ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Αυγούστου 2003
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ακόμα τρεις νεκροί εργάτες

Τελευταίο μεροκάματο για αναπληρωτή δάσκαλο στη Λάρισα που έβαζε διαφημιστικές ταμπέλες σε ταράτσες, για να ζήσει την οικογένειά του

Μακραίνει επικίνδυνα ο μαύρος κατάλογος των εργοδοτικών εγκλημάτων στους χώρους εργασίας που μετά τους εννιά νεκρούς εργάτες των προηγούμενων ημερών προστέθηκαν μόλις σε δύο μέρες (χτες και προχτές) ακόμα τρεις, στη Λάρισα και στην Εύβοια αυτή τη φορά. Ηδη η εργατική τάξη της χώρας θρηνεί μέσα στην τελευταία εβδομάδα 11 νεκρούς εργάτες και παρ' όλα αυτά η κυβέρνηση συνεχίζει να σφυρίζει αδιάφορα αφήνοντας ατιμώρητα τα εργοδοτικά εγκλήματα. Συνεχίζει και επιτρέπει στους εργοδότες να ασυδοτούν και όχι απλά να μην παίρνουν κανένα μέτρο ασφάλειας αλλά να επιβάλλουν ακόμα μεγαλύτερη εντατικοποίηση της εργασίας που ειδικά αυτή την περίοδο αποδεικνύεται θανατηφόρα. Μοναδικό μέλημα των εργοδοτών είναι πώς θα αυξήσουν τα κέρδη αδιαφορώντας παντελώς για τη ζωή των εργατών και οι πάνω από 500 νεκροί εργάτες από το 2000 μέχρι σήμερα το αποδεικνύουν περίτρανα.

Στη Λάρισα

Αναπληρωτής δάσκαλος και πατέρας δύο ανήλικων παιδιών ο 37χρονος Στέλιος Ντόντος, αναγκαζόταν για να ζήσει την οικογένειά του να κάνει μεροκάματα σκαρφαλωμένος και κρεμασμένος σε ταράτσες τοποθετώντας διαφημιστικές ταμπέλες και αφίσες στη Λάρισα. Το προχτεσινό μεροκάματο όμως ήταν και το τελευταίο όταν στις 10.45 το πρωί έπεσε από διώροφο κτίριο ύψους 10 μέτρων. Αναπληρωτής δάσκαλος στην Κοζάνη την περασμένη σχολική χρονιά, εργαζόταν το καλοκαίρι σε διαφημιστική εταιρία για να ζήσει. Προχτές το πρωί όμως την ώρα που τοποθετούσε διαφήμιση σε φωτεινή επιγραφή σε ταράτσα κτιρίου στην οδό Ηρώων Πολυτεχνείου στη Λάρισα, έπεσε στο κενό. Το ΕΚΑΒ τον μετέφερε στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας και λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι ξεψύχησε. Πλήρωσε έτσι με τη ζωή του την πολιτική που στέλνει στην εξαθλίωση τους εργαζόμενους και τους αναγκάζει να δουλεύουν 10 και 12 ώρες, σε δύο και τρεις δουλιές για να ζήσουν.

Η εργατική τάξη του νομού είναι συγκλονισμένη από το μαύρο μαντάτο που όπως επισημαίνει και το Εργατικό Κέντρο Λάρισας σε σχετική ανακοίνωση, είναι αποτέλεσμα της ασυδοσίας που επικρατεί στην αγορά εργασίας, της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζουν κυβέρνηση και εργοδοσία και της ανύπαρκτης πολιτικής υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας στη χώρα μας.

Θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν, σημειώνει, να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι και να δικαιωθεί η οικογένειά του ηθικά και υλικά. Οι πραγματικοί υπεύθυνοι όμως που είναι κυβέρνηση και εργοδοσία, επισημαίνει καταλήγοντας, θα μείνουν ατιμώρητοι και θα περιμένουμε το επόμενο θύμα, αν οι εργαζόμενοι δε βγάλουν συμπεράσματα και δεν παλέψουν για την ανατροπή αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής που στέλνει ακόμα και στο θάνατο τους εργάτες.

