ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Μάρτη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΟ ΣΧΙΣΤΟ
Επίσκεψη αλληλεγγύης του ΚΚΕ στους πρόσφυγες

Αντιπροσωπεία του Κόμματος επισκέφτηκε το χώρο και μίλησε με τους εκατοντάδες Αφγανούς που εγκλωβίζονται στην Ελλάδα

Πάνω από τους μισούς φιλοξενούμενους του Κέντρου είναι παιδιά
Πάνω από τους μισούς φιλοξενούμενους του Κέντρου είναι παιδιά
Την αλληλεγγύη του ΚΚΕ στους πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται εγκατεστημένοι στο Κέντρο προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων στο Σχιστό μετέφερε χτες αντιπροσωπεία της ΤΟ Πειραιά της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, που περιόδευσε στο χώρο, με τη βουλευτή του Κόμματος Διαμάντω Μανωλάκου.

Οπως διαπίστωσε η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, το Κέντρο μόνο για «προσωρινή» φιλοξενία δεν προορίζεται, καθώς η πλειοψηφία των ανθρώπων που διαβιούν εκεί από την περασμένη Τρίτη, προέρχονται από το Αφγανιστάν και άρα δεν τους αναγνωρίζεται η ιδιότητα του πρόσφυγα. Επομένως, για όλους αυτούς σβήνει σιγά - σιγά η ελπίδα ότι σύντομα θα εγκαταλείψουν την Ελλάδα για να φτάσουν στους προορισμούς τους, κυρίως στη Γερμανία.

Πρόκειται για ξεριζωμένους που ταξίδεψαν μέχρι και δυο μήνες για να φτάσουν στην Ελλάδα και το όνειρο για μια καλύτερη ζωή «σκόνταψε» στην πολιτική των κλειστών συνόρων και του εγκλωβισμού, που υπηρετεί η ΕΕ και αποδέχεται η ελληνική κυβέρνηση. Κι αυτό «μέχρι νεωτέρας», καθώς κανείς δεν τους εγγυάται ότι δεν θα κληθούν σύντομα να κάνουν αντίστροφα το μακρύ ταξίδι, πίσω στη χώρα απ' όπου ξεκίνησαν.

Πάνω από τους μισούς είναι παιδιά

Συνολικά, στο Κέντρο φιλοξενούνται 1.350 άτομα, που μεταφέρθηκαν την περασμένη Τρίτη με πούλμαν από την Ειδομένη. Από αυτούς, μόνο εφτά δεν είναι Αφγανοί. Ολοι τους έχουν καταγραφεί στα νησιά. Περισσότεροι από τους μισούς ένοικους, περίπου 800, είναι παιδιά. Από την έναρξη της λειτουργίας του Κέντρου την περασμένη Δευτέρα, είναι οι πρώτοι που φιλοξενούνται σ' αυτό, αν εξαιρέσει κανείς μερικές εκατοντάδες Σύριους και Ιρακινούς που πέρασαν από εκεί πριν πάρουν το δρόμο για τα σύνορα.

Εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα, οι εκατοντάδες Αφγανοί του Κέντρου προσδοκούν να φύγουν για τις χώρες προορισμού τους
Εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα, οι εκατοντάδες Αφγανοί του Κέντρου προσδοκούν να φύγουν για τις χώρες προορισμού τους
Την κατασκευή όπως και τη διοικητική μέριμνα του Κέντρου έχει αναλάβει ο στρατός, ο οποίος διαθέτει και το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού που δραστηριοποιείται εκεί. Σύμφωνα με την ενημέρωση που έγινε στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, πρόκειται για «ανοιχτή δομή», που σημαίνει ότι οι πρόσφυγες που διαβιούν σ' αυτό έχουν τη δυνατότητα να βγαίνουν έξω.

Ηδη, στο χώρο του Κέντρου, όπου παλιότερα λειτουργούσε στρατόπεδο του Πυροβολικού, γίνονται εργασίες επέκτασης των λειτουργιών του, προκειμένου να βελτιωθούν κάποιες υπηρεσίες ή και να μεγαλώσει η χωρητικότητά του.

Η σίτιση των προσφύγων γίνεται με φαγητό που παρασκευάζει ο στρατός, ενώ την υγειονομική περίθαλψη την έχει αναλάβει η Αεροπορία. «Κυρίως αντιμετωπίζομε περιστατικά ουρολοιμώξεων, αναπνευστικά, αλλεργίες και διάφορες εποχικές ιώσεις» μας λένε οι γιατροί στο Ιατρείο του Κέντρου. Απευθύνουν και οι ίδιοι έκκληση για φάρμακα, κυρίως σιρόπια για τα μικρά παιδιά, αντιβιοτικά και άλλα.

