ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Απρίλη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Παγκόσμια Μέρα Παιδικού Βιβλίου

«Η Μαρία» της Μ. Λοΐζου από τη Σύγχρονη «Εποχή»
«Η Μαρία» της Μ. Λοΐζου από τη Σύγχρονη «Εποχή»
Η Παγκόσμια Μέρα Παιδικού Βιβλίου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απρίλη, τη μέρα που γεννήθηκε ο μεγάλος Δανός παραμυθάς Χανς Κρίστιαν Αντερσεν. Σήμερα, λοιπόν, η σκέψη μας πηγαίνει στη μεγάλη απουσία της Μάρως Λοΐζου - που λείπει τριάμισι χρόνια από κοντά μας - και η οποία με το βαθύ της ένστικτο να βρίσκει κατάλληλες προσβάσεις στην επικοινωνία της με το παιδί, αλλά και με τη μοναδική εκφραστική της αίσθηση, αναδείχτηκε σε μια από τις πιο άξιες εργάτριες, που συντέλεσαν στην αναγέννηση της νεοελληνικής παιδικής λογοτεχνίας.

Με την ευαίσθητη πένα της, θα μας ταξιδεύει πάντα στον παράξενο και ταυτόχρονα μαγευτικό κόσμο της παιδικής ηλικίας, εκεί όπου όλα μπορούν να συμβούν. Εκεί που το πραγματικό συνυπάρχει με το φανταστικό, εκεί που ζωντανεύουν οι δράκοι και τα στοιχειά, ενώ η καταλυτική γονική σχέση είναι πανταχού παρούσα, για να βρει το παιδί την ασφάλεια και την παρηγοριά, προκειμένου να ξεπεράσει τα μυστήρια της ζωής που το απειλούν σε κάθε καινούριο βήμα του, στον άγνωστο, παράξενο, αλλά και μαγευτικό κόσμο που το περιβάλλει.

«Είναι απαραίτητο», έλεγε η Μάρω Λοΐζου, «να τροφοδοτηθεί ο νέος άνθρωπος με αγάπη, ασφάλεια και ανάπτυξη των ανώτερων πνευματικών λειτουργιών του, δηλαδή τη φαντασία και τη δημιουργικότητα»... Με το χορό της γνώσης θα ενώσουμε τον κόσμο. Μια ουσιαστική, παιδαγωγική μέθοδος διαπερνά όλο το έργο της Λοΐζου. Η επιστημονική γνώση, συνταιριασμένη με τη δυνατότητα της παιδικής ηλικίας, συμβάλλουν στην ανάπτυξη της σχέσης του παιδιού με τον κόσμο που το περιβάλλει και στην κατανόησή του με πνεύμα χαράς, οικουμενικότητας, συνεργασίας και δημιουργίας.

Ο Καζαντζάκης και τα παιδιά

Εκδήλωση για το παιδικό βιβλίο διοργανώνει αύριο (3/4, 11 π.μ.) το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη, στο χωριό Μυρτιά, στην Κρήτη. Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης αφιερώνεται στον Νίκο Καζαντζάκη, ως μεταφραστή και διασκευαστή παιδικών και εφηβικών βιβλίων. Θα γίνει παρουσίαση της νέας, ομοιότυπης έκδοσης του Μουσείου «Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες» του Ιουλίου Βερν, σε μετάφραση του Καζαντζάκη. Θα παρουσιαστεί επίσης, για πρώτη φορά, ένα ανέκδοτο χειρόγραφο του συγγραφέα. Πρόκειται για διασκευή ενός αραβικού παραμυθιού από τον Καζαντζάκη. Στο δεύτερο μέρος, τα παιδιά θα γνωρίσουν και θα συνομιλήσουν με την συγγραφέα παιδικών και εφηβικών βιβλίων, Λίτσα Ψαραύτη. Παράλληλα, θα λειτουργεί καλλιτεχνικό εργαστήρι κατασκευής και εικονογράφησης βιβλίου, καθώς και έκθεση βιβλίου.

