ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Φλεβάρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΕΕ
Στον «αφρό» οι αντιθέσεις της λυκοσυμμαχίας με τα παζάρια για τη Βρετανία

Επιτάχυνση για «Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή» και κάλεσμα να στηριχθεί ενεργά από όλα τα κράτη - μέλη η ΝΑΤΟική ναυτική δύναμη στο Αιγαίο...

Από τη χτεσινή τριμερή συνάντηση Τσίπρα - Μέρκελ - Ολάντ στις Βρυξέλλες
Από τη χτεσινή τριμερή συνάντηση Τσίπρα - Μέρκελ - Ολάντ στις Βρυξέλλες
«Καθρέφτης» της πολιτικής της ΕΕ απέναντι σε πρόσφυγες και μετανάστες, η οποία χαρακτηρίζεται από καταστολή και, πάνω απ' όλα, από μέτρα για ελεγχόμενη ροή τόσων όσων χρειάζονται οι επιχειρηματικοί της όμιλοι, ως φτηνό εργατικό δυναμικό, είναι το σχετικό τμήμα του κειμένου συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ), ενώ στο «διά ταύτα» οι παραπέρα αποφάσεις για το Προσφυγικό παραπέμφθηκαν σε νέα Σύνοδο, στις 6 Μάρτη, με τη συμμετοχή και της Τουρκίας (σ.σ. ο Τούρκος πρωθυπουργός δεν παρέστη στη Σύνοδο όπως ήταν προγραμματισμένο, μετά τις εξελίξεις στην Τουρκία).

Η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ ήταν προγραμματισμένο να ολοκληρωθεί χτες, πριν από το μεσημέρι, εστιάζοντας κατά τη δεύτερη μέρα των εργασιών της στα παζάρια για τις αξιώσεις της Βρετανίας προκειμένου να υπάρξει συμβιβασμός και να αποφευχθεί το δημοψήφισμα για την παραμονή της χώρας στην ΕΕ. Οι εντεινόμενες αντιθέσεις στο εσωτερικό της λυκοσυμμαχίας, ωστόσο, αποτυπώθηκαν ανάγλυφα στα παζάρια, με τις χτεσινές εργασίες της Συνόδου να αναμενόταν να ξεκινήσουν τελικά αργά το βράδυ...

Μέτρα για «ταχεία αναχαίτιση των ροών» προσφύγων και μεταναστών

Σε ό,τι αφορά στο Προσφυγικό, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στα «Συμπεράσματά» του διακηρύττει ευθύς εξαρχής πως «ο στόχος πρέπει να είναι η ταχεία αναχαίτιση των ροών, η προστασία των εξωτερικών συνόρων, η μείωση της παράνομης μετανάστευσης και η διαφύλαξη της ακεραιότητας του χώρου Σένγκεν».

Μάλιστα, «εκφράζει την ικανοποίησή του για την απόφαση του ΝΑΤΟ να βοηθήσει στην αναγνώριση, παρακολούθηση και επιτήρηση των παράνομων διελεύσεων στο Αιγαίο Πέλαγος και καλεί όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ να υποστηρίξουν ενεργά το μέτρο αυτό. Η ΕΕ και ιδίως ο FRONTEX θα πρέπει να συνεργάζονται στενά με το ΝΑΤΟ».

Προτρέπει σε «πλήρη και ταχεία εφαρμογή του σχεδίου δράσης ΕΕ - Τουρκίας», που θέτει σε προτεραιότητα «προκειμένου να αναχαιτισθούν οι μεταναστευτικές ροές», που «εξακολουθούν να είναι υπερβολικά υψηλές». Για το λόγο αυτό υποδεικνύει στην Τουρκία «περισσότερες και αποφασιστικές προσπάθειες». Καλεί την Επιτροπή και τα κράτη - μέλη να εφαρμόσουν ταχέως τα προγράμματα προτεραιότητας. Ανασύρει ακόμα τις αποφάσεις του περασμένου Δεκέμβρη, συστήνοντας την άμεση εφαρμογή τους ιδίως στο σκέλος τους που αφορά στη μετεγκατάσταση και σε μέτρα για τη διασφάλιση της επιστροφής και επανεισδοχής, τα οποία «σκάλωσαν» στην απροθυμία κρατών - μελών να δεχτούν περισσότερους απ' όσους χρειάζονταν τα μονοπώλιά τους.

