθεσμο κρατικό δανεισμό (έντοκα γραμμάτια). Επίσης, ζητά την εκταμίευση των 1,9 δισ. ευρώ από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης από τα «ακούρευτα» ελληνικά κρατικά ομόλογα. Η επιστροφή των κερδών προβλέπεται σε προγενέστερη απόφαση του Γιούρογκρουπ (από το 2012), ωστόσο έχει για προϋπόθεση την ολοκλήρωση των αξιολογήσεων από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. Ζητούμενο για τη συγκυβέρνηση είναι και η άρση της απόφασης από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία για την ώρα δεν κάνει αποδεκτά τα ελληνικά ομόλογα προκειμένου να χορηγήσει φτηνή ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες.

-- Η συγκυβέρνηση ζητάει ακόμα την τμηματική εκταμίευση ή και το σύνολο από το λεγόμενο «επενδυτικό πακέτο Γιούνκερ», που έχει στόχο την τόνωση της καπιταλιστικής ανάκαμψης στα κράτη της ΕΕ. Και το συγκεκριμένο αίτημα της συγκυβέρνησης, κατά το τμήμα που αναλογεί στο «επενδυτικό πακέτο», αφορά στη χρηματοδότηση και ενίσχυση των ισχυρών ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων.

Με βάση και τα παραπάνω είναι φανερό ότι ένας προς έναν και όλοι μαζί οι άξονες διαβούλευσης από την πλευρά της συγκυβέρνησης αφορούν στη διαχείριση της κατάστασης σε όφελος του ελληνικού κεφαλαίου.

Από την πλευρά τους, οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης διαβούλευσης, αξιώνουν τη διαμόρφωση συγκεκριμένων «ποσοτικοποιημένων» αντιλαϊκών στόχων σε ό,τι αφορά τη μάζα των φορολογικών εσόδων, το ύψος των κρατικών δαπανών και των άλλων δημοσιονομικών μεγεθών. Δεδομένη είναι και η κλιμάκωση των ιδιωτικοποιήσεων, με τις όποιες διαφορές να εντοπίζονται στα ζητήματα των προτεραιοτήτων.

Την ίδια ώρα, τα κυβερνητικά στελέχη στην Αθήνα διαμηνύουν ότι σήμερα θα αποπληρώσουν μια ακόμη δόση προς το ΔΝΤ, ύψους 350 εκατ. ευρώ.

Στάση αναμονής ενόψει της αντιλαϊκής κλιμάκωσης

«Δεν πρέπει να αναμένονται λύσεις, ούτε κατά την αποψινή (σ.σ. χτεσινή) συνάντηση στις Βρυξέλλες ούτε κατά τη συνάντηση της Δευτέρας στο Βερολίνο, καθώς δεν μπορεί να υποκατασταθεί το Γιούρογκρουπ και η συμφωνία που έχει συναφθεί εκεί». Αυτό είναι το στίγμα που έδωσε, νωρίτερα χτες, η Γερμανίδα καγκελάριος, Α. Μέρκελ. Μιλώντας στο γερμανικό Κοινοβούλιο τόνισε πως στην Ελλάδα «μένει ακόμη να διανυθεί ένας πολύ δύσκολος δρόμος» και επανέλαβε ότι η Αθήνα πρέπει να αντιληφθεί τη βοήθεια που της δίδεται ως «υποχρέωση για δημοσιονομική σταθερότητα και μεταρρυθμίσεις».

«Δεν θα είναι συνάντηση τελευταίας ευκαιρίας», σημείωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ, Ντ. Τουσκ, προσθέτοντας ότι ουδείς επιθυμεί το «Grexit». Παράλληλα, παρέπεμψε τις αποφάσεις σε επίπεδο Γιούρογκρουπ, λέγοντας ότι η «άτυπη συνάντηση» δε θα είναι αποφασιστικής σημασίας, καθώς υπάρχουν επίσημα επίπεδα για τη λήψη αποφάσεων. Λίγο πριν από την έναρξη της σύσκεψης για την Ελλάδα, ο Τουσκ δήλωσε πως το πιο σημαντικό «είναι οι προθέσεις του κ. Τσίπρα και όχι οι δικές μας».

