Η ΚΝΕ ορθώνει τείχος αντίστασης απέναντι σε όσους επιδιώκουν να βγάλουν τη νεολαία στο περιθώριο, να θολώσουν τη σκέψη της. Επιδιώκει σταθερά να αναδεικνύεται το έργο των θεραπευτικών κοινοτήτων και των κέντρων πρόληψης, στηρίζει έμπρακτα τη δράση τους. Μάχεται για τη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου, αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν συστήματος πρόληψης, θεραπείας και κοινωνικής επανένταξης, με ενίσχυση των στεγνών προγραμμάτων απεξάρτησης, με την αναγκαία ενίσχυσή τους σε πόρους και ειδικευμένο δυναμικό.
Και φέτος στο χώρο του Φεστιβάλ θα φιλοξενηθούν θεραπευτικές κοινότητες και σύλλογοι οικογένειας των στεγνών θεραπευτικών προγραμμάτων του ΚΕΘΕΑ και του «18 Ανω», όπως και των Κέντρων Πρόληψης, που θα παρουσιάσουν το υλικό και τις πολύμορφες δραστηριότητές τους. Κάθε νέος που προβληματίζεται για τα ζητήματα της χρήσης και της εξάρτησης θα μπορεί να πάρει πληροφορίες, να συζητήσει, να διαμορφώσει ολοκληρωμένη αντίληψη και στάση γύρω από το ζήτημα των ναρκωτικών. Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά θα πραγματοποιηθεί συναυλία από το συγκρότημα του ΚΕΘΕΑ «Στροφή», στο μαθητικό Στέκι.
Φέτος, στο χώρο κατά των ναρκωτικών θα υπάρχει έκθεση με τη θέση του ΚΚΕ για το ζήτημα των ναρκωτικών, που έχει επιμεληθεί η Επιτροπή κατά των ναρκωτικών του ΚΣ της ΚΝΕ. Στο χώρο της έκθεσης θα γίνεται οργανωμένη ξενάγηση για να κατανοηθούν καλύτερα πλευρές που σχετίζονται με την εμφάνιση της εξάρτησης στον καπιταλισμό, τη σύνδεση με τις καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής και την εμφάνιση αλλοτριωμένων αναγκών, την αντιπαράθεση με άλλες δυνάμεις και τα ιδεολογήματα που αναπτύσσουν γύρω από τα ζητήματα της χρήσης. Επίσης, θα δημοσιευτεί μπροσούρα - επεξεργασία της Επιτροπής κατά των ναρκωτικών του ΚΣ της ΚΝΕ για μαθητές.
Στο χώρο κατά των ναρκωτικών στο Φεστιβάλ θα υπάρχει ακόμα έκθεση σκίτσου με θέμα "Με όπλο την πένα, ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά" και πρωτότυπο διαδραστικό ομαδικό παιχνίδι με θεματολογία ενάντια στα ναρκωτικά και τις αιτίες που τα συντηρούν.
Οι παραπάνω δραστηριότητες δένονται με το κεντρικό σύνθημα του Φεστιβάλ, οι εκδηλώσεις του οποίου είναι αφιερωμένες στη μεγάλη επέτειο από την Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση στη Ρωσία, που έφερε για πρώτη φορά την εργατική τάξη νικηφόρα στην εξουσία, καταργώντας την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Η οικοδόμηση του σοσιαλισμού έλυσε μια σειρά από προβλήματα, πραγματοποιώντας τεράστια βήματα στην άνοδο του επιπέδου της λαϊκής ευημερίας. Στηριγμένη στην επιστήμη του μαρξισμού - λενινισμού, έβαλε τα θεμέλια για τη διαμόρφωση του «νέου ανθρώπου». Για να μπορεί ο κάθε άνθρωπος, ενταγμένος στο κοινωνικό σύνολο, να είναι πρωταγωνιστής, να συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση της νέας κοινωνίας, της νέας εξουσίας, να μπορεί να αναπτύσσει ολόπλευρα την προσωπικότητά του.
Στη σοσιαλιστική κοινωνία η εργασία αποκτά άλλο περιεχόμενο, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνικής προσφοράς. Η μόρφωση δεν στηρίζεται στην απόκτηση αποσπασματικών γνώσεων, αλλά στην ικανότητα του ανθρώπου να ανακαλύπτει την αντικειμενική πραγματικότητα. Ο αθλητισμός και ο πολιτισμός γίνονται συστατικά στοιχεία του ελεύθερου χρόνου και αναπόσπαστο κομμάτι της προσωπικότητας. Σε αυτή την κοινωνία ο άνθρωπος μπορεί να είναι πραγματικά ελεύθερος, να δημιουργεί, να εξελίσσεται, να έχει ισότιμες σχέσεις με τους γύρω του. Δε νοιώθει απομόνωση, κενό, ανασφάλεια. Ζει την πραγματικότητα και θέλει να τη βελτιώσει προς όφελός του. Η χρήση ουσιών σαν μέσο φυγής γίνεται περιττή.
