Παρασκευή 20 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Βαφτίζουν το νέο δώρο στο κεφάλαιο ... «ανάσα» για τους εργαζόμενους

Στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής συζητείται από χτες το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας με τον τίτλο - πρόκληση: «Μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, κοινωνικοασφαλιστικές ρυθμίσεις και διατάξεις για την ενίσχυση των ανέργων».

Ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, παρουσίασε το νομοσχέδιο ως «ανάσα» για τους εργαζόμενους και «μεγάλη θετική κοινωνική παρέμβαση υπέρ των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων». Βέβαια, συμπληρωματικά ο εισηγητής της ΝΔ, Δ. Μακρόπουλος, ανέδειξε ότι το νομοσχέδιο «ανοίγει το δρόμο» για την «αναζωογόνηση της ανταγωνιστικότητας» των επιχειρήσεων.

ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, διαφωνώντας και εδώ στα «σημεία», κατέθεσαν τις δικές τους προτάσεις πτωχοκομείου για τους εργαζόμενους και στήριξης των επιχειρήσεων. Σε αυτό το πλαίσιο, η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Θ. Φωτίου, ενημέρωσε για τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ για «καταβολή εισοδήματος έκτακτης ανάγκης μέσα στο Δεκέμβρη», ο δε Γ. Μουλκιώτης επανέλαβε την πρόταση του κόμματός του «για κάθε 1.000 ευρώ που πληρώνει η επιχείρηση για τους νεοπροσληφθέντες εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης να απαλλάσσεται από τη φορολογία για 1.500 ευρώ» κ.ο.κ.

Το αντεργατικό νομοθετικό έργο της κυβέρνησης δεν έχει καραντίνα

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, ανέφερε ότι «το αντεργατικό, αντιλαϊκό νομοθετικό έργο της κυβέρνησης, όπως φαίνεται, δεν πάει στην καραντίνα, δεν επιδέχεται καθυστερήσεις. Συνεχίζει με φανατισμό, με μεγάλη προσήλωση, να φέρνει για ρύθμιση τις αξιώσεις των επιχειρηματικών ομίλων».

Οπως τόνισε, «από τη μείωση των εισφορών κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες, το "κέρδος" των μισθωτών θα είναι αθροιστικά 1,21 μονάδες. Αυτό σημαίνει ότι στον κατώτερο μισθό των 650 ευρώ, οι εισφορές του μισθωτού θα μειωθούν κατά 8 ευρώ το μήνα. Στο μεικτό μισθό των 700 ευρώ κατά 13 ευρώ και στο μεικτό μισθό των 1.000 ευρώ κατά 16 ευρώ το μήνα». Ουσιαστικά, τόνισε, πρόκειται για «ρύθμιση ενταγμένη στη μείωση του μη μισθολογικού κόστους, στην κατεύθυνση απαλλαγής του κράτους και της εργοδοσίας από την Ασφάλιση, της μετατροπής της Ασφάλισης από κοινωνική σε ατομική ευθύνη του εργαζόμενου. Η μείωση εισφορών είναι στρατηγική του κεφαλαίου σε όλες τις χώρες της ΕΕ και σε όλο τον κόσμο, στην κατεύθυνση πλήρους απαλλαγής τους. Οι κατευθύνσεις αυτές περιλαμβάνονται και στο πόρισμα Πισσαρίδη. Με φανατισμό υπηρετήσατε όλοι σας την κατάργηση του κοινωνικού χαρακτήρα της Ασφάλισης, με βαριές συνέπειες για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους. Απόδειξη, οι συντάξεις πείνας σε μεγάλο ποσοστό και οι ελάχιστες έως ανύπαρκτες ασφαλιστικές παροχές για τους εργαζόμενους».

Αναφέρθηκε επίσης στα όσα προετοιμάζει σε βάρος και του 8ωρου, με το επόμενο αντεργατικό νομοσχέδιο που έχει ήδη έτοιμο, και κάλεσε τους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά στην απεργία της 26ης Νοέμβρη. Ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ θα καταψηφίσει επί της αρχής το παρόν νομοσχέδιο, ωστόσο με μεγάλη κριτική θα υπερψηφίσει κάποιες διατάξεις για την επίδοση ορισμένων ψίχουλων.

Η βουλευτής του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη, αναφερόμενη στις διατάξεις του νομοσχεδίου για την Πρόνοια, ανέδειξε ότι αποτελούν επιμέρους αποσπασματικές ρυθμίσεις, που υπηρετούν τη συνέχεια της πολιτικής των περικοπών και της εφαρμογής των αντιλαϊκών δημοσιονομικών στόχων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