ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Αυγούστου 2017
Σελ. /20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΚΑΛΑ ΛΑΚΩΝΙΑΣ
Δύο νεκροί και δύο τραυματίες σε εργατικό «δυστύχημα»

Το σημείο στο οποίο συνέβη το τραγικό δυστύχημα
Το σημείο στο οποίο συνέβη το τραγικό δυστύχημα
Δύο νεκροί, δύο τραυματίες, ο ένας πολύ σοβαρά, είναι ο απολογισμός του θανατηφόρου εργατικού «δυστυχήματος» που σημειώθηκε χτες το πρωί στη Σκάλα Λακωνίας, κατά τη διάρκεια εργασιών αποφράξεων και συντήρησης αποχετευτικών δικτύων των Δημοτικών Κοινοτήτων Σκάλας και Βλαχιώτη, που έχει αναλάβει ιδιώτης εργολάβος.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, ορισμένες από αυτές αντιφατικές, ένας αλλοδαπός εργάτης 51 ετών που δούλευε στον εργολάβο, κατεβαίνοντας στο φρεάτιο ζαλίστηκε από αναθυμιάσεις και προτού χάσει τις αισθήσεις του πρόλαβε να καλέσει σε βοήθεια. Στο σημείο έσπευσαν να τον βοηθήσουν τρεις άνθρωποι - ο ένας πιθανόν συνάδελφός του - οι οποίοι ζαλίστηκαν και αυτοί.

Το τραγικό αποτέλεσμα ήταν ο θάνατος του 51χρονου και ο θάνατος ενός από τους τρεις που έτρεξαν για βοήθεια. Σε σοβαρή κατάσταση, διασωληνωμένος, βρισκόταν μέχρι την ώρα που γραφόταν το ρεπορτάζ ένας 22χρονος, για τον οποίο το Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης χαρακτήριζε σε χτεσινή ανακοίνωσή του «σοβαρή και κρίσιμη» την κατάστασή του και ανέφερε ότι «μόλις σταθεροποιηθεί, θα διακομιστεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας». Ακόμα, στο νοσοκομείο διαμετακομίστηκε ένας άντρας 66 ετών «με μέτρια αναπνευστική ανεπάρκεια, η κατάστασή του κρίνεται σταθερή και ικανοποιητική». Αναπνευστικά προβλήματα αντιμετώπισαν επίσης δύο από τους πυροσβέστες που ανέσυραν τα τέσσερα θύματα και ένας αστυνομικός.

Να σημειωθεί ότι το νοσοκομείο στην ανακοίνωσή του παρουσιάζει διαφορετικά στοιχεία, εμφανίζεται να έχουν διαμετακομιστεί σε αυτό τρεις εργαζόμενοι, από τον οποίους ο ένας νεκρός. Ακόμα γίνεται λόγος για άντρα 40 ετών αγνώστων στοιχείων που διαμετακομίστηκε νεκρός στο Κέντρο Υγείας Βλαχιώτη.

Από την πρώτη στιγμή στο σημείο του δυστυχήματος έσπευσε αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ και της «Λαϊκής Συσπείρωσης», καταγγέλλοντας την παντελή έλλειψη μέτρων προστασίας, υγιεινής και ασφάλειας που απαιτούνται σε τέτοιου είδους εργασίες. Μάλιστα, σύμφωνα με τη Γραμματεία Λακωνίας του ΠΑΜΕ, ο αλλοδαπός εργάτης δεν φορούσε ούτε καν μάσκα οξυγόνου που απαιτείται σε τέτοιου είδους εργασίες. Σύμφωνα με το ΠΑΜΕ, ο διασωληνωμένος τραυματίας φέρεται να δούλευε για λογαριασμό του ιδιώτη εργολάβου. Κλιμάκιο της Γραμματείας Λακωνίας του ΠΑΜΕ προχώρησε σε παρέμβαση στην Εισαγγελία Σπάρτης για τις συνθήκες του τραγικού γεγονότος, ενώ πραγματοποίησε και παράσταση διαμαρτυρίας στο ΙΚΑ Σπάρτης και στην τοπική Επιθεώρηση Εργασίας, η οποία ωστόσο τους παρέπεμψε στην Επιθεώρηση Εργασίας Καλαμάτας.

