ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Οχτώβρη 2009
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΟΝΑΔΑ ΝΕΟΓΝΩΝ ΣΤΟ ΜΑΙΕΥΤΗΡΙΟ «ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ»
Θάνατοι νεογνών και τεράστιες ελλείψεις προσωπικού

Τα πρόωρα βρέφη προσβλήθηκαν από το μικρόβιο σεράτια

Avaton

Τέσσερα πρόωρα βρέφη πέθαναν στη Μονάδα Νεογνών του μαιευτηρίου «Αλεξάνδρα» από ενδονοσοκομειακή λοίμωξη σε διάστημα δύο μηνών. Τα νεογνά προσβλήθηκαν από το μικρόβιο σεράτια, που μπορεί να αποδειχτεί ιδιαίτερα επικίνδυνο για βρέφη με ανώριμο ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά και για ενήλικες που βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή. Τρία ακόμα νεογνά που είναι φορείς του μικροβίου νοσηλεύονται σε θάλαμο απομόνωσης στο μαιευτήριο. Σύμφωνα με τους θεράποντες γιατρούς η κατάσταση της υγείας τους δεν εμπνέει ανησυχία.

Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), κλιμάκιό του επισκέφτηκε το νοσοκομείο, «διαπιστώθηκε η ύπαρξη τεσσάρων νεογνών, τα οποία παρουσίασαν βαριά σηπτική εικόνα εξαιτίας μικροβιαιμίας από σεράτια. Παρά τη χορήγηση της κατάλληλης αντιμικροβιακής αγωγής, τα προαναφερόμενα νεογνά κατέληξαν». Οι επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ που επισκέφθηκαν το Νεογνολογικό Τμήμα, έκριναν ικανοποιητικά τα ήδη ληφθέντα μέτρα και όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση «επεσήμαναν την αναγκαιότητα της συστηματικής εφαρμογής κανόνων υγιεινής των χεριών, τη σχολαστική καθαριότητα και απολύμανση των χώρων, την απομόνωση των περιστατικών και τη φροντίδα των νεογνών που νοσούν ή είναι φορείς από αποκλειστικό προσωπικό».

Δηλαδή, γίνεται παραπομπή στην ατομική ευθύνη και όχι σε οργανωμένη προληπτική δραστηριότητα, με δεδομένο ότι είχε εμφανιστεί και παλιότερα ίδια ενδονοσοκομειακή λοίμωξη.

Τεράστιες ελλείψεις προσωπικού

Η έλλειψη οργανωμένης πρόληψης επιτείνεται απ' την αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, δημιουργώντας τις ελλείψεις, τις συνθήκες και τους όρους για να πολλαπλασιάζονται οι κίνδυνοι για τους νοσηλευόμενους και ασθενείς.

Οπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι του «Αλεξάνδρα», η Μονάδα Νεογνών αντιμετωπίζει τεράστια έλλειψη σε εξειδικευμένο προσωπικό, αλλά και σε υποδομές. Εχει πληρότητα 120%, ο χώρος είναι ασφυκτικά γεμάτος και σε αρκετές περιπτώσεις για να καλυφθούν οι ανάγκες προστίθενται θερμοκοιτίδες, προκειμένου να νοσηλευτούν νεογνά. Την ίδια ώρα, το προσωπικό είναι πολύ λίγο για να καλύψει τις ανάγκες. Σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα, η αναγκαία αναλογία για τις Μονάδες Νεογνών είναι να υπηρετεί μια μαία για δυο βρέφη. Στη Μονάδα Νεογνών όμως του «Αλεξάνδρα» υπηρετούν 17 μαίες οι οποίες καλούνται να καλύψουν τρεις βάρδιες. Στη Μονάδα εντατικής θεραπείας που έχει 11 - 12 θερμοκοιτίδες υπηρετούν στην πρωινή βάρδια τέσσερις μαίες, στην απογευματινή βάρδια 2 - 3 και στη βραδινή μόλις 2. Αντίστοιχα, στη Μονάδα Ενδιάμεσης Νοσηλείας έπρεπε να υπάρχει μια μαία ανά τέσσερα νοσηλευόμενα βρέφη, όμως στη βάρδια είναι μόνο μια μαία για 12 - 15 βρέφη. Επιστημονικά είναι αναγκαία και η ύπαρξη βοηθητικού προσωπικού, τουλάχιστον ενός ανά βάρδια, όμως στη Μονάδα του «Αλεξάνδρα» βοηθός θαλάμου υπάρχει μόνο στην πρωινή βάρδια. «Πολλές φορές μια μαία έχει στη φροντίδα της 30 βρέφη. Εχουμε λιώσει στα πόδια μας», καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι που τονίζουν ότι η κατάσταση είναι εκρηκτική ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες που το προσωπικό πρέπει να πάρει τις άδειές του. Επικίνδυνες καταστάσεις δημιουργεί και η απουσία του απαραίτητου μόνιμου και εξειδικευμένου προσωπικού καθαριότητας στη Μονάδα, αφού η καθαριότητα του νοσοκομείου έχει εκχωρηθεί σε ιδιωτικό συνεργείο.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΣΤΟ ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ
Αρνήθηκε βίζα σε συνδικαλιστή από το Πακιστάν

