ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Νοέμβρη 2020
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΜΠΛΟΚΩΝ
Υπερασπιζόμαστε τη ζωή και τα δικαιώματά μας

Κάλεσμα αγώνα μπροστά στην απεργία στις 26 Νοέμβρη

Από πρόσφατη αγροτική κινητοποίηση
Από πρόσφατη αγροτική κινητοποίηση
Δηλώνοντας ότι «δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις για να μείνει όρθιος ο λαός στις συνθήκες της κρίσης και της πανδημίας», η Γραμματεία της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων απευθύνει κάλεσμα αγώνα στους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους, για να υπερασπιστούν τη ζωή και τα δικαιώματά τους, μέσα από τις Ομοσπονδίες και τους Αγροτικούς Συλλόγους, σε συμπόρευση με τα Εργατικά Κέντρα, τις Ομοσπονδίες και τα Συνδικάτα που προετοιμάζουν την απεργία στις 26 Νοέμβρη.

Στην ανακοίνωσή της, η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων καλεί τους αγροτοκτηνοτρόφους να ενώσουν την φωνή τους με τους υγειονομικούς, όλους τους εργαζόμενους, τους μικρούς επαγγελματίες.

«Δεν θα φορτώσουν ξανά στις πλάτες μας μια ακόμα οικονομική κρίση προκειμένου να στηριχτούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι», ξεκαθαρίζει. «Αντιδρούμε στην προσπάθεια να αξιοποιηθεί η πανδημία για να επιβληθούν νέα μέτρα καταστολής, περιορισμού της μαζικής λαϊκής δράσης. Παίρνοντας όλα τα υγειονομικά μέτρα προστασίας συνεχίζουμε την παρέμβασή μας σε κάθε νομό, σε κάθε χωριό, μέσα από τις Ομοσπονδίες και τους Αγροτικούς Συλλόγους, για την ανάδειξη και διεκδίκηση κάθε προβλήματος που απασχολεί εμάς και την κοινωνία. Ξέρουμε πως μόνο με την οργάνωση και τους αγώνες μας είχαμε αποτελέσματα, αποσπάσαμε λύσεις, ικανοποιήθηκαν αιτήματα».

Απαιτούμε λύσεις εδώ και τώρα!

«Απαιτούμε λύσεις εδώ και τώρα», υπογραμμίζει, «για να υπερασπιστούμε τη ζωή μας στην έξαρση της φονικής πανδημίας, για να μπορέσουμε να ζήσουμε τις οικογένειές μας και να συνεχίσουμε τη δραστηριότητά μας».

Η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων διεκδικεί:

-- Να γίνουν τώρα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, να επιταχθεί τώρα ο ιδιωτικός τομέας της Υγείας, να δημιουργηθούν και να στελεχωθούν νέες ΜΕΘ. Να εξοπλιστούν και να στελεχωθούν τα Κέντρα Υγείας στην ύπαιθρο.

-- Θέλουμε Υγεία που δεν θα είναι εμπόρευμα, αλλά δικαίωμα για όλους, σύστημα Υγείας αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν που θα μπορεί σχεδιασμένα να αντιμετωπίζει έκτακτες συνθήκες.

-- Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σε όλους όσοι πλήττονται από την πανδημία, το lockdown, την υπολειτουργία των λαϊκών αγορών, από ζημιές, στους κτηνοτρόφους από τον καταρροϊκό πυρετό. Δεν συμβιβαζόμαστε με τα ψίχουλα που δίνονται σε πληττόμενους συναδέλφους (π.χ. κτηνοτρόφους, ελαιοπαραγωγούς, παραγωγούς λαϊκών αγορών κ.λπ.). Οταν την ίδια ώρα «μπουκώνονται» με δισεκατομμύρια ευρώ βιομήχανοι και μεγαλέμποροι.

-- Να δοθούν άμεσα οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ στο 100% στους αγρότες και κτηνοτρόφους που έχει πληγεί η παραγωγή τους από φυσικές καταστροφές ή νόσους.

-- Για τους συναδέλφους πλημμυροπαθείς, να δοθεί εδώ και τώρα σε όλους τους δικαιούχους η προκαταβολή σε όσους δεν την έχουν πάρει. Να εξοφληθεί άμεσα το σύνολο των αποζημιώσεων.

-- Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν ένα λογικό κέρδος για την επιβίωσή μας. Φτηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες, ενάντια στην κερδοσκοπία εμπόρων και βιομηχανιών.

-- Μείωση κόστους παραγωγής: Αφορολόγητο πετρέλαιο, 50% μείωση αγροτικού ηλεκτρικού ρεύματος, κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροεφόδια καθώς και μείωση των τιμών τους.

-- Να απαλλαγούν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι από τις ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ. Αναστολή πληρωμών δανείων και άλλων οφειλών. Να καταργηθεί το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ.

-- Να δοθούν άτοκα δάνεια σε αγρότες - κτηνοτρόφους για να μπορέσουν να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους.

-- Να μη γίνει κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας ή χωραφιών σε αγρότες - κτηνοτρόφους. Καμιά διακοπή ρεύματος και νερού σε σπίτια και σε χωράφια.

