ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Νοέμβρη 2020
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΛΙΝΙΚΑΡΧΕΣ
Προκλητικά παζάρια την ώρα που τα δημόσια νοσοκομεία «φλέγονται»!

  • Επανειλημμένες αρνήσεις από τους κλινικάρχες για νοσηλεία ασθενών με κορονοϊό, γιατί ...«κοστίζει»
  • Ακόμα και τώρα η κυβέρνηση επικαλείται την «κοινωνική ευαισθησία» τους «για να αποφευχθεί η επίταξη»

Eurokinissi

Τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης για τις σημερινές δραματικές εξελίξεις με την πανδημία και για το γεγονός ότι επί 9 μήνες αφήνει το λαό εκτεθειμένο για να υπηρετήσει τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, μεταξύ αυτών και των τρωκτικών της ιδιωτικής Υγείας, έρχεται να επιβεβαιώσει η αποκάλυψη των προκλητικών παζαριών της κυβέρνησης με τους κλινικάρχες, που ακόμα και τώρα θησαυρίζουν και αρνούνται να διαθέσουν κλίνες για ασθενείς με κορονοϊό!

Συγκεκριμένα, ενώ εδώ και ένα μήνα τα δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης στενάζουν, τώρα που η κατάσταση φεύγει εκτός ελέγχου, με χτεσινό έγγραφο που διέρρευσε το βράδυ, το υπουργείο Υγείας «καλεί» τους κλινικάρχες (Πανελλήνια Ενωση Ιδιοκτητών Κλινικών και Σύνδεσμο Ελληνικών Κλινικών) να ορίσουν άμεσα 200 κλίνες για νοσηλεία ασθενών με κορονοϊό εντός της περιφερειακής ενότητας Θεσσαλονίκης, προκειμένου όπως λέει - ακόμα και τώρα! - «να αποφευχθεί η λήψη των αναγκαστικών μέτρων της καθολικής επίταξης».

Αποκαλυπτική είναι η επισήμανση ότι το αίτημα αυτό έρχεται «σε συνέχεια των έγγραφων και προφορικών προσκλήσεών μας και της αρνητικής μέχρι τώρα στάσης των μελών / κλινικών σας για την εθελοντική διάθεση κλινών νοσηλείας ασθενών Covid-19».

Την ίδια ώρα δηλαδή που δεκάδες άνθρωποι χάνουν καθημερινά τη ζωή τους στη χώρα από την πανδημία, την ώρα που τα νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη και στη Βόρεια Ελλάδα έχουν ήδη φρακάρει, παρά τη μετατροπή τους σε νοσοκομεία της μίας νόσου, η κυβέρνηση «παρακαλούσε» τους κλινικάρχες, στη βάση όσων νομοθέτησε για «εθελοντική» και χρυσοπληρωμένη συμμετοχή τους στην αντιμετώπιση της πανδημίας, και εκείνοι με κριτήριο τα κέρδη τους αρνούνται να διαθέσουν κλίνες!

Και ενώ συμβαίνει αυτό, μέχρι και προχτές ο υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας εκθείαζε σε συνέντευξη Τύπου τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και το πώς «συνεπικουρούν ιδιωτικά μεγάλα θεραπευτήρια» (!), ενώ και στο τωρινό έγγραφο του υπουργείου γίνεται επίκληση στην ...«κοινωνική ευαισθησία και κατανόηση» των κλινικαρχών...

Η νοσηλεία των ασθενών με Covid «κοστίζει πολύ», απαντούν οι κλινικάρχες

Εξίσου αποκαλυπτική είναι και η απάντηση που δίνει η Πανελλήνια Ενωση Ιδιωτικών Κλινικών, διά του προέδρου της Γρ. Σαραφιανού.

Την ώρα που ο τραγικός απολογισμός της πανδημίας στη χώρα μεγαλώνει διαρκώς, ο πρόεδρος της ΠΕΙΚ απαντά κυνικά: «Η νοσηλεία ασθενών με Covid-19 κοστίζει πολύ και δεν υπάρχει η δυνατότητα, η ρευστότητα στις κλινικές μας. Μόνο το οξυγόνο και τα φάρμακα απαιτούν ρευστότητα και οι κλινικές δεν θα πληρωθούν πριν περάσουν 3-4 μήνες... Πού να τα βρούμε τα χρήματα;».

