ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Μάρτη 2014
Σελ. /24
ΝΙΚΟΣ ΣΟΦΙΑΝΟΣ
Το μοντέλο του δήμου - επιχειρηματία που τα παίρνει από το λαό το στήριξαν όλοι

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιου δημάρχου Αθήνας χτες στο MEGA

Στην πρωινή εκπομπή του MEGA και στους δημοσιογράφους Δ. Καμπουράκη και Γ. Οικονομέα παραχώρησε συνέντευξη χτες ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος Δήμαρχος Αθήνας, απ' όπου και τα ακόλουθα αποσπάσματα:

«Αυτά τα χρόνια που πέρασαν η Αθήνα έχασε πέντε νοσοκομεία, 47 σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Πέντε νοσοκομεία, πολύτιμες συνοικιακές μονάδες που το κλείσιμό τους οδήγησε στη σημερινή κατάσταση στα άλλα. Μειώθηκε το δίκτυο παιδικών σταθμών. Οι Αθηναίοι πλήρωναν πάνω από 300 εκατομμύρια το χρόνο στο δήμο και οι εργαζόμενοι του δήμου μειώθηκαν κατά 5.000. Υπάρχει μια εικόνα συρρίκνωσης υπηρεσιών, συρρίκνωσης λειτουργιών, υποχρηματοδότησης. Και όλα αυτά δε συζητιούνται.

Και το κυριότερο είναι ότι δε συζητιέται η φορομπηχτική πολιτική του δήμου. Γιατί για τους υποψηφίους των άλλων κομμάτων αυτή η πολιτική είναι μονόδρομος. Θα τα πάρουμε από τον κόσμο, θα τα πάρουμε από τους δημότες και θα παρέχουμε υποβαθμισμένες υπηρεσίες, όπως ήδη παρέχονται σε μια σειρά κρίσιμους τομείς. Εχεις σήμερα σχολεία αφύλαχτα. Οι σχολικοί φύλακες προς απόλυση, διαθέσιμοι, στη διαδικασία της απόλυσης, οι σχολικές μονάδες αφύλακτες και ο δήμος λέει "πάρτε σεκιούριτι και πληρώστε, γονείς". Εχεις υποχρηματοδότηση παντού. Οι σχολικές επιτροπές του δήμου παίρνουν σχεδόν το 50% κάτω από αυτό που έπαιρναν το 2012. Αυτό σημαίνει ο γονιός να βάλει το χέρι στην τσέπη».

Να μειωθούν εδώ και τώρα τα δημοτικά τέλη

-- Θα μπορούσε να πει κανείς ότι ο αντιπολιτευτικός λόγος, όπως ο δικός σας, είναι σωστός και εύκολος όμως από την άλλη μεριά. Αν γίνεις εσύ δήμαρχος, πού θα βρεις τα λεφτά;

«Καθόλου εύκολος».

-- Εύκολος με την έννοια ότι, αν γίνεις εσύ δήμαρχος, θα κληθείς να απαντήσεις πού θα βρεθούν τα λεφτά, πώς θα προσλάβω πάλι τους σχολικούς φύλακες κλπ.

