ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Νοέμβρη 2008
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΜΑΘΗΤΕΣ - ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
Στους δρόμους σήμερα και αύριο
  • Σήμερα στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Κοραή το παμπειραϊκό συλλαλητήριο για την Παιδεία
  • Αύριο σε πολλές πόλεις τα συλλαλητήρια μαθητών, φοιτητών και σπουδαστών

Συνεχίζονται οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις για την Παιδεία που έχει ανάγκη ο λαός και η νεολαία, κόντρα στην πολιτική ΕΕ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ που προωθεί την ιδιωτικοποίηση και την υποβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης. Σήμερα Πέμπτη, στις 6.30 μ.μ., εργατικά σωματεία, ενώσεις γονέων, το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Πειραιά και πολλοί ακόμα μαζικοί φορείς διοργανώνουν παμπειραϊκό συλλαλητήριο στην πλατεία Κοραή. Αύριο Παρασκευή, μαθητές, φοιτητές και σπουδαστές προχωρούν σε νέα συλλαλητήρια σε πολλές πόλεις, ενώ μετά το συλλαλητήριο οι σύλλογοι σπουδαστών ΤΕΙ προχωρούν σε συντονισμό της δράσης τους.

Την κατάσταση στα χέρια τους παίρνουν εργαζόμενοι, μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί στον Πειραιά και προχωρούν σήμερα το απόγευμα σε παμπειραϊκό συλλαλητήριο ενάντια στην υποχρηματοδότηση, την υποβάθμιση, την εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της Παιδείας. Βάζοντας στο προσκήνιο την Παιδεία που έχουν ανάγκη ο λαός και η νεολαία, κόντρα στην παιδεία προς όφελος των μονοπωλίων, διεκδικούν ενιαία Παιδεία δημόσια και δωρεάν για όλους, απαιτώντας την κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και κάθε προσπάθειας ποινικοποίησης των μαθητικών αγώνων.

Στο συλλαλητήριο συμμετέχουν οι: Γραμματεία ΠΑΜΕ Πειραιά, ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Πειραιά, Ενώσεις Συλλόγων Γονέων Νομαρχίας Πειραιά, Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων Ατόμων με μαθησιακές δυσκολίες, Σύλλογος Καθαριστριών Δημοτικών Σχολείων, Γυναικείοι Σύλλογοι μέλη της ΟΓΕ, Εξωραϊστικοί Σύλλογοι δήμων, ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», σύλλογος Λογιστών, συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά, σωματείο Αμμοβολιστών, Ηλεκτρολόγων πλοίων, Οικοδόμων, Επισιτισμού, Ελαιουργών, Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Εργαζομένων Δήμου Κορυδαλλού.

Αύριο στους δρόμους μαθητές - φοιτητές

Ενάντια στην ενιαία επίθεση που δέχονται στα δικαιώματα στη μόρφωση και τη δουλειά, μαθητές - φοιτητές - σπουδαστές προχωρούν αύριο σε συλλαλητήρια σε πολλές πόλεις. Στην Αθήνα το αγωνιστικό ραντεβού έχει οριστεί για τις 10 το πρωί στην Ομόνοια.

Οι μαθητές συνεχίζουν τον αγώνα για ενιαίο σχολείο αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν για όλους, κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και απόσυρση της εισαγγελικής εντολής για δίωξη των μαθητών. Στο κάλεσμα του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας ανταποκρίνονται 15μελή συμβούλια, που έχουν πάρει αποφάσεις συμμετοχής.

Μαζί με τους μαθητές, στο δρόμο βγαίνουν φοιτητές και σπουδαστές, με τα αιτήματά τους να συναντιούνται στον αγώνα για δωρεάν ανώτατη εκπαίδευση, για δημόσιες και δωρεάν επαγγελματικές σχολές υψηλού επιπέδου, για να μην εφαρμοστεί η κοινοτική οδηγία για τα «κολέγια», για να καταργηθούν όλοι οι αντιεκπαιδευτικοί νόμοι των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ.

