ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Γενάρη 2007
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΚΟΛΑΣΤΗΡΙΟ ΓΚΟΥΑΝΤΑΝΑΜΟ
«Νομοθετούν» τα στρατοδικεία και τις εκτελέσεις

Εικόνα από το σύγχρονο Νταχάου των ΗΠΑ

Associated Press

Εικόνα από το σύγχρονο Νταχάου των ΗΠΑ
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ενα ακόμη βήμα προς τη «νομιμοποίηση» της κατάλυσης οποιουδήποτε είδους δικαίου είναι το εγχειρίδιο του Πενταγώνου για την εκδίκαση υποθέσεων κρατουμένων στη βάση του Γκουαντάναμο. Επιτρέπει τη φυλάκιση, καταδίκη και πιθανώς εκτέλεση του «μαχητή του εχθρού», στη βάση μαρτυριών εξ ακοής ή καταθέσεων που αποκτήθηκαν με πιεστικές μεθόδους ανάκρισης προ του Δεκέμβρη του 2005, με άλλα λόγια τα βασανιστήρια.

Βάσει αντιγράφου του εγχειριδίου που ήρθε στην κατοχή του «Associated Press», οι συνήγοροι υπεράσπισης υπόπτου για τρομοκρατία δε θα έχουν επίσης το δικαίωμα να αποκαλύψουν απόρρητα στοιχεία στη διάρκεια της διαδικασίας, εάν δεν έχουν εξεταστεί πρώτα από την κυβέρνηση.

Το εγχειρίδιο, που εστάλη ήδη στο Κογκρέσο, ακολουθεί το νομοσχέδιο που εγκρίθηκε το περασμένο φθινόπωρο και αποκατέστησε τα σχέδια του Τζορτζ Ου. Μπους για τη δημιουργία στρατοδικείων για τους υπόπτους για τρομοκρατία. Τη σύσταση αυτών των στρατοδικείων είχε απορρίψει νωρίτερα το Ανώτατο Δικαστήριο.

Ομως, το Σεπτέμβρη το Κογκρέσο - ελεγχόμενο τότε από τους Ρεπουμπλικανούς - ενέκρινε νομοσχέδιο που έδινε στον Μπους μεγάλα περιθώρια στην ανάκριση και στην κράτηση ξένων υπόπτων για τρομοκρατία. Η νομοθεσία απαγόρευε βασανιστήρια, όπως ο ακρωτηριασμός ή ο βιασμός, όμως έδινε στον πρόεδρο περιθώρια να αποφασίσει ποιες άλλες τεχνικές είναι επιτρεπτές. Οπως απαιτείται από το νόμο και προστάζει το Σύνταγμα, το εγχειρίδιο απαγορεύει καταθέσεις που αποκτήθηκαν μέσω βασανιστηρίων και «σκληρής, απάνθρωπης ή εξευτελιστικής μεταχείρισης». Ωστόσο, κάνει δεκτές καταθέσεις που αποκτήθηκαν μέσω πιεστικών μεθόδων ανάκρισης, εφόσον έχουν αποκτηθεί προ της 30ής Δεκέμβρη 2005 και κριθούν αξιόπιστες από δικαστή.

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Πιέσεις διά μέσου συλλήψεων

ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Σε, χαμηλών τόνων, αντιπαράθεση μοιάζει να εξελίσσεται η σχέση των κατοχικών δυνάμεων με την κυβέρνηση αλ Μάλικι. Μια μέρα μετά τις, πρωτοφανώς έντονες, δηλώσεις του πρωθυπουργού κατά της Ουάσιγκτον, ιρακινές δυνάμεις με την υποστήριξη κατοχικών προχώρησαν στη σύλληψη στενότατου συνεργάτη του ακραίου σιίτη ηγέτη Μουκτάντα Σαντρ. Η επιχείρηση έγινε στη συνοικία Μπαλάντιγιατ, της ανατολικής Βαγδάτης και για ορισμένους ήταν προσπάθεια «να πειστούν» οι κατοχικοί για το «αληθές των προθέσεων» Μάλικι, ενώ για άλλους ήταν πίεση των Αμερικανών προς την κυβέρνηση να αρχίσει να έχει αποτελέσματα στην πάταξη των σιιτών παραστρατιωτικών.