«Και πρέπει να απαντήσουμε καθαρά και όχι με διγλωσσία. Γιατί έχουμε και αυτό το φαινόμενο στην πολιτική αντιπαράθεση. Κοιτάξτε, αυτήν τη στιγμή πρέπει να μπει φρένο στη φορομπηξία. Δεν μπορεί ο εργαζόμενος να πληρώνει παντού, να του τα παίρνουν από παντού. Οι δήμοι συντηρούνται με βάση κρατικούς πόρους, με βάση πόρους που παρακρατούνται από το κράτος και δεν αποδίδονται. Και τα δημοτικά τέλη. Αλλά να σας πω: Οταν το 2010 ο δήμος της Αθήνας πλήρωσε 190 εκατομμύρια για μισθοδοσία και προσωπικό και το 2014 προϋπολογίζει να πληρώσει 119 εκατομμύρια, αυτή η διαφορά των 70 εκατομμυρίων δεν εκφράζεται στη μείωση των τελών. Ιδια ήταν το 2010, ίδια και το 2014. Και το ερώτημα που τίθεται είναι ότι είναι ρεαλιστικό να μειωθούν εδώ και τώρα τα δημοτικά τέλη και στο συντελεστή κατοικίας και ιδιαίτερα στο συντελεστή επαγγελματικής στέγης κατά 40%. Να υπάρξει αναπροσαρμογή της πολιτικής τελών. Δεν μπορεί τον επαγγελματία να τον γονατίζεις με 6,5 ευρώ το τετραγωνικό, ανεξάρτητα τι επιχείρηση έχει και πού την έχει. Στην Αθήνα, είτε είσαι στην Πατριάρχου Ιωακείμ είτε στα Θυμαράκια, πληρώνεις 6,5 ευρώ το τετραγωνικό. Αυτό είναι απαράδεκτο. Πέρα από αυτό, δεν μπορεί να πληρώνουν όλοι τα ίδια. Υπάρχουν δεκάδες καταστήματα τραπεζών, υπάρχουν εργοστάσια που δεν πληρώνουν. Εχουν καταγραφεί στα πρακτικά του δημοτικού συμβουλίου. Δεν πληρώνουν δημοτικά τέλη φωτισμού και ηλεκτροδότησης».

-- Δεν πληρώνουν ή είναι απαλλαγμένα;

«Είναι μια γκρίζα ζώνη. Υπάρχουν περιοχές της Αθήνας, ειδικά η περιοχή Πέτρου Ράλλη με Καβάλας που είναι γκρίζα ζώνη σε πολλά πράγματα. Αυτά είναι δεδομένα. Εχουν καταγραφεί».

-- Οι τράπεζες να πληρώνουν παραπάνω, λέτε εσείς;

«Βεβαίως. Δηλαδή το ίδιο εισπράττει η τράπεζα με τον ψιλικατζή στα Πατήσια και θα πληρώνουν το ίδιο το τετραγωνικό;»

Η δημοτική αρχή έβαλε πλάτη στην κυβερνητική αντιλαϊκή πολιτική

«Από εκεί και πέρα, για να μιλήσεις για το δήμο της Αθήνας, χωρίς αυτά που ακούμε, "αλλάζει εποχή η Αθήνα", "αγαπήσαμε την Αθήνα", "θα ανέβω σε ένα απορριμματοφόρο και θα δω" - ακούω τέτοια τρελά και χαριτωμενιές - η σκληρή πραγματικότητα που υπάρχει στο δήμο της Αθήνας είναι ότι, αν δε στηριχτούν οι εργαζόμενοί του, εάν δε στηριχτεί αυτός ο κόσμος που δίνει μάχη για να κάνει ό,τι μπορεί και να κρατά, όσο μπορεί, την πόλη όρθια, λειτουργία του δήμου δεν πρόκειται να υπάρχει».

-- Αυτό που λέει ο κ. Σπηλιωτόπουλος, ότι βρωμάει η Αθήνα, είναι αλήθεια;

«Εχει επιδεινωθεί η κατάσταση. Αλλά δεν απαντά ο κ. Σπηλιωτόπουλος γιατί βρωμάει η Αθήνα. Και σας το λέμε εμείς που ασκήσαμε σκληρότατη κριτική και αντιπαράθεση στον κ. Καμίνη. Βρωμάει μέσω των απολύσεων, μέσω της στράγγισης της λειτουργίας του δήμου, μέσα από τη γενικότερη πολιτική που ψηφίζει ως βουλευτής ο κ. Σπηλιωτόπουλος. Είναι αποτέλεσμα από την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων. Είχαμε τα leasing των προηγούμενων δημάρχων, τους οποίους συνεχάρη και συνάντησε ο κ. Σπηλιωτόπουλος, έχουμε την ανοιχτή ιδιωτικοποίηση του στόλου της καθαριότητας από τον κ. Καμίνη. 24 εκατομμύρια σε έναν ιδιώτη για να επισκευάζει και να συντηρεί. Και ταυτόχρονα τα συνεργεία του δήμου είναι σε συρρίκνωση και ο στόλος των οχημάτων του δήμου και σε άλλες υπηρεσίες κινδυνεύει να μπει κι αυτός σε διαδικασία ιδιωτικοποίησης».

