ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Φλεβάρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Η πολιτική ΕΕ - κυβέρνησης οδηγεί στον εγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών

Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συναντήθηκε χτες ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Τις απειλές και τους κινδύνους που εγκυμονεί η παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο υπογράμμισε ο Δ. Κουτσούμπας
Τις απειλές και τους κινδύνους που εγκυμονεί η παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο υπογράμμισε ο Δ. Κουτσούμπας
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, συναντήθηκε χτες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, για τα ζητήματα που αφορούν στο Προσφυγικό και τις εξελίξεις.

Μετά τη συνάντηση, εξερχόμενος από το Προεδρικό Μέγαρο, ο Δ. Κουτσούμπας έκανε την εξής δήλωση:

«Θέσαμε κυρίως το ζήτημα των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, που είναι ένα πρόβλημα που θα το έχουμε για πάρα πολύ μεγάλο διάστημα και θα ταλανίζει το λαό και τη χώρα μας. Εκφράσαμε την ανησυχία μας για την πορεία των "hot spots". Το γεγονός ότι βεβαίως χρειάζονται κέντρα όπου να συγκεντρώνονται, να καταγράφονται, να περιθάλπονται οι ξεριζωμένοι, οι πρόσφυγες, να γίνεται γρήγορα η καταγραφή, για να πηγαίνουν γρήγορα στις χώρες προορισμού, στις χώρες που πρέπει να πάνε και θέλουν, όμως δυστυχώς ο τρόπος που επιλύεται αυτό από την ΕΕ, με τη σύμφωνη γνώμη της ελληνικής κυβέρνησης, οδηγεί ουσιαστικά σε συνθήκες, σε κέντρα εγκλωβισμού των προσφύγων στη χώρα μας, με αποτέλεσμα να την πληρώνει ο ελληνικός λαός και οι ίδιοι βέβαια οι πρόσφυγες και μετανάστες.

Από αυτήν τη σκοπιά, θεωρούμε ότι θα πρέπει να υλοποιηθεί η πρόταση του ΚΚΕ, έτσι ώστε να υπάρχει γρήγορη μετακίνηση των προσφύγων που έχουν εγκλωβιστεί στη χώρα μας, είτε στα νησιά, κατευθείαν στις χώρες προορισμού τους, όπως επίσης και το ζήτημα να λύνεται στις χώρες της πρώτης υποδοχής, όπως είναι η Τουρκία κυρίως, η Ιορδανία, ο Λίβανος, με ευθύνη της ΕΕ και με τη σύμφωνη γνώμη και συγκεκριμένη βοήθεια του ΟΗΕ.

Επισημάναμε τη μεγάλη ανησυχία μας για δύο επικίνδυνα ζητήματα που αφορούν την εμπλοκή του ΝΑΤΟ: Το πρώτο έχει να κάνει με τα προβλήματα της συγκυριαρχίας στο Αιγαίο, της παραβίασης κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, του γκριζαρίσματος των ζωνών του Αιγαίου, που είναι πάγια επιδίωξη της τούρκικης πολιτικής και θέλει να την ενισχύσει τώρα με την παρουσία του ΝΑΤΟ εδώ στην περιοχή, όλα αυτά τα προβλήματα που απειλούν με νέα θερμά επεισόδια, νέες παραβιάσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Το δεύτερο ζήτημα είναι ότι ουσιαστικά το ΝΑΤΟ στηρίζει την Τουρκία στην αντιπαράθεσή της με τη Ρωσία και τα προβλήματα που έχει με τους Κούρδους στη Συρία, με αποτέλεσμα να μεγαλώνουν οι κίνδυνοι εμπλοκής χωρών της περιοχής, όπως της χώρας μας, με την πολεμική μηχανή του ΝΑΤΟ, σε επεμβάσεις στην περιοχή αυτή και μάλιστα, ως ένα βαθμό εδώ, και στο πλευρό της Τουρκίας, για να αντιμετωπίσει τα δικά της προβλήματα. Εκτός από το γεγονός, που πρέπει να το επισημάνουμε, ότι είναι πυριτιδαποθήκη όλη η περιοχή πλέον, καθώς το ΝΑΤΟ, αυτοί οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί ετοιμάζονται άμεσα για νέες επεμβάσεις και πολεμικές εμπλοκές και στη Λιβύη και σε άλλες χώρες της περιοχής, που θα δημιουργήσουν και νέες προσφυγικές ροές και νέα προβλήματα, στη χώρα μας, στην πατρίδα μας, στα νησιά μας και σε όλη την επικράτεια. Αυτά είναι τα ζητήματα που θέσαμε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Θέσεις που να υπηρετούν τους εργαζόμενους και το λαό

