ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Ιούνη 2001
Σελ. /48
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δεν αποκλείεται νέα κατολίσθηση στη Μαλακάσα!

Ο κίνδυνος επισημάνθηκε στο 4ο Συνέδριο Γεωτεχνικών Μηχανικών. Ανέφικτη και η ζεύξη του Μαλιακού

Το ενδεχόμενο μιας νέας και ευρύτερης κατολίσθησης από αυτήν που σημειώθηκε το Φλεβάρη του 1995, με αποτέλεσμα να κομματιαστεί το οδόστρωμα της Εθνικής Οδού στην περιοχή της Μαλακάσας, θεωρείται πάρα πολύ πιθανό από τους επιστήμονες, παρά τα ειδικά έργα που έγιναν για τη σταθεροποίηση του εδάφους!

«Πρέπει να αναλύσουμε την περίπτωση μιας μελλοντικής κατολίσθησης», υπογράμμισαν ο καθηγητής του ΕΜΠ Ι. Βαρδουλάκης και ο Πολιτικός Μηχανικός Ι. Γεωργόπουλος σε εισήγησή τους στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γεωτεχνικής και Γεωπεριβαλλοντικής Μηχανικής, οι εργασίες του οποίου ολοκληρώθηκαν χτες στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

«Η μελέτη του σεναρίου αυτού αφορά σε μία πιθανή επέκταση της ρίζας της κατολίσθησης υψηλότερα από τη θέση της τελευταίας κατολίσθησης», επισήμαναν οι δύο επιστήμονες, που παρακολουθούν συστηματικά την περιοχή, ενώ θύμισαν ότι η κατολίσθηση της 18ης Φλεβάρη 1995 ήταν ευρύτερη και βαθύτερη από μιαν άλλη που σημειώθηκε στο ίδιο ακριβώς σημείο το 1968. Η κατολίσθηση που σημειώθηκε το 1995 είχε μέγιστο μήκος 300 μέτρα και πλάτος 240 μέτρα, το μέσο βάθος ήταν περίπου 25-30 μέτρα, ενώ στένευε σημαντικά στο σημείο που συναντούσε την Εθνική Οδό. Στην περιοχή και κατά την περίοδο των έργων εξυγίανσης και αποκατάστασης της πλαγιάς, έγιναν συνολικά 31 ερευνητικές γεωτρήσεις, στις οποίες τοποθετήθηκαν ειδικές συσκευές μέτρησης της πίεσης, αλλά και σταθερά τοπογραφικά σημεία για τη συστηματική πλέον παρακολούθηση. Αποτυπώθηκαν επίσης συνολικά 156 ρωγμές του εδάφους.

Αξίζει, πάντως, να σημειώσουμε ότι το γεγονός και μόνο πως η περιοχή είναι γνωστή για τις κατολισθήσεις της από το 1968, καθιστά ακόμη μεγαλύτερες τις ευθύνες των εργολάβων του τμήματος αυτού της Εθνικής Οδού, οι οποίοι ωστόσο έμειναν ατιμώρητοι...

Από άλλη εισήγηση που έγινε στο ίδιο συνέδριο αποδείχτηκε ότι η υποθαλάσσια ζεύξη του Μαλιακού είναι ασύμφορη, όχι μόνο για οικονομικούς, αλλά και για γεωλογικούς λόγους.

Συγκεκριμένα, στην εισήγηση της Πολιτικού Μηχανικού Θ. Τραβασάρου και του καθηγητή του ΕΜΠ Γ. Γκαζέτα, υπογραμμίζεται ότι η υποθαλάσσια σήραγγα του Μαλιακού θα απαιτούσε σημαντικά έργα βελτίωσης του βυθού, καθώς συντίθεται από εξόχως μαλακό αργιλικό σχηματισμό. Επιπρόσθετα, λόγω της γειτνίασης της περιοχής με σημαντικά σεισμικά ρήγματα και με επίκεντρα που έχουν δώσει ιστορικά πολύ μεγάλους σεισμούς, θα έπρεπε το έργο να σχεδιαστεί και να κατασκευαστεί κατά τρόπο που να μπορούσε να απορροφήσει στους αρμούς ακόμη και μετακινήσεις 15-20 εκατοστών!

ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Τεχνικό πρόγραμμα... Ολυμπιάδας

Προσαρμοσμένο στα γενικότερα σχέδια για τη μετατροπή της Αθήνας σε μια πόλη συναλλαγής του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου - χωρίς καμιά λειτουργικότητα για τους πολίτες της - ενόψει μάλιστα και της Ολυμπιάδας του 2004, είναι το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων, την πορεία του οποίου παρουσίασε ο δήμαρχος της πόλης Δ. Αβραμόπουλος σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου.

Ετσι, συνέδεσε τα έργα για τους πολίτες της Αθήνας με τη λεγόμενη... «πρόκληση των Ολυμπιακών Αγώνων», για την οποία τώρα ισχυρίζεται ότι «χάνεται η ευκαιρία». Συγκεκριμένα, είπε: «Οι αγώνες του 2004 αποτελούσαν για την Αθήνα μια καταπληκτική ευκαιρία, για ν' αλλάξει τελείως την εικόνα της». Τα όσα έχει κάνει μέχρι σήμερα η δημοτική αρχή, φανερώνουν και προς ποια κατεύθυνση επιδιώκεται αυτή η αλλαγή: Τα καγκελάκια, τα σιντριβάνια και γενικότερα τα έργα βιτρίνας, δείχνουν ότι το «όραμα» Αβραμόπουλου είναι η δημιουργία μιας πόλης εχθρικής προς τους κατοίκους, φιλικής προς τουρίστες. Μιας πόλης που οι χρήσεις της θα συνάδουν με αυτές ενός διαμετακομιστικού κέντρου του κεφαλαίου σε όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η παρουσίαση του Τεχνικού Προγράμματος, πήγε... «περίπατο» όταν στη συνέχεια εστίασε στην «κριτική» κατά της κυβέρνησης ισχυριζόμενος έλλειψη συνεργασίας με υπουργεία, και παραγκωνισμό της ΤΑ. Βέβαια, ο ίδιος ως πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, είχε αγαστή συνεργασία με την κυβέρνηση, προωθούσε επί της ουσίας το έργο της και ποτέ δε διεκδίκησε έναν ουσιαστικό ρόλο για την Αυτοδιοίκηση. Είπε επίσης ότι «υπάρχουν μελέτες που χρονίζουν στα συρτάρια των γραφειοκρατών», χωρίς όμως να αναφέρει τι έκανε ο δήμος για αυτά, αν διεκδίκησε κάτι και πώς.

Για άλλη μια φορά, επανέφερε την πρότασή του για Μητροπολιτικό Δήμο, ο οποίος θα έχει «ουσιαστικές αρμοδιότητες, μέσα, πόρους και εξουσίες», με το πρόσχημα να μη χαθεί η ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων. Οπως άφησε να εννοηθεί, δε θα διεκδικήσει αυτή τη θέση. Η δημιουργία πάντως, ενός τέτοιου «υπερδήμου», θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη υπερσυγκέντρωση εξουσιών η οποία και θα εξυπηρετεί ακόμα καλύτερα τους κεντρικούς πολιτικούς σχεδιασμούς. Ξεκαθάρισε, δε, ότι θα παραμείνει δήμαρχος μέχρι την τελευταία μέρα της θητείας του προκειμένου να ολοκληρώσει το...«έργο του».

Τέλος, ισχυρίστηκε ότι «ο δήμος της Αθήνας θα μπορούσε να παίζει έναν πιο σημαντικό, πιο καίριο ρόλο», στην εκτέλεση των έργων για την Ολυμπιάδα.