Με λίγα λόγια, οι ...«αναξιοπαθούντες» κλινικάρχες - που εδώ και μήνες θησαυρίζουν από τα τεστ, τις ιατρικές πράξεις που πάγωσαν στο ΕΣΥ, το διπλασιασμό των αποζημιώσεων από τα γονατισμένα ασφαλιστικά ταμεία, την κατάργηση του clawback και του rebate - μέσα στη φωτιά της πανδημίας απαιτούν ακόμα μεγαλύτερες αποζημιώσεις, έξτρα δωράκια, αποκαλύπτοντας τον παρασιτικό χαρακτήρα του ιδιωτικού τομέα Υγείας και το κριτήριό του, που όπως ομολογείται δεν είναι άλλο από την κερδοφορία.

«Εμείς έχουμε όλη την καλή διάθεση να συνδράμουμε», ισχυρίζεται ο πρόεδρος της ΠΕΙΚ, «αλλά δεν διαθέτουμε την εμπειρία του προσωπικού του ΕΣΥ για την αντιμετώπιση της παρούσας κατάστασης, διότι στην πρώτη φάση της πανδημίας δεν συμμετείχαμε (...) Η πλειοψηφία των ιδιωτικών κλινικών σε κτιριακό επίπεδο είναι ακατάλληλες να διαθέσουν ένα μέρος τους».

Ο ισχυρισμός περί απειρίας του προσωπικού επειδή «στην πρώτη φάση δεν συμμετείχαμε», την ώρα που οι ιδιωτικές κλινικές διαθέτουν συγκεντρωμένο τμήμα έμπειρου ιατρονοσηλευτικού δυναμικού, πέρα από τον προσχηματικό χαρακτήρα του (όταν π.χ. στα δημόσια νοσοκομεία καλούνται σήμερα άσχετες ειδικότητες να μετακινηθούν και να στελεχώσουν τις κλινικές Covid), επιβεβαιώνει ότι μπροστά στην απόσπαση του μεγαλύτερου δυνατού κέρδους, αυτό το έμπειρο προσωπικό του ιδιωτικού τομέα υποχρεώθηκε να μείνει εκτός μάχης όλους αυτούς τους μήνες.

Οσο για το περί ακαταλληλότητας των κτιριακών υποδομών του ιδιωτικού τομέα, αποτελεί ομολογία ότι οι υπάρχουσες είναι περιορισμένης ευθύνης, καθώς η ανάπτυξή τους γίνεται με κριτήριο όχι τις ανάγκες αλλά το λιγότερο δυνατό κόστος. Είναι άλλη μια «πρόγευση» από τις ΣΔΙΤ (συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα), που η κυβέρνηση κάνει σημαία της, και τη βαθύτερη προσαρμογή των δημόσιων νοσοκομείων στους κανόνες της αγοράς.

Τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης

Επιβεβαιώνονται οι τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης, η οποία, ενώ το δεύτερο και σφοδρότερο κύμα ήταν αναμενόμενο, έχει αφήσει γυμνά τα δημόσια νοσοκομεία από κρεβάτια και προσωπικό. Δεν προχώρησε σε κατεπείγουσες μόνιμες προσλήψεις, ψάχνει τελευταία στιγμή - την ώρα που η Βόρεια Ελλάδα «φλέγεται» - κλίνες για να νοσηλευτούν ασθενείς. Οι ύαινες του ιδιωτικού τομέα κάνουν σαφές ότι δεν θα δεχτούν σκόντο στα κέρδη τους και διψούν για ακόμα περισσότερα. Και η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να τους ικανοποιήσει...

