Παρασκευή 20 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Διακρατικές συμφωνίες για την παραπέρα ενίσχυση των μονοπωλίων του αγροτικού τομέα

Δύο ακόμα διακρατικές συμβάσεις που αφορούν την εξασφάλιση νέων πεδίων κερδοφορίας στους επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό τομέα, ψηφίστηκαν χτες στην Ολομέλεια της Βουλής.

Η πρώτη είναι η «Σύμβαση Παροχής Αποζημιούμενων Συμβουλευτικών Υπηρεσιών - Στρατηγικός Σχεδιασμός και Δράση για τη Γεωργία και τον Μετασχηματισμό της Υπαίθρου (SPARTA)», που υπογράφηκε μεταξύ του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με τη Διεθνή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης και η δεύτερη είναι το «μνημόνιο κατανόησης» για τη γεωργία που υπέγραψε το ίδιο υπουργείο με το Κουβέιτ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε την πρώτη σύμβαση, εκφράζοντας την αγωνία για τον «κίνδυνο» που υπάρχει τα αποτελέσματα της μελέτης που θα κληθεί να εκπονήσει η Τράπεζα να μην είναι πλήρως προσαρμοσμένα με τη βάρβαρη Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ. Υπερψήφισε ωστόσο τη σύμβαση με το Κουβέιτ, αναγνωρίζοντας την ανάγκη για εξαγωγές και επενδύσεις από τους επιχειρηματικούς ομίλους σε αυτήν τη χώρα. «Ναι» σε όλα ψήφισε το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, κατά η Ελ. Λύση, υπέρ στη σύμβαση με το Κουβέιτ και «παρών» για τη σύμβαση με τη Διεθνή Τράπεζα το ΜέΡΑ25.

Η τοποθέτηση του ΚΚΕ

Το ΚΚΕ καταψήφισε και τις δύο συμφωνίες.

Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, επισήμανε για την πρώτη σύμβαση ότι η ουσία είναι η «παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών και αναλυτικής υποστήριξης για τη διαμόρφωση του ελληνικού στρατηγικού σχεδίου για την ΚΑΠ 2021-2027», την οποία το ΚΚΕ καταψήφισε στο Ευρωκοινοβούλιο.

Ανέδειξε ότι το «βασικό κριτήριο των κανόνων της ΚΑΠ για το περιβάλλον, για το κλίμα, για τα πρότυπα πιστοποίησης και ποιοτικής παραγωγής από το αγρόκτημα έως το πιάτο, που θα εξυπηρετήσει και το στρατηγικό σχέδιο της Ελλάδας, είναι να ενισχυθούν ορισμένα μονοπώλια όπως "κυκλικής" και "πράσινης" οικονομίας, κολοσσοί ψηφιακής τεχνολογίας κ.λπ., αλλά και να τεθούν εμπόδια σε ανταγωνίστριες δυνάμεις - ΗΠΑ, Βραζιλία, Κίνα - που δεν εφαρμόζουν αντίστοιχες ρυθμίσεις».

Ομως αυτά είναι εχθρικά για τους μικρομεσαίους αγρότες - που θα συνεχίσουν να συνθλίβονται από τους ανταγωνισμούς και την πολιτική συγκέντρωσης της γης και της αγροτικής παραγωγής σε λίγα χέρια - για το περιβάλλον και συνολικά για τις λαϊκές ανάγκες για φτηνά και ποιοτικά προϊόντα.

Ειδική επισήμανση έκανε για την αναλογιστική μελέτη που προβλέπεται στο κείμενο της συμφωνίας και για τη βιωσιμότητα του ΕΛΓΑ, τονίζοντας ότι ο λαός έχει εμπειρία για τους σκοπούς των μελετών αυτών.

Αντίστοιχα, τόνισε ότι η αγροτική συμφωνία με το Κουβέιτ, που έρχεται να προστεθεί στη συμφωνία για τη βιομηχανία που ψηφίστηκε πριν λίγο καιρό, κριτήριο έχει την «ανάγκη των επιχειρηματιών να διεισδύσουν σε νέες αγορές, η ικανοποίηση της οποίας είναι ενταγμένη στο σχεδιασμό γενικότερων ιμπεριαλιστικών και σχεδιασμών και ανταγωνισμών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