ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Γενάρη 2024 - Κυριακή 21 Γενάρη 2024
Σελ. /48
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Από βδομάδα το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων

Eurokinissi

Στην επόμενη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου θα παρουσιαστεί το σχέδιο νόμου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, όπως είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στο «Bloomberg», στο περιθώριο της παρουσίας του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, δίνοντας σήμα επιτάχυνσης του νομοσχεδίου, το οποίο πάει πακέτο με την τεκνοθεσία και την ακραία εμπορευματοποίηση του γυναικείου σώματος με την παρένθετη μητρότητα.

Πρόσθεσε ότι στη συνέχεια, μετά από την περίοδο δημόσιας διαβούλευσης, θα κατατεθεί στο Κοινοβούλιο. Πληροφορίες λένε ότι η συζήτηση στο υπουργικό θα γίνει την Τρίτη 23/1, σε ένα κείμενο 13 - 14 άρθρων, με τον Κυρ. Μητσοτάκη να δηλώνει «πολύ αισιόδοξος ότι θα γίνει νόμος μέσα στις δύο πρώτες εβδομάδες του Φεβρουαρίου».

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση επιχειρεί να αξιοποιήσει ακόμα και τους αναχρονισμούς της Εκκλησίας για να προσδώσει «προοδευτικά» χαρακτηριστικά σ' ένα νομοσχέδιο που καταργεί το δικαίωμα του παιδιού στη μητρότητα και την πατρότητα, ενώ ανοίγει ακόμα περισσότερο τον δρόμο για την εμπορευματοποίηση της τεκνοθεσίας.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι «στη χώρα μας τα ζητήματα δικαιωμάτων δεν λύνονται με δημοψηφίσματα» στην πρόταση του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου να γίνει δημοψήφισμα για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Πρόταση που με μαθηματική ακρίβεια - όπως αποδείχτηκε άλλωστε και την Παρασκευή - ρίχνει νερό στον μύλο του αποπροσανατολισμού που επιχειρεί η κυβέρνηση, αναπαράγοντας την τεχνητή συζήτηση περί «προοδευτικότητας» και «συντηρητισμού», ενώ το δημοψήφισμα θα δώσει λαβή σε κάθε ανορθολογική, σκοταδιστική, αντιεπιστημονική προσέγγιση, θα δυναμώσει ομοφοβικές απόψεις και τον κανιβαλισμό απέναντι στους ανθρώπους με διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό.

Πάντως, και μόνο το γεγονός ότι η συγκεκριμένη πρόταση αποτέλεσε πρώτο θέμα στην ειδησεογραφία και στη δημόσια συζήτηση, αποδεικνύει ότι έπρεπε εδώ και χρόνια να έχει προχωρήσει ο διαχωρισμός κράτους - Εκκλησίας, όπως πρότεινε το ΚΚΕ και στην τελευταία συνταγματική αναθεώρηση και το απέρριψαν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ.

Θυμίζουμε ότι ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε τον Ιερώνυμο στην Αρχιεπισκοπή την περασμένη βδομάδα και συζήτησαν το θέμα, με τον αρχιεπίσκοπο να επαναλαμβάνει την αντίθεση των ιεραρχών και να τον ενημερώνει ότι θα συγκαλέσει την Ιεραρχία.

Παραπέρα, συνεχίζοντας τις επαφές του στο Νταβός, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις επιδόσεις της κυβέρνησης για την οικονομία του κεφαλαίου. Χαρακτηριστικά, μιλώντας στην τηλεόραση του «Bloomberg», έστειλε μήνυμα στους εταίρους της ντόπιας αστικής τάξης ότι «έχουμε βελτιώσει το επιχειρηματικό περιβάλλον» με τη σωρεία αντιλαϊκών μέτρων. Στο μεταξύ, παρά τις διαβεβαιώσεις για «βιώσιμη δυναμική» της ελληνικής οικονομίας, ασπαζόμενος και ο ίδιος ανησυχίες για έναν νέο κύκλο κρίσης, παραδέχτηκε ότι «υπάρχουν γεωπολιτικά ζητήματα και ανησυχίες», όπως επίσης ότι «το κόστος διαβίωσης εξακολουθεί να μας απασχολεί έντονα», σε άλλη μια απόδειξη ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη οικοδομείται σε βάρος του λαού.

Παραπέρα, επέμεινε ότι «η Ουκρανία χρειάζεται ισχυρή οικονομική βοήθεια από την ΕΕ», αναμένοντας ο ίδιος ότι «στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εγκρίνουμε την οικονομική ενίσχυση ύψους 50 δισεκατομμυρίων προς την Ουκρανία για την οποία έχουμε δεσμευτεί». Εξάλλου, και σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN επέμεινε ότι η απόφαση αυτή πρέπει να ληφθεί στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την 1η Φλεβάρη.

