ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Μάρτη 2001
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΡΥΤΑΝΕΙΣ ΑΕΙ
Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους

Σε κλείσιμο των ιδρυμάτων προχωρούν αν κατατεθεί το νομοσχέδιο για τα ΤΕΙ, ενώ προτείνουν την ένταξη όλων των ΤΕΙ στα υπάρχοντα πανεπιστήμια

Τη σταδιακή «ένταξη των ΤΕΙ μέσα στα πανεπιστήμια της χώρας, ώστε να επιτευχθεί η ουσιαστική ανωτατοποίηση των ΤΕΙ και να αποκτήσουν πραγματικό πανεπιστημιακό κύρος», προτείνουν οι πρυτάνεις των ΑΕΙ, σύμφωνα με την απόφαση της 38ης Συνόδου τους, που πραγματοποιήθηκε από την περασμένη Παρασκευή μέχρι την Κυριακή στα Χανιά. Πρόκειται για μια πρόταση που, όπως δηλώνουν, στόχο έχει την υπέρβαση των δυσκολιών που έχουν δημιουργηθεί στη συνεννόηση με το υπουργείο Παιδείας, ενώ συμφωνεί με τη στάση που είχαν κρατήσει οι πρυτάνεις από την αρχή της δημοσιοποίησης του νομοσχεδίου για τα ΤΕΙ.

Η απόφαση της Συνόδου των πρυτάνεων προτείνει σύσταση ειδικού ολιγομελούς οργάνου από εκπροσώπους των πανεπιστημίων, των ΤΕΙ και του υπουργείου Παιδείας, που θα καθορίσει τη διαδικασία, τους όρους και τα κριτήρια της σταδιακής αυτής ένταξης. Διαδικασία που θα περιλαμβάνει: Αξιολόγηση με ακαδημαϊκούς όρους των γνωστικών αντικειμένων και των υπαρχουσών υποδομών, βαθμίδες και προϋποθέσεις ένταξης του προσωπικού των ΤΕΙ στο ΔΕΠ ή σε άλλες κατηγορίες διδακτικού προσωπικού, καθορισμός των ΑΕΙ στα οποία μπορούν να γίνουν οι εντάξεις κτλ.

Οι πρυτάνεις προειδοποιούν ότι αν το υπουργείο επιμείνει στο νομοσχέδιο που έχει συντάξει και το καταθέσει στη Βουλή, θα προχωρήσουν σε «τριήμερη αναστολή της λειτουργίας όλων των πανεπιστημίων της χώρας και μπορούν να φτάσουν μέχρι και της επ' αόριστον αναστολής της λειτουργίας τους με προφανείς επιπτώσεις για την παιδεία». Θέτουν «για τελευταία φορά» το υπουργείο και την κυβέρνηση προ των σοβαρών ευθυνών τους και προειδοποιούν για την «αναπότρεπτη υποβάθμιση της ανώτατης εκπαίδευσης σε περίπτωση που δε θα γίνει αυτή τη φορά δεκτή η ορθολογική, γενναία και αξιοκρατική» πρότασή τους.

Τέλος, στην απόφαση της Συνόδου οι πρυτάνεις σχολιάζουν τη δημοσιοποίηση, από πλευράς του υπουργείου, κειμένων σχετικών με προσλήψεις και χρηματοδότηση των πανεπιστημίων, λέγοντας ότι «η Σύνοδος εκφράζει τη δυσαρέσκειά της για την προσπάθεια κατευνασμού της πανεπιστημιακής κοινότητας με "αντιπαροχές"» και εξηγούν πως ο υπουργός «καλλιεργεί την εντύπωση ότι προσφέρει θέσεις, θεσμικές ρυθμίσεις και κονδύλια, τα οποία στην πραγματικότητα ούτε νέα είναι ούτε καλύπτουν επαρκώς τις ανάγκες των πανεπιστημίων».

Ο υπουργός Παιδείας, Π. Ευθυμίου, από την πλευρά του κάλεσε το προεδρείο της Συνόδου των πρυτάνεων σε συνάντηση, προκειμένου να συζητήσει μαζί τους τα θέματα που απασχόλησαν τη συνεδρίαση στα Χανιά, καθώς δεν παραβρέθηκε στις εργασίες της Συνόδου. Συγκεκριμένα, ο υπουργός είχε κληθεί να παραβρεθεί στα Χανιά το Σάββατο 17/3 αλλά μετά από ειδοποίηση του προεδρεύοντα της Συνόδου, πρύτανη Πολυτεχνείου Κρήτης, Γ. Φίλη, ανέβαλε το ταξίδι του καθώς οι εργασίες της Συνόδου είχαν διακοπεί. Ο λόγος της διακοπής ήταν η «εισβολή» στο χώρο της συνεδρίασης κάποιων «υπερεπαναστατών» φοιτητών, που με τις πάγιες αντιλήψεις τους που βάζουν στο φοιτητικό κίνημα περί «καθηγητικού κατεστημένου», προτίμησαν να διακόψουν τη Σύνοδο παρά να πιέσουν στο να παρθεί μια απόφαση καταδίκης της κυβερνητικής πολιτικής υποβάθμισης της ανώτατης εκπαίδευσης.

