ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Γενάρη 2007
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
Νεολαιίστικη καμπάνια για τους «πέντε»

ΑΒΑΝΑ._

Την άμεση απελευθέρωση των πέντε Κουβανών πατριωτών που βρίσκονται πάνω από 8 χρόνια σε φυλακές των ΗΠΑ επειδή διείσδυσαν σε αντικουβανικές ομάδες που σχεδίαζαν τρομοκρατικές επιθέσεις ενάντια στην Κούβα και το λαό της, απαιτούν μια σειρά κουβανικές νεολαιίστικες οργανώσεις που στις 10 του Γενάρη ξεκίνησαν μια νέα διεθνή καμπάνια, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 30 του Απρίλη και θα ολοκληρωθεί με τη Διεθνή Νεολαιίστικη Συνάντηση Αλληλεγγύης στην Αβάνα.

Οργανωτές είναι: η Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας της Κούβας, η Ομοσπονδία Φοιτητών, η Ομοσπονδία Μαθητών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, η Οργάνωση Πιονέρων «Χοσέ Μαρτί» και η Μπριγάδα Καθηγητών της Σχολής Καλών Τεχνών «Χοσέ Μαρτί», που κάνουν έκκληση στις «νεολαιίστικες και φοιτητικές οργανώσεις, ενώσεις και συνολικά στη νεολαία του πλανήτη να ενώσουν τις δυνάμεις τους στον αγώνα για την αλήθεια και τη δικαιοσύνη, όπως έχουν κάνει τόσες φορές στο παρελθόν». Στόχος της είναι να «σπάσει η σιωπή» που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση των ΗΠΑ για την υπόθεση των 5, να καταγγελθούν τα ψέματα και οι χειρισμοί της δικαστικής διαδικασίας, να αποδοθεί δικαιοσύνη και να απαιτηθεί η άμεση απελευθέρωσή τους.

Θυμίζουμε ότι από τον περασμένο Σεπτέμβρη έχουν πραγματοποιηθεί δύο τέτοιες καμπάνιες για την απελευθέρωση των πέντε Κουβανών, οι οποίες απλώθηκαν σε όλες τις ηπείρους του πλανήτη μας, πληροφορώντας τους λαούς για την υπόθεση των «πέντε» και δημιουργώντας συνολικά 290 Επιτροπές για την Απελευθέρωσή τους. Σημαντικές ήταν οι πρωτοβουλίες που πάρθηκαν και στη χώρα μας, τόσο από τον Ελληνοκουβανικό Σύνδεσμο Φιλίας, το ΠΑΜΕ, αλλά και άλλες μαζικές οργανώσεις.

  • Η Ενωση Σύγχρονων Δημοσιογράφων Τουρκίας, ομόφωνα αποφάσισε να αποδώσει ειδικό βραβείο τιμής στον ηγέτη της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο για τη «διαρκή σταθερή πάλη του ενάντια στην αποικιοκρατία και τον ιμπεριαλισμό, που είναι εχθροί της ανθρωπότητας, και για τη συμβολή του για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και της ανεξαρτησίας». Η τελετή παράδοσης θα γίνει μέσα στον Φλεβάρη.
31η ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΜΕΡΚΟΣΟΥΡ
Διεργασίες για την περιφερειακή συνεργασία

Εμφανέστατες οι αντιθέσεις

Το τρίο Κορέα - Μοράλες - Τσάβες στη Σύνοδο του Mercosur

Associated Press

Το τρίο Κορέα - Μοράλες - Τσάβες στη Σύνοδο του Mercosur
ΡΙΟ ΝΤΕ ΤΖΑΝΕΪΡΟ.--

Η πρόσφατη επανεκλογή του Ούγο Τσάβες στην Προεδρία της Βενεζουέλας και η εκλογή του Ραφαέλ Κορέα στην Προεδρία του Εκουαδόρ δίνουν το στίγμα στην 31η Σύνοδο του MERCOSUR (Κοινής Αγοράς του Νότου), σύνοδος που είχε έτσι κι αλλιώς ως κύριο ζήτημα της ατζέντας «την προώθηση των διαδικασιών περιφερειακής ολοκλήρωσης», όπως αναφέρεται επισήμως.

