ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Μάη 2020 - Κυριακή 3 Μάη 2020
Σελ. /40
ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πλατύ άνοιγμα σε χώρους δουλειάς

Μια μεγάλη πολιτική δραστηριότητα αναπτύχθηκε τις προηγούμενες μέρες από τις Οργανώσεις του ΚΚΕ σε χώρους δουλειάς και συνοικίες, προκειμένου να φτάσει πλατιά το μήνυμα του Κόμματος μπροστά στην Εργατική Πρωτομαγιά. Με τις ανακοινώσεις της ΚΕ, με στελέχη του Κόμματος να συζητούν με τους εργαζόμενους σε περιοδείες σε χώρους δουλειάς, με πανό και αφίσες να στολίζουν τις γειτονιές, η κουβέντα επικέντρωσε στην «επόμενη μέρα». Στο κάλεσμα του Κόμματος να μη δεχτεί ο λαός νέες θυσίες για να ανακάμψει το κεφάλαιο, αλλά να μπει ορμητικά στην πάλη για μέτρα προστασίας της υγείας του, για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του. Εργοστάσια και εργοτάξια, λιμάνια και αεροδρόμια, άλλοι μεγάλοι χώροι δουλειάς ήταν ανάμεσα σε όσους έφτασε το σύνθημα που αναγράφεται και στην κεντρική αφίσα του Κόμματος: «Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα: Επίκαιρο όσο ποτέ».


Ανάγκη να δυναμώσει ο αγώνας για τα δικαιώματα και τις ανάγκες μας

Στους λιμενεργάτες της COSCO μίλησε ο Θοδωρής Χιώνης

Στην πρωινή βάρδια των λιμενεργατών του Πειραιά, στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ της COSCO μίλησε το πρωί της Πέμπτης ο Θοδωρής Χιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μεταφέροντας το αγωνιστικό μήνυμα της Εργατικής Πρωτομαγιάς. Εκεί, μαζί με τον Γιώργο Τούσσα, μέλος της ΚΕ, είχαν συζήτηση με αντιπροσωπεία της διοίκησης του Σωματείου (ΕΝΕΔΕΠ) για τα προβλήματα και τις διεκδικήσεις των λιμενεργατών, ενώ ο Μάρκος Μπεκρής, πρόεδρος της ΕΝΕΔΕΠ, του πρόσφερε μια μπλούζα με το λογότυπο του Σωματείου.

Οπως καταγγέλλει το Σωματείο, εκατοντάδες είναι όσοι δουλεύουν με εκ περιτροπής εργασία και με 3μηνες συμβάσεις σε μια επιχείρηση που σπάει το ένα ρεκόρ πίσω από το άλλο. Οσο για μέτρα προστασίας από την πανδημία; Οι εργάτες γελούν με τα ηχογραφημένα μηνύματα που ακούγονται μονότονα από τα μεγάφωνα στις αλλαγές της βάρδιας, με τα οποία η διοίκηση τους καλεί «να κρατάνε ...αποστάσεις ασφαλείας». «Την ίδια στιγμή, είμαστε πλήρως εκτεθειμένοι, εργαζόμαστε χωρίς στοιχειώδη μέτρα υγιεινής, ακούμε συνέχεια φήμες για κρούσματα χωρίς επίσημη ενημέρωση, ενώ στα πλοία που ξεφορτώνουμε δεν γίνεται καμία απολύμανση», έλεγαν χαρακτηριστικά.

«Μια αλήθεια επιβεβαιώθηκε αυτές τις μέρες της πανδημίας. Οτι οι μόνοι αναγκαίοι και χρήσιμοι είναι οι εργάτες. Χωρίς εμάς δεν μπορεί να λειτουργήσει τίποτα»: Με αυτά τα λόγια απευθύνθηκε στους εργαζόμενους ο Θ. Χιώνης, τονίζοντας ότι την ίδια στιγμή «τα πραγματικά παράσιτα, τα επιχειρηματικά συμφέροντα, εν μέσω πανδημίας το μόνο που τους απασχολεί είναι το πώς θα συνεχίσουν να κερδίζουν, αξιοποιώντας τα μέτρα της κυβέρνησης».

Μεταφέροντας το κάλεσμα αγώνα μπροστά στην Πρωτομαγιά, σημείωσε ότι οι εργάτες «με ζεστή καρδιά το επόμενο διάστημα πρέπει να σταθούν ενωμένοι στα Σωματεία τους, με τις Ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα που παλεύουν για τις πραγματικές ανάγκες, για να τραβήξουμε μπροστά. Να δυναμώσει ο αγώνας για μέτρα προστασίας της υγείας μέσα κι έξω από τους χώρους δουλειάς, για σύγχρονα δικαιώματα, για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας για όλους εδώ μέσα, για να ενταχθείτε όλοι στα βαρέα και ανθυγιεινά».

