ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Μάη 2020 - Κυριακή 3 Μάη 2020
Σελ. /40
Δυνατό μήνυμα οργάνωσης και αντίστασης και από τη Θεσσαλονίκη

Με όλα τα μέτρα προστασίας της υγείας πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

MotionTeam

Με όλα τα μέτρα προστασίας της υγείας πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης
Δυνατό μήνυμα αντίστασης απέναντι στην προσπάθεια κυβέρνησης και κεφαλαίου να φορτώσουν στις πλάτες τους τα σπασμένα και της νέας κρίσης έστειλαν οι εργαζόμενοι, μαζί με αυτοαπασχολούμενους, γυναίκες και φοιτητές που συμμετείχαν στις συμβολικές εκδηλώσεις των ταξικών σωματείων στη Θεσσαλονίκη, στο κέντρο της πόλης, στο Αγαλμα Βενιζέλου, καθώς και στην πλατεία Ευόσμου και την πλατεία Δημαρχείου της Καλαμαριάς.

Στο Αγαλμα Βενιζέλου, τηρώντας όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας, με αποστάσεις και μάσκες, οι εργαζόμενοι άρχισαν από νωρίς να παίρνουν τη θέση τους πίσω από τα πανό των σωματείων. Μπροστά, τη δική τους ξεχωριστή θέση είχαν οι υγειονομικοί. Συμμετείχαν ακόμα μια σειρά σωματείων από κλάδους της Βιομηχανίας, τις Κατασκευές, το Εμπόριο, τους ΟΤΑ κ.ά., καθώς και φοιτητικοί σύλλογοι, σύλλογοι γυναικών και άλλοι φορείς.

Στην εκδήλωση μίλησε ο Θανάσης Κουτσουράς, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων, ενώ ξεχωριστή ήταν η στιγμή που οι συγκεντρωμένοι τραγούδησαν τη «Διεθνή», με τις γροθιές υψωμένες και τα λάβαρα των σωματείων να ανεμίζουν.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με κατάθεση στεφανιών στο χώρο θυσίας των εργατών το Μάη του '36 στη συμβολή των οδών Εγνατίας και Βενιζέλου. Στεφάνι κατέθεσαν αντιπροσωπείες του ΚΚΕ, της ΚΝΕ, του ΠΑΜΕ, συνδικαλιστικών οργανώσεων, της ΟΓΕ και της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.


MotionTeam

Στην εκδήλωση στην πλατεία Ευόσμου, στο πλευρό των εργατικών και συνταξιουχικών σωματείων στάθηκαν αυτοαπασχολούμενοι που συσπειρώνονται στην Επιτροπή Αγώνα Ταξί και άλλοι φορείς της περιοχής. Μίλησε ο Κώστας Κατσιμένης, γραμματέας της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, ενώ με τα συνθήματα και με το κεντρικό πανό «Φτώχεια - ανεργία - αυταρχισμός, ο καπιταλισμός είναι ο ιός», στάλθηκε μήνυμα αντεπίθεσης του οργανωμένου εργατικού - λαϊκού κινήματος.

Στην Καλαμαριά, μπροστά βρέθηκαν οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ αλλά και οι συνταξιούχοι, που όλο το τελευταίο διάστημα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης για άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας του λαού με ενίσχυση των Κέντρων Υγείας και των Περιφερειακών Ιατρείων, αλλά και επαναλειτουργία του Νοσοκομείου «Παναγία» που έκλεισε το 2013 η τότε κυβέρνηση. Στη συγκέντρωση μίλησε ο Γιώργος Παπαεπαμεινώνδας, αντιπρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης.


Στον Πειραιά

ΠΑΣΑΛΙΜΑΝΙ
ΠΑΣΑΛΙΜΑΝΙ
Κόντρα στις αξιώσεις κυβέρνησης και εργοδοσίας να επιβληθεί «σιωπητήριο» στους χώρους δουλειάς, από τα ξημερώματα σε όλο τον Πειραιά επικρατούσε απεργιακό κλίμα.

