ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Μάρτη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - ΤΡΟΪΚΑΣ
Αντιλαϊκό ατού για την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου

Μόνο η λαϊκή οργάνωση και πάλη με αντιμονοπωλιακή – αντικαπιταλιστική κατεύθυνση μπορεί να τους χαλάσει τα σχέδια για κλιμάκωση της επίθεσης
Μόνο η λαϊκή οργάνωση και πάλη με αντιμονοπωλιακή – αντικαπιταλιστική κατεύθυνση μπορεί να τους χαλάσει τα σχέδια για κλιμάκωση της επίθεσης
Η κατάθεση και ψήφιση από τη Βουλή των αντιλαϊκών εφαρμοστικών διατάξεων που περιέχονται στη συμφωνία με την τρόικα, η αναζήτηση διεξόδου στις διεθνείς χρηματαγορές και στη συνέχεια το επίσημο άνοιγμα της συζήτησης γύρω από τους τρόπους ελάφρυνσης του κρατικού χρέους, είναι τα επόμενα βήματα που σχεδιάζει η συγκυβέρνηση. Σε πρώτο πλάνο προβάλλουν τα «διαρθρωτικά μέτρα» για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, ενώ ταυτόχρονα και παράλληλα, μόνιμο χαρακτήρα, ανεξάρτητα από μνημόνια και δανειακές συμβάσεις, αποκτούν τα μέτρα της αντιλαϊκής πολιτικής που ξετυλίχτηκαν τα προηγούμενα χρόνια. Από τα κιτάπια του κεφαλαίου, αλλά και του ίδιου του μνημονίου είναι βγαλμένες και οι τεχνικές διαχείρισης των ακραίων φαινομένων φτώχειας και κοινωνικής εξαθλίωσης, με τη μορφή διανομής ενός ελάχιστου μέρους από το ματωμένο πρωτογενές πλεόνασμα.

Σε αυτό το πλαίσιο, είναι χαρακτηριστικές και οι «προτάσεις πολιτικής για την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη», που επιμελήθηκε και δημοσιοποίησε χτες η Ελληνική Ενωση Τραπεζών. Το μείγμα πολιτικής για την επόμενη φάση των αναιμικών ρυθμών ανάκαμψης επικεντρώνεται σε ζητήματα όπως ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων στις αγορές εργασίας και προϊόντων καθώς και στο δημόσιο τομέα, επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, παροχή κινήτρων για τη μεταφορά πόρων στους «διεθνώς εμπορεύσιμους κλάδους», στην εφαρμογή των μέτρων που έχει προτείνει ο ΟΟΣΑ κ.ά. Στην ίδια μελέτη περιέχεται και πρόταση για τη διαμόρφωση Ειδικών Οικονομικών Ζωνών. Προβάλλεται μάλιστα το βρετανικό μοντέλο «νέας γενιάς», στο οποίο οι Ειδικές Ζώνες αποτελούν «μέρος της εθνικής αναπτυξιακής στρατηγικής και όχι απλώς ένα μέσο της περιφερειακής πολιτικής». Σε αυτό το πλαίσιο καλούν την κυβέρνηση, «χωρίς προκαταλήψεις και πολιτικούς ενδοιασμούς», να «διαπραγματευθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να δημιουργήσει συνθήκες για την προσέλκυση επενδύσεων και να αναδείξει τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα σε χωρικό και κλαδικό επίπεδο».

Με το βλέμμα στραμμένο στους «επενδυτές»