Το 43ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» έχει ξεκινήσει ήδη το ταξίδι του στα νησιά του Αιγαίου, όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα, με σύνθημα «100 χρόνια από τις μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο, το μέλλον δεν θα έρθει από μονάχο του...αν δεν πάρουμε μέτρα και εμείς...».
Οι προφεστιβαλικές εκδηλώσεις και οι αθλητικές δραστηριότητες που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί, δείχνουν τη δυναμική που υπάρχει στα νησιά του Αιγαίου για την επιτυχία των κεντρικών εκδηλώσεων. Οι εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στη Σάμο και στην Ικαρία, με προβολή ντοκιμαντέρ και βιβλιοπαρουσιάσεις σχετικές με την Οκτωβριανή Επανάσταση, όπως επίσης και η διήμερη στάση του Φεστιβάλ στη Νάξο αλλά και η αθλητική δραστηριότητα στη Ρόδο και την Κω, δείχνουν ότι οι νέοι και οι νέες των νησιών προβληματίζονται και ψάχνουν τη διέξοδο στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
Οπως επισημαίνουν οι Οργανώσεις Αιγαίου της ΚΝΕ, «οι νέοι και οι νέες, οι εργαζόμενοι και ο λαός συνολικότερα στα νησιά του Αιγαίου, έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με πλήθος εξελίξεων. Από τις μεγάλες προσφυγικές ροές και την κατάσταση στην περιοχή που μυρίζει μπαρούτι, τις εξελίξεις και τις άθλιες συνθήκες εργασίας που βιώνουν χιλιάδες εργαζόμενοι που δουλεύουν στους τουριστικούς "παραδείσους" του Αιγαίου, τις ελλείψεις σε τομείς όπως Υγεία και Πρόνοια, μέχρι και τις μεγάλες καταστροφές που υπέστησαν η Μυτιλήνη και η Κως λόγω της ανύπαρκτης αντισεισμικής θωράκισης, είναι ζητήματα που θα πρέπει να προβληματίζουν τον λαό και την νεολαία».
Οι Οργανώσεις Αιγαίου της ΚΝΕ καλούν τους νέους και τις νέες των λαϊκών οικογενειών, που νιώθουν αγανάκτηση και δεν συμβιβάζονται με τη ζωή και το μέλλον που τους ετοιμάζουν, να πάρουν μέρος στο μεγαλύτερο πολιτικό - πολιτιστικό γεγονός. Για το επόμενο διάστημα έχουν προγραμματιστεί προφεστιβαλικές εκδηλώσεις στο Βροντάδο Χίου (8/8), Βαθύ Σάμου (25/8) και κεντρικά φεστιβάλ στην Τήνο (7/8), Μονοκάμπι Ικαρίας (11/8), Μύρινα Λήμνου (13/8), Κω (26/8), Χίο (2/9), Κάλυμνο (3/9), Καρλόβασι Σάμου (9/9), Μυτιλήνη (16/9), Ρόδο (16/9).
Αύριο Πέμπτη
Στις Μοίρες Ηρακλείου, στην πλατεία Λεωνίδα Κλάδου, στις 7.30 μ.μ., με ομιλήτρια την Ηλιάνα Μπούνταλη, μέλος του ΣΠ Κρήτης της ΚΝΕ.
Στη Χίο, στο Λιμανάκι Λαγκάδας, στις 8 μ.μ. Θα μιλήσει ο Θάνος Μπίμπας, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, και θα ακολουθήσει αφιέρωμα στο προσφυγικό τραγούδι.
Στην Ιστιαία, στην κεντρική πλατεία, στις 8.30 μ.μ., με θέμα «Τουρισμός, αναψυχή, ξεκούραση, δικαίωμα του λαού και της νεολαίας και όχι προνόμιο των λίγων». Θα μιλήσει ο Θέμος Βασιλείου, μέλος του Γραφείου της ΤΕ Εύβοιας του ΚΚΕ. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει σκετς αφιερωμένο στη ζωή του ξενοδοχοϋπαλλήλου και ζωντανή μουσική.
Παρασκευή 4 Αυγούστου
Στη Ναύπακτο, στην κεντρική πλατεία.