Εξάλλου, η θέληση για περιφερειακή συνεργασία έχει εκφραστεί πολλάκις από πολλούς εξ ου και η πρόσφατη είσοδος της Βενεζουέλας στο MERCOSUR (τα αρχικά μέλη της οποίας ήταν η Βραζιλία, η Αργεντινή, η Ουρουγουάη και η Παραγουάη) και η πρόταση που διατυπώθηκε περί εισόδου και της Βολιβίας μετά από κατάθεση ανάλογου αιτήματός της. Η είσοδος της Βολιβίας είναι ένα από τα βασικά ζητήματα της 31ης Συνόδου, εντούτοις, όπως σημειώνει η «Πρένσα Λατίνα», προβλήματα υπάρχουν καθώς η Βολιβία είναι και μέλος της Κοινότητας των Ανδεων (CAN), στην οποία έχουν διαφορετικούς προϋπολογισμούς από ό,τι στο MERCOSUR.

Σε αυτό το πλαίσιο το «παρών» έδωσαν εκτός από τους Προέδρους της Βραζιλίας (που είναι και οικοδεσπότης της Συνόδου), της Αργεντινής, της Ουρουγουάης, της Παραγουάης και της Βενεζουέλας, Λουίς Ινάσιο «Λούλα» ντα Σίλβα, Νέστορ Κίρσνερ, Ταμπαρέ Βάσκες, Νικανόρ Ντουάρτε Φρούτος και Ούγο Τσάβες, αντίστοιχα, και η Πρόεδρος της Χιλής, Μισέλ Μπατσελέτ, ο Πρόεδρος της Βολιβίας, Εβο Μοράλες, ο Πρόεδρος της Κολομβίας, Αλβαρο Ουρίμπε, ο πρωθυπουργός της Γουιάνας, Σάμουελ Αρτσιμπαλντ Αντονι Χιντς, ο Πρόεδρος του Σουρινάμ, Ρόναλντ Βενετιάν, και ο πρόεδρος του Εκουαδόρ, Ραφαέλ Κορέα.

Σημαντικός παράγοντας, σύμφωνα με αναλυτές, για την προώθηση και ενδυνάμωση της περιφερειακής συνεργασίας είναι το ξεπέρασμα των εσωτερικών αντιθέσεων, οι οποίες υποβόσκουν μεταξύ των χωρών. Αντιθέσεις που εκφράστηκαν όμως και πιο καθαρά με τις δηλώσεις του Προέδρου της Βολιβίας, Εβο Μοράλες, κατά τη διάρκεια της Συνόδου, όπου τόνισε, σύμφωνα με το «Telesur», ότι «η Βολιβία θα σταματήσει την παροχή φυσικού αερίου προς τη Βραζιλία εάν δεν υπάρξουν δίκαιες τιμές», προσθέτοντας, εντούτοις, ότι «είμαστε σίγουροι και ελπίζουμε πως η κυβέρνηση της Βραζιλίας και ο Πρόεδρος Λούλα θα θέσουν ως προτεραιότητα στις σχέσεις μας τη φιλία και την αλληλεγγύη»... Και «αλληλεγγύη δε σημαίνει υποταγή ή καταλήστευση των φυσικών μας πόρων». Αυτή είναι μία ακόμη διάσταση στις αντιθέσεις, όπως εκδηλώνονται μεταξύ των χωρών της Νότιας Αμερικής, καθώς Βενεζουέλα, Βολιβία αλλά και δευτερευόντως το Εκουαδόρ επιθυμούν μία «κοινότητα του Νότου» βασισμένη σε άλλα «ιδανικά» και όχι αυτά της αγοράς...

Ομως, σύμφωνα με την «Πρένσα Λατίνα», η ιδέα να γίνουν οικονομικές διευκολύνσεις προς χώρες «οικονομικά αδύνατες» βρίσκουν σφοδρή αντίδραση από την Αργεντινή. Πάντως, μετά από παρέμβαση του Προέδρου Λούλα ομόφωνα εγκρίθηκε η σύσταση ad hoc ομάδας εργασίας (δηλαδή, ειδική γι' αυτό το θέμα) που θα εξετάσει το αίτημα της Βολιβίας και θα καθορίσει τους όρους για την είσοδό της στο MERCOSUR. Επίσης, μία ακόμη ομάδα εργασίας ad hoc συστάθηκε ώστε να εξετάσει συγκεκριμένες προτάσεις και να προτείνει φόρμουλες με σκοπό να υπερκεραστούν οι οικονομικές ασυμμετρίες μεταξύ των χωρών-μελών. Τέλος, ο Πρόεδρος Λούλα ως οικοδεσπότης δέχτηκε τη σύσταση ομάδας από κορυφαίους αξιωματούχους για τη θεσμική αναθεώρηση του MERCOSUR και τις μετατροπές που θα γίνουν διά μέσου της συμμετοχής όλων των κρατών-μελών στο αποκαλούμενο Πρωτόκολλο του Κλάδου Ελαίας. Το τελευταίο στόχο έχει την επίλυση διαφορών και την εξομάλυνση αντιθέσεων.

