ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Μάρτη 2001
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΣ
Αδυνατεί να αναλάβει τους παιδικούς σταθμούς

Λίγες μέρες πριν τη συνεδρίαση της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΤΕΔΚΝΑ), με θέμα τη μεταβίβαση των Κρατικών Παιδικών Σταθμών (ΚΠΣ) στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το Δημοτικό Συμβούλιο Αθήνας - μετά από παρέμβαση της «Συμπαράταξης για την Αθήνα» - πήρε απόφαση στην οποία επισημαίνει ότι ο δήμος αδυνατεί να αναλάβει τη λειτουργία των 45 ΚΠΣ που λειτουργούν στα όριά του. Σημειώνεται ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση αναλαμβάνει τη χρήση των ΚΠΣ χωρίς την απαραίτητη κάλυψη πόρων από το κράτος (νόμος «Πολιτεία»).

Χαρακτηριστική, για το μέγεθος του προβλήματος που μετατίθεται στους δήμους, είναι η έκθεση επιτροπής του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών (ΔΒΑ), στην οποία επισημαίνονται οι τραγικές ελλείψεις των ΚΠΣ και ότι για την εύρυθμη λειτουργία τους απαιτείται το ποσό των 3,5 δισ. δραχμών. Οι σταθμοί θα μεταβιβαστούν στο Δήμο στις 31.3.2001. Μάλιστα, σε σχετικό σχέδιο απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, το οποίο ακόμη δεν έχει εγκριθεί, τονίζεται ότι ο δήμος απαιτεί την πλήρη και διά νόμου κάλυψη όλων των λειτουργικών και διοικητικών δαπανών των ΚΠΣ βάσει των αντίστοιχων δαπανών του ΔΒΑ - μόνο για το έτος 2000 οι ΚΠΣ είναι ελλειμματικοί κατά 400 εκατ. δραχμές.

Σημειώνεται ότι αρχική πρόθεση της δημοτικής αρχής ήταν να συγχωνεύσει τους ΚΠΣ στο ΔΒΑ σε ένα ενιαίο Δημοτικό Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου. Μόνο κατόπιν της έντονης αντίδρασης από τη «Συμπαράταξη», η δημοτική αρχή δέχτηκε να συζητηθεί το θέμα στην ολότητά του. Αλλωστε, όπως είπε και ο επικεφαλής της «Συμπαράταξης» Στ. Λάμπρου, αν γινόταν κάτι τέτοιο, τότε δε θα λειτουργούσαν σωστά ούτε οι ΚΠΣ, ούτε οι σταθμοί που βρίσκονται υπό την εποπτεία του ΔΒΑ, λόγω των δραματικών ελλείψεων. Στη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, αποφασίστηκε κατόπιν πρότασης του Μ. Δανδουλάκη, δημοτικού συμβούλου της «Συμπαράταξης», να συσταθεί επιτροπή η οποία θα κάνει παράσταση και θα ζητήσει την υλοποίηση συγκεκριμένων όρων από την υπουργό των Εσωτερικών Β. Παπανδρέου.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από επιτροπή του ΔΒΑ - την οποία παρουσίασε στο Δημοτικό Συμβούλιο επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων η Μ. Αδαμοπούλου, αντιπρόεδρος του ΔΒΑ και δημοτική σύμβουλος της διοίκησης του Δήμου Αθηναίων - σημειώνεται ότι οι ελλείψεις που παρατηρούνται στους ΚΠΣ τους οποίους θα αναλάβει ο δήμος, τόσο από άποψη προσωπικού όσο και από πλευράς υποδομής, είναι τεράστιες. Τα χρήματα που θα πρέπει να καταβληθούν για λειτουργήσουν εύρυθμα οι παιδικοί σταθμοί αγγίζουν τα 3,5 δισ. δραχμές. Επισημαίνεται δε ότι στους προϋπολογισμούς των ΚΠΣ για το έτος 2000 διαπιστώθηκε έλλειμμα ύψους 400 εκατ. δραχμών.

