ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Ιούνη 2001
Σελ. /48
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
Γκρεμίζει τις τιμές η αναβάθμιση

3% οι απώλειες του Γενικού Δείκτη τις δύο πρώτες μέρες συμμετοχής στις ώριμες αγορές. Στο 6,6% οι συνολικές «ζημιές» της βδομάδας

Με σημαντική μείωση των τιμών στο σύνολο σχεδόν των μετοχικών τίτλων, εγκαινιάστηκε η... νέα ιστορική περίοδος του Χρηματιστηρίου της Αθήνας. Μολονότι οι διάφοροι αναλυτές -οι γνωστοί τελικά κράχτες του χρηματιστηριακού τζόγου- όλες τις προηγούμενες μέρες υπόσχονταν πως η λεγόμενη αναβάθμιση του ΧΑΑ είναι ταυτισμένη με τις «καλύτερες μέρες» που έρχονται, κάτι τέτοιο δε συνέβη. Αντίθετα, τόσο την Πέμπτη όσο και την Παρασκευή, κατά τις δύο πρώτες συνεδριάσεις της... αναβαθμισμένης Σοφοκλέους, ο Γενικός Δείκτης είχε απώλειες περί το 3%. Χτες, ο Γενικός Δείκτης έφτασε στο κατώφλι των 3.000 μονάδων, κλείνοντας με πτώση 2,54% στις 3.010,3 μονάδες. Οι απώλειες του Γενικού Δείκτη την Πέμπτη ήταν της τάξης του 0,45%.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες, στις εκτιμήσεις των οποίων βέβαια δεν μπορεί κανείς να στηρίζεται πλήρως, εκτιμούν ότι οι εξελίξεις στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις οφείλονται στο γεγονός ότι η διοίκηση του ΧΑΑ έχει επιτρέψει να γίνονται αγοραπωλησίες μεγάλων μετοχικών πακέτων, για λίγη ώρα μετά το κλείσιμο της επίσημης συνεδρίασης, στην τιμή κλεισίματος της κάθε μετοχής. Αυτή τη ρύθμιση φαίνεται πως προσπαθούν να εκμεταλλευτούν οι μεγάλες χρηματοοικονομικές εταιρίες του εξωτερικού, που ρίχνουν σε μεγάλα ποσοστά τις τιμές λίγα λεπτά πριν το επίσημο κλείσιμο της συνεδρίασης.

Το βέβαιο είναι ότι ξένοι και ντόπιοι «θεσμικοί», οι διαχειριστές μεγάλων χαρτοφυλακίων δηλαδή, παίζουν τη γάτα με το ποντίκι ανάλογα με το αν βρίσκονται στην πλευρά των αγοραστών ή των πωλητών. Πρόκειται για παιχνίδια που είναι παντελώς αδιάφορα για το μέσο πολίτη και τους εργαζόμενους στη χώρα -στο βαθμό που δε συμμετέχουν στο χρηματιστηριακό τζόγο- που προϊδεάζουν για τις κόντρες που αναμένεται να ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα.

Ο Γενικός Δείκτης πάντως από τη συνεδρίαση της Δευτέρας μέχρι και χτες, μέσα στη βδομάδα δηλαδή, σημείωσε απώλειες της τάξης του 6,6%. Ενδιαφέρον, τέλος, αποτελεί να προσέξει κανείς την αναδίπλωση που κάνουν σε σχέση με τα επιχειρήματα που πρόβαλαν πριν λίγες μέρες, οι θεωρούμενοι αναλυτές της χρηματιστηριακής αγοράς. Ετσι, ενώ το σλόγκαν μέχρι τώρα ήταν «η αναβάθμιση, θα οδηγήσει τη Σοφοκλέους σε άνοδο», χτες άρχισε να λανσάρεται η ιδέα ότι «καλύτερα να είσαι μεγάλο ψάρι ανάμεσα στα μικρά (αναδυόμενη αγορά), παρά μικρό ψάρι ανάμεσα στα μεγάλα (ώριμες αγορές)...