ΛΑΡΚΟ
Οκτώ απολύσεις εργολαβικών εργατών

Συγκέντρωση χτες στην πύλη του εργοστασίου στη Λάρυμνα. Νέα κινητοποίηση την επόμενη βδομάδα

Οκτώ απολύσεις εργολαβικών εργατών έγιναν χτες με ευθύνη της ΛΑΡΚΟ και της κυβέρνησης. Ο εργολάβος στον οποίο απασχολούνταν εγκατέλειψε τη συγκεκριμένη εργολαβία, την οποία η ΛΑΡΚΟ ανέθεσε σε νέο εργολάβο χωρίς ταυτόχρονα να φροντίσει για τη συνέχιση της εργασίας των οκτώ εργατών. Επιπλέον, οι συγκεκριμένοι εργάτες είναι απλήρωτοι και ανασφάλιστοι από τον προηγούμενο εργολάβο.

Το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας πραγματοποίησε χτες στις 6 το πρωί διαμαρτυρία μαζί με τους εργαζόμενους μπροστά στα γραφεία του εργοστασίου στη Λάρυμνα, απαιτώντας την επαναπρόσληψή τους. Αμέσως μετά, προχώρησαν σε σύσκεψη και αποφάσισαν την πραγματοποίηση 4ωρης στάσης εργασίας την Τετάρτη 9 Αυγούστου (10 π.μ. - 2 μ.μ.), συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο χώρο του εργοστασίου και Γενική Συνέλευση στον κινηματογράφο του οικισμού. Παράλληλα, το Συνδικάτο πραγματοποίησε τηλεφωνική παρέμβαση στη διοίκηση της ΛΑΡΚΟ για την ανάκληση των απολύσεων, χωρίς ωστόσο να λάβει κάποια απάντηση. Ακόμα, το Συνδικάτο παρενέβη στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας της Φθιώτιδας, προκειμένου να οριστεί τριμερής συνάντηση με τη συμμετοχή και του ΕΚ Λαμίας.

Το Εργατικό Κέντρο Λαμίας (ΕΚΛ) με ανακοίνωσή του ζητά την επαναπρόσληψη των οκτώ εργαζομένων, επισημαίνει τις σοβαρές ευθύνες της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι οι απολύσεις γίνονται με την ανοχή της. Επίσης, υπογραμμίζει τις ευθύνες του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού που εξαντλούν, όπως σημειώνει, τις όποιες αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων «σε συναντήσεις με τα κυβερνητικά στελέχη».

Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, η διοίκηση και η διεύθυνση της ΛΑΡΚΟ είναι αυτοί «που επιλέγουν τους εργολάβους και αυτοί έπρεπε να τους ελέγχουν, δική τους ευθύνη είναι. Αν πραγματικά ήθελαν να μην υπάρχουν αυτά τα προβλήματα (...) θα ενσωμάτωναν απευθείας τους εργαζόμενους στη ΛΑΡΚΟ, δεν το κάνουν όμως γιατί θέλουν να υπάρχει το καθεστώς του σκλαβοπάζαρου μέσω των εργολαβιών, θέλουν εργαζόμενους ομήρους για να μη διεκδικούν αυτά που τους ανήκουν, είναι το νέο μοντέλο που προπαγανδίζει η κυβέρνηση τις τελευταίες μέρες στη Λαμία και κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού για το δήθεν αναπτυξιακό συνέδριο». Το ΕΚΛ προβάλλει τα αιτήματα να επαναπροσληφθούν όλοι οι εργαζόμενοι που απολύθηκαν, να καταβληθούν τα δεδουλευμένα και τα ένσημα, να καταργηθεί το σκλαβοπάζαρο των εργολάβων και να ενσωματωθούν όλοι οι εργαζόμενοι από τις εργολαβίες στο μόνιμο προσωπικό της ΛΑΡΚΟ.

ΤΕ ΛΑΚΩΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να διευρευνηθούν οι συνθήκες του δυστυχήματος και να αποδοθούν ευθύνες

Την ανάγκη άμεση διερεύνησης των συνθηκών κάτω από τις οποίες συνέβη το εργατικό δυστύχημα υπογραμμίζει η Τομεακή Επιτροπή Λακωνίας του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή της.

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Την Τρίτη 1 Αυγούστου 2017, το πρωί, συνέβη πολύνεκρο εργατικό δυστύχημα σε εργασίες απόφραξης αποχετευτικών δικτύων στη Σκάλα Λακωνίας.

Συγκεκριμένα, κατά τις εργασίες σε φρεάτιο έχασε τη ζωή του ένας εργαζόμενος μετά από εισπνοή τοξικών αερίων, ένας κάτοικος που έσπευσε να τον βοηθήσει κατεβαίνοντας στο φρεάτιο έχασε και αυτός τη ζωή του, και άλλοι δύο εργαζόμενοι τραυματίστηκαν από την εισπνοή του αερίου, ένας εκ των οποίων σε σοβαρή κατάσταση.

Η ΤΕ Λακωνίας του ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια προς τους συγγενείς, φίλους και συναδέλφους των αδικοχαμένων και εύχεται ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες.