Ακόμα και τώρα, αντί να προχωρήσει στην επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας χωρίς περιστροφές, κάνει επίκληση της «κοινωνικής ευαισθησίας» των κλινικαρχών! Ακόμα και η επίταξη για την οποία κάνει λόγο, με βάση και την τελευταία τροπολογία, που ψήφισαν επίσης ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, συνιστά στην πραγματικότητα αγορά υπηρεσιών από το κράτος. Δεν αποτελεί δηλαδή πραγματική επίταξη, η οποία σημαίνει ότι το κράτος παίρνει υπό την ευθύνη του, εντάσσει στο σχεδιασμό του και αναλαμβάνει όλες τις υποδομές, τον εξοπλισμό και το προσωπικό τους, χωρίς αποζημίωση και μπόνους για τους κλινικάρχες.

Επιδεινώνεται η κατάσταση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης

Δραματική είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας, όπου καθημερινά οι υγειονομικοί παλεύουν να ανταποκριθούν στις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες νοσηλείας. Στα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης νοσηλεύονται περισσότεροι από 2.000 ασθενείς με κορονοϊό, σε σύνολο περίπου 4.000 πανελλαδικά.

Η κυβέρνηση όμως, αντί να επιτάξει εδώ και τώρα τις ιδιωτικές κλινικές, προετοιμάζει διακομιδές με τρένα και C-130. Ετσι, στον Σιδηροδρομικό Σταθμό της πόλης έχει φτάσει μια αμαξοστοιχία με 6 βαγόνια, που εφόσον διαμορφωθούν (αδειάσουν από τον εξοπλισμό τους) θα μπορούν να μεταφέρουν ασθενείς με φορεία - κάψουλες σε νοσοκομεία της Αττικής, 30 με 40 σε κάθε δρομολόγιο.

Οι κλίνες ΜΕΘ-covid και οι κλινικές νοσηλείας covid αρχίζουν να φρακάρουν, με τις ΥΠΕ να ...καθησυχάζουν ότι υπάρχουν ακόμη περιθώρια δημιουργίας απλών κλινών νοσηλείας covid, με εκκένωση επιπλέον κλινικών άλλων παθήσεων, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν και περισσότεροι από 150 σταθεροί αναπνευστήρες που θα διατεθούν στις αίθουσες χειρουργείων και ανάνηψης που καθημερινά μετατρέπονται πρόχειρα σε ΜΕΘ-covid.

Ομως φαίνεται ότι η επιθετική αύξηση των εισαγωγών στις κλινικές και στις ΜΕΘ-covid για άλλη μια φορά τους διαψεύδει.

Ετσι μετά το νοσοκομείο «Αγιος Παύλος», φαίνεται ότι μετατρέπεται και επισήμως σε μίας νόσου το «Ιπποκράτειο», με 380 κλίνες covid, από τις οποίες οι 240 είναι ήδη κατειλημμένες. Γεμάτα είναι και τα 20 κρεβάτια ΜΕΘ-covid. Παραμένουν κάποιες χειρουργικές κλινικές που έχουν συμπτυχθεί σε έναν όροφο και ελάχιστα κρεβάτια στην κλινική μεταμοσχεύσεων.

Το ΑΧΕΠΑ φρακάρει, αφού γεμίζουν η μία κλινική μετά την άλλη και οι ΜΕΘ-covid παραμένουν με 100% πληρότητα. Στην 24ωρη εφημερία του που ολοκληρώθηκε χτες το πρωί, εισήχθησαν 90 θετικά περιστατικά και 20 ύποπτα. Συνολικά νοσηλεύει περισσότερους από 230 ασθενείς με κορονοϊό.

Αντίστοιχα και το «Παπανικολάου», που ψάχνει να αδειάσει κι άλλες κλινικές (Παθολογική κ.ά.) για να προετοιμαστεί για την επόμενη εφημερία.

Την ίδια ώρα, από όλα σχεδόν τα νοσοκομεία που εφημερεύουν με συνεπικούρηση των ιδιωτικών κλινικών, έρχονται πληροφορίες ότι «κοστουμαρισμένοι» κύριοι των ιδιωτικών κλινικών, ακόμη και αυτή την ώρα, κάνουν διαλογή των περιστατικών που θα δεχτούν, επιλέγοντας τα πιο «ανώδυνα» και με λιγότερους μολυσματικούς κινδύνους.