Στην Εύβοια

Αργά χτες το βράδυ έγινε γνωστό ότι δύο εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τους σε δύο διαφορετικές επιχειρήσεις στα Βασιλικά Εύβοιας και οι δύο από πτώση από γερανό. Το πρώτο θανατηφόρο έγινε στην ξυλοβιομηχανία ΣΕΛΜΑΝ, γνωστή στην περιοχή για τον εργασιακό μεσαίωνα που προσπαθεί να επιβάλλει με εργαζόμενους οι οποίοι δεν αμείβονται ούτε με τη συλλογική σύμβαση. Ο νεκρός εργάτης αγνώστων στοιχείων μέχρι χτες το βράδυ απασχολούνταν στον εργολάβο συντήρησης μηχανημάτων «ΠΡΙΟΝΑΣ» και έχασε τη ζωή του όταν έπεσε από τον γερανό από μεγάλο ύψος.

Την ίδια ακριβώς τύχη είχε και ο 20χρονος Κώστας Δημητρίου που εργαζόταν στην Τεχνική Εταιρία «Τεχνοδομική». Σκαρφαλωμένος χτες το πρωί πάνω σε γερανό, έπεσε την ώρα εργασιών στο κενό για να βρει ακαριαίο θάνατο.

«ΦΛΩΡΙΝΑ - ΧΩΝΑΙΟΣ»
ΟΧΙ στις εισαγωγές, ζητάνε να πληρωθούν

Απορρίπτει την εισαγωγή προϊόντων από τη Βουλγαρία και ζητά την καταβολή των δεδουλευμένων, πριν τον τερματισμό της επίσχεσης εργασίας, το Σωματείο Εργαζομένων της επιχείρησης ΦΛΩΡΙΝΑ - ΧΩΝΑΙΟΣ, σε επιστολή που απέστειλε χτες στη διοίκηση της επιχείρησης. Στην επιστολή το Σωματείο Εργαζομένων υποβάλει τη βασική του πρόταση για την κανονική λειτουργία της επιχείρησης και τον τερματισμό της επίσχεσης εργασίας και ζητά τον καθορισμό συνάντησης για διεξοδική συζήτηση της πρότασής του. Η επιστολή αυτή του σωματείου έρχεται μετά τη συζήτηση που είχαν εκπρόσωποί του με τη διοίκηση της επιχείρησης και τον υφυπουργό Ελ. Τζιόλα και μετά τις σκέψεις που διατυπώθηκαν στη συζήτηση για την επαναλειτουργία της επιχείρησης.

Η πρόταση του σωματείου που περιέχεται στην επιστολή περιλαμβάνει δύο βασικά σημεία: 1. Για να αρθεί η επίσχεση εργασίας, θα πρέπει να καταβληθούν άμεσα το 50% των δεδουλευμένων και να συμφωνηθεί η κλιμακωτή εξόφληση του υπόλοιπου 50% σε εύλογο χρονικό διάστημα. 2. Να μην υπάρξει καμία μεταβολή και να μη μεταφερθούν με οποιονδήποτε τρόπο τα οικονομικά και όχι μόνο στοιχεία της εταιρίας και να διασφαλιστούν τα δικαιώματα όλων των εργαζομένων. Οσον αφορά δε το ζήτημα εισαγωγής προϊόντων από τη Βουλγαρία, «σας γνωρίζουμε ότι τέτοιου είδους ενέργειες - σκέψεις είναι σε βάρος των εργαζομένων, δεν ωφελούν στην εύρυθμη λειτουργία της επιχείρησης και φυσικά βρίσκονται σε αντίθεση με τις πάγιες θέσεις του εργατικού κινήματος του κλάδου και της πόλης μας, όπως αυτές έχουν εκφραστεί κατ' επανάληψη δημόσια».

Να σημειωθεί ότι η «ΦΛΩΡΙΝΑ - ΧΩΝΑΙΟΣ» δεν έχει πληρώσει τους μισθούς των εργαζόμενων στο εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης για 9 μήνες, έχει όμως επενδύσει στην κατασκευή εργοστασίου στη γειτονική Βουλγαρία απ' όπου και ελπίζει να εισάγει στη χώρα μας έτοιμα ποτά - χυμούς, καταδικάζοντας έτσι τους εργαζόμενους στο εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης στην ανεργία.