Με υποδειγματική οργάνωση και όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, απεργιακές φρουρές εργαζομένων στάθηκαν στις πύλες των προβλητών της COSCO, της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, στους καταπέλτες των πλοίων.

«Στεκόμαστε προσοχή στις εκατόμβες νεκρών εργατών, στις αμέτρητες θυσίες, στους χιλιάδες αγώνες των εργατών για μία κοινωνία δίκαια, για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Δίνουμε όρκο ότι θα συνεχίσουμε στα χνάρια τους μέχρι την τελική νίκη». Με τις φράσεις αυτές να αντηχούν δυνατά από την ντουντούκα, ξεκίνησε η συμβολική εκδήλωση που έγινε νωρίς το πρωί της Παρασκευής, στο χώρο της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης στο Πέραμα, μπροστά στο Μνημείο του Μεταλλεργάτη. Ομιλία πραγματοποίησε ο πρόεδρος του Παραρτήματος Πειραιά του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής, Ακης Αντωνίου, ενώ χρονικό από τους μεγάλους απεργιακούς αγώνες της εργατικής τάξης παρουσίασε ο Δημήτρης Δημόπουλος, μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου.

Στη συνέχεια, στην Πρωτομαγιάτικη εκδήλωση στο Πασαλιμάνι, μπροστά στο μνημείο των νεκρών εργατών της απεργίας του Αυγούστου του 1923, εκπροσωπήθηκαν όλοι οι κλάδοι και χώροι δουλειάς του Πειραιά. «Δυναμώνουμε τον αγώνα μας, για να πληρώσουν αυτοί που ευθύνονται, οι καπιταλιστές», τόνισε στην ομιλία του ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Νίκος Ξουράφης. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο.

Συμβολική εκδήλωση διοργανώθηκε επίσης στη Νίκαια.


Συμβολικές εκδηλώσεις σε δήμους της Αττικής

ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
Με αγωνιστική διάθεση και δυναμισμό, εργατικά σωματεία και τα παραρτήματά τους, μαζί με άλλους μαζικούς φορείς, πραγματοποίησαν συμβολικές Πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις σε μια σειρά δήμους της Αττικής.

Στο Περιστέρι, οι συγκεντρωμένοι, τηρώντας τις αποστάσεις και όλα τα μέτρα προστασίας της υγείας, κατέλαβαν ολόκληρη την επιφάνεια της πλατείας Δημαρχείου, δημιουργώντας μια εντυπωσιακή εικόνα. Το «παρών» έδωσαν εργαζόμενοι από χώρους που δουλεύουν «στο φουλ» όλο αυτό το διάστημα, όπως είναι τα σούπερ μάρκετ, οι βιομηχανίες τροφίμων και άλλοι μεγάλοι χώροι δουλειάς στη δυτική όχθη του Κηφισού, χώροι στους οποίους τα ταξικά σωματεία δεν σταμάτησαν ούτε στιγμή να παρεμβαίνουν. Μαζί τους ήταν και συνάδελφοί τους από τον Επισιτισμό και τα εμπορομάγαζα, που προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα με το «οχτακοσάρι» και αγωνιούν για το αύριο, ενώ δυναμική ήταν και η παρουσία της νεολαίας. Σύντομη ομιλία έκανε ο Χρήστος Ματζώρος, μέλος της κεντρικής διοίκησης του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας και της διοίκησης του Παραρτήματος Περιστερίου. Αφού οι συγκεντρωμένοι τραγούδησαν με υψωμένες γροθιές τη «Διεθνή», ακολούθησαν δύο μοτοπορείες στις γειτονιές του Περιστερίου.