Κρούσματα σε γηροκομεία

Στο μεταξύ, σε ΑΧΕΠΑ και «Ιπποκράτειο» μεταφέρθηκαν και οι 13 ηλικιωμένοι από το γηροκομείο της Πολίχνης που βρέθηκαν θετικοί και χρειάστηκε να νοσηλευτούν, καθώς παρουσίασαν υψηλό πυρετό. Συνολικά στο γηροκομείο της Πολίχνης στο δήμο Παύλου Μελά εντοπίστηκαν θετικοί στον κορονοϊό 17 από τους περίπου 50 τρόφιμους και 3 εργαζόμενοι.

Επίσης, με αφορμή τα 11 κρούσματα σε τροφίμους του γηροκομείου της Μητρόπολης Σιδηροκάστρου στην περιοχή της Σιντικής, η ΤΟ Σερρών του ΚΚΕ σημειώνει ότι για άλλη μια φορά «επιβεβαιώνεται η γύμνια της κυβέρνησης, της Αντιπεριφέρειας, των δήμων, στην πρόληψη, στην έγκαιρη εφαρμογή όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας στις κλειστές δομές του νομού».

Τέλος, στην Πιερία, σε μια από τις πολλές περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο, δεν έχουν σταλεί κλιμάκια του ΕΟΔΥ για μαζικά τεστ στον πληθυσμό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ακόμα και όσοι εμφανίζουν ύποπτα συμπτώματα να πρέπει να κλείνουν ραντεβού για να εξυπηρετηθούν μετά από αρκετές μέρες από τα Κέντρα Υγείας και το νοσοκομείο της Κατερίνης. Μαζικά τεστ τώρα απαιτεί η ΚΟΒ Υγείας της ΤΟ Πιερίας του ΚΚΕ.

ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Επίταξη όλων των ιδιωτικών κλινικών τώρα!

Σε ανακοίνωσή της για το θέμα, η Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ τονίζει τα εξής:

«Είναι αδιανόητο ακόμη και τώρα, λίγο πριν βουλιάξουν τα νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη, η κυβέρνηση να συνεχίζει τη διαπραγμάτευση με τους κλινικάρχες, στους οποίους έχει ήδη τάξει εκατομμύρια ευρώ και οι οποίοι ήδη κάνουν χρυσές μπίζνες επειδή το ΕΣΥ αδυνατεί να αντιμετωπίσει τα μη covid περιστατικά.

Η επιστολή της κυβέρνησης προς τις ιδιωτικές κλινικές είναι παραδοχή του εγκληματικού χαρακτήρα της πολιτικής της. Επρεπε ήδη να γνωρίζει πόσες κλίνες είναι διαθέσιμες στον ιδιωτικό τομέα. Επρεπε ήδη να έχει σχέδιο για το πώς θα ενταχθούν οι υπηρεσίες ποιων μονάδων και με τι προσωπικό. Γι' αυτό έπρεπε εδώ και πολύ καιρό να έχει επιτάξει χωρίς όρους και προϋποθέσεις αυτές τις επιχειρήσεις. Ομως επέλεξε να τους αναγνωρίσει την ευκαιρία να αυξήσουν τα έσοδά τους, την ώρα που άνθρωποι έχαναν τη ζωή τους.

Αυτοί είναι λοιπόν οι "κοινωνικοί εταίροι"... Να τους χαίρονται! Ακόμα και τώρα σε μία τόσο κρίσιμη κατάσταση, αυτοί οι καπιταλιστές αρνούνται να βοηθήσουν. Ας βγάλουν συμπεράσματα όσοι θεωρούν ότι αυτός που κερδοφορεί από τον πόνο και τον ιδρώτα των άλλων μπορεί και να έχει "κοινωνικές ευαισθησίες".

Χωρίς άλλη καθυστέρηση, χωρίς να περιμένει πια καμία "κατανόηση" από τους κλινικάρχες, η κυβέρνηση να επιτάξει τώρα όλες τους τις μονάδες (χωρίς αγορά υπηρεσιών από το κράτος και χωρίς αποζημίωση) και να τις εντάξει στο εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