Επιστολή στο υπουργείο Εξωτερικών έστειλε η ΠΣΟ. Ανακοίνωση εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η άρνηση της ελληνικής πρεσβείας στο Ισλαμαμπάντ να εκδώσει βίζα στον Πακιστανό συνδικαλιστή, εκπρόσωπο της Ασίας στις εργασίες της Προπαρασκευαστικής Επιτροπής της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ) στην Αθήνα, την περασμένη βδομάδα, για το Παγκόσμιο Συνέδριο για την Εργαζόμενη Νεολαία, που θα γίνει στις 18 - 20 Νοέμβρη στη Λίμα του Περού.

Με επιστολή τους προς το υπουργείο Εξωτερικών, τα μέλη της Προπαρασκευαστικής Επιτροπής εκφράζουν την έντονη διαμαρτυρία τους, καθώς, όπως λένε, ο συνδικαλιστής είχε όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Τονίζουν ότι αυτή η στάση απέναντι στους εργαζόμενους αναδεικνύει για ακόμα μια φορά την υποκρισία των κυβερνήσεων των χωρών της ΕΕ, σχετικά με την υπεράσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Το υπουργείο Εξωτερικών να δώσει εξηγήσεις

Την αντιδημοκρατική ενέργεια της ελληνικής πρεσβείας στο Ισλαμαμπάντ καταγγέλλει, με ανακοίνωσή του, και το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Στην ανακοίνωση σημειώνει:

«Η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας καταγγέλλει την απαράδεκτη και αντιδημοκρατική ενέργεια της ελληνικής πρεσβείας στο Ισλαμαμπάντ του Πακιστάν, που αρνήθηκε τη χορήγηση βίζας στον Πακιστανό συνδικαλιστή SyedZia Ullah Azan, παρότι είχε καταθέσει όλα τα απαραίτητα έγγραφα. Ο συνδικαλιστής ήταν προσκαλεσμένος στην Ελλάδα για να συμμετέχει σε διεθνή συνάντηση της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας που πραγματοποιήθηκε στις 15 - 16 Οκτώβρη στην Αθήνα. Η απαράδεκτη αυτή ενέργεια έχει ως στόχο να βάλει εμπόδια στη δράση της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας και του ΠΑΜΕ. Το υπουργείο Εξωτερικών πρέπει άμεσα να δώσει εξηγήσεις».

ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ ΣΤΗΝ «ΕΒΓΑ»
Σειρά έχει το κεντρικό εργοστάσιο

Σε εργολάβο προτίθεται να δώσει η διοίκηση της βιομηχανίας «ΕΒΓΑ» το τμήμα διακίνησης και συντήρησης ψυγείων, με άγνωστες τις συνέπειες που έχουν τα σχέδιά της για τους εργαζόμενους.

Σε χτεσινή τους Γενική Συνέλευση οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να κάνουν στάση εργασίας αύριο Τετάρτη 21 Οκτώβρη, στις 7 με 10 το πρωί, ενώ εξουσιοδότησαν το ΔΣ να προχωρήσει σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις σε περίπτωση που η διοίκηση της εταιρείας, προβεί σε απολύσεις.