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΩΝ
Η πλειοψηφία της ΓΣΕΒΕΕ επιμένει συναινετικά

Το καθολικό κλείσιμο των καταστημάτων στις 17 του Μάη και η αγωνιστική ανάταση των επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων, που βγήκαν στο δρόμο μαζί με τους εργαζόμενους και τους αγρότες, είναι το αισιόδοξο μήνυμα που κυριάρχησε στη γενική συνέλευση της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας στις 19 και 20 του Μάη, τονίζει σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Κίνηση Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων (ΔΗΚΕΒΕ). Η παράταξη σημειώνει ότι το ποτήρι ξεχείλισε, το αγωνιστικό ξέσπασμα για το Ασφαλιστικό έχει το στοιχείο της συσσωρευμένης αγανάκτησης από μια σειρά προβλημάτων που δημιούργησε η νεοφιλελεύθερη πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ με τις λεγόμενες αναδιαρθρώσεις στην οικονομία την τελευταία δεκαετία.

Ειδικότερα, με τη συγκεκριμένη ανακοίνωση:

  • Σχολιάζοντας την ομιλία της υφυπουργού Ανάπτυξης, Μ. Αποστολάκη, στη γενική συνέλευση της Συνομοσπονδίας, η ΔΗΚΕΒΕ επισημαίνει ότι η υφυπουργός επιβεβαίωσε τις κυβερνητικές επιλογές (δηλαδή να αυξηθεί ακόμα περισσότερο η κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου), ενώ για τις μικρές επιχειρήσεις «ξοδεύτηκε» να πείσει ότι τα καυτά προβλήματα που αντιμετωπίζουν θα αντισταθμιστούν με το «δικτυωθείτε» και το «επιχειρησιακό πρόγραμμα ανταγωνιστικότητας». Η υφυπουργός ούτε καν αναφέρθηκε στη μονοπώληση της αγοράς και στην ασύδοτη λειτουργία των πολυκαταστημάτων, στη φορολογική επιβάρυνση και στη νέα επιδρομή που ετοιμάζεται με την «αντικειμενικοποίηση» του ΦΠΑ, στο Ασφαλιστικό.
  • Επισημαίνει, πως η πλειοψηφία της ΓΣΕΒΕΕ, πιεζόμενη από το γενικότερο κλίμα, προσπάθησε να λύσει την ένοχη σιωπή της με έναν διοικητικό απολογισμό που βασικό στοιχείο είχε τις ανώδυνες διαπιστώσεις για τις αιτίες των προβλημάτων, ο οποίος τελικά δεν εγκρίθηκε από τους μισούς αντιπροσώπους. Οσο για το ψήφισμα για το Ασφαλιστικό, που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, δε διαφέρει επί της ουσίας από τις προτάσεις της κυβέρνησης, αντίθετα, τα δώδεκα σημεία που περιλαμβάνει «οδηγούν» το συνδικαλιστικό κίνημα στη λογική της αποδοχής.

Ως πιο χαρακτηριστικά από αυτά τα σημεία του ψηφίσματος, η ΔΗΚΕΒΕ αναφέρει το γεγονός ότι η πλειοψηφία της ΓΣΕΒΕΕ:

  • Δε διεκδικεί, πλέον, την κατάργηση του 2084/92 αλλά ζητά να «διορθωθεί η αδικία για τους ασφαλισμένους, όσους γράφτηκαν από 1/1/93, για τους οποίους προβλέπεται μετά από 35 χρόνια ασφάλισης ποσοστό αναπλήρωσης 60%». Η ΔΗΚΕΒΕ καταγγέλλει ότι είναι απαράδεκτος ο διαχωρισμός που προβλέπει ο νόμος αυτός για νέους και παλιούς ασφαλισμένους, όπως εξίσου απαράδεκτη είναι και η θέση της ΓΣΕΒΕΕ που δε διεκδικεί την κατάργηση και των υπόλοιπων διατάξεων του νόμου οι οποίες προβλέπουν: Οριο ηλικίας συνταξιοδότησης για άντρες και γυναίκες το 65ο έτος, ελάχιστο χρόνο ασφάλισης στα 15 χρόνια, επιβολή συνταξιοδοτικής εισφοράς 1-5% σε βάρος των συνταξιούχων, κύρια σύνταξη για 35 χρόνια ασφάλισης.
  • Εχει ξεχάσει τελείως τη διεκδίκηση της καθιέρωσης βαρέων και ανθυγιεινών που ήταν πάγιο αίτημα του συνδικαλιστικού κινήματος.
  • Δεν αναφέρει καθόλου την κατάργηση του 1902/90 που προβλέπει την αποσύνδεση κατώτερων ορίων συντάξεων από τα 20 και 18 ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη αντίστοιχα για συντάξεις γήρατος - αναπηρίας κλπ.
  • Ζητά την τριμερή χρηματοδότηση χωρίς συγκεκριμένο ποσοστό επιχορήγησης και με θολό αίτημα για κοινωνικό πόρο.
  • Ζητά ειδικές ρυθμίσεις για μητέρες με ανήλικα παιδιά χωρίς συγκεκριμένη πρόταση, ενώ για τις γυναίκες βιοτέχνες με ανάπηρο παιδί ή σύζυγο κανένα ενδιαφέρον.
  • Προαναγγέλλει τη συμμετοχή στο λεγόμενο κοινωνικό διάλογο και «απειλεί» την κυβέρνηση ότι θα αποχωρήσει εάν απορριφθούν οι θέσεις της.

