ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Μάη 2015
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η δολοφονία Φύσσα αναδεικνύει το χαρακτήρα της ναζιστικής Χρυσής Αυγής

Το σημείο που άφησε την τελευταία του πνοή ο Παύλος Φύσσας

Eurokinissi

Το σημείο που άφησε την τελευταία του πνοή ο Παύλος Φύσσας
Με αφορμή τη δίκη της ναζιστικής Χρυσής Αυγής που ξεκίνησε στις 20 Απρίλη και θα συνεχιστεί στις 7 Μάη, θυμίζουμε σήμερα τα γεγονότα της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, που είναι μία από τις βασικότερες υποθέσεις του κατηγορητηρίου της δίκης.

* * *

Η δολοφονία του μουσικού Παύλου Φύσσα, μέλους του Συνδικάτου Μετάλλου, στις 17 προς 18 Σεπτέμβρη 2013, όπως προκύπτει από τις καταθέσεις των αυτοπτών μαρτύρων, αλλά και των απολογιών των χρυσαυγιτών, αναδεικνύει το χαρακτήρα της ναζιστικής, φασιστικής οργάνωσης. Εντάσσεται στις πρωτοφανείς σε αγριότητα εγκληματικές πράξεις, όχι ως ατομική εκτροπή αυτών που τις διέπραξαν, αλλά στο πλαίσιο μιας συλλογικής οργανωμένης καθοδηγημένης δράσης, από κεντρικά - περιφερειακά - τοπικά όργανα, με αυστηρούς όρους και διαγράμματα, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο, τους τραυματισμούς, την απόπειρα ανθρωποκτονιών και άλλα αδικήματα. Αλλωστε ο ναζισμός, για να μπορέσει να υπάρξει και να αναπτυχθεί, δεν μπορεί παρά μόνο αν προχωράει σε εγκληματική δραστηριότητα και εγκληματική συμπεριφορά.

Και η δολοφονία του αντιφασίστα μουσικού ήταν αποτέλεσμα συλλογικής οργανωμένης και καθοδηγούμενης δράσης των ταγμάτων εφόδου. Δολοφονήθηκε από τον Γιώργο Ρουπακιά, μέλος του πενταμελούς συμβουλίου της ναζιστικής οργάνωσης στη Νίκαια, και με άμεση συνέργεια των εν λόγω ταγμάτων. Χρυσαυγίτες της τοπικής αναγνώρισαν τον Π. Φύσσα στην καφετέρια «Κοράλι» ενημέρωσαν τους υπόλοιπους χρυσαυγίτες της περιοχής και συγκεντρώθηκαν έξω από την καφετέρια. Πριν, συγκροτημένα και πειθαρχώντας στην εντολή του πυρηνάρχη Γ. Πατέλη (χωρίς αντίδραση ή ερώτηση για το σκοπό), είχαν πάει στην τοπική της Νίκαιας και είχαν εξοπλιστεί με ρόπαλα, σιδηρογροθιές, στιλέτα, ενώ τους δόθηκαν και οδηγίες σχετικά με την αποστολή τους και το στοχοποιημένο μουσικό.

Τα γεγονότα

Στην κινητοποίηση που έγινε μία μέρα μετά από τη δολοφονία συμμετείχαν τα ταξικά σωματεία της Ζώνης
Στην κινητοποίηση που έγινε μία μέρα μετά από τη δολοφονία συμμετείχαν τα ταξικά σωματεία της Ζώνης
Με βάση τους αυτόπτες μάρτυρες και στοιχεία της δικογραφίας, τα γεγονότα εκτυλίχτηκαν ως εξής:

Στις 17/9/2013 στην καφετέρια «Κοράλλι» στο Κερατσίνι, παρέα νεαρών, μεταξύ αυτών και δύο κορίτσια, παρακολουθούσε ποδοσφαιρικό αγώνα. Στον ίδιο χώρο βρίσκονταν 3 χρυσαυγίτες με στρατιωτική αμφίεση, άρβυλα, στρατιωτικής παραλλαγής παντελόνι, ξυρισμένοι στο κεφάλι. Σύμφωνα με μαρτυρίες, ανάμεσά τους υπήρχε και άτομο που είχε επισκεφτεί τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη και εμφανίζεται σε βίντεο. Ενας από αυτούς στοχοποίησε την παρέα όπου καθόταν ο Παύλος Φύσσας, γνωστός στην περιοχή για τις αντίθετες απόψεις του προς τη ναζιστική Χρυσή Αυγή. Μάλιστα, σύμφωνα με μαρτυρίες, «ο Παύλος που ήταν από την Αμφιάλη και έμενε πολύ κοντά από το σημείο που δολοφονήθηκε ήταν γνωστός στην περιοχή από τη μουσική του, ήταν αντιφασίστας και αποτελούσε στόχο τους».