Οσον αφορά στην πρόταση για «Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή», υποστηρίζει την επιτάχυνση των εργασιών ώστε «να επιτευχθεί πολιτική συμφωνία κατά την Ολλανδική Προεδρία και να καταστεί το νέο σύστημα λειτουργικό το συντομότερο δυνατόν».

Ειδική αναφορά κάνει το Συμβούλιο στα Δυτικά Βαλκάνια προτρέποντας σε «συντονισμένη δράση και τερματισμό της προσέγγισης της διέλευσης χωρίς διατυπώσεις (wave-through), καθώς και της εφαρμογής μέτρων χωρίς συντονισμό κατά μήκος της οδού, λαμβανομένων υπόψη των ανθρωπιστικών επιπτώσεων για τα θιγόμενα κράτη - μέλη».

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χαρακτηρίζει σημαντικό το «να αποκατασταθεί με συντονισμένο τρόπο η ομαλή λειτουργία του χώρου Σένγκεν, με πλήρη στήριξη των κρατών - μελών που αντιμετωπίζουν δύσκολες συνθήκες». Επαναφέροντας εξάλλου τις «συστάσεις» της 12ης Φλεβάρη προς την Ελλάδα, σημειώνει: «Θα πρέπει να επανέλθουμε σε μια κατάσταση όπου όλα τα μέλη του χώρου Σένγκεν εφαρμόζουν πλήρως τον κώδικα συνόρων του Σένγκεν και αρνούνται στα εξωτερικά σύνορα την είσοδο σε υπηκόους τρίτων χωρών οι οποίοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις εισόδου ή δεν έχουν υποβάλει αίτηση ασύλου μολονότι είχαν τη δυνατότητα να το πράξουν, λαμβανομένης ταυτοχρόνως υπόψη της ιδιομορφίας των θαλάσσιων συνόρων, μεταξύ άλλων με την εφαρμογή του θεματολογίου ΕΕ - Τουρκίας».

Για τα κέντρα υποδοχής εκφράζεται ικανοποίηση για τη σταδιακή βελτίωσή τους, σημειώνει ωστόσο ότι «πρέπει πολλά ακόμη να γίνουν (...) ώστε να εξασφαλιστεί η πλήρης ταυτοποίηση και καταγραφή όλων των εισόδων (...) να εφαρμοστεί πλήρως η διαδικασία μετεγκατάστασης, να αναχαιτισθούν οι δευτερεύουσες ροές παράτυπων μεταναστών και αιτούντων άσυλο».

«Ικανοποίηση» εκφράζει η κυβέρνηση

Κύκλοι της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ εξέφραζαν την ικανοποίησή τους για το κείμενο συμπερασμάτων, ιδίως την αναφορά περί διασφάλισης του χώρου Σένγκεν, που κατά την άποψή τους κλείνει τη συζήτηση περί αποβολής της Ελλάδας (σ.σ. στην πραγματικότητα βέβαια το Συμβούλιο επανέρχεται στην απόφαση της 12ης Φλεβάρη, με τις συστάσεις προς την Ελλάδα υπό την απειλή «προσωρινής αναστολής» της συμμετοχής της στη ζώνη Σένγκεν), αλλά και ανάγκης επιτάχυνσης της μετεγκατάστασης, ανάγκη πάντως που γενικώς διακηρύσσεται αλλά στην πράξη «κολλάει» στην επιδίωξη κάθε κράτους - μέλους να «εισάγει» τόσους πρόσφυγες όσους χρειάζονται τα μονοπώλιά του.

