ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Δεκέμβρη 2018
Σελ. /24
«ΗΓΕΣΙΑ» ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΝΑΥΤΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ
Οργιο νοθείας και εκφυλισμού για να στηρίξουν το κεφάλαιο

Από την κινητοποίηση των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων κατά τη διάρκεια του τελευταίου συνεδρίου της ΠΝΟ
Από την κινητοποίηση των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων κατά τη διάρκεια του τελευταίου συνεδρίου της ΠΝΟ
Ενα ακόμα όργιο νοθείας και εκφυλισμού στο συνδικαλιστικό κίνημα εκτυλίχθηκε προχτές, με πρωταγωνιστές αυτήν τη φορά τους ανθρώπους των εφοπλιστών που συγκροτούν τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό στην Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ), οι οποίοι προχώρησαν σε μια διαδικασία - καρικατούρα Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας. Χωρίς να τηρήσουν στοιχειώδεις προϋποθέσεις, επιχείρησαν να «νομιμοποιήσουν» με το «έτσι θέλω» τη συγκρότησή του σε σώμα, προκειμένου να «εκλέξουν» αντιπροσώπους για το 37ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ.

Τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ καταγγέλλουν ότι ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός προχωρά σε αυτές τις εκφυλιστικές νόθες διαδικασίες, επιχειρώντας να αλλοιώσει παραπέρα τον συσχετισμό στο εργατικό κίνημα, με την παρέμβαση και στήριξη των εφοπλιστών, της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και των άλλων κομμάτων του κεφαλαίου, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Δυναμική παρέμβαση των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων

Το μέγεθος του εκφυλισμού ανέδειξε η δυναμική παρέμβαση των αντιπροσώπων των τριών σωματείων στο χώρο όπου διαδραματίστηκε η διαδικασία, στην κεντρική αίθουσα εκδηλώσεων στο κτίριο του ΟΛΠ, στο λιμάνι του Πειραιά.

Ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ, Θανάσης Ευαγγελάκης, χαρακτήρισε παρωδία το συνέδριο της ΠΝΟ το 2017 και τις διαδικασίες που ακολούθησαν εργοδοτικά σωματεία για να συνεχίσει να λειτουργεί ο μηχανισμός των εφοπλιστών στην Ομοσπονδία.

Επεσήμανε μάλιστα ότι το Γενικό Συμβούλιο «κουβαλάει και αυτό τα αμαρτήματα της αντιδημοκρατικής λειτουργίας της ΠΝΟ».

Οπως υπογράμμισαν για μια ακόμα φορά τα ταξικά ναυτεργατικά συνδικάτα, ανεξάρτητα από τους ψηφίσαντες κάθε σωματείου, με βάση την αντιδημοκρατική λειτουργία της Ομοσπονδίας κανένα σωματείο δεν εκπροσωπείται στο Συνέδριο και στο Γενικό Συμβούλιο με περισσότερους αντιπροσώπους από το 1/10 του συνολικού αριθμού των αντιπροσώπων. Για παράδειγμα, η ΠΕΜΕΝ, με βάση τους ψηφίσαντες ναυτεργάτες, θα έπρεπε να βγάζει 23 αντιπροσώπους στο Γενικό Συμβούλιο, όμως με βάση το σύστημα που ισχύει, δεν μπορεί να έχει πάνω από 10, δηλαδή χάνει 13 αντιπροσώπους, πάνω από το 50%. Συνολικά στο Γενικό Συμβούλιο θα έπρεπε να συμμετέχουν 103 αντιπρόσωποι, αλλά συμμετέχουν μόνο 70, αλλοιώνοντας δραστικά τη σύνθεσή του.

Παραπέρα, 7 από τα 13 σωματεία της ΠΝΟ (Πλοιάρχων, Μηχανικών ΜΕΚ, Οικονομικών Αξιωματικών, Φροντιστών, Προσωπικού Τροφοδοσίας, Πρακτικών Πλοιάρχων - Κυβερνητών, Ναυτών M/S-Π/Κ) δεν έχουν τροποποιήσει τα καταστατικά τους και δεν εκλέγουν τα Διοικητικά τους Συμβούλια και τους αντιπροσώπους τους με απλή αναλογική. Δεν εφαρμόζουν δηλαδή ακόμα και αυτό το «κολοβό» άρθρο 58 του νόμου 2224/1994, το οποίο ορίζει ότι οι εκλογές ανάδειξης αντιπροσώπων για ΠΝΟ, Εργατικό Κέντρο Πειραιά και ΓΣΕΕ πρέπει να γίνονται με την απλή αναλογική. Τα ίδια 7 σωματεία και ένα ακόμα (Ηλεκτρολόγων) δεν καταθέτουν τα σχετικά έγγραφα νομιμοποίησης των αρχαιρεσιών τους, όπως μητρώο μελών και κατάσταση ψηφισάντων στην ΠΝΟ και στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά, από το οποίο έχουν αποκλειστεί για αυτόν το λόγο και δεν συμμετέχουν στα συνέδρια και στις ετήσιες Γενικές Συνελεύσεις του.