Ο εν λόγω χρυσαυγίτης ειδοποίησε τους ομοϊδεάτες του να σπεύσουν στην περιοχή. Οι τηλεφωνικές επικοινωνίες με άλλους, επιβεβαιώνονται από αυτόπτες μάρτυρες που κάνουν λόγο για ειδοποίηση με κάποιο τρόπο του χρυσαυγίτη που μαχαίρωσε τον Παύλο, αλλά και από αναλυτική καταγραφή των κλήσεων.

Μετά από το τέλος του ποδοσφαιρικού αγώνα, όταν η παρέα κατευθύνθηκε προς την οδό Τσαλδάρη, έπεσε πάνω στην ενέδρα των φασιστών ναζιστών, που άλλοι ήταν πεζοί και άλλοι σε μηχανές. Ο μαφιόζικος τρόπος που έδρασαν θυμίζει τη δολοφονική επίθεση ενάντια στα μέλη του ΚΚΕ στο Πέραμα, που είχε προηγηθεί της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα. Οι νεαροί έτρεξαν να ξεφύγουν, όταν από το αντίθετο ρεύμα της Π. Τσαλδάρη εμφανίστηκε ένα αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε ο Γ. Ρουπακιάς. Κατέβηκε από το αυτοκίνητο και επιτέθηκε στον Π. Φύσσα που είχε μείνει πιο πίσω από την παρέα του. Ο χρυσαυγίτης τραμπούκος έβγαλε μαχαίρι και χτύπησε το νεαρό μουσικό επανειλημμένα στην καρδιά. Σύμφωνα με μαρτυρία του πατέρα του, που ήταν μέλος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά και μεταλλεργάτης της Ζώνης, «το χτύπημα ήταν επαγγελματικό», όπως τον ενημέρωσαν οι γιατροί στο Κρατικό της Νίκαιας.

Να σημειωθεί ότι το Τάγμα Εφόδου που συμμετείχε στην επίθεση, γύρω στα 40 - 50 άτομα, ήταν ντυμένοι με παντελόνια παραλλαγής, μαύρες μπλούζες, ξυρισμένα κεφάλια και ορισμένοι έφεραν τα διακριτικά της Χρυσής Αυγής, κάποιοι είχαν σκεπασμένα πρόσωπα. Χαρακτηριστικές οι μαρτυρίες «είδαμε να είναι παρατεταγμένοι σαν Τάγμα, εκτός ότι φώναζαν προσπαθώντας να μας προκαλέσουν φόβο, δεν ήθελαν να μας αφήσουν να διαφύγουμε. Ηταν όλοι σαν τάγμα, οπλισμένοι, φορώντας κράνη, είχαν σιδερομπουνιές και ρόπαλα».

Ιεραρχική δομή και εκτέλεση αποστολής...

Να τονιστεί ότι στην κινητοποίηση του Τάγματος εφόδου ακολουθήθηκε η ιεραρχική δομή για να εκτελεστεί η αποστολή. Οπως προκύπτει από τη δικογραφία, από την άρση του απορρήτου των τηλεφωνικών επικοινωνιών, έχουμε ανάμεσα σε άλλα τον πυρηνάρχη της τοπικής Πατέλη να καλεί τον Ι. Λαγό, υπεύθυνο όλης της Περιφέρειας Πειραιά και βουλευτή Β' Πειραιά, τον Ι. Λαγό να καλεί Πατέλη, τον Πατέλη να στέλνει sms προς τους άντρες του τμήματος ασφαλείας στην τοπική της Νίκαιας, τον Λαγό να στέλνει sms στον Πατέλη και τούμπαλιν και τον Ι. Λαγό να καλεί τον αρχηγό της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, Ν. Μιχαλολιάκο... Να επισημανθεί ότι οι τηλεφωνικές επικοινωνίες μεταξύ των χρυσαυγιτών και της ηγεσίας τους διακόπτεται το χρονικό διάστημα της επίθεσης και της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα και συνεχίζεται μετά με κύρια την κλήση μεταξύ Ι. Λαγού και Αρχηγού της ΧΑ.