Συγκεκριμένα, επισημαίνεται στην έκθεση ότι οι ΚΠΣ «χρήζουν αναγκαίωνεπισκευών, συντηρήσεων, το κόστος των οποίων, σύμφωνα με πρόχειρη μελέτη που υποβλήθηκε, ανέρχεται συνολικά σε 300 εκατ. δραχμές».


«ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ»
Τιμά τον Αριστείδη Λαμπρούλη

Ο Αριστείδης Λαμπρούλης
Ο Αριστείδης Λαμπρούλης
Τον αείμνηστο Αριστείδη Λαμπρούλη θα τιμήσει με δύο σημαντικές εκδηλώσεις της η «Δημοτική Συνεργασία Λάρισας». Η πρώτη τιμητική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 1η Απρίλη, στις 11 π.μ. στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας και θα περιλαμβάνει ομιλίες για τη ζωή και το έργο του Αριστείδη Λαμπρούλη και πολιτιστικό πρόγραμμα. Για την καλύτερη οργάνωση της εκδήλωσης συγκροτήθηκε Οργανωτική Επιτροπή, τα μέλη της οποίας είναι: Μ. Καγγάς, Απ. Καλογιάννης, Ειρήνη Κατσίγρα, Τ. Μπαρμπούτης, Αλ. Μπατζανούλης, Ευαγγελία Ούντρια, Α. Παπαστεργίου, Τ. Σκυλλάκος, Ν. Σούρλας και Χρ. Χαλκιάς.

Η δεύτερη εκδήλωση τιμής είναι ημερίδα για το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο. Στόχος της «Δημοτικής Συνεργασίας» είναι, μέσα από την ημερίδα, να δοθεί η δυνατότητα διαλόγου, για μια λαϊκή, δημοκρατική και προοδευτική πολιτική στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ν' αναζητηθούν οι δυνατότητες δημιουργίας ευρύτερων συνεργασιών και μετώπων δράσης για την ανάδειξη και αντιμετώπιση των λαϊκών προβλημάτων, μέσα και από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Σε ανακοίνωσή της η «Δημοτική Συνεργασία Λάρισας», αναφερόμενη στην προσφορά του Αριστείδη Λαμπρούλη, επισημαίνει: «Ακόμη και από τους πολιτικούς του αντιπάλους αναγνωρίζονται οι αγώνες του, οι προσωπικές του θυσίες για να υπερασπιστεί τα ιδανικά της δημοκρατίας, της Εθνικής Ανεξαρτησίας, της σοσιαλιστικής επανάστασης, τόσο κατά τη διάρκεια της κατοχής, όσο και στη μεταπολεμική περίοδο.

Με την παρουσία του, επίσης, στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σημάδεψε τις εξελίξεις στο Δήμο της Λάρισας και πρόβαλε στο πανελλήνιο μια προοδευτική, φιλολαϊκή αντίληψη για το θεσμό. Αντίληψη που καθοδήγησε τη δράση του για τα λαϊκά προβλήματα, στη βάση της συλλογικότητας και της δημοκρατικής λειτουργίας του θεσμού.

Το έργο που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της θητείας της δημοτικής παράταξης του δημάρχου Αριστείδη Λαμπρούλη, αναγνωρίζεται απ' όλους τους Λαρισαίους. Παρά τις δύσκολες συνθήκες και τις περιορισμένες δυνατότητες του θεσμού, όπως διαμορφώνονταν από την κεντρική εξουσία, έγινε κατορθωτό ν' αντιμετωπιστούν σοβαρά και χρόνια έργα υποδομής και να ξεκινήσει μια πραγματική αναμόρφωση της πόλης.

Ταυτόχρονα παρέμεινε πιστός στην ιδεολογία και τα ιδανικά του και πάλεψε μέχρι τελευταία για να δει ο λαός μας καλύτερες μέρες».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