Η ΔΗΚΕΒΕ καλεί τις ομοσπονδίες και τα σωματεία να μην αποδεχτούν τις παραπάνω θέσεις, να ξεπεράσουν τη λογική της πλειοψηφίας και να καταδικάσουν τη συμμετοχή στο λεγόμενο κοινωνικό διάλογο. Ο αγώνας σήμερα, τονίζει η ΔΗΚΕΒΕ, επιβάλλεται να κλιμακωθεί από κοινού με τους εργαζόμενους, τους αγρότες, τους συνταξιούχους όχι μόνο για την υπεράσπιση θεμελιακών δικαιωμάτων της Κοινωνικής Ασφάλισης, αλλά με στόχο την παραπέρα βελτίωσή της και δηλώνει ότι ακούραστα θα σταθεί στην πρώτη γραμμή του αγώνα.

«ΑΓΕΤ - ΗΡΑΚΛΗΣ»
Πωλούνται οι θυγατρικές

Προσύμφωνο για την πώληση της θυγατρικής εταιρίας «Ηρακλής Συσκευασία ΑΕ» υπέγραψε η ΑΓΕΤ με το διευθυντής της πρώτης Γ. Παπαχαραλάμπους. Σύμφωνα με ανακοίνωση της «ΑΓΕΤ Ηρακλής», η θυγατρική θα πωληθεί έναντι του ποσού των 495 εκατομμυρίων δραχμών και η τελική συμφωνία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος του Ιούνη. Η «Ηρακλής Συσκευασία ΑΕ» έχει ως αντικείμενο την κατασκευή προϊόντων εξειδικευμένης συσκευασίας τροφίμων και νοσοκομειακού υλικού μιας χρήσεως.

Η πώληση θυγατρικής εταιρίας του Ομίλου, είναι η πρώτη που γίνεται μετά το πέρασμα της ΑΓΕΤ από τους Ιταλούς στους Αγγλους και τώρα στους Γάλλους. Ωστόσο, είναι ενδεικτικό, ότι τα νέα αφεντικά της ΑΓΕΤ στοχεύουν να απεγκλωβιστούν από όλες τις δραστηριότητες του Ομίλου που θεωρούν ότι δεν έχουν άμεση σχέση με τον τομέα του τσιμέντου. Αλλωστε, το ότι θα ακολουθήσουν και άλλες πωλήσεις, το υπονόησε ο διευθύνων συμβούλου της ΑΓΕΤ J. Watts, που σε δήλωσή του αναφέρει ότι «το αντικείμενο εργασιών της "Ηρακλής Συσκευασία" είναι ξεκάθαρα έξω από τους βασικούς τομείς δραστηριότητας του Ομίλου Ηρακλής και ως εκ τούτου είναι πολύ δύσκολο για μας να συνεχίσουμε να προσδίδουμε αξία στη συγκεκριμένη εταιρία. Ο Ομιλος Ηρακλής, έχει σήμερα πολλές ευκαιρίες για βελτίωση και περαιτέρω ανάπτυξη των βασικών τομών δραστηριότητάς του και η πώληση αυτή θα μας βοηθήσει να επικεντρώσουμε τις προσπάθειές μας στις ευκαιρίες αυτές»...