Το τραγικό περιστατικό αναδεικνύει για άλλη μια φορά ότι οι εργαζόμενοι κινδυνεύουν για τη ζωή τους λόγω της εντατικοποίησης της δουλειάς, των επικινδύνων συνθηκών κάτω από τις οποίες υποχρεώνονται να δουλεύουν, τα σχεδόν ανύπαρκτα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας που απαιτούνται.

Αυτά έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση των εργατικών "ατυχημάτων" και των κινδύνων που παραμονεύουν για την ασφάλεια και την προστασία της ζωής των εργαζομένων.

Σοβαρές ευθύνες έχει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που συνεχίζει την υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση των αρμόδιων ελεγκτικών μηχανισμών, με αποτέλεσμα να μην εφαρμόζονται ούτε τα ελάχιστα - τσεκουρωμένα που προβλέπουν οι αντίστοιχοι νόμοι. Αυτό ενισχύει την ασυδοσία των εργοδοτών, που μπροστά στο στόχο της μεγαλύτερης κερδοφορίας τους δεν υπολογίζουν τη ζωή των εργατών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο νομό Λακωνίας δεν υπάρχει τμήμα Υγιεινής και Ασφάλειας Εργασίας που να έχει την ευθύνη για τον έλεγχο για τα μέτρα ασφαλείας. Αντίθετα, αυτή η ήδη υποστελεχωμένη υπηρεσία εδράζεται στην Καλαμάτα, και έχει την ευθύνη για τους νομούς Μεσσηνίας και Λακωνίας.

Απαιτούμε:

-- Την άμεση διερεύνηση του εργατικού δυστυχήματος και την απόδοση ευθυνών.

-- Την άμεση στήριξη των οικογενειών των νεκρών καθώς και των τραυματιών.

-- Τη λήψη των αναγκαίων μέτρων για την τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, τη διασφάλιση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων στο σύνολο των εργαζομένων.

-- Την ενίσχυση των κρατικών μηχανισμών ελέγχου, τη δημιουργία κρατικού σώματος επιθεωρητών και γιατρών εργασίας».

Επισήμως σε πτώχευση η «Hondos»

Σε καθεστώς πτώχευσης τέθηκε η εταιρεία «Hondos Palace Πολυκαταστήματα ΑΕ», σύμφωνα με απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών. Η εταιρεία λειτουργούσε τρία καταστήματα με το εμπορικό της σήμα της αλυσίδας στην Ιπποκράτους, στην Πατησίων και τη Νέα Ιωνία, ενώ δε σχετίζεται επιχειρηματικά με την αλυσίδα και τα υπόλοιπα καταστήματά της. Τα τελευταία χρόνια είχε συσσωρευμένα χρέη προς τους εργαζόμενους, τους προμηθευτές, το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Μάλιστα, λόγω των οφειλών αυτών, ακίνητά της έχουν οδηγηθεί στο παρελθόν σε πλειστηριασμό.

Στους εργαζόμενους στα συγκεκριμένα καταστήματα, οξυμένα προβλήματα άρχισαν να εμφανίζονται το καλοκαίρι του 2013. Από τότε δεκάδες από αυτούς βγήκαν σε επίσχεση εργασίας, αντιδρώντας στο καθεστώς της απλήρωτης εργασίας. Στην πορεία τα καταστήματα σταμάτησαν τη λειτουργία τους. Στο μεταξύ, στους εργαζόμενους οφείλονται δεδουλευμένα πολλών μηνών, σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και 18 μηνών, επιδόματα και Δώρα. Πολλοί οδηγήθηκαν εκβιαστικά σε παραίτηση και όλοι, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, βρέθηκαν στην ανεργία χωρίς να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους.

Στοιχεία για την ανεργία στην ΕΕ

Στα 18,72 εκατομμύρια ανέρχονταν οι άνεργοι στην Ευρωπαϊκή Ενωση τον Ιούνη του 2017, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat). Από το σύνολο των ανέργων τα 14,71 εκατομμύρια προέρχονται από τις χώρες της ζώνης του ευρώ.

Σε ποσοστά, η ανεργία διαμορφώθηκε τον περασμένο Ιούνη στο 9,1%, έναντι 9,2% το Μάη του 2017 και 10,1% τον Ιούνη του 2016. Τα υψηλότερα ποσοστά, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, καταγράφονται στην Ελλάδα (21,7% με στοιχεία του Απρίλη) και στην Ισπανία (17,1%). Τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας σημειώθηκαν στην Τσεχία (2,9%), στη Γερμανία (3,8%) και στη Μάλτα (4,1%).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