Μπερδεύτηκαν στα ψέματά τους

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, οι αντιπρόσωποι των τριών ναυτεργατικών σωματείων απαίτησαν να κατατεθούν στο Γενικό Συμβούλιο τα αναγκαία έγγραφα, αλλιώς, όπως είπαν, δεν νομιμοποιείται η συγκρότησή του σε σώμα. Επιπλέον, κάτω από αυτές τις συνθήκες, επεσήμαναν ότι δεν είναι νόμιμος ούτε ο ορισμός (εκλογή) αντιπροσώπων του Γενικού Συμβουλίου στη ΓΣΕΕ.

Να σημειωθεί ότι στην ημερήσια διάταξη του Γενικού Συμβουλίου δεν υπήρχαν η Επιτροπή Ελέγχου Πληρεξουσίων και η συγκρότησή του σε σώμα, ούτε ο ορισμός για τη ΓΣΕΕ! Κι όμως, με έγγραφο του γγ της ΠΝΟ, Γ. Χαλά, είχε κληθεί να εκτελέσει χρέη δικαστικού αντιπροσώπου στο Γενικό Συμβούλιο ο πρωτοδίκης Ελευθέριος Καλτάκης.

Από εκεί και πέρα ακολούθησαν τραγελαφικές καταστάσεις, που επιβεβαίωσαν τις καταγγελίες των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων. Οι εκπρόσωποι του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, προσπαθώντας να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα, αναλώθηκαν σε ένα ρεσιτάλ αντιφατικών ισχυρισμών.

Αρχικά διατυπώθηκε ο ισχυρισμός ότι... «είμαι υποχρεωμένος να τηρήσω το καταστατικό ακόμα κι αν διαφωνώ με αυτό» και μετά ειπώθηκε πως «τα χαρτιά είναι στα γραφεία της ΠΝΟ, όποιος θέλει μπορεί να πάει να τα δει»!

Η συνέχεια δόθηκε με το γελοίο επιχείρημα ότι... «τα μητρώα μελών των σωματείων εμπίπτουν στο νόμο για τα προσωπικά δεδομένα και από 1η Μαΐου 2018 δεν μπορεί να δοθούν για έλεγχο». Με βάση αυτόν τον ισχυρισμό, δηλαδή, στο κάθε σωματείο θα μπορούν να ψηφίζουν όποιοι θέλουν, χωρίς να μπορούν να ελεγχθούν από τα αρμόδια συνδικαλιστικά όργανα! Επίσης ξέχασαν ότι το ίδιο πράγμα είχαν πει και το 2017...

Οι αντιφάσεις συνεχίστηκαν με τη θέση ότι... «τα χαρτιά βρίσκονται στη διπλανή αίθουσα, όποιος θέλει μπορεί να πάει να τα ελέγξει μαζί με την Επιτροπή Πληρεξουσίων», η οποία κανένας δεν κατάλαβε πότε, από ποιον και πώς διαμορφώθηκε. Είναι προφανές ότι οι άνθρωποι των εφοπλιστών είχαν προβλέψει για όλα αυτά την παραμονή του Γενικού Συμβουλίου: Κάποια στιγμή εμφανίστηκε ένας αντιπρόσωπος του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού με ένα χαρτί ότι... όλα είναι εντάξει (!), το οποίο, όπως κατήγγειλε ο Θ. Ευαγγελάκης, ήταν ήδη φτιαγμένο πριν από το Γενικό Συμβούλιο.

Εφτασαν ακόμα να υπερψηφίσουν και τον απολογισμό για το 2018 και τον προγραμματισμό για το 2019, χωρίς καν να έχουν διαβαστεί...

Τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία κατήγγειλαν όσα έγιναν και αποχώρησαν, υπογραμμίζοντας ότι οι ναυτεργάτες δεν αναγνωρίζουν και δεν νομιμοποιούν τη νοθεία και τον εκφυλισμό. Στη συνέχεια προχώρησαν σε κατάθεση υπομνήματος στον πρόεδρο Πρωτοδικών Πειραιά και στον πρωτοδίκη Ελευθέριο Καλτάκη.