Ομοιότυπη έκδοση του μουσείου, του βιβλίου του Βερν σε μετάφραση Νίκου Καζαντζάκη
Ομοιότυπη έκδοση του μουσείου, του βιβλίου του Βερν σε μετάφραση Νίκου Καζαντζάκη
«Αρωμα» μιας άλλης εποχής

Την εικαστική της ματιά στην καθημερινή ζωή της Κίνας από τα τέλη του 19ου έως τα μέσα του 20ού αιώνα καταθέτει η ζωγράφος Γιώτα Βόγκλη, στην ατομική έκθεση έργων της με τίτλο «Post Cards», που εγκαινιάζεται στις 6 Απρίλη (8 μ.μ.), στην αίθουσα τέχνης «Γαία» (Αλκιβιάδου 103, Πειραιάς). Διάρκεια έως 6/5.

Φάκελοι, γράμματα, καρτ ποστάλ, γραμματόσημα, σφραγίδες του ταχυδρομείου... έγιναν τα φανερά σημάδια επικοινωνίας ανάμεσα σε δύο τόπους. Θέμα της Γ. Βόγκλη, η ίδια η ιστορία και πρωταγωνιστές άνθρωποι όλων των κοινωνικών τάξεων, που ακροβατούν στο γκρίζο τοπίο της μνήμης. «Ιστορίες βγαλμένες από παραμύθι» στις οποίες, όπως σημειώνει η δημιουργός, «υπάρχει ο κρυμμένος πόνος και η ανασφάλεια μιας εποχής που παλεύει κάθε τι το καινούριο με την παράδοση αιώνων». Αρχή για τη δημιουργία αυτού του κύκλου έργων με το «άρωμα» μιας μακρινής εποχής ήταν ιστορικές φωτογραφίες, ενώ κεντρικό κορμό της παρουσίασης αποτελούν οι δέκα μεγάλων διαστάσεων cart postal από hardboard, ζωγραφισμένες και από τις δύο πλευρές. Στα μικρότερων διαστάσεων έργα «ντοκουμέντα», η εικαστική επέμβαση της Γ. Βόγκλη έγινε πάνω σε πραγματικές φωτογραφίες που βρήκε κατά την έρευνά της σε αρχεία. Εργα μεικτής τεχνικής (κολάζ, ακρυλικά κ.ά.), τα οποία σύμφωνα με τη ζωγράφο, μαζί με τα αυτόνομα «προσχέδια», «αιωρούνται μεταξύ ρεαλισμού και αφαίρεσης, με διάθεση αφήγησης και συμβολισμού, επιτρέποντας πολλαπλές οπτικές ερμηνείες από το θεατή».


ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

-- «Παπαζήσης»: Στη σειρά «Μεγάλοι Θεατρικοί Τόποι» κυκλοφόρησε η τετράχρονη, κοπιαστική και ογκώδης μελέτη της καθηγήτριας στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών Χρυσόθεμης Σταματοπούλου - Βασιλάκου «Βασίλης Μεσολογγίτης. Ο λογοτέχνης, ο ηθοποιός, ο συνδικαλιστής». Η εργασία αυτή, που εντάσσεται σε ένα ευρύτερο ερευνητικό πρόγραμμα της καθηγήτριας, εγκεκριμένο από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, με θέμα «Ελληνες ηθοποιοί και το συγγραφικό τους έργο: 19ος - 20ός αιώνας», βασίζεται σε χειρόγραφο, δακτυλόγραφο, έντυπο και οπτικοακουστικό υλικό για την πολύπλευρη δημιουργία, συνδικαλιστική και κοινωνική δράση του Βασίλη Μεσολογγίτη, επί πολλά χρόνια προέδρου του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος - Ακροάματος, στις δεκαετίες του 1950 και 1960, εκλεγόμενου από τις αριστερές δυνάμεις του κλάδου. Οι αγώνες του Β. Μεσολογγίτη συνέβαλαν για πολλές κατακτήσεις του κλάδου των ηθοποιών. Η μελέτη αυτή εστιάζεται, προπάντων στη δουλειά του ως ηθοποιού κυρίως του μουσικού θεάτρου, αλλά και στο παραγωγικότατο πεζογραφικό, ποιητικό, στιχουργικό και θεατρικό του έργο, άγνωστο στις νεότερες γενιές. Ο τόμος -581 σελίδες- είναι πλούσια εικονογραφημένος με φωτογραφίες από όλο το εύρος της δημιουργίας και της δράσης του.