Ποιος πουλάει «πρόοδο» στηριζόμενος στους νόμους της ΝΔ;

Τις τελευταίες μέρες επιχειρείται μία - διόλου ανεξήγητη, η αλήθεια είναι - προσπάθεια σε όλα τα ΜΜΕ και από όλες τις μπάντες να φιλοτεχνηθεί το προοδευτικό προφίλ του Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του. Και αν κατά καιρούς αυτή η προσπάθεια αφορούσε κυρίως τη ΝΔ και τους παπαγάλους της στα ΜΜΕ, αυτήν την περίοδο την υπερωρία στο να κολλάνε προοδευτικά ένσημα στον Μητσοτάκη την κάνουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τη συζήτηση για τον πολιτικό γάμο και την τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια.

Για παράδειγμα, σε χτεσινή εκπομπή, όταν η εκπρόσωπος του ΚΚΕ ανέπτυσσε τους προβληματισμούς και τη θέση του Κόμματος, βρέθηκε να υπερασπιστεί το επικείμενο νομοσχέδιο του Μητσοτάκη όχι ο βουλευτής της ΝΔ ο οποίος ήταν παρών στο πάνελ, αλλά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Π. Παππάς! Μάλιστα έκρινε ως έξυπνο να πει ότι «αυτά που λέει το ΚΚΕ τα λέει ο Σαμαράς και ο Βορίδης».

Μιας και έχουν τέτοια συγκεκριμένα άγχη και μιλάνε και με συγκεκριμένα ονόματα, τους θυμίζουμε τα εξής: Στην πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για τον πολιτικό γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών, ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει τα ομόφυλα ζευγάρια να έχουν πρόσβαση στην τεκνοθεσία και μέσω της παρένθετης μητρότητας. Εκεί θα οδηγήσει βέβαια εξ αντικειμένου και η πρόταση της ΝΔ, ακόμα κι αν τώρα ο Κυρ. Μητσοτάκης λέει ότι δεν θα επιτρέπεται η παρένθετη μητρότητα σε ζευγάρια ομόφυλων αντρών.

Για την παρένθετη μητρότητα δεν ισχύει ότι «υπάρχει ένας νόμος που ισχύει από το 2002», όπως λένε η κυβέρνηση και άλλοι το τελευταίο διάστημα. Ο νόμος αυτός έχει εμπλουτιστεί και τροποποιηθεί σημαντικά, προς την κατεύθυνση της εμπορευματοποίησης, από το 2002 μέχρι σήμερα. Αυτές τις σημαντικές τροποποιήσεις προς την κατεύθυνση ενίσχυσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας και παραπέρα εκμετάλλευσης ευάλωτων γυναικών από πλούσια άτομα, ποιοι να τις έχουν φέρει άραγε;

1. Μία σημαντική τροποποίηση έρχεται το 2014, από την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά, με υπουργό Υγείας τον Μάκη Βορίδη! Ω, τι σύμπτωση... Με την τροποποίηση του 2014 δίνεται η δυνατότητα σε κατοίκους του εξωτερικού να αξιοποιούν την Ελλάδα ως χώρα για τη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας, στο πλαίσιο του ιατρικού τουρισμού...

2. Μία δεύτερη τροποποίηση έρχεται το 2022, από την κυβέρνηση της ΝΔ, με υπουργό τον Θάνο Πλεύρη! Στις κυβερνητικές αποφάσεις έρχονται να προστεθούν οι αποφάσεις της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, στις οποίες ορίζονται ως «ταρίφα» για την παρένθετη μητρότητα τα 20.000 ευρώ!

Ας αφήσουν λοιπόν τα σάπια. Δύο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν: 'Η οι παρεμβάσεις της ΝΔ - και συγκεκριμένα του Σαμαρά, του Βορίδη και του Πλεύρη στο νομοθετικό πλαίσιο ειδικά για την παρένθετη μητρότητα - είναι «προοδευτικές», ή ο ΣΥΡΙΖΑ αξιοποιεί ένα ήδη αντιδραστικό νομικό οπλοστάσιο για να διευρυνθεί περαιτέρω η αγορά της παρένθετης μητρότητας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι κάποιοι παραμένουν εμμονικοί αντιΚΚΕ, αν και πιάνονται αδιάβαστοι...


Ρ.