ΚΑΛΑΜΑΤΑ
«Βγάζουν λάδι» κυβέρνηση και Καρέλια

Για πλαστογραφία καταγγέλλει την πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΝ) η Γραμματεία Καλαμάτας του ΠΑΜΕ, καθώς όπως καταγγέλλει έδωσαν ανακοίνωση στον τοπικό Τύπο παρουσιάζοντας ομόφωνη απόφαση που αφορούσε την αναίτια απόλυση του συνδικαλιστή εργαζόμενου Γιάννη Δωδέκατου από την εργοδοσία της καπνοβιομηχανίας «ΚΑΡΕΛΙΑ ΑΕ».

Καταγγέλλοντας την πλαστογραφία, η Γραμματεία καταθέτει τη θέση της όπως τη διατύπωσε και στη διοίκηση του ΕΚ, η οποία αναφέρει ότι το ΠΑΜΕ θεωρεί την απόλυση του συνδικαλιστή όχι μόνο απαράδεκτη αλλά και ενταγμένη μέσα στα γενικότερα σχέδια κυβέρνησης και βιομηχάνων, να εντείνουν την τρομοκρατία στους χώρους δουλιάς προκειμένου να μπορούν ανενόχλητοι να μεγαλώνουν την εκμετάλλευση και τα κέρδη τους. Δεν ξεχνάμε πως ο βιομήχανος ΚΑΡΕΛΙΑΣ έχει στείλει στα δικαστήρια συνδικαλιστικά στελέχη της Ομοσπονδίας Καπνεργατών και του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας.

Η διαφωνία, όπως σημειώνει στη συνέχεια η Γραμματεία του ΠΑΜΕ, έχει να κάνει και με τον τρόπο που αντιμετωπίζει τέτοιες και άλλες καταστάσεις η πλειοψηφία εκδίδοντας μόνο μια ανακοίνωση και συμπληρώνει: Εμείς δεν έχουμε καμιά αυταπάτη για την τακτική τους και το ρόλο τους, ξέρουμε καλά ότι οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι απολυμένοι, οι συνταξιούχοι, οι νέοι δεν μπορούν να βρουν το δίκιο τους ούτε μέσα από τα δικαστήρια ούτε να περιμένουν τίποτα από τις ξεπουλημένες συνδικαλιστικές ηγεσίες.

Οι ίδιοι έχουν το χρέος να χτυπήσουν το κακό στη ρίζα, επισημαίνει, και αυτό μπορεί να γίνει: Με τη συσπείρωση και την ταξική ενότητα. Με τον ταξικό και ανυποχώρητο αγώνα για να μπουν στο περιθώριο οι εκμεταλλευτές και τα όποια πολιτικά και συνδικαλιστικά «τσιράκια τους». Με την κατάκτηση της εξουσίας ώστε να διαφεντεύουν πραγματικά τη ζωή και τα πλούτη των κόπων τους.

ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ
Ανάκληση αδειών

Την ανάκληση των αδειών μερίδας υπαλλήλων ανακοίνωσε χτες η διεύθυνση προσωπικού του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (ΤΤ). Ο λόγος που επικαλείται η διοίκηση της εταιρίας είναι η αντιμετώπιση «έκτακτων αναγκών της υπηρεσίας». Πιθανότατα η παραπάνω εξέλιξη συνδέεται με την επιτάχυνση των διαδικασιών από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για το ξεπούλημα του ΤΤ στο μεγάλο κεφάλαιο. Υπενθυμίζουμε ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε τη σταδιακή ιδιωτικοποίηση του ΤΤ από τα τέλη του προηγούμενου έτους όταν και το μετέτρεψε σε ΑΕ.

ΧΑΛΚΙΔΑ
«Πατάτα η επίσκεψη»