Είναι πλέον φανερό το γεγονός ότι οι μερίδες του ντόπιου κεφαλαίου προσβλέπουν στη λεγόμενη «μετά μνημόνιο εποχή». Κάθε άλλο παρά τυχαία διαφημίζονται η επιτυχής έκβαση και το μεγάλο ενδιαφέρον των ξένων «επενδυτών» για το ομολογιακό δάνειο που απέσπασε η Τράπεζα Πειραιώς, το οποίο θεωρείται προπομπός για το ανάλογο εγχείρημα που σχεδιάζει η συγκυβέρνηση μέσα στο Μάη. Ενα τέτοιο ενδεχόμενο αποτελεί πρόσθετο διαπραγματευτικό ατού στα παζάρια γύρω από το ύψος και τους τρόπους ελάφρυνσης του ελληνικού κρατικού χρέους, συζήτηση που σε τελική ανάλυση αφορά στην απελευθέρωση πόρων, προκειμένου στη συνέχεια να κατευθυνθούν σε τομείς που έχουν ανάγκη οι μερίδες του κεφαλαίου. Σε αυτό το πλαίσιο στρέφουν το ενδιαφέρον στις εκθέσεις των ελεγκτών της τρόικας, που αναμένονται μετά από ένα 10ήμερο, και στην πιστοποίηση του πρωτογενούς πλεονάσματος από τη Γιούροστατ στις 23 Απρίλη. Το ενδεχόμενο «αναβάθμισης» της πιστοληπτικής ικανότητας από τους μεγαλορεντιέρηδες των οίκων αξιολόγησης («Standard & Poor's» και «Moody's»), οι εκθέσεις των οποίων αναμένονται το αμέσως προσεχές διάστημα θα συμβάλει προς την κατεύθυνση της εξόδου για νέα κρατικά δάνεια από τις διεθνείς χρηματαγορές.

Οι αποφάσεις της ΕΕ για την εκταμίευση των δόσεων αναμένονται στο Γιούρογκρουπ της 1ης Απρίλη στην Αθήνα. Οπως δήλωσε ο κοινοτικός επίτροπος Ο. Ρεν, η συμφωνία αποτελεί μια θετική εξέλιξη, «τώρα το προσωπικό μας θα ετοιμάσει μια λεπτομερή έκθεση για το Γιούρογκρουπ που θα διεξαχθεί στην Αθήνα». Διαφορετική φαίνεται να είναι η προσέγγιση από την πλευρά του ΔΝΤ. Το ποσό που θα αποφασίσει να εκταμιεύσει, από τις δόσεις που εκκρεμούν, θα εξαρτηθεί από την έκθεση που θα καταρτίσει ο εκπρόσωπος του Ταμείου στην τρόικα, και την εισήγηση που θα κάνει στο Διοικητικό Συμβούλιο του ιμπεριαλιστικού οργανισμού.

ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΕ - ΔΝΤ - ΕΚΤ
«Ανοδικοί κίνδυνοι» από τις τραπεζικές επισφάλειες

Στην επίσημη κύρωση της συμφωνίας της με την κυβέρνηση προχώρησε χτες η τρόικα με κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ. Στην ανακοίνωσή τους οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί προδιαγράφουν ταυτόχρονα και τα επόμενα αντιλαϊκά μέτρα, ενώ διαβλέπουν και «ανοδικούς κινδύνους» σε ό,τι αφορά τις εκτιμήσεις για το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών που θα απαιτηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζικών ομίλων.

Ειδικότερα διαπιστώνουν ότι:

-- Η οικονομία σταθεροποιείται και αναμένεται βαθμιαία ανάκαμψη, καθώς και ότι «από τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις προκύπτει ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα το 2013 επιτεύχθηκε με σημαντικό περιθώριο». Σημειώνουν τη δέσμευση της κυβέρνησης να προχωρήσει στα απαιτούμενα αντιλαϊκά μέτρα για το 2015, «συμπεριλαμβανομένης και της παράτασης των φορολογικών μέτρων κατά περίπτωση, όπως της εισφοράς αλληλεγγύης».

-- «Πρόοδος» καταγράφεται στην εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που προτείνονται από τον ΟΟΣΑ, καθώς και στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Προδιαγράφοντας τα επερχόμενα μέτρα, σημειώνουν ότι «οι μεταρρυθμίσεις της εργατικής νομοθεσίας καθυστερούν, αλλά οι Αρχές έχουν δεσμευτεί να τις υλοποιήσουν σταδιακά εντός του 2014».