Στο περιθώριο της Συνόδου έγινε και η τριμερής συνάντηση Μέρκελ - Ολάντ - Τσίπρα, με κύρια θέματα συζήτησης το Προσφυγικό και το «ελληνικό πρόγραμμα». Μέρκελ και Ολάντ φέρεται να διαβεβαίωσαν τον Αλ. Τσίπρα ότι δεν θα κλείσουν τα σύνορα, τουλάχιστον έως τις 6 Μάρτη, ούτε θα υπάρξει ζήτημα αποκλεισμού της Ελλάδας απ' τη Σένγκεν, ενώ απ' την πλευρά του ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη δυσφορία της κυβέρνησης για «μονομερείς ενέργειες» άλλων κρατών - μελών.

Κατά κυβερνητικές πηγές, συμφωνήθηκε ότι το «κλειδί» στην αντιμετώπιση του Προσφυγικού είναι η Τουρκία και η συντονισμένη δράση του ΝΑΤΟ, προκειμένου να ελεγχθούν αποτελεσματικά οι προσφυγικές ροές.

Οσον αφορά στο ζήτημα της «αξιολόγησης», φέρεται να συμφώνησαν στην ανάγκη να επιστρέψουν άμεσα οι «θεσμοί» στην Αθήνα, προκειμένου αυτή να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό.

Καλά κρατούν τα παζάρια με τη Βρετανία

Στο μεταξύ, έως αργά χτες το βράδυ συνεχίζονταν τα παζάρια γύρω απ' τις αξιώσεις της Βρετανίας, οι οποίες βέβαια διαπλέκονται με τις συνολικότερες ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις για την πορεία της ΕΕ και της Ευρωζώνης. Υπήρχε μάλιστα ισχυρό ενδεχόμενο η Σύνοδος Κορυφής να συνεχιστεί και σήμερα.

Στο πλαίσιο αυτών των παζαριών, ο Αλ. Τσίπρας φέρεται να δήλωσε ότι δεν θα υπογράψει το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου (άρα και τη συμφωνία με τη Βρετανία, αν επιτευχθεί), αν δεν υπάρξει ρητή δέσμευση από όλους ότι δεν θα κλείσουν τα βόρεια σύνορα της χώρας. Μέχρι αργά χτες βράδυ τέτοια δέσμευση - και μόνο έως τις 6 του Μάρτη, οπότε και θα γίνει η σύνοδος με την Τουρκία - είχαν παράσχει στον Αλ. Τσίπρα η Α. Μέρκελ και ο Φρ. Ολάντ, όχι όμως τα κράτη - μέλη που το επιδιώκουν.

Η δε Βρετανία επιζητά μια «νέα σχέση» με την ΕΕ και «εξαιρέσεις» σε ζητήματα προνοιακών επιδομάτων, μετανάστευσης, οικονομικής πολιτικής, ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και συμφωνιών της ΕΕ. Στο φόντο των ενδοκαπιταλιστικών αντιθέσεων, βέβαια, διατυπώνονται «ανησυχίες» ότι η ικανοποίηση αυτών των αξιώσεων, που αντανακλούν επιδιώξεις της αστικής τάξης του Ηνωμένου Βασιλείου, θα εγείρει ανάλογες αξιώσεις από άλλα κράτη - μέλη.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντ. Κάμερον, δήλωσε πως έχει γίνει κάποια πρόοδος αλλά όχι ακόμα συμφωνία. «Θέλουμε συμφωνία, αλλά δεν θα αποδεχθούμε συμφωνία που δεν ικανοποιεί τις βρετανικές ανάγκες», ανέφερε, δείχνοντας τα συμφέροντα του βρετανικού κεφαλαίου.