«Πατάτα η επίσκεψη». Με αυτή τη φράση χαρακτηρίζει σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία Χαλκίδας του ΠΑΜΕ την προχτεσινή επίσκεψη του υφυπουργού Εργασίας, Ροβέρτου Σπυρόπουλου, στο Εργατικό Κέντρο της πόλης. Ο «νεκροθάφτης των εργατικών δικαιωμάτων», όπως τον ονομάζει, «ήρθε στο Εργατικό Κέντρο, είδε και απήλθε, αφήνοντας στα κρύα του λουτρού ακόμα και τους επιτετραμμένους του». Η επίσκεψή του, σε μια περίοδο που η «σοσιαλιστική» διακυβέρνηση του τόπου έχει οδηγήσει τους εργαζόμενους σε απόγνωση, προστέθηκε στον προεκλογικό πάγκο του ΠΑΣΟΚ, τον γεμάτο «πράσινες πατάτες, επικίνδυνες για κατανάλωση». Αναφερόμενη η Γραμματεία ειδικά στους συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ, τους χαρακτηρίζει υπέρμαχους της ελεύθερης αγοράς, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, ιδεολόγους ενός «σοσιαλιστικού καπιταλισμού», που έχουν ξεπεράσει κάθε όριο υποκρισίας λέγοντας άλλα στον κόσμο και τις ανακοινώσεις και άλλα στο Εργατικό Κέντρο. Η κατάσταση με τους «παλαίμαχους πρωτοπόρους ταξικούς αγωνιστές» της ηγεσίας της ΠΑΣΚΕ θα μπορούσε «και να ήταν ανέκδοτο αν δεν ήταν επικίνδυνη για το συνδικαλιστικό κίνημα και για τους εργαζόμενους», γιατί με τέτοιες ηγεσίες, οδηγούμαστε σε πιο απομαζικοποιημένα σωματεία, σε μεγαλύτερη καθημερινά απογοήτευση.

ΜΕΣΣΗΝΙΑ - ΕΛΤΑ
Συνδικαλιστική δίωξη

Σε δυσμενή μετάθεση του γενικού γραμματέα του Σωματείου ΕΛΤΑ Μεσσηνίας και στελέχους του ΠΑΜΕ, Αλεξ. Λιούμη, προχώρησαν οι αρμόδιοι του Οργανισμού.

Ο λόγος; Επειδή αντέταξε τον δικό του λόγο σε σύσκεψη που διοργάνωσε ο «μάνατζερ» του γραφείου ΕΛΤΑ Μεσσηνίας, για να προπαγανδίσει την κυβερνητική πολιτική ξεπουλήματος των ταχυδρομείων. Την επόμενη κιόλας μέρα από την παρέμβασή του, ο συνδικαλιστής μετατέθηκε - απομονώθηκε σε άλλο ταχυδρομικό παράρτημα της Καλαμάτας!

Και αυτή η συνδικαλιστική δίωξη αποκαλύπτει ότι ο αντιλαϊκός - αντεργατικός κατήφορος της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και των κάθε λογής εντολοδόχων της δεν έχει τερματισμό.

Ειδικότερα στα ΕΛΤΑ, με την εγκατάσταση και των «μάνατζερ» που διόρισε η κυβέρνηση, οι μηχανισμοί διώξεων κάθε εργαζόμενου που αντιστέκεται στο ξεπούλημα των ταχυδρομείων, άρχισαν να δουλεύουν πυρετωδώς.

Με ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ καταγγέλλει τη δυσμενή μετάθεση του γενικού γραμματέα του Σωματείου ΕΛΤΑ Μεσσηνίας και καλεί τους εργαζόμενους στα ΕΛΤΑ, αλλά και γενικότερα, να πυκνώσουν τις γραμμές του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος. Παράλληλα, τους καλεί: Να καταδικάσουν τις ξεπουλημένες συνδικαλιστικές ηγεσίες ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΣΥΝ και τα πολιτικά κόμματα που στηρίζουν τις συγκεκριμένες παρατάξεις. Και να διαμορφώσουν με τη στάση τους και την ψήφο τους τις προϋποθέσεις για μια άλλη εξουσία και οικονομία, που στο κέντρο της προσοχής της θα έχει τους εργαζόμενους και τις σύγχρονες ανάγκες τους.

Στην ανάθεση των εργασιών στους ιδιώτες φαίνεται να προχωρά η εταιρία InfOTE, θυγατρική του ΟΤΕ, καθώς παραχώρησε την εκτύπωση του καταλόγου B2B σε ιδιώτη όπως επισημαίνεται και σε ανακοίνωση των ΠΕΤ-ΟΤΕ και ΠΣΥΠ -ΟΤΕ. Μάλιστα, τονίζεται ότι ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας άφησε ως ενδεχόμενο να δοθούν και άλλοι κατάλογοι για εκτύπωση σε ιδιώτες. Απέναντι σε αυτή την κατάσταση που οδηγεί στο κλείσιμο του εργοστασίου της εταιρίας, η παράταξη ΕΣΚ ΟΤΕ έχει εδώ και καιρό θέσει ως διεκδικητικό αίτημα την ανάπτυξη του εργοστασίου, την πρόσληψη προσωπικού και την ένταξή του απευθείας στον ΟΤΕ.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org