ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Αυγούστου 2003
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2003
Διπλασιάστηκαν τα ελλείμματα
  • Η οικονομική πολιτική σε όφελος της πλουτοκρατίας εκτροχιάζει τα ελλείμματα.
  • Τεράστιες οι δαπάνες για τα τοκοχρεολύσια, λιγότεροι φόροι στο μεγάλο κεφάλαιο στο 6μηνο Γενάρη - Ιούνη. Αγρια υπερφορολόγηση των λαϊκών στρωμάτων

Σε εκρηκτικά ύψη διαμορφώνονται τα ελλείμματα του προϋπολογισμού για το 2003, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση συνεχίζει και φέτος την αντιλαϊκή εισοδηματική πολιτική για τους εργαζόμενους και συνταξιούχους του Δημοσίου, ενώ παράλληλα επιταχύνει το ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας. Ταυτόχρονα, τα ποσά για τοκοχρεολύσια στους μεγαλορεντιέρηδες - δανειστές του ελληνικού Δημοσίου έχουν ξεφύγει από τους διακηρυγμένους στόχους της κυβέρνησης και του προϋπολογισμού. Αυτή είναι η γενική εικόνα που δίνουν τα επίσημα στοιχεία για την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού στο πρώτο εξάμηνο του 2003, που δημοσιοποιήθηκαν χτες.

Τα συγκεκριμένα ελλείμματα είναι το αποτέλεσμα της εφαρμοζόμενης φιλομονοπωλιακής πολιτικής με τις απανωτές φοροελαφρύνσεις και τα άλλα μέτρα που χαρίζονται στο μεγάλο κεφάλαιο. Την κατάσταση επιχειρούν να αξιοποιήσουν περαιτέρω τόσο η κυβέρνηση όσο και η ηγεσία της ΝΔ στην κατεύθυνση «εμβάθυνσης» των ιδιωτικοποιήσεων, προκειμένου υποτίθεται να καλύψουν τις «μαύρες τρύπες» που είναι το αποτέλεσμα της δικής τους πολιτικής. Δεν είναι τυχαίο ότι και με τις ευλογίες της ΝΔ η κυβέρνηση επείγεται να ξεπουλήσει, όσο - όσο, πακέτα μεγάλων δημόσιων επιχειρήσεων, όπως η ΕΥΔΑΠ, και πακέτα μεγάλων τραπεζών. Την ίδια στιγμή - σύμφωνα με τα δικά τους επίσημα στοιχεία - τα λαϊκά στρώματα συνεχίζουν να υπερφορολογούνται (τόσο με την άμεση, όσο και με την έμμεση φορολογία), καλύπτοντας και τις φοροελαφρύνσεις που θεσμοθετήθηκαν σε όφελος της πλουτοκρατίας.

Το μέγεθος της ταξικής αντιλαϊκής πολιτικής και οι κάλπικες υποσχέσεις των κυβερνώντων, αποτυπώνονται ανάγλυφα στα απολογιστικά στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών (Γενικό Λογιστήριο του Κράτους) για την εκτέλεση του προϋπολογισμού στο α΄ εξάμηνο του 2003 (Γενάρης - Ιούνης). Από τα στοιχεία αυτά, προκύπτουν, μεταξύ άλλων, ότι:

  • Τα ελλείμματα (έσοδα μείον δαπάνες) του τακτικού προϋπολογισμού έφτασαν στο αστρονομικό ύψος των 3,9 δισ. ευρώ, έναντι ετήσιου στόχου για διαμόρφωσή τους στα 485 εκατ. ευρώ. Η αύξηση του ελλείμματος (τακτικός προϋπολογισμός) σε σύγκριση με το εξάμηνο του 2002 υπερδιπλασιάστηκε (έφτασε σε 101,5%), έναντι ετήσιου στόχου για αύξηση 39%.
  • Το συνολικό έλλειμμα (μαζί με το Πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων) φτάνει στα 6,7 δισ. ευρώ (5,3 δισ. πέρσι) με αύξηση 80% και έναντι ετήσιου στόχου για μείωση κατά 12,2%.
  • Τα καθαρά έσοδα (τακτικός προϋπολογισμός) διαμορφώθηκαν σε 17,8 δισ. ευρώ (17,33 δισ. πέρσι) με αύξηση 2,7% έναντι στόχου για το 12μηνο 4,9%. Το σκέλος των εσόδων «πάσχει» στον τομέα της φορολόγησης των μεγάλων ΑΕ, που, παρά την αύξηση της κερδοφορίας τους, αποδίδουν ολοένα και λιγότερους φόρους, κάνοντας χρήση των φοροπρονομίων που τους δόθηκαν. Η υπερφορολόγηση των λαϊκών στρωμάτων φανερώνεται από το γεγονός ότι τα έσοδα από ΦΠΑ αυξήθηκαν κατά 11,9% (ετήσιος στόχος 6,4%) στα 6 δισ. ευρώ.
  • Οι κάθε είδους δαπάνες έφτασαν σε 21,67 δισ. ευρώ (19,2 δισ. πέρσι) με αύξηση 12,6% (ετήσιος στόχος 5,2%). Για τοκοχρεολύσια δαπανήθηκαν 6,95 δισ. ευρώ (αύξηση 11,6% - στόχος 2,9%). Προκύπτει, επομένως, ότι πάνω από το 30% των συνολικών δαπανών πηγαίνει στα θησαυροφυλάκια των τραπεζών -μεγαλοδανειστών του Δημοσίου.
  • Σε ό,τι αφορά στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), τα έσοδα σε σύγκριση με πέρσι εμφανίζουν μείωση κατά 64,6% (στα 689 εκατ. ευρώ), γεγονός που οφείλεται στις μειωμένες εισροές κονδυλίων του ΚΠΣ.
ΦΑΡΜΑΚΑ
Αυξήσεις από το «παράθυρο» με το νέο δελτίο τιμών

Εννέα αυξήσεις τιμών με τη μέθοδο της «διόρθωσης», τρεις μειώσεις τιμών φαρμάκων προκειμένου να ενταχθούν στη λίστα των ταμείων και 157 τιμές σε νέα ιδιοσκευάσματα, νέες μορφές ή νέες συσκευασίες περιλαμβάνει το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων που εκδόθηκε χτες.

Ειδικότερα, οι μειώσεις έγιναν μετά από σχετικό αίτημα που είχαν υποβάλει οι εταιρίες που διακινούν τα συγκεκριμένα σκευάσματα. Οι διορθώσεις αφορούν τιμές ιδιοσκευασμάτων για τα οποία οι αντίστοιχες εταιρίες είχαν ζητήσει μείωση τιμής παλιότερα για να μπουν στη λίστα, στη συνέχεια όμως, όπως αναφέρεται στο δελτίο του υπουργείου Ανάπτυξης, «διαπιστώθηκε ότι δε συνέτρεχε λόγος για τη μείωση αυτή, αφού η τιμή αναφοράς της ομάδας των εν λόγω ιδιοκατασκευασμάτων διαμορφώθηκε τελικά σε επίπεδα που επέτρεπαν την παραμονή τους στη λίστα με την τιμή που είχαν».

Οσο, δε, για τις τιμές σε «νέες μορφές ή νέες συσκευασίες» κυκλοφορούντων σκευασμάτων αξίζει να σημειωθεί ότι είναι γνωστή η πάγια τακτική των εταιριών να ζητούν αυξήσεις «από το παράθυρο» με τέτοιες μεθόδους.

ΟΜΙΛΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ
Αύξηση κερδών 31,6% στο εξάμηνο

Σε επίπεδα-πρόκληση για τα λαϊκά στρώματα διαμορφώνεται φέτος η μάζα των κερδών του τραπεζικού κεφαλαίου. Η ραγδαία αύξηση της κερδοφορίας τους, σε σύγκριση με το 2002, οφείλεται πρώτα και κύρια στην ένταση της τοκογλυφικής τακτικής, που συντελείται με τις ευλογίες των νομισματικών αρχών και της κυβέρνησης.

Μετά τον όμιλο της Εθνικής Τράπεζας (αύξηση κερδών 14% για το α΄ εξάμηνο), ο όμιλος της Εμπορικής Τράπεζας ανακοίνωσε χτες την αύξηση της κερδοφορίας για το α΄ εξάμηνο κατά 31,6%. Στην ίδια ρότα αναμένεται να κινηθούν και οι άλλοι μεγάλοι τραπεζικοί όμιλοι που θα δημοσιοποιήσουν τους ισολογισμούς εξαμήνου μέχρι το τέλος Αυγούστου.

