ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Μάρτη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ
Αβάντα στους σχεδιασμούς για «κοινή θάλασσα» με ΝΑΤΟικό καπέλο...

«Ικανοποίηση» για το περιεχόμενο των επικίνδυνων αποφάσεων της λυκοσυμμαχίας εκφράζουν Τούρκοι αξιωματούχοι

Το γεγονός ότι τα σενάρια «συνδιαχείρισης» του Αιγαίου προωθούνται ακόμα πιο ενεργά με την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο αρχιπέλαγος - με πρόσχημα το Προσφυγικό και κατόπιν κοινού αιτήματος των κυβερνήσεων Ελλάδας, Τουρκίας και Γερμανίας - έρχονται να επιβεβαιώσουν και πληροφορίες από την Αγκυρα, η οποία δεν μετακινείται ούτε χιλιοστό από τις πάγιες θέσεις της τουρκικής αστικής τάξης περί «διαφιλονικούμενων ζωνών». Επιβεβαιώνεται και με αυτόν τον τρόπο ο επικίνδυνος χαρακτήρας της ΝΑΤΟικής εμπλοκής στο Αιγαίο, η οποία βέβαια εντάσσεται στους σχεδιασμούς της λυκοσυμμαχίας σε όλο το φλεγόμενο τόξο των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων, από Βαλτική και Μαύρη Θάλασσα έως την Ανατολική Μεσόγειο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με «Τούρκους αξιωματούχους», που μίλησαν στην τουρκική εφημερίδα «Hurriyet», η Αγκυρα παραμένει πιστή στη θέση της, την οποία έχει κομίσει και στο Βερολίνο, ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί να της επιβληθούν απόψεις που θα επηρεάζουν τις «νομικές» της θέσεις στο Αιγαίο.

Εμφανίζεται, δε, ικανοποιημένη για το γεγονός ότι στην πρόσφατη απόφαση του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου (NAC) του ΝΑΤΟ, στις 24/2, για την ανάπτυξη της ΝΑΤΟικής ναυτικής δύναμης SNMG2 στο Αιγαίο, δεν υπάρχουν ρητές αναφορές σε γεωγραφικές περιοχές ανάπτυξής της, στοιχείο που - όπως λέγεται - υπήρξε εκ των βασικών όρων που έθεσε η Αγκυρα στα παζάρια στις Βρυξέλλες.

Παραπέρα, οι Τούρκοι αξιωματούχοι που μίλησαν στη «Hurriyet», τόνισαν ότι η απόφαση της 24/2 είναι μόνο το πρώτο από τα τρία στάδια της διαδικασίας. Κατ' αυτούς, το δεύτερο σκέλος εκτυλίσσεται στο διάστημα 29/2 έως 6/3 και αφορά στην καταγραφή των λεπτομερειών για την εφαρμογή των «αρχών» που περιλαμβάνονται στη συμφωνία της περασμένης βδομάδας. Το στάδιο αυτό δείχνει να είναι το σημαντικότερο για την Αγκυρα, διότι περιλαμβάνει την ακριβή αποτύπωση, επί χάρτου, των περιοχών όπου θα δρα η ΝΑΤΟική δύναμη.«Η αποστολή μπορεί να εκτυλίσσεται ακόμη και αν το δεύτερο στάδιο δεν έχει ολοκληρωθεί σύντομα. Τουρκικά και ελληνικά σκάφη μπορεί εν τω μεταξύ να επιχειρούν σε διεθνή ύδατα καιόχι σε διαφιλονικούμενα», προσθέτουν οι ίδιοι Τούρκοι αξιωματούχοι.

Θα ακολουθήσει, σημειώνουν, το τρίτο στάδιο, αυτό της εφαρμογής. Κατά Ελληνες επιτελείς, η ΝΑΤΟική δύναμη θα είναι επιχειρησιακά έτοιμη περί τα τέλη Μάρτη.

Επιβεβαίωση της «κοινής θάλασσας» βλέπει η Αγκυρα

Χαρακτηριστικό και ιδιαίτερα ανησυχητικό στοιχείο στο δημοσίευμα της «Hurriyet» είναι και η ικανοποίηση που εκφράζουν οι Τούρκοι αξιωματούχοι διότι - κατ' αυτούς - επιβεβαιώθηκε η αρχή ότι το Αιγαίο «αποτελεί κοινή θάλασσα μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδος»...

Επιπλέον, οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι, με την έγκριση του ΝΑΤΟ, ένα «διεθνές σώμα», η SNMG2, απείχε από το να μετατραπεί σε «μέρος» της ελληνοτουρκικής διαφοράς. Πρόκειται για μία στάση «ικανοποιητική για την Αγκυρα, που πιστεύει ότι όλα τα προβλήματα θα έπρεπε να αντιμετωπιστούν ως σύνολο, με σκοπό την επίλυση των θεμάτων του Αιγαίου», πρόσθεταν οι ανωτέρω αξιωματούχοι, εγείροντας π.χ. ως θέμα προς επίλυση ότι - κατ' αυτούς - «επικαλύπτονται» οι χώροι όπου οι δύο πλευρές ασκούν δικαιώματα έρευνας και διάσωσης.

«Η επίλυση όμως αυτών των ζητημάτων από τη μία ημέρα στην άλλη είναι δύσκολη», αναφέρουν, και προσθέτουν: «Εχουμε καθαρά εξηγήσει στις επαφές μας με τη γερμανική πλευρά ότι δεν θα βοηθούσε αν προσπαθούσαν να επιβάλουν τις διεθνονομικές θέσεις της ελληνικής πλευράς στο όνομα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης».

Σε ένα τέτοιο φόντο, και ως επίδειξη αποφασιστικότητας εκ μέρους της να υπερασπίσει τις θέσεις της, μπορεί να ιδωθεί η άρνηση της Αγκυρας να δώσει διπλωματική άδεια ώστε η φρεγάτα «Bonn» - η ναυαρχίδα της SNMG2 - να μπει στα τουρκικά χωρικά ύδατα. Τη φρεγάτα έχει εκφράσει επιθυμία να επισκεφθεί η Γερμανίδα υπουργός Αμυνας, Ούρσουλα φον ντερ Λέγεν, και να μεταβεί ενδεχομένως με αυτήν στην Τουρκία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Γερμανίδα υπουργός θα επισκεφτεί τη φρεγάτα στις 5 και 6/3 και πιθανόν να επισκεφτεί τη Λέσβο.

Παζάρια και στην Αθήνα

Σημειωτέον, αυτά και άλλα ζητήματα συζητιούνται αυτές τις μέρες και στην Αθήνα, στο παζάρι των αστικών τάξεων των δύο χωρών να καταλήξουν σε κάποιους συμβιβασμούς, ώστε να προχωρήσουν οι μπίζνες του κεφαλαίου στο Αιγαίο.

Αυτό το χαρακτήρα είχαν οι επαφές, προχτές, στο υπουργείο Εξωτερικών, του μόνιμου υφυπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Φ. Σινιρλίογλου, ο 60ός γύρος των λεγόμενων διερευνητικών επαφών μεταξύ των δύο πλευρών χτες, αλλά και η προγραμματισμένη για την Παρασκευή επίσκεψη στην Αθήνα του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μ. Τσαβούσογλου, για επαφές με τον Ελληνα ομόλογό του, Ν. Κοτζιά.

Για τις 8/3, άλλωστε, προγραμματίζεται και το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών, με μετάβαση του Αλ. Τσίπρα στη Σμύρνη και συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, Α. Νταβούτογλου. Μένει, ωστόσο, ανοιχτό ένα ενδεχόμενο «αναβολής» του, αν τα σπάσουν μία μέρα πριν στις Βρυξέλλες, στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ - Τουρκίας για το Προσφυγικό.

Παράσταση διαμαρτυρίας της ΕΔΥΕΘ

Από την κινητοποίηση αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και εναντίωσης στη ΝΑΤΟική εμπλοκή στο Αιγαίο
Από την κινητοποίηση αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και εναντίωσης στη ΝΑΤΟική εμπλοκή στο Αιγαίο
Παράσταση διαμαρτυρίας μπροστά στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης πραγματοποίησαν χτες η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ) και οι τοπικές Επιτροπές Ειρήνης, στο πλαίσιο των δράσεων αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και αντίστασης στη ΝΑΤΟική παρουσία στο Αιγαίο.

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης, άπλωσαν ένα πανό στα κάγκελα και φώναξαν συνθήματα αλληλεγγύης στην πάλη των λαών και καταδίκης των ιμπεριαλιστών.

Αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων συναντήθηκε με την υφυπουργό Μαρία Κόλλια - Τσαρουχά και διαμήνυσε ότι ο λαός θα αντισταθεί στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς που βάζουν σε μεγάλες περιπέτειες το μέλλον του λαού και της νεολαίας.

Επέδωσαν ψήφισμα με το οποίο καταδικάζουν τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους που έχουν εξαπολύσει ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ στη Συρία, το Ιράκ και τη Λιβύη, για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών, σε ανταγωνισμό με τη Ρωσία.

Σημειώνουν ότι η λεγόμενη «πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική» της κυβέρνησης βαδίζει πιστά στα επικίνδυνα χνάρια των προηγούμενων κυβερνήσεων κι εμπλέκει ολοένα και περισσότερο την Ελλάδα στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους.

Τονίζουν ότι το ΝΑΤΟ ματοκυλάει τους λαούς, είναι δολοφονικός πολεμικός μηχανισμός. Δεν έχει καμία θέση στο Αιγαίο, είναι κίνδυνος για τον ελληνικό λαό και για τους πρόσφυγες - μετανάστες που ξεριζώνει μαζί με την ΕΕ από τις χώρες τους.

Και απαιτούν: Εξω το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο. Να κλείσουν τώρα οι ευρωατλαντικές βάσεις που βρίσκονται στη χώρα μας. Να κλείσει το ΝΑΤΟικό στρατηγείο που βρίσκεται στο πρώην Γ' Σώμα Στρατού. Να επιστρέψουν όλοι οι Ελληνες στρατιωτικοί, που βρίσκονται εκτός συνόρων. Οχι στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους! Καμιά συμμετοχή της Ελλάδας στα ιμπεριαλιστικά σφαγεία!

Παράλληλα, η ΕΔΥΕΘ και οι τοπικές Επιτροπές Ειρήνης καλούν το λαό και τις μαζικές οργανώσεις του να δυναμώσουν την αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, διεκδικώντας ανθρώπινους και αξιοπρεπείς χώρους προσωρινής φιλοξενίας, με ευθύνη του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και απευθείας μεταφορά των προσφύγων - μεταναστών από τις χώρες πρώτης υποδοχής και τα νησιά στα κράτη τελικού προορισμού τους.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καθόλου τυχαία η «κωλυσιεργία» της ΕΕ να απαντήσει για τους σχεδιασμούς της στο Αιγαίο

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ έκανε την ακόλουθη δήλωση, σχετικά με την καθυστέρηση της Κομισιόν να απαντήσει σε Ερώτησή της για τις μεθοδεύσεις «κοινής φύλαξης συνόρων από Ελλάδα - Τουρκία» από την ΕΕ:

«Τέσσερις ολόκληροι μήνες έχουν περάσει χωρίς να απαντήσει η Υπατη Εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής Φ. Μογκερίνι στην ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, η οποία κατήγγειλε - ήδη από τον Οκτώβριο του περασμένου έτους - τις μεθοδεύσεις της ΕΕ για "κοινή φύλαξη συνόρων από την Ελλάδα και την Τουρκία".

Η "κωλυσιεργία" αυτή και μάλιστα σε ερώτηση υψηλής προτεραιότητας (που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποχρεώνεται να δώσει απάντηση εντός τριών εβδομάδων) μόνο τυχαία δεν είναι. Τα σενάρια "συνδιαχείρισης" του Αιγαίου προωθούνται με την απαράδεκτη απόφαση εμπλοκής του ΝΑΤΟ στην περιοχή, με πρόσχημα το Προσφυγικό, μια απόφαση που φέρει φαρδιά - πλατιά την υπογραφή της ΕΕ, με την άμεση εμπλοκή της FRONTEX και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, θίγοντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Βάση αυτών των επικίνδυνων εξελίξεων αποτελούν οι οξυμένοι ανταγωνισμοί για την εξασφάλιση των μονοπωλιακών συμφερόντων στη Μέση Ανατολή και την ευρύτερη περιοχή, με παρεμβάσεις στήριξης της Τουρκίας στον ανταγωνισμό της με τη Ρωσία. Η ΕΕ για τη διασφάλιση των συμφερόντων των ευρωπαϊκών μονοπωλίων επιδιώκει την αναβάθμιση του ρόλου της. Γι' αυτό δρομολογεί τη συγκρότηση της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής που με τις ενισχυμένες αρμοδιότητές της έρχεται να αντικαταστήσει τη FRONTEX. Στα σχέδια της ΕΕ περιλαμβάνεται και η συγκρότηση "μόνιμου πολιτικοστρατιωτικού αρχηγείου" της ΕΕ, την οποία μάλιστα έσπευσε να υιοθετήσει ως "λαγός" το Ευρωκοινοβούλιο σε πρόσφατο ψήφισμά του τον Ιανουάριο.

Το ΚΚΕ καλεί το λαό να βρίσκεται σε επαγρύπνηση και να εναντιωθεί στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και πολέμους που φέρνουν τον ξεριζωμό εκατομμυρίων προσφύγων, απαιτώντας καμιά εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτούς, όπως και την άμεση αποχώρηση του ΝΑΤΟ από την ευρύτερη περιοχή. Με την πάλη και τη συμμαχία του ο λαός να ανατρέψει την εξουσία των μονοπωλίων και με τη δική του εξουσία να επιβάλλει την αποδέσμευση από τις λυκοσυμμαχίες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