ΦΟΙΤΗΤΕΣ
Σταθερά στο δρόμο του αγώνα

Με νέες κινητοποιήσεις την Πέμπτη 22/3 απαντούν οι φοιτητές στην επιχείρηση υποβάθμισης της ανώτατης εκπαίδευσης που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση, εφαρμόζοντας τις εντολές της ΕΕ. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το κάλεσμα του Πανελλαδικού Συντονιστικού Αγώνα των Γενικών Συνελεύσεων Φοιτητικών Συλλόγων, μετά τις κινητοποιήσεις της προηγούμενης Πέμπτης σε πόλεις της Ελλάδας, πολλοί σύλλογοι σχεδιάζουν νέες κινητοποιήσεις αυτή την Πέμπτη, σταθερά στον αγώνα για δημόσια και δωρεάν ενιαία ανώτατη εκπαίδευση, μεταπτυχιακά ενός κύκλου που να οδηγούν σε διδακτορικό, ειδίκευση στο πτυχίο και αύξηση των δαπανών για την Παιδεία στο 15% του κρατικού προϋπολογισμού.

Απέναντι στην εμμονή της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας να εφαρμόζει σταδιακά τις επιταγές της Μπολόνια, με το νομοσχέδιο για τα ΤΕΙ, την πρόσφατη πρόταση περί αξιολόγησης κι αυτό που είναι ήδη έτοιμο για τα μεταπτυχιακά, οι φοιτητές απαιτούν να μην προχωρήσει η υλοποίηση της Μπολόνια, γιατί οδηγεί ουσιαστικά στη διάλυση της ανώτατης εκπαίδευσης. Παλεύουν επίσης να μην υιοθετηθούν οι ευρωπαϊκές επιταγές για σπάσιμο της ανώτατης εκπαίδευσης σε δυο κύκλους, που συνιστούν ένταση των ταξικών φραγμών και σκοπό έχουν το δραματικό περιορισμό του επιστημονικού δυναμικού και την αντικατάστασή του από «ευέλικτο» και φτηνό εργατικό δυναμικό χωρίς δικαιώματα.

ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΕΣ ΣΦΗΝΕΣ
Ο «αγώνας» δικαιώνεται

Αν κάποιος δεν πρέπει να έχει κανένα παράπονο από την κυβέρνηση, αυτή είναι η πλειοψηφία των ΔΑΠ και ΠΑΣΠ στην ΕΣΕΕ. Σίγουρα μετά τις εξαγγελίες για την αξιολόγηση που έκανε την Πέμπτη ο υπουργός Παιδείας, θα πρέπει τουλάχιστο να αισθάνεται δικαιωμένη.

Στην περιβόητη απόφαση της ντροπής, που συνυπέγραψαν πριν από τους σπουδαστές για τους σπουδαστές, η ΠΑΣΠ και η ΔΑΠ κλίνουν σ' όλες τις πτώσεις τη λέξη αξιολόγηση. Μάλιστα εξηγούν λέγοντας ότι την αξιολόγηση τη θέλουν ενιαία και αξιόπιστη.

Η κυβέρνηση μέσα σ' ένα μήνα έσπευσε να ικανοποιήσει το αίτημα των δυο παρατάξεων, που κατά σύμπτωση αποτελεί και κυρίαρχο αίτημα των βιομηχάνων. Οι «αγώνες» της πλειοψηφίας της ΕΣΕΕ δικαιώνονται επίσης πλήρως, μια και ενιαία θα είναι η αξιολόγηση και αξιόπιστη. Με ενιαία λογική με βάση τα κέρδη των πολυεθνικών θα αξιολογηθούν τα ιδρύματα (ανοίγοντας το δρόμο της κατηγοριοποίησης), με κριτήριο την ανταγωνιστικότητα και την ανταποδοτικότητα, το πόσο σκύβουν το κεφάλι στις απαιτήσεις των επιχειρήσεων. Οσο για κύρος και αξιοπιστία, άλλο τίποτα... ο ΣΕΒ και το βιομηχανικό επιμελητήριο εγγυώνται για το αποτέλεσμα, μια και θα έχουν δυο στις εννιά έδρες του ΕΣΑΠ, οργάνου που θα αναλάβει την αξιολόγηση.