«Απόψε απλά θα αξιολογήσουμε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, η οποία μοιάζει να είναι μικρή, και ελπίζω ότι θα καταφέρουμε να αρχίσουν τα πράγματα να κινούνται ξανά», είπε ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ, λίγο πριν από τη συνάντηση με τον Αλ. Τσίπρα και τους παράγοντες της ΕΕ. «Θα πρέπει να εργαστούμε σκληρά για να καταλήξουμε σε ένα πακέτο που πρέπει να εφαρμοστεί μέσα στους επόμενους τρεις μήνες», πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα, εν μέσω διαδοχικών δηλώσεων, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μ. Σουλτς, μεταξύ άλλων, σημείωσε πως «ο χρόνος τελειώνει, κατά συνέπεια θα ήταν καλό η Ελλάδα να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις στις οποίες συμφώνησε».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ, σημείωσε ότι «θα πρέπει να ξεκινήσουν οι μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες». Επίσης, ότι δεν διαφαίνονται αναταράξεις στην Ευρώπη καθώς «ήδη έχουμε πάρει μέτρα που θα μας επιτρέψουν να αντιδράσουμε σε περίπτωση κρίσης, εάν υπάρξει κρίση».

Χαρακτηριστική είναι και η δήλωση του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας, Μπ. Μπορίσοφ, σύμφωνα με τον οποίο έχει έρθει η ώρα η Ελλάδα να παραδειγματιστεί από τη χώρα του, η οποία είναι πλέον μια από τις λιγότερο χρεωμένες μετά την εφαρμογή ενός δραστικού προγράμματος λιτότητας...

«Δυσαρεστημένος», εξάλλου, από το γεγονός ότι δεν προσκλήθηκε στη «μίνι Σύνοδο Κορυφής» εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Σ. Μισέλ, λέγοντας ότι η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί «πρόβλημα», καθώς «η κατάσταση στην Ελλάδα αποτελεί ευρωπαϊκή υπόθεση»...

Από την πλευρά του ο Αλ. Τσίπρας, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, δήλωσε ότι «η Ευρώπη χρειάζεται τολμηρές πολιτικές πρωτοβουλίες, με σεβασμό τόσο στη δημοκρατία, όσο και στις Συνθήκες, έτσι ώστε να αφήσει πίσω την κρίση και να προχωρήσει προς την ανάπτυξη».

ΕΚΤ: Καμία απόφαση για αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων

Δεν πρόκειται να υπάρξει καμία απόφαση για αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων για την Ελλάδα στην 7μερή συνάντηση, ξεκαθάρισε κορυφαίος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Είναι δηλαδή φανερό ότι τα αιτήματα χρηματοδότησης που κατέθεσε η συγκυβέρνηση θα εξεταστούν σε άλλο επίπεδο...

Εξάλλου, Ελληνας αναλυτής της γερμανικής τράπεζας Deutsche Bank εκτιμά ότι ο «κίνδυνος» για κατάρρευση των διαπραγματεύσεων παραμένει υψηλός, εξέλιξη που θα οδηγούσε σε κεφαλαιακούς περιορισμούς στις τράπεζες. Ο ίδιος, σε περίπτωση επίτευξης συμφωνίας και επικύρωσής της από τη Βουλή, διατυπώνει ερωτήματα για το κατά πόσο η συμφωνία αυτή θα γίνει αποδεκτή από τους ΑΝΕΛ, αλλά και την «Αριστερή Πλατφόρμα».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Δεν βρίσκονται τα λαϊκά συμφέροντα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιό του για την επταμερή συνάντηση, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τις ηγέτιδες δυνάμεις της ΕΕ, και με την άμεση εμπλοκή των ΗΠΑ, δε βρίσκονται τα λαϊκά συμφέροντα, αλλά το πώς θα εφαρμοστεί η αντιδραστική συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου, πώς θα πληρωθούν οι δόσεις του δυσβάσταχτου χρέους και πώς θα επιτευχθεί η ανάκαμψη του κεφαλαίου.

Συνεπώς, η πολιτική λύση υπέρ του λαού δε βρίσκεται στις διαπραγματεύσεις εντός των τειχών της ΕΕ και του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, αλλά στην πάλη για αποδέσμευση από την ΕΕ, μονομερή διαγραφή του χρέους, με το λαό να κάνει κουμάντο στην εξουσία και την οικονομία».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