Οι γενικές συνελεύσεις στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ συνεχίζονται και σήμερα, ενώ μέχρι στιγμής συμμετοχή στα αυριανά συλλαλητήρια έχουν αποφασίσει οι εξής φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι: Φυσικού, ΣΕΜΦΕ, Πανεπιστημίου Πειραιά, Νηπιαγωγών, Σχολής Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών ΤΕΙ Αθήνας, Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας ΤΕΙ Πειραιά, Εστίας ΑΣΠΑΙΤΕ (στην Αθήνα), Φαρμακευτικής, Νηπιαγωγών, ΜΜΕ, Χημικού (στην Θεσσαλονίκη), Χημικών Μηχανικών, Χημικού, Πολιτικών Μηχανικών, Φυσικού, Φιλοσοφίας, Μαθηματικού, Παιδαγωγικού, Φαρμακευτικής (στην Πάτρα), Ειδικής Αγωγής (στο Βόλο), Χημικού, Πληροφορικής, Επιστημών Τέχνης (στα Γιάννενα), Λαϊκής Παραδοσιακής Μουσικής (στην Αρτα) και ΤΕΙ Ρεθύμνου. Το επόμενο αγωνιστικό ραντεβού που έχει αποφασίσει η συντριπτική πλειοψηφία των παραπάνω συλλόγων είναι στα συλλαλητήρια στις 27 Νοέμβρη με το ΠΑΜΕ.

ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΤΕΙ
Απαιτούν πρακτική με πλήρη εργασιακά δικαιώματα

Παράσταση διαμαρτυρίας, μαζί με δυνάμεις του ΠΑΜΕ, πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι στο υπουργείο Απασχόλησης

Με βασικό αίτημα την παροχή πλήρων εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια της πρακτικής τους άσκησης, σπουδαστές από τη Σχολή Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών (ΣΓΤΚΣ), τη Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας του ΤΕΙ Πειραιά και από τη σπουδαστική εστία της Ανώτατης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΑΣΠΑΙΤΕ) πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Απασχόλησης, μαζί με συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ.

Οι σπουδαστές κατά τη διάρκεια της υποχρεωτικής πρακτικής τους εξάσκησης αντιμετωπίζονται από την εργοδοσία ως φτηνό εργατικό δυναμικό, χωρίς δικαιώματα, όντας υποχρεωμένοι, κατά παράβαση του υπάρχοντος νομικού καθεστώτος, να δουλεύουν «κανονικότατα», χωρίς ασφάλιση και με εξευτελιστικούς «μισθούς», της τάξης των 170 ή 200 ευρώ το μήνα!

Στο πλάι των σπουδαστών βρέθηκαν συνδικαλιστές των ταξικών σωματείων και με κοινή αντιπροσωπεία συναντήθηκαν με τον ΓΓ του υπουργείου Απασχόλησης Δ. Κοντό, ο οποίος αρκέστηκε στις καταγγελίες των σπουδαστών να επισημάνει τα αυτονόητα. Πως, είναι παράνομο να δουλεύουν πλήρες ωράριο οι σπουδαστές που κάνουν πρακτική, όπως επίσης και να παράγουν εργασιακό έργο αντί να παρακολουθούν την παραγωγή έργου στο πλευρό κάποιου ειδικευμένου εργάτη. Αυτό που δεν είπε, βεβαίως, είναι το γιατί οι υπηρεσίες του υπουργείου Απασχόλησης, η Επιθεώρηση Εργασίας συγκεκριμένα, επιτρέπουν την επικράτηση του παραπάνω απαράδεκτου καθεστώτος σε βάρος των «πρακτικάριων» σπουδαστών. Οπως κατήγγειλαν οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, είναι πολλές οι περιπτώσεις εκείνες, όπου αφού έχει γίνει καταγγελία από τους ίδιους στην Επιθεώρηση Εργασίας, ο εργοδότης ενημερώνεται για την επικείμενη επίσκεψη των επιθεωρητών, με αποτέλεσμα να «προλαβαίνει» να απαλλάσσει τους σπουδαστές από τα καθήκοντα που, κατά παράβαση του νόμου, τους αναθέτει καθημερινά. Ο Δ. Κοντός αρκέστηκε να υποσχεθεί ότι «μελετάται», το επόμενο διάστημα, να οριστεί ένα συγκεκριμένο πλαίσιο για την πρακτική εξάσκηση των σπουδαστών.