Μάχη για συνδικάτα των ναυτεργατών και όχι των εφοπλιστών

Τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ θέτουν συγκεκριμένους στόχους πάλης, ώστε τα συνδικάτα να γίνουν πραγματικό αποκούμπι των ναυτεργατών.

Στους στόχους αυτούς περιλαμβάνονται: Εφαρμογή της απλής αναλογικής για την εκλογή όλων των οργάνων της ΠΝΟ και των πρωτοβάθμιων σωματείων. Συλλογική δομή και ηγεσία στα συνδικαλιστικά όργανα. Κατάργηση του ορίου 1/10. Η διάρκεια της θητείας των οργάνων της ΠΝΟ και των σωματείων να είναι τέσσερα χρόνια. Κατάργηση του χαρατσιού που εισπράττει απευθείας η ΠΝΟ από τους ναυτεργάτες ως συνδικαλιστική εισφορά. Τα πρωτοβάθμια σωματεία να καταβάλλουν συνδικαλιστική συνδρομή στην ΠΝΟ ανάλογα με τον αριθμό των μελών τους. Τροποποίηση του καταστατικού της ΠΝΟ και των ναυτεργατικών σωματείων κ.ά.

Ακόμα απαιτούν κατάργηση των λεγόμενων «μπλε καρτών» που υπογράφουν η ΠΝΟ και η Διεθνής Οργάνωση Μεταφορών (ITF), με τις οποίες πιστοποιούν ότι στα πλοία ισχύουν τα ελάχιστα που προβλέπει ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας (ILO) και τις οποίες πουλάνε στους εφοπλιστές έναντι 5.000 δολαρίων. Αυτές οι κάρτες επιτρέπουν την εφαρμογή διαφορετικών συμβάσεων εργασίας - στο ίδιο πλοίο, για την ίδια ειδικότητα και βαθμό - ανάλογα με την εθνικότητα του κάθε ναυτεργάτη. Η δοσοληψία με τους εφοπλιστές θα αποφέρει σύμφωνα με τον προϋπολογισμό της ΠΝΟ 3,7 εκατομμύρια ευρώ για το 2018. «Δηλαδή, άμεση χρηματοδότηση των εφοπλιστών προς την ΠΝΟ», ώστε να κερδίζουν από τη μη εφαρμογή της ελληνικής κλαδικής ΣΣΕ, για το σύνολο των ναυτεργατών στα πλοία. Και όλα αυτά μάλιστα συμβαίνουν όταν μέσα στο 2018 έχουν περάσει στα χέρια Ελλήνων εφοπλιστών 293 πλοία αξίας 4,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων!

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Σε αγωνιστική ετοιμότητα για τα δίκαια αιτήματά τους

Σε αγωνιστική επαγρύπνηση και ετοιμότητα παραμένουν οι συνταξιούχοι, μετά και το μεγαλειώδες πανελλαδικό συλλαλητήριο το περασμένο Σάββατο στην Αθήνα.

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων χαιρετίζει τους χιλιάδες συνταξιούχους που πήραν μέρος στην πανελλαδική κινητοποίηση, ανταποκρινόμενοι με ενθουσιασμό στο κάλεσμα της ΣΕΑ και των Σωματείων τους.

Οπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της:

«Το μήνυμα της συγκέντρωσης είναι καθαρό: "Με ψίχουλα και ψέματα δεν μας ξεγελάτε - Δεν ξεχνάμε τις κλεμμένες κατακτήσεις μας - Διεκδικούμε όλα όσα μας ανήκουν". Συνεχίζουμε να βαδίζουμε σταθερά, αποφασιστικά, με περηφάνια στο δρόμο του αγώνα. Δεν θα υποστείλουμε τις σημαίες μας.

Παραμένουμε σε αγωνιστική επαγρύπνηση και ετοιμότητα. Οι ελιγμοί της κυβέρνησης δεν μας καθησυχάζουν. Η ακύρωση της περικοπής της "προσωπικής διαφοράς" είναι μια σημαντική νίκη μας, όμως δεν θα σταματήσουμε εδώ, γιατί η επίθεση στα ασφαλιστικά και εργατικά δικαιώματα θα συνεχιστεί. Σε συστράτευση με το εργατικό κίνημα θα κλιμακώσουμε την πάλη μας για να ανατρέψουμε την αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων που υπηρετούν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου».

Τέλος, η ΣΕΑ κάνει γνωστό ότι αναμένει από το γραφείο του πρωθυπουργού να ορίσει συνάντηση, όπως δεσμεύτηκε απέναντι στην αντιπροσωπεία της. Καλεί παράλληλα τους συνταξιούχους να δυναμώσουν την πάλη τους και να μαζικοποιήσουν ακόμα περισσότερο τα σωματεία τους.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