«ΔΟΚΙΜΗ ΚΙΝΕΖΙΚΟΥ ΟΠΛΟΥ»
Θορυβημένες οι ΗΠΑ

ΜΟΣΧΑ, ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ και ΠΕΚΙΝΟ.--

Ενα δημοσίευμα του περιοδικού «Aviation Week»Αεροπορική Εβδομάδα») δημιούργησε σάλο διεθνώς, καθώς, όπως ανέφερε, η Κίνα δοκίμασε επιτυχώς όπλο κατά δορυφόρων, καταστρέφοντας έναν παλιό κινεζικό τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο σε τροχιά. «Εντονη ανησυχία» και «διαμαρτυρίες» εξέφρασαν ο Λευκός Οίκος, η Ιαπωνία, η Αυστραλία και η Νότια Κορέα, δίνοντας τροφή σε σενάρια περί ενός νέου γύρου εξοπλισμών (του προγράμματος που χαρακτηρίζεται «Υιός του Πολέμου των Αστρων» κ.ά.). Πάντως, ο υπουργός Αμυνας της Ρωσίας έκανε λόγο για «αβάσιμες πληροφορίες» και «υπερβολικές φήμες», αναφερόμενος στα όσα ανέφερε το «Αεροπορική Εβδομάδα». Πάντως, πρόσθεσε, «η Ρωσία αντιτίθεται και θα εξακολουθήσει να αντιτίθεται σε κάθε προσπάθεια στρατιωτικοποίησης του διαστήματος».

ΕΚΟΥΑΔΟΡ
Τα πρώτα προβλήματα του Κορέα

ΚΙΤΟ.--

Δεν πρόκειται για εκτιμήσεις πλέον όσον αφορά στις υπέρμετρες δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση Ραφαέλ Κορέα να εφαρμόσει και τα ελάχιστα από το πρόγραμμά της. Η εκλογή του νέου Γενικού Εισαγγελέα από το Κοινοβούλιο παρά τη σφοδρή αντίθεση των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση Κορέα ήταν το πρώτο δείγμα γραφής που πρόκειται να ακολουθήσει.

Χτες και ενόσω ο Πρόεδρος Ραφαέλ Κορέα βρισκόταν στο Ρίο ντε Τζανέιρο για τη Σύνοδο του MERCOSUR, το Κοινοβούλιο έκανε δεκτή με πλειοψηφία (62 ψήφους) την πρόταση για την εκλογή του Φρανσίσκο Κουκαλόν στη θέση του Γενικού Εισαγγελέα. Πρόκειται για την κοινοβουλευτική πλειοψηφία που απαρτίζεται από το Κόμμα Θεσμικής Ανανέωσης - PRIAN, Πατριωτική Κοινωνία - PSP (Patriotic Society), Χριστιανοσοσιαλιστές - PSC και Χριστιανοδημοκράτες - UDC, που λίγο πριν την ορκωμοσία του Κορέα, την περασμένη Δευτέρα, είχε δηλώσει ότι «θα του κάνει τη ζωή δύσκολη»... Η στροφή 180 μοιρών του PSP, που δήλωσε ότι συντάσσεται με τα κόμματα της μειοψηφίας που στηρίζουν τον Κορέα, όσον αφορά στη σύσταση Συνταγματικής Συνέλευσης, είχε διαφοροποιήσει κάπως την εικόνα καθώς φαίνεται για λίγο.

Από τη Βραζιλία ο Κορέα εξέδωσε ανακοίνωση, όπου τονίζει ότι η εκλογή είναι αντισυνταγματική, καθώς προβλέπεται ότι ο Γενικός Εισαγγελέας πρέπει να εκλεγεί βάσει λίστας, που περιλαμβάνει 3 διαφορετικές επιλογές προσώπων που καταθέτει ο Πρόεδρος της χώρας προς Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο. Μάλιστα ο Κορέα πρόσθεσε ότι η πλειοψηφία του Κογκρέσου επιθυμεί την αποσταθεροποίηση της χώρας κάτι που δεν πρόκειται να δεχτεί.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