-- «Οι Αρχές και οι τράπεζες» καλούνται να «αντιμετωπίσουν ταχέως και αποτελεσματικά το υψηλό επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων» και η Τράπεζα της Ελλάδος «να παραμείνει σε εγρήγορση και να απαιτήσει από τις τράπεζες να μετατρέψουν γρήγορα τα μεγάλα αποθέματα των προβληματικών περιουσιακών στοιχείων τους». Πρόκειται για αναδιαρθρώσεις προβληματικών στοιχείων, π.χ. με τιτλοποιήσεις δανείων κ.ά. Επίσης το κεφαλαιακό απόθεμα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα διατηρηθεί (δηλαδή δε θα χρησιμοποιηθεί για άλλο σκοπό, όπως εξεταζόταν από την κυβέρνηση) προκειμένου «να αντιμετωπιστούν μελλοντικές δυσμενείς απρόβλεπτες καταστάσεις».

Κηδεύεται σήμερα ο Γιάννης Βάσσιος

Σήμερα στις 12 το μεσημέρι, στην Κρανιά Πρέβεζας θα γίνει η κηδεία του Γιάννη Βάσσιου, στελέχους της ΚΟ Γερμανίας του ΚΚΕ, που «έφυγε» την περασμένη βδομάδα σε ηλικία μόλις 46 χρόνων. Τη σορό του αποχαιρέτησε πλήθος κόσμου την Τρίτη σε μια συγκινητική τελετή στο Μόναχο. Δίπλα στη γυναίκα του και την οικογένειά του στάθηκαν οι σύντροφοί του, φίλοι και συνάδελφοι, καθώς και εκπρόσωποι του Γερμανικού Κομμουνιστικού Κόμματος. Το στέλεχος της Κομματικής Οργάνωσης Γερμανίας Δ. Καραβίδας αναφέρθηκε στη ζωή και τη συνεισφορά του συντρόφου Γιάννη. Υπογράμμισε τη σεμνότητα και μαχητικότητα του συντρόφου, διατρανώνοντας την υπόσχεση ότι θα συνεχιστεί ο αγώνας για μια κοινωνία σοσιαλιστική - κομμουνιστική.

Αρσεις ασυλίας βουλευτών

Την άρση ασυλίας των βουλευτών της ΝΔ Φ. Αραπατζή με 127 υπέρ, 8 «παρών» και 2 λευκά και Χρ. Κέλλα (με 129 υπέρ, 67 κατά, 10 «παρών» και 1 λευκό) αποφάσισε χτες η πλειοψηφία της Ολομέλειας της Βουλής, ενώ απέρριψε το αίτημα από τις εισαγγελικές αρχές για την άρση ασυλίας των βουλευτών της ΝΔ Γ. Γιακουμάτου και Κ. Μουσουρούλη και του Π. Κουκουλόπουλου του ΠΑΣΟΚ.

Το ΚΚΕ ψήφισε υπέρ της άρσης ασυλίας της Φ. Αραμπατζή (κατηγορείται για μη καταβολή δεδουλευμένων σε εργαζομένους) και του Χρ. Κέλλα (κατηγορείται ότι δεν εφάρμοσε ως αντιδήμαρχος την απόφαση της δημοτικής αρχής να κλείσει «οίκο ανοχής»).

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Φέρνουν νέα αντιλαϊκά μέτρα μετά από το ματωμένο πλεόνασμα

Δήλωση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, έκανε την ακόλουθη δήλωση για τη συμφωνία κυβέρνησης - τρόικας:

«Μετά από το συνεχές ξεζούμισμα του λαού, με τη λήψη αντιλαϊκών μέτρων που τελειωμό δεν έχουν, η κυβέρνηση καλεί τώρα το λαό να αισθανθεί ανακούφιση για το ματωμένο πλεόνασμα, τα ψίχουλα φτώχειας που θα εξανεμιστούν την ίδια στιγμή που θα εκταμιευτούν, ενώ νέα μέτρα ετοιμάζονται, όπως τριετίες, απολύσεις σε Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, μείωση ασφαλιστικών εισφορών των εργοδοτών και άλλα.

Γι' αυτό χρειάζεται αγωνιστική δράση, διεκδίκηση, λαϊκή συμμαχία, να βάλει ο λαός πλώρη για τη δική του εξουσία, μακριά από αυταπάτες, με ισχυρό ΚΚΕ».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