-- «Παπαδήμας»: Αιμίλιος Μιρώ «Η καθημερινή ζωή στην εποχή του Ομήρου» (μετάφραση Κ. Παναγιώτου. Ο συγγραφέας παρουσιάζει τον τρόπο ζωής, τα ήθη, τις μεθόδους εργασίας, τις καθημερινές ενασχολήσεις των ανθρώπων και τις αντιλήψεις για τη ζωή κατά τον 8ο και 7ο π.Χ. αιώνα).

-- «Μανδραγόρας»: Χαρά Χρηστάρα «Δωρικά » (ποιητική συλλογή). Αρτεμις Βαζιργιανζτίκη «Νεκρές θάλασσες» (ποιητική συλλογή). Σπύρος Α. Γεωργίου «Η απόφαση του Θησέα» (μικρό δοκίμιο ερμηνείας του μύθου του Θησέα και της Αριάδνης).

-- «Αλφειός»: Θανάσης Σβώλος «Αντάρτης κατά τον εμφύλιο πόλεμο στην Πελοπόννησο» (μαρτυρία του εικοσάχρονου τότε μαχητή του Δημοκρατικού Στρατού Πελοποννήσου, από τις αρχές του 1948 έως τη λήξη του εμφυλίου, Θ. Σβώλου, για την αιχμαλωσία του από τον κυβερνητικό στρατό, τα βασανιστήρια, τη φυλάκιση και τις μετέπειτα διώξεις του. Β' έκδοση, συμπληρωμένη με νέα ντοκουμέντα και φωτογραφίες).

-- Νομαρχία Ανατολικής Αττικής - Δήμος Αγίου Στεφάνου: Αμαλία Ιωαννίδου - Χαρίκλεια Νέστορος - Μαρία Ρουμελιώτου - Ομάδα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Γυμνασίου Αγίου Στεφάνου «Οίον, Μπογιάτι, Αγιος Στέφανος (Το χθες στο σήμερα και στο αύριο)». (Πλούσια εικονογραφημένο με φωτογραφίες λεύκωμα που ιστορεί την πορεία του αρχαίου δήμου - ένας μεταξύ των δέκα δήμων της αρχαίας Αθήνας - που ονομαζόταν «Οίον το Δεκελεικόν», τη μετονομασία του σε Μπογιάτι στα χρόνια της φραγκοκρατίας, 1350-1455, τη μετέπειτα κατοίκησή του από αλβανόφωνους αγροτοκτηνοτρόφους, την εγκατάσταση σ' αυτόν το 1924 ξεριζωμένων Μικρασιατών και Ποντίων, οπότε μετονομάστηκε Αγιος Στέφανος. Το κύριο και μεγαλύτερο μέρος της αξιέπαινης έρευνας που έκανε η περιβαλλοντική εκπαιδευτική ομάδα του Γυμνασίου, υπό την εποπτεία των συγγραφέων, καταγράφει -και φωτογραφικά- το μόχθο, τις πολύπτυχες δραστηριότητες των κατοίκων του Αγίου Στεφάνου από το 1924 μέχρι τις μέρες μας).

-- «Συνάψεις» (Ηριδανού 20, 11528 Αθήνα, 210.7223.023): Φρανσουάζ Σαγκάν «Toxique (Η επιστροφή της Σαγκάν)» (πρόλογος Θανάση Τζαβάρα, μετάφραση Αννυς Σπυράκου, εικονογράφηση Μπερνάρ Μπιφέ. Το βιβλίο αφορά στο ημερολόγιο που κρατούσε η 27χρονη Γαλλίδα συγγραφέας σε κλινική αποτοξίνωσης από τη μορφίνη που της χορηγούνταν ως παυσίπονο μετά από σοβαρό τροχαίο). Δημοσθένης Αγραφιώτης «Παρα(να)γνώριση» (τέσσερα δοκίμια για τον πολεοδόμο Κ. Α. Δοξιάδη).

-- «Κόκκινο»(Kalliop@kokkinobooks.gr): Μπεατρίς Αλεμάνια «Ενα λιοντάρι στο Παρίσι» και «Τα πιο όμορφα νανουρίσματα του κόσμου» (πολύ όμορφα βιβλία για παιδιά. Το δεύτερο συνοδεύεται με CD, με παιδικά νανουρίσματα από διάφορες χώρες). Μπρούνο Ζιμπέρ «Ο γυμνός βασιλιάς» (παραμύθι για πολύ μικρά παιδιά, με ήρωα το λιοντάρι).