ΠΙΝΑΚΑΣ
Τζογάρισμα και με δανεικά από χρηματιστηριακές

Δυνατότητα για τζογάρισμα στο χρηματιστήριο με δανεικά από τις χρηματιστηριακές εταιρίες δίνεται με χτεσινή πράξη του διοικητή της Τράπεζας Ελλάδας. Πρόκειται για επαναδιευθέτηση και νομιμοποίηση του καθεστώτος κερδοσκοπίας που έχει επιβληθεί από τα «ήθη και έθιμα» της «αρπαχτής». Το νέο καθεστώς τζόγου μπαίνει σε εφαρμογή από την ερχόμενη Τρίτη 5 του Ιούνη και προβλέπει τα ακόλουθα:

  • Το ανώτατο όριο πίστωσης ανά πελάτη καθορίζεται σε 150.000 ευρώ δηλαδή σε περίπου 51 εκατ. δρχ.
  • Το ποσόν της δανειοδότησης δεν μπορεί να ξεπερνά το 35% της αξίας του χαρτοφυλακίου.

Η απόφαση της ΤτΕ αφήνει διάπλατα ανοιχτό το παράθυρο για παράλληλο δανεισμό ενός «επενδυτή» από πολλές χρηματιστηριακές εταιρίες. Παράλληλα, προβλέπει αντίστοιχη αύξηση των ορίων δανεισμού για αγορά μετοχών και από τις τράπεζες.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΕΝΖΙΝΟΠΩΛΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Νομοσχέδιο ενίσχυσης των μονοπωλίων

Την κατηγορηματική αντίθεσή της στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για την αγορά υγρών καυσίμων εκφράζει η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδας, η οποία καταγγέλλει ότι πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που κινείται στη λογική της ενίσχυσης των μονοπωλίων της αγοράς. Στην προχτεσινή έκτακτη συνεδρίασή του, όπου συζητήθηκε το νομοσχέδιο, το ΔΣ της Ομοσπονδίας κατέληξε ομόφωνα ότι η εφαρμογή των ρυθμίσεων που προβλέπονται στην πράξη οδηγούν σε ένταση των μονοπωλιακών καταστάσεων, σε ενίσχυση της κυριαρχικής θέσης ελάχιστων ομίλων και στη δημιουργία καρτέλ στην αγορά.

Η Ομοσπονδία καταγγέλλει ότι οι μεγάλοι χαμένοι των ρυθμίσεων του νομοσχεδίου είναι οι καταναλωτές και οι βενζινοπώλες, καθώς εάν εφαρμοστούν θα οδηγήσουν σε αύξηση των τιμών με παράλληλο αποκλεισμό από την αγορά των βενζινοπωλών και των μικρών εταιριών.

Επίσης, σημειώνει ότι η «απελευθέρωση» της πρόσβασης των βενζινοπωλών στα διυλιστήρια, που προβλέπεται στο νομοσχέδιο, στην πράξη καθίσταται αδύνατη, καθώς ο όρος που τίθεται για να γίνει κάτι τέτοιο ενιαία, να συσταθούν προμηθευτικοί συνεταιρισμοί, πράγμα το οποίο αποτρέπει η διασπορά των πρατηρίων και η καθημερινή απασχόληση των βενζινοπωλών σε δεκαπεντάωρη βάση. Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Ομοσπονδία μπορεί στους βενζινοπώλες να είναι αδύνατο να οργανώσουν συνεταιρισμούς, δεν είναι καθόλου δύσκολο, όμως, για κάποιες οργανωμένες ομάδες συμφερόντων που την επομένη θα αξιοποιήσουν το νέο θεσμικό πλαίσιο, για να νομιμοποιήσουν τη δραστηριότητά τους.

Σε ό,τι αφορά τις ρυθμίσεις γύρω από την τήρηση των αποθεμάτων η ΟΒΕ επισημαίνει ότι είναι τέτοιες που εδραιώνουν και νομιμοποιούν την κυριαρχία λίγων ομίλων, τη μονοπώληση της αγοράς και την άλωση της λιανικής.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