Πότε θ' ανοίξουν τα σύνορα;

Στη συζήτηση με τα στελέχη και τα μέλη του ΚΚΕ, οι Αφγανοί πρόσφυγες ένα πράγμα ζητάνε να μάθουν: Αν και πότε θα ανοίξουν τα σύνορα. Με τα λίγα αγγλικά τους, περιγράφουν τις συνθήκες που τους έδιωξαν από την πατρίδα τους: Πόλεμος, φτώχεια, επεμβάσεις, κατατρεγμός. Ζητάνε ρούχα για τους ίδιους και τα παιδιά τους και παπούτσια, ενώ οι ανάγκες που καταγράφουν οι αρμόδιοι του Κέντρου είναι κυρίως σε σαμπουάν, είδη υγιεινής, τυποποιημένα φαγώσιμα προϊόντα άμεσης κατανάλωσης (π.χ. μπισκότα).

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ μοίρασε στους πρόσφυγες την ανακοίνωση του Κόμματος γραμμένη στα αγγλικά, παρά την προσπάθεια του εκπροσώπου του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής να εμποδίσει τη διανομή της, με τη δικαιολογία ότι μπορεί να δημιουργήσει ...συγχύσεις (!) στους πρόσφυγες.

Τα στελέχη του ΚΚΕ ανέδειξαν τον πόλεμο και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σαν τη μήτρα του ξεριζωμού και κατήγγειλαν την πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, που είναι πολιτική εγκλωβισμού των προσφύγων. Τον ίδιο στόχο υπηρετεί άλλωστε και η μη αναγνώριση στους Αφγανούς της ιδιότητας του πρόσφυγα, όπως ζητάει το ΚΚΕ, ώστε να έχουν κι αυτοί δικαίωμα μετακίνησης προς τις άλλες χώρες της Ευρώπης.

Συζητώντας με τους αρμόδιους, η αντιπροσωπεία του Κόμματος έθεσε επίσης ζητήματα για τις «αντοχές» του Κέντρου, αν αυξηθούν οι φιλοξενούμενοι κάτω από την πίεση των αυξανόμενων ροών, για ελλείψεις που καταγράφονται και κυρίως για τον κίνδυνο να μετατραπούν αυτά τα κέντρα σε μόνιμους προσφυγικούς καταυλισμούς, όσο ο κόσμος εμποδίζεται να πάει στον προορισμό του.

Οπως δήλωσε η Διαμάντω Μανωλάκου, «οι χώροι προσωρινής φιλοξενίας του Σχιστού, με τη συντριπτική πλειοψηφία παιδιά και γυναίκες, μόνο προσωρινοί δεν θα είναι, αφού σχεδόν το σύνολό τους προέρχεται από το Αφγανιστάν και η ΕΕ δεν τους αναγνωρίζει ως πρόσφυγες. Ετσι είναι οι ιμπεριαλιστές, ληστεύουν χώρες και λαούς, δημιουργούν προσφυγιά και δυστυχία. Αυτή είναι η πολιτική ΕΕ, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και με αυτή συμφωνεί και υλοποιεί και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και έχει μεγάλες ευθύνες. Αυτή την πολιτική έχουν κάθε συμφέρον να πολεμήσουν και να γκρεμίσουν εργατική τάξη και λαϊκά στρώματα. Δείχνοντας ταυτόχρονα, με κάθε τρόπο, αλληλεγγύη και στήριξη απέναντι στον ξεριζωμό της προσφυγιάς».

Στο λιμάνι του Πειραιά

Στη συνέχεια, η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ επισκέφτηκε ξανά το λιμάνι του Πειραιά, όπου στους επιβατικούς σταθμούς και στην πέτρινη αποθήκη του ΟΛΠ παρέμεναν χτες στοιβαγμένοι περίπου 1.500 πρόσφυγες και μετανάστες, στην πλειοψηφία τους από τη Συρία, ενώ το βράδυ αναμένονταν κι άλλοι. Ωστόσο, οργανωμένη σίτιση γινόταν μόνο στην πύλη Ε1, ενώ για τους υπόλοιπους, που βρίσκονται απλωμένοι σε όλη σχεδόν την έκταση του λιμανιού, μοναδική πηγή συντήρησης είναι τα αναλώσιμα υλικά που φέρνει ο κόσμος για να εκφράσει την αλληλεγγύη του.