Ο συλληφθείς χαρακτηρίστηκε ως «εγκέφαλος σειράς επιθέσεων και συντονιστής ταγμάτων θανάτου». Η κατηγορία διαψεύστηκε από την οργάνωση του Σαντρ, που υποστήριξε ότι ήταν απλώς πολιτικό στέλεχος. Ο ίδιος ο Μουκτάντα Σαντρ, σε συνέντευξή του, τόνισε ότι «νιώθει στόχος». Από την άλλη, επιβεβαίωσε την ανακοίνωση των κατοχικών δυνάμεων ότι τις τελευταίες μέρες έχουν συλληφθεί περισσότεροι από 400 μαχητές του «στρατού του Μεχντί», του ενόπλου σκέλους της οργάνωσής του, που θεωρείται από πολλούς καθοριστικός παράγοντας στη λειτουργία των ταγμάτων θανάτου. Αν και ο ίδιος ο Σαντρ δεν έκανε λόγο ούτε για «απάντηση» των μαχητών του, ούτε για «εκδίκηση», συνεργάτες του, στη Νατζάφ, τόνιζαν ότι «οι Αμερικανοί αρχίζουν να παίζουν με τη φωτιά και η υπομονή έχει όρια».

Την ίδια ώρα, ο νέος υπουργός Αμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, επισκεπτόταν το Ιράκ, για δεύτερη φορά. Συναντήθηκε με εκπροσώπους των βρετανικών και αμερικανικών στρατευμάτων στη Βασόρα και τόνισε ότι «η αποτυχία δεν είναι επιλογή για τις ΗΠΑ γιατί θα σημάνει καταστροφή για τα εθνικά τους συμφέροντα και για τις εμπλεκόμενες χώρες». Ο Γκέιτς είδε και τον επικεφαλής των κατοχικών στρατευμάτων, στρατηγό Τζορτζ Κέισι, ο οποίος εκτίμησε ότι «τα νέα σχέδια για την ασφάλεια, κυρίως στη Βαγδάτη, δε θα έχουν ορατά αποτελέσματα πριν από το καλοκαίρι».

Στη Βασόρα, όμως, χθες, σημειώθηκε και επίθεση κατά βάσης του βρετανικού στρατού με όλμους και ρουκέτες. Τραυματίστηκαν 6 Βρετανοί στρατιώτες, οι οποίοι προστέθηκαν στην ανακοίνωση του θανάτου ενός ακόμη Αμερικανού στρατιώτη και τον τραυματισμό άλλων 3 στα βορειοδυτικά της Βαγδάτης.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αρνητικές εκτιμήσεις για την περιοδεία Ράις

ΡΑΜΑΛΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Υπέκυψε, τελικά, χθες, μετά από τρεις μέρες, στα τραύματά της 10χρονη Παλαιστίνια, που είχε τραυματιστεί σοβαρά από κροτίδα της ισραηλινής μεθοριακής αστυνομίας κατά τη διάρκεια επεισοδίων στο χωριό Ανάτα, της Δυτικής Οχθης. Η μικρή είναι κόρη του Μπάσαμ Αραμίν, γνωστού Παλαιστινίου φιλειρηνιστή που εμπλέκεται σε πολλές από τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για το τείχος και για τα σημεία ελέγχου. Το περιστατικό, λόγω αυτού, έχει λάβει δημοσιότητα και στο Ισραήλ, με τους υπευθύνους της αστυνομίας να δηλώνουν ότι «διεξάγεται έρευνα».

Στο μεταξύ, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Αμίρ Περέτζ, ανακοίνωσε, χθες, ότι «παγώνει» τις διαδικασίες ανέγερσης ενός νέου εποικισμού στη Δυτική Οχθη, τις οποίες ο ίδιος διέταξε πριν από έναν περίπου μήνα. Ο Περέτζ, που βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα επικρίσεων για το χειρισμό του πολέμου το καλοκαίρι στο Λίβανο, υποστήριξε ότι «θέλει να επανεξετάσει το θέμα».

