ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Φλεβάρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Ο κοινωνικός ρόλος της Τέχνης»

Σεμινάριο της Τομεακής Οργάνωσης Καλλιτεχνών του ΚΚΕ και της Επιτροπής Φεστιβάλ της ΚΝΕ

«

Ο κοινωνικός ρόλος της Τέχνης» είναι το θέμα του σεμιναρίου που διοργανώνουν το Σάββατο 22 Φλεβάρη η Τομεακή Οργάνωση Καλλιτεχνών του ΚΚΕ και η Επιτροπή Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», στο πλαίσιο της πρόσκλησης για δημιουργία πρωτότυπου καλλιτεχνικού έργου με τίτλο «Στους καιρούς των αποφάσεων και η Τέχνη πρέπει ν' αποφασίσει».

Εισηγήτρια θα είναι η Ελένη Μηλιαρονικολάκη, υπεύθυνη του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ.

Το σεμινάριο πραγματοποιείται στις 6 μ.μ. στην αίθουσα της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας, Κλεισθένους 15, 7ος όροφος (δίπλα στο Δημαρχείο του Δήμου Αθήνας) και είναι το πρώτο από μία σειρά σεμιναρίων που απευθύνονται σε όσους ανταποκριθούν στην πρόσκληση για δημιουργία πρωτότυπου έργου. Στόχος της πρωτοβουλίας είναι να παρακινηθούν οι νέοι καλλιτέχνες να δημιουργήσουν έργο - ή να αξιοποιήσουν έργο από τα συρτάρια τους - με θέμα την καπιταλιστική κρίση, τις συνέπειες και τη διέξοδο από αυτή, ώστε να γίνει χρήσιμο εργαλείο σ' αυτούς που το έχουν ανάγκη, δηλαδή να δημιουργήσουν έργο που θα σταθεί στο πλευρό του λαού, της εργατικής τάξης που ζει και παλεύει μέσα σ' αυτές τις συνθήκες και που χρειάζεται μια Τέχνη να μιλά τη γλώσσα της τόλμης και της αλήθειας.

Η πρόσκληση αφορά καλλιτέχνες κάθε ηλικίας και σε όλα τα είδη Τέχνης, που μπορεί να απευθύνονται είτε σε μεγάλους είτε σε παιδιά: Μουσική - τραγούδι, εικαστικά - σκίτσο - animation, λογοτεχνία - ποίηση, ταινίες μικρού μήκους (μυθοπλασία - ντοκιμαντέρ), συγγραφή θεατρικού έργου, χορός. Τα έργα μπορούν να κατατεθούν όλη την περίοδο μέχρι το 40ό Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή».

ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ
«Αυλαία και Πάμε»

Tη θεατρική παράσταση με τίτλο «Αυλαία και Πάμε» παρουσιάζει τη Δευτέρα 24 Φλεβάρη το Κέντρο Οικογενειακής Υποστήριξης του Προγράμματος Απεξάρτησης ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ, σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «Ιριδα» του Δήμου Νέας Ιωνίας. Η παράσταση, που θα ανέβει στο Δημοτικό Κινηματογράφο «ΑΣΤΕΡΑΣ» (Ασκληπιού 4 - όπισθεν ΟΤΕ - Νέα Ιωνία), στις 8 το βράδυ, είναι μια σύνθεση από αποσπάσματα του παγκόσμιου ρεπερτορίου που επιλέχθηκαν από τα μέλη της ομάδας. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Υπενθυμίζεται ότι το Θεραπευτικό Πρόγραμμα του ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ λειτουργεί από το 1990, είναι πρόγραμμα εξωτερικής ημερήσιας παρακολούθησης (μη διαμονής) στο κέντρο της Αθήνας, που αντιμετωπίζει ολοκληρωμένα την εξάρτηση από ναρκωτικές ουσίες και τα προβλήματα που τη συνοδεύουν χωρίς να αποκόπτει το χρήστη από την οικογένειά του, την εργασία του, το εκπαιδευτικό του περιβάλλον και τον κοινωνικό του περίγυρο. Οι υπηρεσίες του παρέχονται δωρεάν, η συμμετοχή σε αυτές είναι εθελοντική, δεν χορηγούνται φαρμακευτικές ή υποκατάστατες ουσίες και δεν υπάρχουν λίστες αναμονής. Απευθύνεται σε νεαρούς ενήλικες άνω των 21 ετών, εργαζόμενους, φοιτητές, άτομα που κάνουν πειραματική / περιστασιακή χρήση και στα μέλη του οικογενειακού και φιλικού περιβάλλοντός τους.

Οι χρήστες ουσιών μπορούν να απευθυνθούν για οποιαδήποτε πληροφορία στο τηλέφωνο του Συμβουλευτικού Σταθμού (Φυλής 217, Αθήνα) 210.8626.761.

Οι γονείς και οι συγγενείς των εξαρτημένων μπορούν να απευθυνθούν στο τηλέφωνο του Κέντρου Οικογενειακής Υποστήριξης (3ης Σεπτεμβρίου 176, Αθήνα) 210. 8612.604.