-- Αλλά από τη στιγμή που του έκοψαν τους ανθρώπους και δεν έχει, λογικό είναι να βρει έναν τρόπο να δουλεύουν τα απορριμματοφόρα. Αλλιώς θα βρωμίσουμε τελείως.

«Είναι συνειδητή επιλογή που πάει κομμάτι - κομμάτι στην ιδιωτικοποίηση. Αυτό είναι το θέμα. Και το θέμα είναι ότι σ' αυτήν την πορεία ο δήμαρχος έβαλε πλάτη. Δεν αντιστάθηκε, δε φώναξε».

-- Εσείς αυτό που του καταλογίζετε κυρίως είναι ότι δεν αντιστάθηκε;

«Την υιοθέτησε αυτήν την πολιτική, τη διαφήμισε. Οταν καμαρώνει ο δήμαρχος ότι έχασε 5.000 εργαζομένους και λέει είμαι έτοιμος να τα εφαρμόσω όλα: Κοινωνικά προγράμματα, συνεταιρισμούς, πεντάμηνα...».

-- Ε, δεν καμαρώνει κιόλας. Ισα - ίσα, με τη δημοτική αστυνομία...

«Εγώ επιμένω. Και οι αντιδράσεις είναι με βάση το τι θα εισπράξουν. Η δημοτική αστυνομία για εμάς είναι υπηρεσία του δήμου η οποία πρέπει να ασκήσει τις αρμοδιότητες, όχι τις δύο από τις 28. 28 αρμοδιότητες είχε και ασκούσε μόνο τις δύο. Τραπεζοκαθίσματα και κλήσεις. Και ακούω, ας πούμε, τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ να λέει τη θέλω, αλλά όχι με όπλο, με στιλό... Τη θέλει δηλαδή να κόβει κλήσεις».

Χαρακτηριστική η θέση του ΣΥΡΙΖΑ για τους πόρους των δήμων

-- Ποιος ήταν καλύτερος δήμαρχος, ο Κακλαμάνης ή ο Καμίνης;

«Κανένας από τους δύο. Και αυτό εμείς το κάναμε και πολιτική στάση στο β' γύρο των προηγούμενων εκλογών και δικαιωθήκαμε και από έναν κόσμο που τότε δεν καταλάβαινε...»

-- Δεν πήρατε θέση δηλαδή.

«Οχι. Είπαμε κανέναν από τους δύο».

-- Και τώρα θα πείτε το ίδιο εάν δεν είστε στο β' γύρο;

«Ναι, και σας εξηγώ γιατί. Γιατί υπηρετείται πλέον με έργα, με αποδείξεις ένα μοντέλο...»

-- Σε κάθε περίπτωση θα πείτε «κανένας από τους δύο»; Αν ο ένας είναι ο Κασιδιάρης;