Είναι φανερό ότι αν έχεις τις ίδιες θέσεις με τους βιομηχάνους, η κυβέρνηση σύντομα ανταμείβει και δικαιώνει τους... αγώνες σου. Ετσι δεν είναι, κύριοι ΠΑΣΠίτες και ΔΑΠίτες;

Για τη θέση της ΝΔ

«Ναι, έχουμε διαφορετική θέση για την ανωτατοποίηση των ΤΕΙ στα ΤΕΙ και διαφορετική στα ΑΕΙ, γιατί άλλα είναι τα συμφέροντα των σπουδαστών κι άλλα των φοιτητών», είπε η ΔΑΠ στη γενική συνέλευση της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΠ) στο ΤΕΙ της Αθήνας. Ο ΔΑΠίτης στη Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών (ΣΤΕΦ) του ίδιου ΤΕΙ είπε ότι «η ΝΔ έχει τη θέση της ΔΑΠ των ΤΕΙ κι όχι αυτή της ΔΑΠ των ΑΕΙ». Τώρα ησυχάσαμε κι εμείς...

Αυτό που καταλαβαίνουμε εμείς για τη θέση της ΝΔ είναι ότι την ενδιαφέρει πώς μέσα από τη ΔΑΠ στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ θα φέρνει σε συντεχνιακές αντιπαραθέσεις τους φοιτητές και τους σπουδαστές, ενώ η κυβέρνηση θα βγαίνει λάδι εφαρμόζοντας απερίσπαστα την πολιτική της, που και η ΝΔ στηρίζει και συμφωνεί.

Μαζί με την «Προοδευτική»

Σε μια κοινή εκδήλωση προχώρησαν την προηγούμενη εβδομάδα η ΠΚΣ και η «Προοδευτική» κίνηση Κυπρίων Φοιτητών, στη φοιτητική λέσχη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Κι ήταν μια εκδήλωση με μεγάλη επιτυχία, καθώς πολλοί νέοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των δυο παρατάξεων και συμμετείχαν δηλώνοντας με τα συνθήματά τους ότι «ισχυρή Πανσπουδαστική» σημαίνει «δυνατοί σύλλογοι».

Οι δυο παρατάξεις κάλεσαν τους φοιτητές να συμμετέχουν και να στηρίξουν τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια της ΠΚΣ, αποτυπώνοντας έτσι: την αντίθεσή τους στην κυβερνητική πολιτική και τις σύμμαχές της παρατάξεις ΔΑΠ και ΠΑΣΠ, αλλά και δηλώνοντας τη θέλησή τους να αγωνιστούν για Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, δημόσια και δωρεάν.

ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΑΘΗΝΑ - ΠΕΙΡΑΙΑ
Χιλιάδες σπουδαστές ψήφισαν για το νέο ΔΣ

Ξεπερνώντας τους 2.500 ψηφοφόρους, ολοκληρώθηκε χτες η τελευταία μέρα των εκλογών του Συλλόγου Σπουδαστών Ιδιωτικών Σχολών. Η συμμετοχή των σπουδαστών ξεπέρασε κάθε προσδοκία, αφού κατά εκατοντάδες από κάθε σχολή γέμισαν τις κάλπες με το «Ενωτικό Αγωνιστικό Ψηφοδέλτιο», στέλνοντας αποφασιστικό μήνυμα προς τους σχολάρχες και όλους τους αρμόδιους εμπλεκόμενους φορείς ότι «η κατάσταση αυτή δεν πάει άλλο».

Η καταμέτρηση των ψήφων πρόκειται να αρχίσει σήμερα, ενώ τα ονόματα εκείνων που θα εκπροσωπούν το νέο δεκαπενταμελές ΔΣ του Συλλόγου αναμένεται να ανακοινωθούν αύριο.

Με δήλωσή του, ο απερχόμενος πρόεδρος του Συλλόγου, Νίκος Σφαντός, χαιρέτισε τους χιλιάδες σπουδαστές που με τη συμμετοχή τους στις εκλογές «έδειξαν τη διάθεσή τους να αγωνιστούν και έστειλαν ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τους σχολάρχες και την κυβέρνηση ότι αυτή η κατάσταση δεν πάει άλλο». «Από τη μεριά μας, συνεχίζει ο Ν. Σφαντός, δηλώνουμε ότι θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να πετύχουμε τους στόχους μας που δεν είναι άλλοι από τη διεκδίκηση για μια παιδεία δημόσια και δωρεάν, που θα παρέχει πλήρεις γνώσεις και θα μας εξασφαλίζει τα εργασιακά μας δικαιώματα. Οι εκλογές ήταν μόνο ένας σταθμός στη δράση μας. Από δω και πέρα, ακόμη πιο δυναμικά, με νέες πρωτοβουλίες, ο Σύλλογος θα συνεχίσει να δίνει το "παρών" σε όλες τις σχολές της Αθήνας και του Πειραιά».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