Νωρίτερα, στη συνομιλία που είχε με τον Προκόπη Παυλόπουλο, στην αρχή της συνάντησής τους, ο Δ. Κουτσούμπας υπογράμμισε:

«Σε συνθήκες τόσο πυκνών οικονομικών και πολιτικών εξελίξεων στη χώρα μας και διεθνώς, σε συνθήκες όξυνσης αντιθέσεων και ανταγωνισμών, είναι απαραίτητο όσο ποτέ η αναλυτική συζήτηση, η σωστή εκτίμηση, η πρόβλεψη για μια σειρά ζητήματα και βέβαια εκ μέρους των πολιτικών κομμάτων η τοποθέτηση, οι προτάσεις και οι θέσεις.

Το ΚΚΕ έχει σαν βασικό του σκοπό, αυτό πιστεύουμε άλλωστε ότι πρέπει να γίνει και σε όλη την ελληνική κοινωνία, ότι οι θέσεις και οι προτάσεις πρέπει να υπηρετούν πρώτα απ' όλα τους εργαζόμενους, το λαό της πατρίδας μας, τους δημιουργούς όλου του πλούτου και βέβαια αυτούς όλους οι οποίοι υποφέρουν και βρίσκονται συνεχώς κάτω από απειλές αφαίρεσης δικαιωμάτων, κατακτήσεων, μέσα σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, φτώχειας, ανεργίας, πολλών προβλημάτων, επεμβάσεων, πολέμων που δημιουργούν κύματα προσφυγικών ροών και στην περιοχή και ειδικά στη χώρα μας, τα οποία κυρίως οφείλονται σε αυτούς τους πολέμους, σε αυτές τις επεμβάσεις και πλήττουν όχι μόνο τους ξεριζωμένους, αλλά και το λαό της πατρίδας μας, που υποφέρει από αυτά τα προβλήματα και βεβαίως γίνονται και μεγάλοι οι κίνδυνοι εγκλωβισμού αυτών των ανθρώπων που αναζητούν να πάνε αλλού. Στο πλαίσιο αυτό, ζητήσαμε συνάντηση μαζί σας, προκειμένου να σας θέσουμε κάποιους προβληματισμούς που έχουμε ως ΚΚΕ».

Από την πλευρά του, ο Πρ. Παυλόπουλος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «όλες οι δημοκρατικές δυνάμεις ενωμένες, ανεξάρτητα από τις επιμέρους διαφορές τους, πρέπει να υπερασπιστούμε, όλοι μαζί, δύο καίριας σημασίας αγαθά: Από τη μία πλευρά την κοινωνική συνοχή και από την άλλη την εθνική μας κυριαρχία». Χαρακτήρισε αυτούς τους δύο στόχους ως «εθνικούς», ενώ ανέφερε επίσης ότι οι απόψεις του ΚΚΕ «έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον, δεδομένου ότι η επαφή του με την κοινωνία (...) είναι συνεχής και αδιάλειπτη».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επιμένει να εξωραΐζει την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο

Από άσκηση της ΝΑΤΟικής δύναμης SNMG-2 στο Μυρτώο Πέλαγος, το Φλεβάρη του 2015, ήδη τον πρώτο μήνα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ...