Ο ισολογισμός του ομίλου της Εμπορικής Τράπεζας για το α΄ εξάμηνο του 2003 εμφανίζει τα εξής:

  • Τα κέρδη, προ φόρων, έφτασαν σε 56,21 εκατ. ευρώ (από 42,7 εκατ. πέρσι). Η αύξηση δηλαδή φτάνει σε 31,6%
  • Τα καθαρά έσοδα από τόκους σε 294,9 εκατ. ευρώ με ποσοστό αύξησης 7,4%. Ο συγκεκριμένος όμιλος από τις διαφορές τόκων ανάμεσα στα δάνεια και στις καταθέσεις κερδίζει περισσότερα από 1,6 εκατ. ευρώ τη μέρα
  • Από τις κάθε είδους προμήθειες εισέπραξαν 77,1 εκατ. ευρώ (αύξηση 12,2%)
  • Κέρδη 5,8 εκατ. ευρώ (έναντι ζημίας 2,3 εκατ. πέρσι) εμφανίζουν από τις αγοραπωλησίες μετοχών
  • Τα προ φόρων κέρδη της Εμπορικής Τράπεζας (χωρίς τις θυγατρικές) διαμορφώθηκαν σε 52,85 εκατ. ευρώ (54,17 πέρσι) σημειώνοντας μείωση 2,4%. Τα οργανικά έσοδα (τόκοι και προμήθειες) έφτασαν σε 314,4 εκατ. ευρώ και ήταν 6,6% υψηλότερα από τα αντίστοιχα του 2002.
ΟΟΣΑ
Αναιμική οικονομία και αβεβαιότητες στην ευρωζώνη

Αναιμικές θα παραμείνουν και για το 2003 οι επιδόσεις των οικονομιών της ευρωζώνης, ενώ για το 2004 ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ ενδέχεται να επιταχυνθεί μέχρι 2%. Οι εκτιμήσεις αυτές ανήκουν στον ΟΟΣΑ και περιέχονται στη «μελέτη για την ευρωζώνη 2003» που δημοσιοποιήθηκε προχτές. Ο διεθνής ιμπεριαλιστικός οργανισμός απέφυγε επίσημα να δώσει συγκεκριμένη εκτίμηση για το φετινό ρυθμό του ΑΕΠ, εξαιτίας των σημαντικών αβεβαιοτήτων και επισφαλειών που διαγράφονται για τις οικονομίες της ευρωζώνης. Στέλεχος του ΟΟΣΑ κατέβασε τον πήχη της «ανάπτυξης» για το 2003 «ελαφρά κάτω» και από το 1%, που ήταν προηγούμενη επίσημη εκτίμηση.

Ο ΟΟΣΑ εκτιμά τη διαμόρφωση του πληθωρισμού σε 1,5% για το 2004. Αναφέρονται, επίσης, σε «ενάντιους ανέμους για κάποιο διάστημα ακόμη», λόγω της διατήρησης των τιμών του πετρελαίου σε ψηλά επίπεδα και της ενίσχυσης του ευρώ. Στην ίδια κατεύθυνση συμβάλλουν και τα μικρά περιθώρια ελιγμών, που σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, υπάρχουν στους προϋπολογισμούς των κρατών «εξαιτίας των παρεκκλίσεων του παρελθόντος»... Κάνουν λόγο και για «κίνδυνο επιδείνωσης που παραμένει σημαντικός, καθώς η αναιμική αύξηση του ΑΕΠ στο α΄ τρίμηνο του 2003 δεν προοιωνίζεται τίποτα το καλό».

Αλλαγή ηγεσίας στην ΕΚΤ

Ο Γάλλος τραπεζίτης Ζαν Κλοντ Τρισέ προαλείφεται για τη θέση του νέου προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) με οκταετή θητεία, αρχής γενομένης από την 1/11/2003. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ σε ανακοίνωση αναφέρει ότι ο προτεινόμενος υποψήφιος «είναι πρόσωπο αναγνωρισμένου κύρους και με επαγγελματική εμπειρία σε νομισματικά και τραπεζικά θέματα». Ο απερχόμενος κεντρικός τραπεζίτης Βιμ Ντούιζενμπεργκ έχει ήδη δηλώσει την πρόθεσή του να παραιτηθεί πριν από τη συμπλήρωσης της θητείας του που ξεκίνησε το Μάη του 1998, στο πλαίσιο σιωπηρών συμφωνιών και διαπραγματεύσεων ανάμεσα στα ισχυρά κράτη της ευρωζώνης.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