Οι εκπρόσωποι των σπουδαστών περιέγραψαν την κατάσταση που αντιμετωπίζουν καθώς ο εκάστοτε εργοδότης είναι σε θέση να τους χρησιμοποιεί ως πάμφθηνο εργατικό δυναμικό, χωρίς δικαιώματα, προχωρώντας πολλές φορές ακόμη και σε εκβιασμούς απέναντί τους, όπως το να τους «διώξει» από τη δουλειά, αν διεκδικήσουν την εφαρμογή της νομοθεσίας. Οι εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ απαίτησαν την παύση του σημερινού απαράδεκτου καθεστώτος, τονίζοντας ότι, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του ταξικού εργατικού κινήματος, δεν πρόκειται να αφήσουν περιθώρια εκμετάλλευσης των ασκούμενων σπουδαστών.

Μετά το τέλος της συνάντησης, η αντιπροσωπεία ενημέρωσε τους συγκεντρωμένους για το περιεχόμενο της συζήτησης και τις απαντήσεις που έδωσε ο ΓΓ του υπουργείου. Ο Γ. Κομνηνός, μέλος της Γραμματείας Αθήνας του ΠΑΜΕ, υπογράμμισε ότι οι ταξικές δυνάμεις δεν μπορούν να επιτρέψουν τη συνέχιση του σημερινού καθεστώτος σε βάρος των ασκούμενων σπουδαστών. «Οι σπουδαστές, τόνισε, που κάνουν σήμερα την πρακτική τους αντιμετωπίζονται ως φτηνό εργατικό δυναμικό. Δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε. Το σπουδαστικό κίνημα μαζί με το εργατικό οφείλει να δυναμώσει τους αγώνες του, να μαζικοποιήσει τις γραμμές του και να απαιτήσει την καταβολή μισθού που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες, στους σπουδαστές που κάνουν την πρακτική τους εξάσκηση, καθώς και πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα».

Καμπάνια του ΚΚΕ στα ΤΕΙ

Στο πλαίσιο της καμπάνιας του ΚΚΕ για τα προβλήματα των σπουδαστών στα ΤΕΙ, διοργανώνονται οι παρακάτω δραστηριότητες:

Αύριο Παρασκευή:

Στο ΤΕΙ Κρήτης, στον Αγιο Νικόλαο στις 11 π.μ. θα περιοδεύσει ο Δημήτρης Βρύσαλης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ.

Στο ΤΕΙ Κρήτης, στην Ιεράπετρα στη 1 το μεσημέρι και στης Σητείας στις 4 μ.μ. θα περιοδεύσει ο Μανώλης Συντυχάκης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ.

Εκδηλώσεις της ΚΝΕ
  • Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της ΚΝΕ στο «Συρμό», αύριο Παρασκευή, 9.30 μ.μ. θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ της εκπομπής «ΕΞΑΝΤΑΣ»: «Ο εφιάλτης των δανείων» και θα ακολουθήσει συζήτηση για την καπιταλιστική κρίση, με τον Τάσο Τραβασάρο, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.
  • Τριήμερο κινηματογραφικών προβολών διοργανώνει η ΤΟ Βορειοανατολικής Αττικής της ΚΝΕ. Το τριήμερο ξεκίνησε χτες Τετάρτη και θα ολοκληρωθεί αύριο Παρασκευή, στο Πνευματικό - Πολιτιστικό Κέντρο Αγίου Στεφάνου, με ώρες προβολής στις 9.30 μ.μ. Χτες προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ «SISKO» του Μάικλ Μουρ, και προηγήθηκε πρόλογος με θέμα «η αξία της ανθρώπινης ζωής στον καπιταλισμό».

Σήμερα, θα προβληθεί η ταινία «Γεννημένος χορευτής: Billy Eliot» με αντίστοιχο πρόλογο, ενώ αύριο θα προβληθεί η ταινία «Τα σταφύλια της οργής», με πρόλογο για την «οικονομική κρίση».
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org