Συναυλία της ΚΟΑ με μουσική μπαρόκ

Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών διοργανώνει, σε συνεργασία με το Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», δεύτερη συναυλία μουσικής δωματίου, τη Δευτέρα 24 Φλεβάρη, στις 8.30 το βράδυ, στο «ΘΕΑΤΡΟΝ» (Αίθουσα «Ιφιγένεια») του Κέντρου, στην οδό Πειραιώς 254. Η συναυλία βασίζεται στον αρκετά ασυνήθιστο συνδυασμό των ξύλινων πνευστών με διπλή γλωσσίδα - όμποε, αγγλικό κόρνο και φαγκότο - με τον «βασιλιά» των μουσικών οργάνων της εποχής του μπαρόκ, το τσέμπαλο.

Το σύνολο, που πρόκειται να εκτελέσει δύο έργα του Τσέχου συνθέτη Γιαν Ντισμάς Ζελένκα (1679 - 1745), όπως και το έργο 87 του Μπετόβεν (1770 - 1827), συνιστούν οι μουσικοί: Μάρκελλος Χρυσικόπουλος, αφοσιωμένος γνώστης του μπαρόκ και διακεκριμένος τσεμπαλίστας, Δημήτρης Βάμβας (όμποε), Γιάννης Οικονόμου (όμποε), Χριστίνα Παντελίδου (αγγλικό κόρνο) και Αλέξανδρος Οικονόμου (φαγκότο). Τα εισιτήρια της παράστασης κοστίζουν 15 ευρώ και για νέους, ΑμΕΑ και ανέργους 10 ευρώ.

Οχι στο κλείσιμο του ΕΚΕΒΙ

«Το ΕΚΕΒΙ πρέπει να μείνει ανοιχτό. Οπως το βιβλίο». Ετσι αρχίζει το κείμενο που μας έστειλε η γνωστή συγγραφέας λογοτεχνίας για παιδιά και εφήβους και δρ. Ζωή Βαλάση, με αφορμή την κατάργηση του φορέα. Και επισημαίνει:

«Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου ήταν ο μόνος κρατικός φορέας που πραγματικά προστάτευε, διέδιδε και ενίσχυε το βιβλίο και τους δημιουργούς του, που διαμόρφωνε αναγνώστες και συστηματικά άνοιγε παράθυρα στην επικοινωνία μέσα από τη μαγεία της σκέψης, της φαντασίας, της τέχνης. Το κλείσιμο του ΕΚΕΒΙ θα μπορούσε να χαρακτηριστεί "έγκλημα στιγμιαίο που τείνει να γίνει διαρκές". Αλλά δεν είναι έτσι. Καμιά πράξη βαρβαρότητας δεν είναι στιγμιαία. Είναι όχι καθήκον μας αλλά φυσική συνέπεια και ανάγκη ο αγώνας για τη ματαίωση των υπουργικών πράξεων. Ολες οι πράξεις βαρβαρότητας πρέπει να ανατρέπονται».

Θυμίζουμε ότι με νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί στη Βουλή η κυβέρνηση προχωρά σε κατάργηση 23 φορέων του Δημοσίου, ανάμεσά τους και του ΕΚΕΒΙ, και σε χιλιάδες απολύσεις εργαζομένων.

Ψήφισμα συμπαράστασης για απλήρωτους εργαζόμενους

Ψήφισμα συμπαράστασης στον αγώνα των εργαζομένων στην Καμεράτα - Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής που παραμένουν απλήρωτοι για 4,5 μήνες και αγωνίζονται με επίσχεση εργασίας για την πλήρη καταβολή των δεδουλευμένων αποδοχών τους, συνυπογράφουν Ομοσπονδίες και Σωματεία του χώρου. Και καλούν τους συνιδρυτές του Οργανισμού, δηλαδή, το υπουργείο Πολιτισμού και το Σύλλογο «Οι Φίλοι της Μουσικής» να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να δώσουν βιώσιμη λύση στη λειτουργία του, που πρέπει να σημειώσουμε ότι είναι από τους σπουδαιότερους πρεσβευτές της χώρας μας στο εξωτερικό και με εξέχουσα εκπαιδευτική και καλλιτεχνική παρουσία στο εσωτερικό.

Υπενθυμίζουν δε ότι η πολυβραβευμένη Καμεράτα - Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής, άνοιξε τις επίσημες εκδηλώσεις για την ανάληψη της Ελληνικής Προεδρίας στην ΕΕ, με συναυλία στο «Palais des beaux arts» των Βρυξελλών, στις 14/1/2014, στην οποία μουσικοί και διοικητικό προσωπικό εργάστηκαν όντας απλήρωτοι, αναλαμβάνοντας οι ίδιοι τα εκτός έδρας έξοδά τους. Οι εργαζόμενοι του κλάδου εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στους αγώνες των εργαζομένων της Καμεράτα - Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής και απαιτούν την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org