Να αναφερθεί ότι αυτόπτες μάρτυρες καταγγέλλουν ότι, ενώ εξελισσόταν η επίθεση, αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ που βρίσκονταν κοντά στο σημείο δεν παρενέβησαν για να παρεμποδίσουν τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, παρά μόνο συνέλαβαν τον Γ. Ρουπακιά, ο οποίος ομολόγησε την πράξη του, μετά από υπόδειξη του ίδιου του μουσικού πριν χάσει τις αισθήσεις του. Αξίζει να υπενθυμίσουμε γενικότερα ότι στην πρότασή του κατά την προκαταρκτική εξέταση ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Χ. Βουρλιώτης, σημείωνε πως «ιδιαίτερα πρέπει να επισημανθεί ότι σε ορισμένες περιπτώσεις που δεν αποκλείεται ο αριθμός τους να είναι μεγαλύτερος, άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας συνέδραμαν ή στην καλύτερη των περιπτώσεων ανέχονταν τα μέλη της οργάνωσης στη διάπραξη διάφορων επίμεμπτων πράξεων, στοιχείο που πρέπει να ελεγχθεί ενδελεχέστερα». Τέλος, να υπενθυμίσουμε ότι από τη δικογραφία για τη ναζιστική Χρυσή Αυγή προκύπτει ότι υψηλόβαθμο στέλεχος του ΑΤ Νίκαιας δρούσε ως συνεργάτης και πληροφοριοδότης της εν λόγω τοπικής οργάνωσης της Νίκαιας...

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ - ΩΡΟΜΙΣΘΙΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Συνεχίζεται η συλλογή υπογραφών για τα δικαιώματά τους

Συνεχίζεται η συλλογή υπογραφών για την ανάδειξη των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι αναπληρωτές και ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί. Μέχρι στιγμής έχουν μαζευτεί πάνω από 300 υπογραφές αναπληρωτών - ωρομισθίων πανελλαδικά και ο τελικός αριθμός υπογραφών που θα συγκεντρωθούν θα παραδοθεί στο υπουργείο Παιδείας σε συγκέντρωση που θα έχουν οι εκπαιδευτικοί το Σάββατο 9 Μάη, στις 11 π.μ.

Σύλλογοι εκπαιδευτικών σε όλη τη χώρα παίρνουν αποφάσεις στήριξης αυτής της πρωτοβουλίας και καλούν τα μέλη τους να συγκεντρώσουν υπογραφές, όπως ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ανατ. Αττικής «Ο Σωκράτης», ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χίου «Ο Αδαμάντιος Κοραής» και η ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης.

Οι αναπληρωτές και ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί, συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία συλλογής υπογραφών, διεκδικούν μεταξύ άλλων: Σταθερή καταβολή του μισθού στο τέλος κάθε μήνα, απόδοση όλων των δεδουλευμένων, μισθολογική αναγνώριση του μεταπτυχιακού τίτλου, αναγνώριση άμεσα των μισθολογικών κλιμακίων και αναδρομική καταβολή τους, επιδότηση ενοικίου και επίδομα θέρμανσης, εξασφάλιση δωρεάν μεταφοράς από και προς τον τόπο διαμονής και εργασίας, επίδομα ανεργίας στα 600 ευρώ χωρίς όρους και προϋποθέσεις και για όσο διάστημα διαρκεί η ανεργία, πλήρη δικαιώματα σε περίπτωση ασθένειας, εξασφάλιση άδειας ανατροφής τέκνων σε όλους τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, προσμέτρηση της προϋπηρεσίας των αναπληρωτών από την 1η Ιούλη 2010 και μέχρι τον Ιούλη του 2012 κ.ά.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποστέλλουν τις υπογραφές τους ή να απευθύνονται στους εκπαιδευτικούς: Μπελογιάννη Νάντια (6977.293.314, nadiabelogi@hotmail.gr), Βουρδουμπάς Νίκος (6972.354.696, nickvour@gmail.com), Δρόσου Θεώνη (6974.975.222, theoni.dr@hotmail.gr), Μαυροκεφαλίδου Μαρία (6937.231.176, mariamauro1986@hotmail.gr), Σουλάνδρου Δέσποινα (6945.165.262, despoinasou912@gmail.com), Σούρλα Λίτσα (6973.607.250, litsapks@yahoo.gr).

Ανακλήθηκε έγκληση κατά του «Ριζοσπάστη»

Εγινε προχτες η δίκη κατά του διευθυντή του «Ριζοσπάστη» για δημοσίευμα της Πέμπτης 21 Νοέμβρη 2013 με τίτλο «Συνθήκες σκλαβιάς με επιχειρησιακές συμβάσεις», μετά από έγκληση της εταιρείας «Mega Sprint Guard». Η εταιρεία στο δικαστήριο ανακάλεσε την έγκλησή της καθώς από την πλευρά της εφημερίδας επισημάνθηκε ότι το συγκεκριμένο δημοσίευμα δεν είχε σκοπό τη συκοφάντηση της εταιρείας «Mega Sprint Guard», αλλά την ενημέρωση των εργαζομένων για γεγονότα που τους ενδιέφεραν. Κατόπιν αυτού η εφημερίδα αποδέχτηκε την ανάκληση της έγκλησης από την εταιρεία.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org