«Τα fake news του πολέμου»

Εκδήλωση με θέμα «Τα fake news του πολέμου, εργαλείο προπαγάνδας του Ισραήλ και των συμμάχων του» διοργανώνει το Σωματείο Εργαζομένων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ) Θεσσαλονίκης, την Τρίτη 23/1, στις 7 μ.μ., στο ΕΚΘ. Θα μιλήσει ο δημοσιογράφος Δημήτρης Μαβίδης - Πέσιτς.

ΕΛΑΣΣΟΝΑ
Παρουσίαση της έκδοσης «Ανιχνεύοντας το ρεμπέτικο»

Την έκδοση της «Σύγχρονης Εποχής» «Ανιχνεύοντας το ρεμπέτικο» θα παρουσιάσουν οι ΚΟΒ Ελασσόνας του ΚΚΕ σε εκδήλωση που πραγματοποιούν το Σάββατο 20 Γενάρη, στις 7.30 μ.μ. στη «Μουσική Σκηνή» Ελασσόνας. Για το βιβλίο θα μιλήσει ο συγγραφέας του, Στέφανος Λουκάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα με ρεμπέτικα τραγούδια.

Δασεργάτης τραυματίστηκε στη βόρεια Εύβοια

Εργατικό «ατύχημα» με σοβαρό τραυματισμό 58χρονου δασεργάτη σημειώθηκε την Παρασκευή 19 Γενάρη στην περιοχή του Κοτσικιά του δήμου Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Αννας, στη βόρεια Εύβοια. Ο 58χρονος, που εργάζεται στο πρόγραμμα καθαρισμού του καμένου δάσους, τραυματίστηκε στο κεφάλι και άλλα σημεία του σώματος στην προσπάθειά του να κόψει καμένο πεύκο. Αρχικά μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Μαντουδίου και στη συνέχεια με ελικόπτερο διακομίστηκε στο Νοσοκομείο Νίκαιας, με την κατάσταση να χαρακτηρίζεται σταθερή. Ο σοβαρός τραυματισμός έρχεται να προστεθεί στα δύο θανατηφόρα εργατικά «ατυχήματα» που έχουν συμβεί σε δασεργάτες της πολύπαθης βόρειας Εύβοιας τον τελευταίο 1,5 χρόνο.

Συνεστιάσεις και γλέντια Οργανώσεων του ΚΚΕ
Σάββατο 20 Γενάρη

Λαϊκό γλέντι της ΤΟ Λιβαδειάς του ΚΚΕ, στις 8 μ.μ., στην ταβέρνα «Πανόραμα», στο Λαφύστι. Θα χαιρετίσει η Λιάνα Καραβασίλη, Γραμματέας της ΤΕ Λιβαδειάς του ΚΚΕ.

Κυριακή 21 Γενάρη

Λαϊκό γλέντι της ΤΟ Εύβοιας του ΚΚΕ, στη 1 μ.μ., στο κλειστό γυμναστήριο «Χαλκιά - Αναστασιάδη». Θα χαιρετίσει ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Εύβοιας.

Παρασκευή 26 Γενάρη

Συνεστίαση των ΚΟΒ δήμου Τυρνάβου στις 8.30 μ.μ. στην «Ανδρομέδα».

Σάββατο 27 Γενάρη
  • Λαϊκό γλέντι των ΚΟΒ «Ριζοσπάστη», «902» και ΜΜΕ Αττικής, στις 8 μ.μ., στη Στέγη Πολιτισμού Δήμου Χαϊδαρίου (πρώην ΝΕΛΕ - Κολοκοτρώνη 36, κοντά στον σταθμό μετρό «Αγ. Μαρίνα»), με καλό φαΐ, κρασί και ζωντανή μουσική.
  • Συνεστίαση της ΤΕ Καρδίτσας, στις 8.30 μ.μ., στο «Σαλέ», με ομιλητή τον Βασίλη Μεταξά, βουλευτή Μαγνησίας του ΚΚΕ.
Στη Γερμανία
  • Στο Αμβούργο, πολιτική εκδήλωση αφιερωμένη στα 100 χρόνια της Εξέγερσης του Αμβούργου, το Σάββατο 20 Γενάρη στις 5 μ.μ. στο Stadtteilbildungszentrum e.V. (SBZ), Grosse Rainstr. 22, 22765 Hamburg, Mercado Altona, 3ος όροφος. Θα ακολουθήσει γλέντι.
  • Στη Δρέσδη, λαϊκό και ρεμπέτικο γλέντι, την Κυριακή 21 Γενάρη στις 5 μ.μ. στο εστιατόριο Poseidon II, Niedersedlitzer Str. 65, 01257 Dresden. Στον χώρο των εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθεί και έκθεση βιβλίων της «Σύγχρονης Εποχής».


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