Η Διαμάντω Μανωλάκου έκανε επί τόπου τηλεφωνική παρέμβαση στον υπουργό Ναυτιλίας, Θ. Δρίτσα, ο οποίος αναγνώρισε το πρόβλημα και δεσμεύτηκε να μεριμνήσει ώστε να λυθεί τουλάχιστον το ζήτημα της διατροφής, αφού ανάμεσα στους πρόσφυγες βρίσκονται και πολλά παιδιά. Τέλος, σε δήλωσή του, ο Βαγγέλης Μαρούπας, Γραμματέας της ΤΕ Πειραιά της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, κάλεσε συνδικάτα, φορείς και Λαϊκές Επιτροπές να εκφράσουν έμπρακτα και με οργανωμένο τρόπο την αλληλεγγύη τους στους πρόσφυγες και μετανάστες.


ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Προς αναζήτηση συμβιβασμού των αστών και μπόλικη υποκρισία

Στην προσπάθεια της εξεύρεσης συμβιβασμού ανάμεσα στις αστικές τάξεις για τη διαχείριση του μεγάλου ζητήματος του Προσφυγικού και του Μεταναστευτικού έχει επιδοθεί ένας από τους επικεφαλής των επιτελείων τη ΕΕ, ενόψει της συνόδου της λυκοσυμμαχίας με την Τουρκία την ερχόμενη Δευτέρα. Πρόκειται για τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Πολωνό Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος ξεκίνησε από χτες περιοδεία στον λεγόμενο Βαλκανικό Διάδρομο των προσφυγικών ροών με συναντήσεις με κυβερνητικούς αξιωματούχους. Χτες, ξεκίνησε από την Αυστρία και θα ακολουθήσουν η Σλοβενία, η Κροατία, η ΠΓΔΜ, η Ελλάδα (αύριο το πρωί θα βρεθεί στην Αθήνα) και στη συνέχεια η Τουρκία. Βέβαια, ο Τουσκ καθώς και όλοι οι ηγέτες της ΕΕ και άλλοι ιμπεριαλιστές, υποκριτικά κάνουν πως δεν ξέρουν τίποτε για το έγκλημα του ξεριζωμού εκατομμυρίων ανθρώπων από τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και την Ασία, που ξεριζώνουν οι επεμβάσεις τους.

Ο Τουσκ μετά τη συνάντησή του με τον Αυστριακό καγκελάριο, Βέρνερ Φάιμαν, δήλωσε ότι «η συζήτηση επικεντρώνεται στο πώς να εφαρμόσουν τα συμπεράσματα του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου» και ταυτόχρονα υπογράμμισε ότι πρέπει να «εφαρμοστεί πλήρως η συνθήκη Σένγκεν». Επίσης, μίλησε για συντονισμό και «ευρωπαϊκό σχέδιο» και εφαρμογή των αποφάσεων που παίρνονται για κατανομή προσφύγων, όταν είναι γνωστό ότι το ζήτημα αυτό είναι ένα πεδίο έντονου ανταγωνισμού μεταξύ των αστικών τάξεων. Μιλώντας για τις «ανθρωπιστικές συνέπειες των αποφάσεων» σημείωσε ότι «η χώρα η οποία πρέπει να στηρίξουμε ιδιαίτερα είναι η Ελλάδα κατά τη διάρκεια αυτών των σκληρών χρόνων», προϊδεάζοντας ότι η κατάσταση του εγκλωβισμού χιλιάδων ξεριζωμένων στην Ελλάδα θα συνεχιστεί για πολύ. Μίλησε επίσης για «βελτίωση της συνεργασίας με τους γείτονές μας, ξεκινώντας με την Τουρκία», και τόνισε ότι «η Ευρώπη είναι έτοιμη, όπως έχει ήδη αποδειχθεί, να χορηγήσει ουσιαστική οικονομική στήριξη προς τις χώρες που γειτνιάζουν με τις εμπόλεμες περιοχές» (σ.σ. άραγε γιατί υπάρχει πόλεμος εκεί, ήταν αδιάφορο για τον Ευρωενωσιακό αξιωματούχο).

Ο Αυστριακός καγκελάριος Β. Φάιμαν, επέμεινε στην κόντρα με τη Γερμανία λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η Αυστρία δεν πρόκειται να γίνει αίθουσα αναμονής για τη Γερμανία» και με έμφαση υπογράμμισε ότι «η χώρα του τηρεί τη Συνθήκη Σένγκεν για τους ελέγχους στα σύνορα και όσο αυτό δεν συμβαίνει στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, θα παίρνει μέτρα στα δικά της».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