ΓΕΝ

Από άσκηση της ΝΑΤΟικής δύναμης SNMG-2 στο Μυρτώο Πέλαγος, το Φλεβάρη του 2015, ήδη τον πρώτο μήνα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ...
Την επιχειρηματολογία, με την οποία η κυβέρνηση πασχίζει να «κουκουλώσει» τον επικίνδυνο χαρακτήρα της ΝΑΤΟικής εμπλοκής στο Αιγαίο, ανέπτυξε και χτες ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας, Δ. Βίτσας, μιλώντας στον «ΣΚΑΪ».

Μην μπορώντας να αποφύγει τη σύνδεση του θέματος με τις διεκδικήσεις της Αγκυρας στο Αιγαίο, που κλιμακώνονται εντός ΝΑΤΟικού πλαισίου, έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι οι ΝΑΤΟικές περιπολίες θα περιλαμβάνουν και τα Δωδεκάνησα, τα οποία η Τουρκία θεωρεί αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη (γεγονός φυσικά που δεν αναιρεί το ΝΑΤΟικό καπέλο...).

Παρέπεμψε στις συζητήσεις που γίνονται στα κεντρικά της λυκοσυμμαχίας για τη διαμόρφωση του επιχειρησιακού σχεδίου της ΝΑΤΟικής ναυτικής δύναμης SNMG2 που θα αναπτυχθεί στο Αιγαίο, λέγοντας ότι «βεβαίως με τη συμμετοχή μας φτιάχνεται και το επιχειρησιακό σχέδιο και οι αποφάσεις λαμβάνονται με ομοφωνία».

Στο μεταξύ, αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για χτες συζήτηση στη Βουλή, της Επίκαιρης Ερώτησης που έχει καταθέσει το ΚΚΕ προς τους υπουργούς Αμυνας και Εξωτερικών, για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. Από το υπουργείο Αμυνας, δηλώθηκε «κώλυμα» λόγω ταξιδιού του υπουργού στο Ισραήλ, ενώ από το υπουργείο Εξωτερικών δήλωσαν αναρμοδιότητα...

  • Στο μεταξύ, ανακοίνωση - «απάντηση» στις «προκλήσεις που δέχτηκαν οι Ενοπλες Δυνάμεις» στη συνεδρίαση της επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής την Τετάρτη 17/2, εξέδωσε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ευ. Αποστολάκης (σ.σ. αναφέρεται στο προκλητικό «σόου» που έστησαν οι χρυσαυγίτες βουλευτές, επιδιδόμενοι σε ρατσιστική φρασεολογία κατά μεταναστών και προσφύγων και εξαπολύοντας ύβρεις εναντίον υπουργών, βουλευτών και επιτελών των ΕΔ που συμμετείχαν στη συνεδρίαση). Στο κείμενό του, ο Α/ΓΕΕΘΑ αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι οι ΕΔ «έχουν πλήρη συνείδηση και απόλυτη προσήλωση στην αποστολή τους, όπως αυτή ορίζεται, αποκλειστικά και μόνο, από το σύνταγμα και τους νόμους», καθώς και ότι οι ΕΔ «αν χρειαστεί θα πράξουν το καθήκον τους με την ίδια αποφασιστικότητα και αυταπάρνηση που οι πατεράδες τους πολέμησαν τον φασιστικό και ναζιστικό εισβολέα».
ΕΕΔΥΕ
Καλεί σε μαζική διαμαρτυρία ενάντια στη ΝΑΤΟική εμπλοκή στο Αιγαίο

Την Πέμπτη 25/2, στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας

Μαζική διαμαρτυρία στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας διοργανώνει η ΕΕΔΥΕ, την Πέμπτη 25/2, στις 6 μ.μ., ενάντια στην παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, απαιτώντας να μην υπάρξει καμία συμμετοχή της Ελλάδας και να κλείσουν τώρα οι ευρωατλαντικές βάσεις.

Η ΕΕΔΥΕ καλεί με ανακοίνωσή της τις Επιτροπές Ειρήνης, τους φορείς του λαϊκού κινήματος, τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες, τους νέους και τις νέες να δώσουν το αγωνιστικό τους «παρών», καταδικάζοντας αποφασιστικά την παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org