-- Να δοθεί στις αγρότισσες μητέρες ειδικό επίδομα φροντίδας ανήλικων τέκνων (έως 14 ετών) για όσο διαρκεί το lockdown.

Κάλεσμα από την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας

Κάλεσμα στους αγρότες του νομού να ενώσουν τη φωνή τους με τους εργαζόμενους, μπροστά και στην απεργία στις 26 Νοέμβρη, απευθύνει η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας.

Αναδεικνύει τις ευθύνες της κυβέρνησης για την εξέλιξη της πανδημίας και για το δημόσιο σύστημα Υγείας που έμεινε αθωράκιστο. «Η κατάσταση του Νοσοκομείου Λαμίας, με τις 15 απολύσεις εργαζομένων μέσα στο δεύτερο lockdown και των Κέντρων Υγείας στο νομό είναι ενδεικτική», σημειώνει.

Παράλληλα επισημαίνει τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες της Φθιώτιδας, όπως οι χαμηλές τιμές στη βρώσιμη ελιά και το βαμβάκι, οι ζημιές από τις τελευταίες πλημμύρες, το χτύπημα στους κτηνοτρόφους από τον καταρροϊκό πυρετό. Η Ομοσπονδία καταγγέλλει την πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να αφήσει αστήριχτους και αντιμέτωπους με την οικονομική καταστροφή τους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους.


ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Βαφτίζουν το νέο δώρο στο κεφάλαιο ... «ανάσα» για τους εργαζόμενους

Στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής συζητείται από χτες το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας με τον τίτλο - πρόκληση: «Μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, κοινωνικοασφαλιστικές ρυθμίσεις και διατάξεις για την ενίσχυση των ανέργων».

Ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, παρουσίασε το νομοσχέδιο ως «ανάσα» για τους εργαζόμενους και «μεγάλη θετική κοινωνική παρέμβαση υπέρ των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων». Βέβαια, συμπληρωματικά ο εισηγητής της ΝΔ, Δ. Μακρόπουλος, ανέδειξε ότι το νομοσχέδιο «ανοίγει το δρόμο» για την «αναζωογόνηση της ανταγωνιστικότητας» των επιχειρήσεων.

ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, διαφωνώντας και εδώ στα «σημεία», κατέθεσαν τις δικές τους προτάσεις πτωχοκομείου για τους εργαζόμενους και στήριξης των επιχειρήσεων. Σε αυτό το πλαίσιο, η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Θ. Φωτίου, ενημέρωσε για τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ για «καταβολή εισοδήματος έκτακτης ανάγκης μέσα στο Δεκέμβρη», ο δε Γ. Μουλκιώτης επανέλαβε την πρόταση του κόμματός του «για κάθε 1.000 ευρώ που πληρώνει η επιχείρηση για τους νεοπροσληφθέντες εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης να απαλλάσσεται από τη φορολογία για 1.500 ευρώ» κ.ο.κ.

Το αντεργατικό νομοθετικό έργο της κυβέρνησης δεν έχει καραντίνα

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, ανέφερε ότι «το αντεργατικό, αντιλαϊκό νομοθετικό έργο της κυβέρνησης, όπως φαίνεται, δεν πάει στην καραντίνα, δεν επιδέχεται καθυστερήσεις. Συνεχίζει με φανατισμό, με μεγάλη προσήλωση, να φέρνει για ρύθμιση τις αξιώσεις των επιχειρηματικών ομίλων».

Οπως τόνισε, «από τη μείωση των εισφορών κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες, το "κέρδος" των μισθωτών θα είναι αθροιστικά 1,21 μονάδες. Αυτό σημαίνει ότι στον κατώτερο μισθό των 650 ευρώ, οι εισφορές του μισθωτού θα μειωθούν κατά 8 ευρώ το μήνα. Στο μεικτό μισθό των 700 ευρώ κατά 13 ευρώ και στο μεικτό μισθό των 1.000 ευρώ κατά 16 ευρώ το μήνα». Ουσιαστικά, τόνισε, πρόκειται για «ρύθμιση ενταγμένη στη μείωση του μη μισθολογικού κόστους, στην κατεύθυνση απαλλαγής του κράτους και της εργοδοσίας από την Ασφάλιση, της μετατροπής της Ασφάλισης από κοινωνική σε ατομική ευθύνη του εργαζόμενου. Η μείωση εισφορών είναι στρατηγική του κεφαλαίου σε όλες τις χώρες της ΕΕ και σε όλο τον κόσμο, στην κατεύθυνση πλήρους απαλλαγής τους. Οι κατευθύνσεις αυτές περιλαμβάνονται και στο πόρισμα Πισσαρίδη. Με φανατισμό υπηρετήσατε όλοι σας την κατάργηση του κοινωνικού χαρακτήρα της Ασφάλισης, με βαριές συνέπειες για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους. Απόδειξη, οι συντάξεις πείνας σε μεγάλο ποσοστό και οι ελάχιστες έως ανύπαρκτες ασφαλιστικές παροχές για τους εργαζόμενους».