Σύμφωνα με όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας στον διεθνή Τύπο, τα σημεία που ακόμη δεν έχουν κλείσει είναι το πλαίσιο των αλλαγών στην παροχή βρετανικών επιδομάτων σε υπηκόους άλλων χωρών της ΕΕ και το νομικό ζήτημα της εξαίρεσης από τη ρήτρα της «συνεχώς στενότερης ένωσης».

Η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, ανέφερε πως «θα κάνει τα πάντα ώστε να μείνει η Βρετανία στην ΕΕ». Ο δε Φρ. Ολάντ μίλησε για ενδεχόμενο να γίνουν «υπερβολικές παραχωρήσεις» στη Βρετανία. «Θέλω να μείνει η Βρετανία στην ΕΕ, αλλά πάνω από όλα ελπίζω πως η Ευρώπη θα μπορεί να προχωρά, να γίνεται πιο ισχυρή, και να μην μπορεί αυτό να το σταματήσει κανένας αρχηγός κράτους», είπε.

Ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου, Μ. Σουλτς, «προειδοποίησε» πως «είναι σίγουρο ότι κανείς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν θα ψηφίσει υπέρ της ειδικής μεταχείρισης της Μεγάλης Βρετανίας».

Ο Αλ. Τσίπρας, απ' την πλευρά του, φέρεται να δήλωσε ότι η Βρετανία πρέπει να βοηθηθεί στις σχέσεις της με την Ευρώπη, αλλά όχι καταστρατηγώντας το περιβόητο «ευρωενωσιακό κεκτημένο». Πρόσθεσε, επίσης, ότι αν η κάθε χώρα βάζει στο τραπέζι ό,τι τη συμφέρει και την εξυπηρετεί (λες και μπορεί να γίνει διαφορετικά στις καπιταλιστικές λυκοσυμμαχίες...) και η συζήτηση δε γίνεται στη βάση αξιών, αργά ή γρήγορα η Ευρώπη θα οδηγηθεί σε αδιέξοδο.


ΕΕ - ΟΗΕ
Μιλούν ανοιχτά για εγκλωβισμό προσφύγων και «τεράστια ανθρωπιστική κρίση»

Η ΕΕ «απέτυχε παταγωδώς» στη διαχείριση της υποδοχής και της φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, δήλωσε χτες ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, Φ. Γκράντι, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung». Ο ίδιος προειδοποίησε ότι τυχόν κλείσιμο των συνόρων ευρωπαϊκών χωρών θα είχε ως αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν στην Ελλάδα πρόσφυγες, ενώ αναφέρθηκε στη συμφωνία μεταξύ των 28 κρατών - μελών το καλοκαίρι του 2015, σχετικά με την κατανομή 160.000 προσφύγων, απόφαση που δεν εφαρμόστηκε. Στην παρούσα φάση, έχουν γίνει μόλις 583 «μετεγκαταστάσεις».

Εξάλλου, μπορεί η ΕΕ να «ελπίζει» ότι η Τουρκία θα αποτρέψει τη μετάβαση στην Ελλάδα μεγάλου αριθμού προσφύγων και μεταναστών, αλλά καταρτίζει και σχέδια αντιμετώπισης κρίσης για την περίπτωση που αυτό δεν συμβεί. Οπως δήλωσε στο Reuters ο επίτροπος της ΕΕ, αρμόδιος για τη Μετανάστευση, Δ. Αβραμόπουλος:«Καθ' όσον η συμφωνία συνεργασίας μας την οποία συνήψαμε με την Τουρκία δεν αρχίζει να καρποφορεί, η κατάσταση δε θα είναι καθόλου εύκολη. Οι ροές θα συνεχιστούν. Γι' αυτό έχουμε ήδη αρχίσει να καταρτίζουμε σχεδιασμούς αντιμετώπισης κρίσης. Εάν συμβεί αυτό, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με μια τεράστια ανθρωπιστική κρίση και αυτό πρέπει να αποφευχθεί».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