Η παράταξη «Δημοκρατική Αγωνιστική Συσπείρωση» εργαζομένων στην «ΕΒΓΑ», κάλεσε τους εργαζόμενους να οργανώσουν την πάλη τους ενάντια στους σχεδιασμούς της εταιρείας, συσπειρωμένοι σε ταξική κατεύθυνση. Σημείωσε στους εργάτες, ότι το ταξικό Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, έχει εδώ και καιρό αποκαλύψει τους σχεδιασμούς συνολικά των εργοδοτών του κλάδου να αλλάξουν τις εργασιακές σχέσεις και να χτυπήσουν τα δικαιώματα των εργαζομένων. Σε αυτή την κατεύθυνση, άλλωστε, κινείται και η απόφαση της διοίκησης της ΕΒΓΑ, να παραδώσει τμήμα της εταιρείας σε εργολάβο.

Υπενθυμίζουμε ότι τον περασμένο Δεκέμβρη, όπως σημειώνουν συνδικαλιστές, στο εργοστάσιο του Ασπροπύργου, ένα δίκτυο οδηγών - πωλητών, δόθηκε σε εργολαβία με αποτέλεσμα την απόλυση έξι εργαζομένων.

ΕΡΓΑΤΙΚΑ «ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ»
Τραυματίστηκε σοβαρά εργάτης

Σοβαρά τραυματίστηκε εργάτης την Κυριακή το πρωί κατά τη διάρκεια εργασιών στο Σπηλιοπούλειο Νοσοκομείο. Πρόκειται για τον 56χρονο Ανδρέα Κίτση, πατέρα δύο παιδιών, ο οποίος εδώ και 17 χρόνια δούλευε ως κηπουρός στο νοσοκομείο με τη μορφή παροχής υπηρεσιών. Ο άτυχος εργάτης τραυματίστηκε στην προσπάθειά του να καθαρίσει λούκι, όταν έπεσε από ύψος 3,5 - 4 μέτρων.

Πρόκειται για ένα ακόμα «ατύχημα» σε χώρο δουλειάς, που αποκαλύπτει τις τραγικές συνέπειες των ελαστικών μορφών απασχόλησης και της παραχώρησης τομέων των δημόσιων υπηρεσιών σε ιδιώτες. Ο άτυχος κηπουρός, προκειμένου να εξασφαλίσει ένα συμπλήρωμα στο πενιχρό εισόδημά του, βρέθηκε να δουλεύει Κυριακή στο νοσοκομείο και μάλιστα να καθαρίζει το λούκι, που δεν ανήκει στις αρμοδιότητές του. Σε τέτοιες συνθήκες και τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, όταν ένας εργάτης δουλεύει σε ύψος, είναι προφανώς ανύπαρκτα.

Ο 56χρονος εργάτης νοσηλεύεται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στον «Ευαγγελισμό» σε κρίσιμη κατάσταση, καθώς φέρει πολλαπλές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
Καταγγέλλει επίθεση σε συνδικαλιστή

«Τη φθορά που προκάλεσαν "άγνωστοι" με καυστικό υγρό στο αυτοκίνητο του Γενικού Γραμματέα του Συνδικάτου Μετάλλου και εργαζόμενου στη ΜΕΤΚΑ, Κώστα Στεργίου τη νύχτα της 15ης προς 16ης Οκτώβρη», καταδικάζει με ανακοίνωσή της η διοίκηση του Συνδικάτου Μετάλλου Ν. Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας».

Οπως σημειώνεται, η επίθεση αυτή - που είχε σαν αποτέλεσμα την καταστροφή του μπροστινού τμήματος του οχήματος και σημαντικές ζημιές στον κινητήρα - «γίνεται σε μια στιγμή που η εργοδοτική αυθαιρεσία και τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς έχει ενταθεί και η φωνή του Συνδικάτου μπαίνει εμπόδιο στην υλοποίηση των σχεδίων τους».

Το Συνδικάτο θεωρεί ως ηθικό αυτουργό της επίθεσης «το κλίμα που έχουν διαμορφώσει οι εργοδότες στους χώρους δουλειάς με την ανοχή και τη συνενοχή θεσμικών παραγόντων, το οποίο οπλίζει και οδηγεί τους όποιους "άγνωστους" σε παρόμοιες ενέργειες».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