Στη Νέα Ιωνία, σωματεία και φορείς της περιοχής πραγματοποίησαν συμβολική εκδήλωση στην πλατεία Σημηριώτη. Χαιρετισμό απηύθυναν ο Γιώργος Δασκαλάκης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων δήμου Πεύκης - Λυκόβρυσης, ο Κ. Κατημερτζόγλου, πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Γ. Σεφέρης» και ο Γιάννης Προμπονάς, εκ μέρους των Ενώσεων ΕΒΕ Ηρακλείου - Ν. Ιωνίας - Μεταμόρφωσης και της ΟΒΣΑ. Στη συμβολική συγκέντρωση συμμετείχαν επίσης αντιπροσωπείες από τα παραρτήματα των Συνδικάτων Οικοδόμων και Επισιτισμού - Τουρισμού, από τους Συλλόγους Γυναικών της περιοχής κ.ά. Στην εκδήλωση, η οποία ολοκληρώθηκε με τους ήχους της «Διεθνούς», παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, η Μαρία Κομνηνάκα, βουλευτής του Κόμματος και ο Σπύρος Χαλβατζής, πρόεδρος του ΣΦΕΑ.

ΛΑΥΡΙΟ
ΛΑΥΡΙΟ
Στην Καλλιθέα, η συμβολική Πρωτομαγιάτικη εκδήλωση σωματείων και φορέων της περιοχής οργανώθηκε στην πλατεία Κύπρου, με σύντομες ομιλίες εκπροσώπων τους. Μεταξύ άλλων συμμετείχαν αντιπροσωπείες της Σωματειακής Επιτροπής του ΣΕΤΗΠ στην «Teleperformance», του παραρτήματος Νότιου Τομέα του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού, η Ενωση ΕΒΕ Καλλιθέας, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ, ο Σύλλογος Γυναικών κ.ά., ενώ το «παρών» έδωσε και αντιπροσωπεία της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ).

Στην Ηλιούπολη, στην κεντρική πλατεία, σωματεία και φορείς της Ηλιούπολης, της Δάφνης, του Υμηττού και του Βύρωνα τίμησαν με συμβολική εκδήλωση την Εργατική Πρωτομαγιά. Την κεντρική ομιλία έκανε η Θεοδώρα Καραγιαννίδου, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων δήμου Ηλιούπολης. Ακολούθησαν σύντομοι χαιρετισμοί από εκπροσώπους φορέων, ενώ η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με σύντομο καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Συμβολική απεργιακή εκδήλωση οργανώθηκε και στο Λαύριο. Με όλα τα απαιτούμενα μέτρα, οι απεργοί συγκεντρώθηκαν αρχικά στο Εργατικό Κέντρο. Ακολούθησε πορεία στο Αγαλμα του Μεταλλωρύχου, όπου πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων, καθώς και ομιλία από τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου, Δαμασκηνό Μεντή. Το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου Ανατολικής - Αττικής οργάνωσε συμβολική εκδήλωση και στην πλατεία του Γέρακα, μαζί με φορείς της περιοχής.

ΕΛΕΥΣΙΝΑ
ΕΛΕΥΣΙΝΑ
Στην Ελευσίνα πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στην πλατεία Ηρώων. Σωματεία και φορείς είχαν στολίσει από την παραμονή όλη την περιοχή με τα πανό τους, ενώ τις προηγούμενες μέρες πραγματοποιήθηκαν εξορμήσεις σε εργοστάσια του Μετάλλου, σε αποθήκες Logistics, σε σούπερ μάρκετ κ.ά. Ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Λεωνίδας Γραμματικός, εκλεγμένος στη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας - Δυτ. Αττικής.

Πρωτοβουλίες που μετέφεραν το αγωνιστικό μήνυμα της Πρωτομαγιάς πραγματοποιήθηκαν επίσης σε πολλούς ακόμα δήμους της Αττικής, με μηχανοκίνητες πορείες, τρικάκια, συνθήματα κ.τ.λ., μεταξύ άλλων σε Ιλιον, Πετρούπολη, Αγίους Αναργύρους, Καματερό, Χαϊδάρι, Μενίδι, Αγ. Δημήτριο, Νέα Σμύρνη κ.α.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