Πέμπτη 20 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΤΕΙ
Απαιτούν πρακτική με πλήρη εργασιακά δικαιώματα

Παράσταση διαμαρτυρίας, μαζί με δυνάμεις του ΠΑΜΕ, πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι στο υπουργείο Απασχόλησης

Με βασικό αίτημα την παροχή πλήρων εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια της πρακτικής τους άσκησης, σπουδαστές από τη Σχολή Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών (ΣΓΤΚΣ), τη Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας του ΤΕΙ Πειραιά και από τη σπουδαστική εστία της Ανώτατης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΑΣΠΑΙΤΕ) πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Απασχόλησης, μαζί με συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ.

Οι σπουδαστές κατά τη διάρκεια της υποχρεωτικής πρακτικής τους εξάσκησης αντιμετωπίζονται από την εργοδοσία ως φτηνό εργατικό δυναμικό, χωρίς δικαιώματα, όντας υποχρεωμένοι, κατά παράβαση του υπάρχοντος νομικού καθεστώτος, να δουλεύουν «κανονικότατα», χωρίς ασφάλιση και με εξευτελιστικούς «μισθούς», της τάξης των 170 ή 200 ευρώ το μήνα!

Στο πλάι των σπουδαστών βρέθηκαν συνδικαλιστές των ταξικών σωματείων και με κοινή αντιπροσωπεία συναντήθηκαν με τον ΓΓ του υπουργείου Απασχόλησης Δ. Κοντό, ο οποίος αρκέστηκε στις καταγγελίες των σπουδαστών να επισημάνει τα αυτονόητα. Πως, είναι παράνομο να δουλεύουν πλήρες ωράριο οι σπουδαστές που κάνουν πρακτική, όπως επίσης και να παράγουν εργασιακό έργο αντί να παρακολουθούν την παραγωγή έργου στο πλευρό κάποιου ειδικευμένου εργάτη. Αυτό που δεν είπε, βεβαίως, είναι το γιατί οι υπηρεσίες του υπουργείου Απασχόλησης, η Επιθεώρηση Εργασίας συγκεκριμένα, επιτρέπουν την επικράτηση του παραπάνω απαράδεκτου καθεστώτος σε βάρος των «πρακτικάριων» σπουδαστών. Οπως κατήγγειλαν οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, είναι πολλές οι περιπτώσεις εκείνες, όπου αφού έχει γίνει καταγγελία από τους ίδιους στην Επιθεώρηση Εργασίας, ο εργοδότης ενημερώνεται για την επικείμενη επίσκεψη των επιθεωρητών, με αποτέλεσμα να «προλαβαίνει» να απαλλάσσει τους σπουδαστές από τα καθήκοντα που, κατά παράβαση του νόμου, τους αναθέτει καθημερινά. Ο Δ. Κοντός αρκέστηκε να υποσχεθεί ότι «μελετάται», το επόμενο διάστημα, να οριστεί ένα συγκεκριμένο πλαίσιο για την πρακτική εξάσκηση των σπουδαστών.

Οι εκπρόσωποι των σπουδαστών περιέγραψαν την κατάσταση που αντιμετωπίζουν καθώς ο εκάστοτε εργοδότης είναι σε θέση να τους χρησιμοποιεί ως πάμφθηνο εργατικό δυναμικό, χωρίς δικαιώματα, προχωρώντας πολλές φορές ακόμη και σε εκβιασμούς απέναντί τους, όπως το να τους «διώξει» από τη δουλειά, αν διεκδικήσουν την εφαρμογή της νομοθεσίας. Οι εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ απαίτησαν την παύση του σημερινού απαράδεκτου καθεστώτος, τονίζοντας ότι, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του ταξικού εργατικού κινήματος, δεν πρόκειται να αφήσουν περιθώρια εκμετάλλευσης των ασκούμενων σπουδαστών.

Μετά το τέλος της συνάντησης, η αντιπροσωπεία ενημέρωσε τους συγκεντρωμένους για το περιεχόμενο της συζήτησης και τις απαντήσεις που έδωσε ο ΓΓ του υπουργείου. Ο Γ. Κομνηνός, μέλος της Γραμματείας Αθήνας του ΠΑΜΕ, υπογράμμισε ότι οι ταξικές δυνάμεις δεν μπορούν να επιτρέψουν τη συνέχιση του σημερινού καθεστώτος σε βάρος των ασκούμενων σπουδαστών. «Οι σπουδαστές, τόνισε, που κάνουν σήμερα την πρακτική τους αντιμετωπίζονται ως φτηνό εργατικό δυναμικό. Δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε. Το σπουδαστικό κίνημα μαζί με το εργατικό οφείλει να δυναμώσει τους αγώνες του, να μαζικοποιήσει τις γραμμές του και να απαιτήσει την καταβολή μισθού που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες, στους σπουδαστές που κάνουν την πρακτική τους εξάσκηση, καθώς και πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