Αναφέρθηκε επίσης στα όσα προετοιμάζει σε βάρος και του 8ωρου, με το επόμενο αντεργατικό νομοσχέδιο που έχει ήδη έτοιμο, και κάλεσε τους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά στην απεργία της 26ης Νοέμβρη. Ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ θα καταψηφίσει επί της αρχής το παρόν νομοσχέδιο, ωστόσο με μεγάλη κριτική θα υπερψηφίσει κάποιες διατάξεις για την επίδοση ορισμένων ψίχουλων.

Η βουλευτής του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη, αναφερόμενη στις διατάξεις του νομοσχεδίου για την Πρόνοια, ανέδειξε ότι αποτελούν επιμέρους αποσπασματικές ρυθμίσεις, που υπηρετούν τη συνέχεια της πολιτικής των περικοπών και της εφαρμογής των αντιλαϊκών δημοσιονομικών στόχων.


ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Διακρατικές συμφωνίες για την παραπέρα ενίσχυση των μονοπωλίων του αγροτικού τομέα

Δύο ακόμα διακρατικές συμβάσεις που αφορούν την εξασφάλιση νέων πεδίων κερδοφορίας στους επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό τομέα, ψηφίστηκαν χτες στην Ολομέλεια της Βουλής.

Η πρώτη είναι η «Σύμβαση Παροχής Αποζημιούμενων Συμβουλευτικών Υπηρεσιών - Στρατηγικός Σχεδιασμός και Δράση για τη Γεωργία και τον Μετασχηματισμό της Υπαίθρου (SPARTA)», που υπογράφηκε μεταξύ του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με τη Διεθνή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης και η δεύτερη είναι το «μνημόνιο κατανόησης» για τη γεωργία που υπέγραψε το ίδιο υπουργείο με το Κουβέιτ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε την πρώτη σύμβαση, εκφράζοντας την αγωνία για τον «κίνδυνο» που υπάρχει τα αποτελέσματα της μελέτης που θα κληθεί να εκπονήσει η Τράπεζα να μην είναι πλήρως προσαρμοσμένα με τη βάρβαρη Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ. Υπερψήφισε ωστόσο τη σύμβαση με το Κουβέιτ, αναγνωρίζοντας την ανάγκη για εξαγωγές και επενδύσεις από τους επιχειρηματικούς ομίλους σε αυτήν τη χώρα. «Ναι» σε όλα ψήφισε το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, κατά η Ελ. Λύση, υπέρ στη σύμβαση με το Κουβέιτ και «παρών» για τη σύμβαση με τη Διεθνή Τράπεζα το ΜέΡΑ25.

Η τοποθέτηση του ΚΚΕ

Το ΚΚΕ καταψήφισε και τις δύο συμφωνίες.

Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, επισήμανε για την πρώτη σύμβαση ότι η ουσία είναι η «παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών και αναλυτικής υποστήριξης για τη διαμόρφωση του ελληνικού στρατηγικού σχεδίου για την ΚΑΠ 2021-2027», την οποία το ΚΚΕ καταψήφισε στο Ευρωκοινοβούλιο.

Ανέδειξε ότι το «βασικό κριτήριο των κανόνων της ΚΑΠ για το περιβάλλον, για το κλίμα, για τα πρότυπα πιστοποίησης και ποιοτικής παραγωγής από το αγρόκτημα έως το πιάτο, που θα εξυπηρετήσει και το στρατηγικό σχέδιο της Ελλάδας, είναι να ενισχυθούν ορισμένα μονοπώλια όπως "κυκλικής" και "πράσινης" οικονομίας, κολοσσοί ψηφιακής τεχνολογίας κ.λπ., αλλά και να τεθούν εμπόδια σε ανταγωνίστριες δυνάμεις - ΗΠΑ, Βραζιλία, Κίνα - που δεν εφαρμόζουν αντίστοιχες ρυθμίσεις».

Ομως αυτά είναι εχθρικά για τους μικρομεσαίους αγρότες - που θα συνεχίσουν να συνθλίβονται από τους ανταγωνισμούς και την πολιτική συγκέντρωσης της γης και της αγροτικής παραγωγής σε λίγα χέρια - για το περιβάλλον και συνολικά για τις λαϊκές ανάγκες για φτηνά και ποιοτικά προϊόντα.

Ειδική επισήμανση έκανε για την αναλογιστική μελέτη που προβλέπεται στο κείμενο της συμφωνίας και για τη βιωσιμότητα του ΕΛΓΑ, τονίζοντας ότι ο λαός έχει εμπειρία για τους σκοπούς των μελετών αυτών.

Αντίστοιχα, τόνισε ότι η αγροτική συμφωνία με το Κουβέιτ, που έρχεται να προστεθεί στη συμφωνία για τη βιομηχανία που ψηφίστηκε πριν λίγο καιρό, κριτήριο έχει την «ανάγκη των επιχειρηματιών να διεισδύσουν σε νέες αγορές, η ικανοποίηση της οποίας είναι ενταγμένη στο σχεδιασμό γενικότερων ιμπεριαλιστικών και σχεδιασμών και ανταγωνισμών».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