Τέλος, πολλές είναι οι αναλύσεις, κυρίως στον αραβικό Τύπο, για τους στόχους και τα αποτελέσματα της περιοδείας της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών στην περιοχή. Σύμφωνα με αυτές, η Ράις προσπάθησε να εκμαιεύσει από τους Αραβες συνομιλητές της τη συμφωνία ότι θα στηρίξουν «το νέο σχέδιο του Λευκού Οίκου για το Ιράκ», με αντάλλαγμα την ενεργότερη ανάμειξη της Ουάσιγκτον στην αναθέρμανση της ισραηλινο-παλαιστινιακής διαδικασίας. Οι περισσότερες εκτιμήσεις, πάντως, συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι η περιοδεία δεν απέφερε τα αναμενόμενα και ότι ο αραβικός κόσμος δεν είδε «καμία συγκεκριμένη πρόταση για το Παλαιστινιακό».

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Θα τους... κακομάθει;

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Νέος πρέσβης των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν (πριν ήταν στην Κολομβία) ονομάστηκε χτες από τον Πρόεδρο της χώρας, Τζορτζ Ου. Μπους, ο Γιούλιαμ Γουντ. Βασικότερο «προσόν» του διπλωμάτη καριέρας, η εμπειρία του σε θέση που σχετίζεται υποτίθεται άμεσα με τον «πόλεμο κατά των ναρκωτικών». Ο διορισμός του Γουντ πρέπει να εγκριθεί από τη Γερουσία.

Στο μεταξύ, στο Αφγανιστάν ο λεγόμενος «πρόεδρος» Χάμιντ Καρζάι ανακοίνωσε ότι καθαίρεσε τον προσωπάρχη του, Τζαουίντ Λούντιν (με σπουδές στη Βρετανία) και τον αντικατέστησε με τον προκάτοχό του στη θέση, σύμφωνα με την «Ντέιλι Τέλεγκραφ». Σύμφωνα με την εφημερίδα, η εξέλιξη σηματοδοτεί μια προσπάθεια του Καρζάι «να ελέγξει την κατάσταση».

ΣΟΜΑΛΙΑ
Χτύπησαν το Προεδρικό Μέγαρο με όλμους...

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.--

Επίθεση με τουλάχιστον τρεις όλμους στο Προεδρικό Μέγαρο στο κέντρο του Μογκαντίσου πραγματοποίησαν χτες βράδυ άγνωστοι οπλοφόροι, οι οποίοι στη συνέχεια πολέμησαν για ώρα με τους μισθοφόρους της «μεταβατικής κυβέρνησης» και τους Αιθίοπες στρατιώτες. Η επίθεσή τους, που φάνηκε να αιφνιδιάζει τις δυνάμεις κατοχής, προκάλεσε σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ειδησεογραφικών πρακτορείων «πανικό, χάος και αδιευκρίνιστο αριθμό θυμάτων». Σε σχετικά τηλεγραφήματα σημειωνόταν εξάλλου ότι στο Μογκαντίσου βρίσκονταν χτες και ο Σομαλός «πρόεδρος» Αμπντουλαχί Γιουσούφ και ο «πρωθυπουργός» Αλί Μοχάμεντ Γκέντι και ότι στα απανωτά τηλεφωνήματα των δημοσιογράφων δεν απαντούσε για ώρες κανένας...

Η εξέλιξη σημειώνεται λίγες ώρες μετά τις χτεσινές δηλώσεις του Αιθίοπα πρωθυπουργού Μέλες Ζενάουι στο BBC ότι η αποχώρηση των Αιθιόπων στρατιωτών από τη Σομαλία «θα αρχίσει σε λίγες μέρες». Πρόσθεσε ότι δεν ήταν σε θέση να εγγυηθεί εάν η αποχώρησή τους θα αρχίσει εφ' όσον καταστεί εφικτή η έως τώρα δύσκολη υπόθεση συγκρότησης και ανάπτυξης των περίπου 8.000 στρατιωτών της Αφρικανικής Ενωσης στη Σομαλία...



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