-- «Θέματα Λογοτεχνίας» (τετράμηνο περιοδικό θεωρίας και κριτικής της λογοτεχνίας, των εκδόσεων «Γκοβόστης», που διευθύνει ο καθηγητής Χρίστος Αλεξίου. Τεύχος 44, με αφιέρωμα στον συγγραφέα Γιάννη Κιουρτσάκη).

-- «Κουκούτσι» (εξαμηνιαίο περιοδικό για την ποίηση. Τεύχος 2, για 44 Ελληνες και ξένους ποιητές, με σημαντικούς συνεργάτες).

-- «Πνευματική ζωή» (22χρονο περιοδικό λογοτεχνίας. Τεύχος 194).

-- «Δευκαλίων ο Θεσσαλός» (ποικίλης πολιτιστικής ύλης περιοδικό. Τεύχος 28-29).


Για την Κερατέα

Τη συμπαράστασή του στους κατοίκους της Κερατέας που αντιστέκονται στα σχέδια της κυβέρνησης για την εγκατάσταση χωματερής στην περιοχή εκφράζει με ανακοίνωσή του ο Ενιαίος Σύλλογος των Υπαλλήλων του Υπουργείου Πολιτισμού Αττικής, Στερεάς και Nήσων.

Ο σύλλογος σημειώνει ότι ο ΧΥΤΑ «προγραμματίζεται να λειτουργήσει μόλις 300 μέτρα από τα όρια της θεσμοθετημένης αδόμητης ζώνης (ΦΕΚ 1070/29-12-1995) και σε άμεση οπτική με τον αρχαιολογικό χώρο, αντιβαίνοντας τις διατάξεις του Αρχαιολογικού Νόμου (Ν3028/02), και καταστρέφοντας την μνημειακή κληρονομιά στην περιοχή».

Ζητά από το υπουργείο Πολιτισμού «να πράξει το αυτονόητο» προστατεύοντας την πολιτιστική κληρονομιά και να φέρει το θέμα με τη διαδικασία του επείγοντος στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Καλεί επίσης την κυβέρνηση «να ματαιώσει το έργο, να σταματήσει τη βίαιη καταστολή των κινητοποιήσεων των κατοίκων και να αποχωρήσουν τα ΜΑΤ από την περιοχή».

Η ΟΓΕ πάει θέατρο

Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) καλεί τα μέλη και τους φίλους της, την Κυριακή 10 Απρίλη στις 19.30, να παρακολουθήσουν τη θεατρική παράσταση «Ο ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗΣ» του Νικολάι Γκόγκολ, στο θέατρο «ΑΛΚΥΟΝΙΣ» (Ιουλιανού 42-46 και Αριστοτέλους).

Πληροφορίες στα κεντρικά γραφεία της ΟΓΕ (Ιπποκράτους 120, τηλ. 210 3629460) και στους κατά τόπους Συλλόγους.

Μετά από τρεις επιτυχημένες μουσικές παραστάσεις, οι ηθοποιοί Λένα Κιτσοπούλου και Γιάννος Περλέγκας συναντούν τους φίλους τους, για δύο ακόμη βραδιές - 5 και 12 Απριλίου (10 μ.μ., ελεύθερη είσοδος) - στο «Ποντίκι» (Επτανήσου 9 & Ανδρου, Κυψέλη, τηλ. 2108232971). Συνοδευόμενοι από το συγκρότημα «Ραστ - Χιτζάζ» παρουσιάζουν ρεμπέτικα, λαϊκά και άλλα αγαπημένα τους τραγούδια. Παίζουν οι: Λένα Κιτσοπούλου (τραγούδι), Γιάννος Περλέγκας (τραγούδι - κιθάρα), Στράτος Γκρίντζαλης (μπουζούκι), Γιώργος Πετρούδης (μπουζούκι), Μπάμπης Παπαδημητρίου (μπαγλαμάς), Δημήτρης Παπαδάμης (ακορντεόν - πιάνο).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