Συγκέντρωση για το ΘΩΝ την Τρίτη

Συγκέντρωση μπροστά από το κτήμα Θων θα πραγματοποιήσουν την ερχόμενη Τρίτη, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, και ώρα 7 μμ, οι Συντονιστικές Επιτροπές Αγώνα από όλη την Αθήνα. Από εκεί θα πραγματοποιήσουν πορεία προς το ΥΠΕΧΩΔΕ. Οπως υπογραμμίζουν με σχετική ανακοίνωσή τους οι σύλλογοι και οι Επιτροπές Αγώνα «έχουμε χρέος να προβάλλουμε και να υπογραμμίσουμε τα ολοένα και οξυνόμενα περιβαλλοντικά προβλήματα της Αθήνας, τα οποία και θα επιδεινώνονται ακόμα περισσότερο στην πορεία προς το 2004». Νωρίτερα θα πραγματοποιηθούν προσυγκεντρώσεις στο Πεδίον του Αρεως, στις 6 μμ, στα προσφυγικά Λ. Αλεξάνδρας, στις 6.30 μμ, στο κέντρο «Ρυθμός» στο Γουδί, στις 6μμ και στα προσφυγικά Γηροκομείου (Πανόρμου και Κηφισίας), στις 6.30 μμ.

Προσοχή στην Ποσειδώνος

Πολύ προσεκτικοί θα πρέπει να είναι οι οδηγοί που διέρχονται τη Λεωφόρο Ποσειδώνος, καθώς από χτες το βράδυ ξεκίνησαν εργασίες συντήρησης του ασφαλτοτάπητα στο ρεύμα προς τον Πειραιά.

Οπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΧΩΔΕ, οι εργασίες που θα εκτελούνται κατά τις νυχτερινές ώρες (από τις 10 μ.μ. ως τις 6 π.μ.) θα διαρκέσουν για δέκα μέρες.

ΑΛΣΟΣ ΡΙΖΑΡΗ
Τέταρτη αναβολή στο ΣτΕ!

Για τέταρτη συνεχόμενη φορά αναβλήθηκε χτες η συζήτηση στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας της προσφυγής των κατοίκων κατά της παραχώρησης του Αλσους Ριζάρη στο ίδρυμα «Β. και Ε. Γουλανδρή» για να χτίσει εκεί το ιδιωτικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνη,ς η οποία θα γίνει το Δεκέμβρη. Οπως σημειώνεται και σε σχετικό Δελτίο Τύπου της Επιτροπής Αγώνα για τη Σωτηρία του Αλσους «πρόκειται για μια καθαρή περίπτωση αρνησιδικίας».

«Πρόκειται για μια καθαρή περίπτωση αρνησιδικίας» υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή και επισημαίνει: «Η απόφαση στηρίχτηκε στην επιχειρηματολογία της κυβέρνησης και του συνηγόρου της ότι επίκειται κάποια ασαφής νομοθετική ρύθμιση του θέματος, η οποία θα ακυρώνει την οποιαδήποτε δυνατότητα παρέμβασης των πολιτών. Στα επιχειρήματα των συνηγόρων των προσφευγόντων πολιτών ότι στα ευρωπαϊκά συνέδρια εκπλήσσονται, αγανακτούν και καγχάζουν γι' αυτή την περίπτωση βάρβαρης καταστροφής ενός χώρου πρασίνου, ο συνήγορος του δημοσίου απάντησε ότι "δεν ισχύει στην Ελλάδα ό,τι ισχύει στην Ευρώπη"».

Καταλήγοντας η Επιτροπή τονίζει: «Σε κάθε περίπτωση, εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα και καλούμε τους βουλευτές όλων των κομμάτων να συναισθανθούν τις ευθύνες τους και να μην ψηφίσουν οποιαδήποτε περιβαλλοντοκτόνα νομοθετική ρύθμιση. Θα μεταφέρουμε δε, τον αγώνα και στα ευρωπαϊκά όργανα».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