Εφερε παραδείγματα από τις πιο προηγμένες καπιταλιστικές χώρες, όπου σε όλες τα συστήματα Υγείας «κράσαραν», όπως στις ΗΠΑ, στις οποίες η εργατική τάξη ζει άλλη μια τραγωδία, «με το "αμερικάνικο όνειρο" να μετατρέπεται σε δεκάδες χιλιάδες νεκρούς, εκατομμύρια απολύσεις και σε μαζικούς τάφους». Σημείωσε πως «αυτό που επιβεβαιώθηκε για ακόμα μια φορά είναι ότι αυτό το βάρβαρο σύστημα σαπίζει, δεν μπορεί να σώσει τους εργάτες. Ο λαός είναι αυτός που μπορεί να σώσει τον εαυτό του, οι εργάτες ενωμένοι μπορούν να το κάνουν, ανατρέποντας τις αιτίες για τα βάσανά τους».

Ανέδειξε ότι «ο χρόνος που κερδήθηκε μέχρι τώρα από τη στάση των εργαζομένων δεν αξιοποιήθηκε από την κυβέρνηση για να θωρακίσει το σύστημα Υγείας, αλλά για να πάρει μέτρα με τις ΠΝΠ και να τσακίσει τους εργαζόμενους, ώστε να πλουτίζουν τα παράσιτα. Αυτούς μπορούμε και πρέπει να βγάλουμε από τη μέση. Η ελπίδα λοιπόν βρίσκεται στην πάλη για την ανατροπή αυτού του συστήματος, στη μόνη διέξοδο για τους εργάτες, που είναι να πάρουν τα κλειδιά της οικονομίας και της εξουσίας στα χέρια τους, για να μπορέσουν να διαμορφώσουν και ένα κοινωνικό και οικονομικό σύστημα που να περιφρουρεί την υγεία, τη δουλειά μας και τον πλούτο που παράγουμε, να μπορούμε να τον αξιοποιούμε για να ζήσουμε καλύτερα».


Στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος»

Την ερημιά στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», μια κατάσταση που την πληρώνουν οι εργαζόμενοί του, διαπίστωσε η περιοδεία κλιμακίου του Κόμματος με επικεφαλής τον Γιάννη Πρωτούλη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Οι εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο άλλωστε ήταν τα πρώτα θύματα της κρίσης που χτυπάει τους κλάδους του Τουρισμού και των Μεταφορών, τους «πυλώνες» της εξωστρεφούς καπιταλιστικής ανάπτυξης στην Ελλάδα, όπως έλεγε η κυβέρνηση. Σε μια νύχτα εκατοντάδες συμβασιούχοι ενημερώθηκαν με sms ότι απολύονται, εργαζόμενοι που για χρόνια δούλευαν με τις μηνιαίες ανανεούμενες συμβάσεις. Αλλοι εποχικοί εργαζόμενοι, που δουλεύουν ορισμένους μήνες, δεν ειδοποιήθηκαν να ξαναπιάσουν δουλειά, ενώ για τους περισσότερους ισχύει η αναστολή σύμβασης. Από τις εταιρείες δεν έχει γίνει καμιά επίσημη ενημέρωση, διαρρέονται σχεδιασμοί για μείωση μισθών, για εφαρμογή της εκ περιτροπής εργασίας, που και αυτή οδηγεί σε μειώσεις μισθών μέχρι και 50%, ενώ κανείς δεν αποκλείει να γίνουν ακόμα περισσότερες απολύσεις.

Σε αυτές τις συνθήκες, το κλιμάκιο του Κόμματος, στους ελάχιστους εργαζόμενους που συνάντησε, απηύθυνε κάλεσμα μαχητικής στάσης, μέσα από τα σωματεία, διεκδίκησης να καταργηθούν οι ΠΝΠ που προστατεύουν την εργοδοσία και φορτώνουν τα βάρη στους εργαζόμενους. Να βγάλουν συμπεράσματα από αυτήν την κατάσταση, αφού πλέον καταρρίπτονται όσα έλεγαν οι κυβερνήσεις για την ισχυρή καπιταλιστική ανάπτυξη που στηρίζεται στην «εξωστρέφεια», που τάχα θα είναι για «όλους». Αποδείχτηκε ξανά πόσο βάρβαρο είναι το σύστημα που φορτώνει και τα βάρη της πανδημίας και τα βάρη της κρίσης στους εργαζόμενους, επομένως - όπως τόνιζαν τα μέλη του Κόμματος - το δίλημμα είναι αν οι εργαζόμενοι θα συμβιβαστούν με αυτήν τη βαρβαρότητα ή αν θα περάσουν στην αντεπίθεση.


Δεν θα περάσει το σιωπητήριο της κυβέρνησης

Σε μεταλλεργάτες της ναυπηγοεπισκευής μίλησε η Διαμάντω Μανωλάκου

RIZOSPASTIS

«Τους περισσότερους μας έχουν κόψει ακόμα και από το 800άρι. Καταφέραμε να βρούμε ένα μεροκάματο και ήδη η εργοδοσία μάς έχει δύο βδομάδες "μέσα", απλήρωτους». Οι φράσεις αυτές λέγονταν από μεταλλεργάτες, που δουλεύουν στα συνεργεία επισκευής του πλοίου «SUPERFAST IX» στο ναυπηγοεπισκευαστικό μόλο στο Κερατσίνι, όπου περιόδευσε η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. «Οι δουλειές έχουν σταματήσει λόγω πανδημίας. Πολλοί από μας, καιρό άνεργοι, μπήκαμε στο Ταμείο Ανεργίας να μπορέσουμε να ζήσουμε την οικογένεια μέχρι να βρούμε κανένα μεροκάματο». «Με μερικά μεροκάματα από την αρχή του χρόνου, ή έστω και για μία μέρα στο Ταμείο, μας εξαιρούν από τα 800 ευρώ. Κοροϊδία!», αναφέρθηκε ακόμα από τους μεταλλεργάτες.

«Για το 800άρι βάζουν όρους και προϋποθέσεις για να κόψουν τους περισσότερους. Από πάνω μάς θέλουν φοβισμένους και περιορισμένους. Δεν θα περάσει το σιωπητήριό τους», ήταν η απάντηση της Διαμάντως Μανωλάκου. «Το ζείτε κι εσείς εδώ. Η εργοδοσία έχει ξεσαλώσει στην κυριολεξία με τις πλάτες της κυβέρνησης. Ενώ, ποιος από σας είδε μέτρα από την εργοδοσία για προστασία; Ούτε σεντ δεν δίνει για μάσκες ή αντισηπτικό», σχολίασε η βουλευτής του Κόιμματος προσθέτοντας: «Ο πιο θανατηφόρος ιός είναι ο καπιταλισμός, αυτόν που πρέπει η εργατική τάξη να ανατρέψει. Γι' αυτό με αφορμή τη μέρα της Πρωτομαγιάς που γίνεται σε συνθήκες πανδημίας, οι εργάτες, η εργατική τάξη, να βάλουμε μπροστά τη "θεραπεία" και τη λύση που είναι οι δυνατοί μαζικοί αγώνες για ζωή με δικαιώματα».


Σε χώρους δουλειάς στη Θεσσαλονίκη

ΟΑΣΘ
ΟΑΣΘ
Το κάλεσμα του ΚΚΕ μεταφέρθηκε και σε χώρους δουλειάς στη Θεσσαλονίκη. Μεταξύ άλλων, περιοδείες πραγματοποιήθηκαν στην κατασκευή της επέκτασης του αεροδρομίου «Μακεδονία», στους εργαζόμενους στο μηχανουργείο του δήμου Θεσσαλονίκης και τους εργαζόμενους στο αμαξοστάσιο του ΟΑΣΘ στον Φοίνικα, με τον Αριστείδη Θάνο, μέλος του ΓΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, και τους βουλευτές του Κόμματος Γιάννη Δελή και Λεωνίδα Στολτίδη, αντίστοιχα.

Ο Αρ. Θάνος ανέδειξε ότι η εξέλιξη της επιστήμης και η παραγωγικότητα της εργασίας είναι ασύλληπτες, οι δυνατότητες να ζήσει ο λαός καλύτερα τεράστιες, κάτι που οι εργαζόμενοι στις κατασκευές αυτών των σύγχρονων έργων γνωρίζουν από πρώτο χέρι. Ομως, αυτά τα τεχνολογικά επιτεύγματα δεν μπαίνουν στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών και εμπόδιο γι' αυτό είναι το καπιταλιστικό κέρδος. Αποδεικνύεται ότι αυτό το σύστημα φέρνει εμπόδια στην πρόοδο της ανθρωπότητας.

Ο Γ. Δελής, μιλώντας στους εργαζόμενους στο μηχανουργείο, προειδοποίησε ότι και η νέα κρίση που έρχεται, θα φορτωθεί στις πλάτες των εργαζομένων και των οικογενειών τους, με την επίθεση να στοχεύει εξίσου τους εργαζόμενους και στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα. Εφερε ως παράδειγμα ότι το μηχανουργείο συνεχίζει να απαξιώνεται και την ίδια ώρα ο παλιός εργολάβος ανανέωσε τη σύμβαση συντήρησης των οχημάτων για πολλά ακόμα εκατομμύρια για τα επόμενα χρόνια. Ενώ μοιράζονται εκατομμύρια στους εργολάβους, ακόμη δεν έχουν δοθεί τα Μέσα Ατομικής Προστασίας που επί χρόνια περιμένουν οι εργαζόμενοι να έρθουν.

Στο μηχανουργείο του δήμου
Στο μηχανουργείο του δήμου
Ο Λ. Στολτίδης μίλησε στους εργαζόμενους του ΟΑΣΘ, που βρίσκονται αντιμέτωποι με την προσπάθεια της διοίκησης να προχωρήσει σε μειώσεις των μισθών τους. Τους κάλεσε να στρατευτούν στην πάλη για την ανατροπή της πολιτικής που στο όνομα του κέρδους θυσιάζει τις λαϊκές ανάγκες, να διεκδικήσουν ενιαίο κρατικό φορέα Μέσων Μαζικής Μεταφοράς στην υπηρεσία του λαού.


Στο εργοτάξιο του αεροδρομίου
Στο εργοτάξιο του αεροδρομίου


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