«Αυτό το θέμα με το αβαντάρισμα που έγινε με το ναζιστή υπόδικο των βορείων προαστίων, που θέλει να σώσει την Αθήνα, νομίζω ότι πρέπει να το σταματήσουμε, τέτοια ζητήματα δεν υπάρχουν. Υπάρχει αβάντα ένα χρόνο τώρα ότι "έρχεται ο Κασιδιάρης και όλοι μαζί να πάμε αδελφωμένοι ενάντια στον κίνδυνο". Τέτοιο πράγμα δεν ισχύει, αυτό που ισχύει είναι η πολιτική θέση την οποία έχουμε θέσει: Οτι αυτήν τη στιγμή το μοντέλο του δήμου - επιχειρηματία, του δήμου bussinesman που τα παίρνει από τον εργαζόμενο, που δε στηρίζει αυτόν που πραγματικά πρέπει να στηριχτεί και κάνει πλάτες στο μεγάλο κεφάλαιο, με ΣΔΙΤ, με συμπράξεις, με τα έργα στον Ελαιώνα τα οποία τα ετοιμάζουν - το ψήφισαν όλοι στο δημοτικό συμβούλιο το σταθμό μεταφόρτωσης, και ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό το μοντέλο το υπηρετούν πολλοί με διαφορετικά ονόματα και με διαφορετικούς χρωματισμούς. Εμείς λοιπόν λέμε ότι η μάχη δίνεται στον α' γύρο, ενώ στο β' γύρο έχουμε μια πολύ μεγάλη μάχη να εκφραστεί η αντίθεση του λαού μας στην ΕΕ με τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ».

-- Για τον Σακελλαρίδη, εάν είναι στο β' γύρο, δεν ξέρετε αν η πολιτική του είναι εχθρική για το λαό ή δεν είναι...

«Καταρχήν ο κ. Σακελλαρίδης είναι υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ, που έχει τρελάνει τον κόσμο - η αξιωματική αντιπολίτευση - στην κωλοτούμπα, έως και "μπαταχτσήδες" είναι αυτοί που λένε ότι πρέπει να διαγραφεί το χρέος μονομερώς. Διάβαζα το πρόγραμμα του κ. Σακελλαρίδη: Λέει, λοιπόν, ποιοι είναι οι πόροι για τους δήμους; Είναι - λέει - οι κρατικοί πόροι, τα δημοτικά τέλη κλπ. Λέει επίσης ότι, επειδή λόγω μνημονίων πρέπει να ξεχάσουμε τους κρατικούς πόρους, τους οποίους τους έχουν σφραγίσει, πρέπει να στηριχτούμε στα τέλη. Και σας ρωτάω - επειδή είναι πρόγραμμα 5ετίας - δε μας λένε ότι όπου να 'ναι έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση; Αρα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα τηρήσει τους μνημονιακούς νόμους για τους δήμους και όχι μόνο δε θα επιστρέψει τα δισ. που παρακρατήθηκαν αυτά τα 4 χρόνια, αλλά ούτε θα ξαναδώσει στους δήμους αυτά που πρέπει να παίρνουν με το νόμο και το Σύνταγμα. Αυτή η διγλωσσία έχει και όρια, ξέρετε. Γιατί λένε στον κόσμο ότι θα σας πάρουμε όλους πίσω και, όταν μιλάμε για το πού θα βρει λεφτά ο δήμος την επόμενη 5ετία, λένε "ξεχάστε τους κρατικούς πόρους γιατί υπάρχει το μνημόνιο". Αυτά μαζί με άλλα πιστεύω ότι είναι δείγματα μιας εικόνας».

Το πρόγραμμα του Ν. Σοφιανού

Το πρόγραμμα του Νίκου Σοφιανού για τις επόμενες μέρες περιλαμβάνει:

-- Σήμερα, Πέμπτη, στις 12 μ. θα επισκεφτεί το Χριστοδουλάκειο. Στις 13.30 θα περιοδεύσει στο Γηροκομείο Αθηνών (Λεωφ. Κηφισίας 137 & Λάμψα 2, Αμπελόκηποι) και στις 18.00 θα περιοδεύσει στα καταστήματα της οδού Δυρραχίου στα Σεπόλια.

-- Αύριο, Παρασκευή, στις 9 π.μ., θα παραβρεθεί και θα μιλήσει στην ημερίδα που διοργανώνει η Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών στο ξενοδοχείο «Τιτάνια». Στις 17.30 θα περιοδεύσει στον Πανελλήνιο ΓΣ (Ευελπίδων 2 & Μαυρομματαίων 26).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