ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Μάη 2020 - Κυριακή 3 Μάη 2020
Σελ. /40
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΛΑΡΚΟ
Με καθολική συμμετοχή ξεκίνησαν οι νέες επαναλαμβανόμενες απεργίες

Ανήμερα την Πρωτομαγιά η πρώτη 48ωρη. Στο πλευρό τους στη Λάρυμνα αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Δ. Κουτσούμπα

Η απεργιακή συγκέντρωση στο εργοστάσιο της Λάρυμνας
Η απεργιακή συγκέντρωση στο εργοστάσιο της Λάρυμνας
Με καθολική συμμετοχή ξεκίνησε την Παρασκευή, ανήμερα της Πρωτομαγιάς, η 48ωρη απεργία στη ΛΑΡΚΟ, τόσο στο εργοστάσιο της Λάρυμνας όσο και στις υπόλοιπες εγκαταστάσεις της εταιρείας, με τους εργαζόμενους να αντιστέκονται με αποφασιστικότητα στους διαλυτικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης, απαιτώντας το σταμάτημα της εκκαθάρισης και την απόσυρση της σχετικής τροπολογίας, αλλά και την πλήρη λειτουργία και ανάπτυξη της ΛΑΡΚΟ μέσα από κρατική χρηματοδότηση.

Τη στήριξη του ΚΚΕ στον δίκαιο αγώνα τους μετέφερε αντιπροσωπεία του Κόμματος με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, ο οποίος βρέθηκε το πρωί της Παρασκευής στο εργοστάσιο της Λάρυμνας, συζήτησε με εργαζόμενους και το σωματείο τους και χαιρέτισε την απεργιακή συγκέντρωση έξω από την πύλη. Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν επίσης ο Κώστας Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Κώστας Μπάτσικας, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ, και ο Κώστας Μπασδέκης, μέλος της ΚΕ.

Απεργίες όλο το Μάη

Δίνοντας συνέχεια στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις που έχουν ξεκινήσει εδώ και πέντε μήνες, οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ «ανοίγουν» με τη 48ωρη απεργία τους ένα νέο κύκλο κινητοποιήσεων, που θα κλιμακωθεί μέσα στο Μάη, όπως αποφάσισαν με μεγάλη πλειοψηφία και μυστική ψηφοφορία στην τελευταία τους Γενική Συνέλευση. Σύμφωνα με αυτήν την απόφαση, μετά τη 48ωρη που λήγει το Σάββατο 2/5, θα ακολουθήσουν τρεις ακόμη 24ωρες απεργίες, στις 15, 21 και 29 Μάη, ενώ θα γίνονται παράλληλα και άλλες πολύμορφες παρεμβάσεις από τα σωματεία.

Την αλληλεγγύη τους εξέφρασαν αντιπροσωπείες σωματείων και φορέων της περιοχής
Την αλληλεγγύη τους εξέφρασαν αντιπροσωπείες σωματείων και φορέων της περιοχής
Ταυτόχρονα, δηλώνουν έτοιμοι να απαντήσουν και με νέες κινητοποιήσεις, αν η κυβέρνηση και ο εκκαθαριστής επιμείνουν στα σχέδιά τους, που έχουν ήδη οδηγήσει στο σταμάτημα της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ και στην παραπέρα απαξίωσή της.

Τα αντεργατικά αυτά σχέδια: Επιβάλλουν την εξόντωση των εργαζομένων, με πετσόκομμα των αποδοχών και κατάργηση δικαιωμάτων. Προωθούν την εφαρμογή μέτρων που ψήφισε η κυβέρνηση εν μέσω της πανδημίας, όπως η εκ περιτροπής εργασία. Φεσώνουν αυτοαπασχολούμενους και μικροεργολάβους. Αρπάζουν δεδουλευμένα δεκαετιών, όπως οι αποζημιώσεις των εργαζομένων που βγαίνουν στη σύνταξη. Οδηγούν στον μαρασμό τις τοπικές κοινωνίες, εκεί όπου δραστηριοποιείται η ΛΑΡΚΟ. Και, τέλος, στρώνουν το έδαφος για να δοθούν ακόμα περισσότερα φιλέτα από τον ορυκτό πλούτο της χώρας στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Περιφρούρηση και αλληλεγγύη

Από τα ξημερώματα της Παρασκευής, εργαζόμενοι και μέλη της διοίκησης των Συνδικάτων βρέθηκαν στις πύλες του εργοστασίου της Λάρυμνας, αλλά και στις υπόλοιπες εγκαταστάσεις της εταιρείας, για να περιφρουρήσουν την απεργία, που σημείωσε καθολική συμμετοχή. Η περιφρούρηση συνεχίστηκε και την υπόλοιπη μέρα, σε όλες τις βάρδιες.

Οι αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων αλλά και η εκδήλωση λαϊκής - εργατικής αλληλεγγύης αποτυπώθηκαν το μεσημέρι της Παρασκευής στο εργοστάσιο της Λάρυμνας, όπου δίπλα στους εργαζόμενους βρέθηκαν εκπρόσωποι συνδικάτων και φορέων, μετατρέποντας το ξεκίνημα της 48ωρης απεργίας σε μια Πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση, με τραγούδια και συνθήματα.

Συγκεκριμένα, στην πύλη του εργοστασίου βρέθηκαν για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους εκπρόσωποι Εργατικών Κέντρων, άλλων συνδικάτων και φορέων από διάφορες περιοχές της Στερεάς Ελλάδας, ενώ ξεχωριστή ήταν η παρουσία αντιπροσωπείας της Ομάδας Λοκρών της ΟΓΕ.

Η πολιτική της κυβέρνησης κλείνει τη ΛΑΡΚΟ

«Θα συνεχίσουμε τις απεργίες ενάντια σε αυτούς που αποφάσισαν για μας χωρίς εμάς», τόνισε στον χαιρετισμό του ο Ανδρέας Κορέτζελος, πρόεδρος του επιχειρησιακού Σωματείου της Λάρυμνας. Καλωσόρισε παράλληλα τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, εκ μέρους του σωματείου, λέγοντας ότι «για μία ακόμη φορά βρίσκεται στο πλευρό μας».

«Σήμερα όλοι οι εργαζόμενοι τιμούν τους νεκρούς τους, που έδωσαν τη ζωή τους για τα δικαιώματα της εργατικής τάξης. Εμείς οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, που έχουμε θρηνήσει δεκάδες συναδέλφους, βρήκαμε το κουράγιο, εν μέσω πανδημίας, να κάνουμε μαζικές Γενικές Συνελεύσεις και να οργανώσουμε τον αγώνα μας ενάντια στην ύπουλη και άνανδρη επίθεση της κυβέρνησης», τόνισε ξεκινώντας το χαιρετισμό του ο Παναγιώτης Πολίτης, εργάτης της ΛΑΡΚΟ, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Νομού Φθιώτιδας.

«Οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης και όχι οι εργαζόμενοι κλείνουν τη ΛΑΡΚΟ», ανέφερε από την πλευρά του ο γραμματέας του ΔΣ του επιχειρησιακού Σωματείου, Γιώργος Κάζας, τονίζοντας παράλληλα: «Αγωνιζόμαστε και θα κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις μας για να λειτουργήσει το εργοστάσιο. Μας εξαθλίωσαν. Δεν έχουμε ούτε μέτρα προστασίας. Τα παιχνίδια της κυβέρνησης και των παραγόντων της να διασπάσουν την ενότητα των εργαζομένων λέγοντας πως θα είναι καλύτερα με τον ιδιώτη δεν θα περάσουν».

«Δεν απεργούμε για να κλείσει η ΛΑΡΚΟ, αλλά για να λειτουργήσει», ανέφερε ο Δημήτρης Καραμέρης, μέλος της διοίκησης του επιχειρησιακού Σωματείου, σημειώνοντας παράλληλα ότι «η κυβέρνηση και οι σχεδιασμοί της σταμάτησαν τη λειτουργία της ΛΑΡΚΟ».


Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Παλεύουμε σταθερά στο πλευρό σας

Μιλώντας στους απεργούς, ο Δ. Κουτσούμπας, αφού τους ευχήθηκε χρόνια πολλά για την Εργατική Πρωτομαγιά, τόνισε: «Σήμερα, για μια ακόμη φορά, βρισκόμαστε εδώ, μαζί σας, όχι απλά σαν συμπαραστάτες, για αλληλεγγύη, αλλά ως ενεργοί αγωνιστές στο πλευρό σας, όπως όλα αυτά τα χρόνια στους δρόμους του αγώνα, στις απεργίες, στις διαδηλώσεις, στις κινητοποιήσεις, μέσα στη Βουλή ως Κόμμα, στην Ευρωβουλή, στα συνδικάτα σε όλη την Ελλάδα. Γιατί μόνο έτσι η εργατική τάξη μπορεί να κατακτήσει το δίκιο της, μόνο έτσι ο δικός σας αγώνας, της ΛΑΡΚΟ μπορεί να δικαιωθεί.

Σήμερα βρισκόμαστε σε ειδικές συνθήκες όχι μόνο λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, αλλά και γιατί η πολιτική των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων, η στρατηγική για την ενίσχυση μόνο του μεγάλου κεφαλαίου, των διεθνικών μονοπωλίων, έχει οδηγήσει σε πραγματική υπονόμευση των παραγωγικών δυνατοτήτων που έχει αυτή η χώρα, η πατρίδα μας.

Μια απ' αυτές τις παραγωγικές δυνατότητες είναι και τούτο το εργοστάσιο, είναι τα μεταλλεία της ΛΑΡΚΟ σε όλη την Ελλάδα, είναι η εργατική δύναμη που εσείς παράγετε για να φτιάξετε αυτόν τον πλούτο, τον οποίο τον λυμαίνονται λίγοι. Πότε κάποιοι καπιταλιστές, όπως παλιότερα ο Μποδοσάκης, σήμερα διάφορα κρατικά μονοπώλια και άλλοι που προσπαθούν να ξεπουλήσουν αυτό το πραγματικό θησαυροφυλάκιο, αυτό το χρυσωρυχείο, που είναι η ΛΑΡΚΟ για τον ελληνικό λαό.

Σήμερα είναι απεργία, δεν είναι αργία, δεν είναι για να πιάνουμε τον Μάη γενικά, αλλά είναι μέρα μνήμης, τιμής στους νεκρούς μας, κυρίως είναι μέρα προετοιμασίας για την επόμενη μέρα. Και η επόμενη μέρα πρέπει να μας βρει όλους ενωμένους για να ανακληθεί αυτό το απαράδεκτο σχέδιο που έφερε η κυβέρνηση για τη ΛΑΡΚΟ, για να γίνει μεγάλη ενίσχυση της επιχείρησης εδώ και τώρα, να μη γίνει καμία απόλυση, να μη μειωθούν και υπονομευτούν τα εργασιακά, μισθολογικά και άλλα δικαιώματα των εργαζομένων, που τα παίρνουν πίσω με βάση τις προτάσεις των εκκαθαριστών, να υπάρξουν μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.

Αυτά είναι σε προτεραιότητα αυτήν τη στιγμή, αυτά θα παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Δεν θα το βάλουμε κάτω, θα είμαστε όρθιοι, θα ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και όλοι ενωμένοι θα παλέψουμε για να γίνει πραγματικά λαϊκή περιουσία η ΛΑΡΚΟ, για να ανατραπεί αυτό το σάπιο, διεφθαρμένο καπιταλιστικό σύστημα και η εργατική τάξη να κερδίσει πραγματικά την εξουσία. Ζήτω η Εργατική Πρωτομαγιά! Ζήτω η εργατική τάξη της Ελλάδας! Ζήτω οι εργάτες όλου του κόσμου!».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