ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Μάρτη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ
Ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας;

Πρόσφυγες στην Ειδομένη

MotionTeam

Πρόσφυγες στην Ειδομένη
Την ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας έχει ζητήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, από προχτές η κυβέρνηση. Το παραπάνω αίτημα φαίνεται πως σχετίζεται και με το κοστολογημένο σχέδιο έκτακτης ανάγκης που έχει κατατεθεί στην Κομισιόν, ύψους 468 εκατ. ευρώ, με τις αναλυτικές ανάγκες σε προσωπικό, τεχνική βοήθεια. Το σχέδιο αυτό προβλέπει τη φιλοξενία περίπου 100.000 προσφύγων και μεταναστών στη χώρα.

Ειδικότερα, για τη συγκρότηση των κέντρων φιλοξενίας έκτακτης ανάγκης προβλέπονται προμήθειες σε σκηνές, κοντέινερ, δεξαμενές νερού, κρεβάτια, στρώματα, αυτοκίνητα, μίνι βαν, ασθενοφόρα, συσκευές σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, καθώς και επαρκές υγειονομικό υλικό, θερμαντικά σώματα, κλιματιστικά, χημικές τουαλέτες, γεννήτριες, φορητές ντουζιέρες. Επιπλέον, το σχέδιο προβλέπει τη διάθεση προσωπικού 8.200 ατόμων, εξειδικευμένων στελεχών για τις υπηρεσίες ασύλου και πρώτης υποδοχής, αλλά και τη διάθεση επαρκούς ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για την κάλυψη των αναγκών των χιλιάδων προσφύγων. Αναλυτικότερα, ζητείται να προσληφθούν 400 γιατροί, 1.000 νοσηλευτές, 300 διερμηνείς, 400 άτομα για την υπηρεσία ασύλου, 1.000 άτομα για την υπηρεσία πρώτης υποδοχής, ενώ θα διατεθούν 100 πυροσβέστες και 5.000 αστυνομικοί.

Οι χώροι όπου θα γίνουν θα είναι φυλασσόμενοι από αστυνομικούς. Σε αυτούς θα πηγαίνουν οι αλλοδαποί που έρχονται στην Ελλάδα, αφού πρώτα καταγραφούν. Για τα παραπάνω ζητούνται 227 εκατ. ευρώ. Υπολογίζεται πως για τα συσσίτια χρειάζονται 52 εκατ., ενώ έχει υπολογιστεί το ημερήσιο ποσό των 5,8 ευρώ για το συσσίτιο κάθε αλλοδαπού. Αλλα 241 εκατομμύρια θα διατεθούν για ξενοδοχεία και κουπόνια. Προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο αυτό, αναζητούνται νέοι χώροι προσωρινής φιλοξενίας για πρόσφυγες και μετανάστες.

Στη διάρκεια σύσκεψης στο υπουργείο Εσωτερικών, την περασμένη Δευτέρα, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Τοπικής Διοίκησης, συμφωνήθηκε να αναζητηθούν χώροι κατά μήκος του άξονα Αθήνας - Ειδομένης και σε απόσταση περίπου 15 - 20 χλμ. δίπλα από αυτόν αλλά και αλλού. Εχουν προταθεί ως χώροι το παλιό κτίριο του «Σαρακάκη», το κάμπινγκ της Βούλας, η εγκαταλειμμένη πλατφόρμα στην περιοχή του Σκαραμαγκά, η σχολή της Αστυνομίας στην Καρδίτσα, το πρώην ανατολικό αεροδρόμιο στο Ελληνικό, ένα στρατόπεδο στο Λαγκαδά Θεσσαλονίκης.

Πάνω από 6.000 μετανάστες και πρόσφυγες βρίσκονταν, χτες, συνολικά, στα νησιά του Βόρειου Αιγαίου. Τους 4.000 αγγίζει ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που παραμένουν εγκλωβισμένοι στη Λέσβο. Στη Χίο μέχρι χτες το πρωί είχαν ταυτοποιηθεί 882 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ στο νησί έτοιμοι να αναχωρήσουν βρίσκονταν 1.281 άτομα που έμεναν στους καταυλισμούς του hot spot της ΒΙΑΛ και στον καταυλισμό της Σούδας. Περίπου 1.300 άτομα φιλοξενούνταν χτες στους τέσσερις επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ, καθώς πολλοί από τους μετανάστες αναχώρησαν ή μεταφέρθηκαν σε κέντρα προσωρινής φιλοξενίας στην ευρύτερη περιφέρεια. Στους επιβατικούς σταθμούς του λιμανιού του Πειραιά βρισκόταν πλέον σε 24ωρη βάση ιατρικό προσωπικό από το υπουργείο Υγείας και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), προκειμένου να παράσχουν οποιαδήποτε ιατρική φροντίδα στους πρόσφυγες. Στο γήπεδο χόκεϊ, στο γήπεδο μπέιζμπολ, στο πρώην δυτικό αεροδρόμιο στο Ελληνικό βρίσκονταν χτες 4.300 άτομα, στον Ελαιώνα 700, στο Σχιστό 1.400 και στην πλατεία Βικτωρίας 200.

Απελπιστική η κατάσταση στην Ειδομένη

Εγκλωβισμένοι παραμένουν στην Ειδομένη του Κιλκίς περισσότεροι από 6.000 πρόσφυγες, άλλοι περίπου 2.500 χιλιάδες βρίσκονται στα κέντρα μετεγκατάστασης στο Χέρσο και στη Νέα Καβάλα του Κιλκίς και περίπου 2.000 στο κέντρο μετεγκατάστασης στα Διαβατά Θεσσαλονίκης.

Από το μεσημέρι της Δευτέρας, η ΠΓΔΜ κρατά κλειστά τα σύνορα και δεν έχει επιτρέψει τη διέλευση σε κανέναν πρόσφυγα, ενώ και τις προηγούμενες μέρες δέχτηκε ελάχιστους. Στο μεταξύ, από τη Δευτέρα, η ΠΓΔΜ ενισχύει με επιπλέον στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις τα σύνορά της με την Ελλάδα στην περιοχή της Γευγελής, αλλά και στην περιοχή της Δοϊράνης. Σύμφωνα με πληροφορίες, τη Δευτέρα και χτες τοποθετήθηκαν επιπλέον 700 αστυνομικοί και στρατιώτες. Επίσης, στην περιοχή πετούν ανά διαστήματα και δύο ελικόπτερα του στρατού και της Αστυνομίας.

Τη νύχτα της Δευτέρας η κατάσταση ήταν απελπιστική, καθώς έβρεχε διαρκώς. Ετσι μπήκαν νερά στις σκηνές, βράχηκαν τα λιγοστά ρούχα που κουβαλάνε μαζί τους και πολλοί κοιμήθηκαν στις λάσπες. Το ξημέρωμα βρήκε σχεδόν όλους τους πρόσφυγες έξω από τις σκηνές να προσπαθούν να βγάλουν ρούχα και σκεπάσματα να στεγνώσουν. Μητέρες έκαναν έκκληση για στεγνά ρούχα και παπούτσια για τα παιδιά τους. Το φαγητό δεν επαρκεί και έτσι σχηματίζονται ουρές που ξεπερνούν το ένα χιλιόμετρο για ένα χυμό, ένα σάντουιτς ή ένα πορτοκάλι, ενώ υπάρχει και μεγάλη έλλειψη φαρμάκων.

Ομάδα προσφύγων χτες, χτυπώντας παλαμάκια και φωνάζοντας συνθήματα, πλησίασε τα συρματοπλέγματα και ζητούσε να ανοίξουν τα σύνορα. Αρκετοί από αυτούς μαζί με τα παιδιά τους «έπλεξαν» με ανοιξιάτικα λουλούδια τη σιδερόφραχτη περίφραξη της σιδηροδρομικής γραμμής, σηματοδοτώντας την ελπίδα να έρθει η άνοιξη και για τους ίδιους. Μέσα στην απελπισία της, μια νεαρή γυναίκα από τη Σύρια επιχείρησε να αυτοπυρποληθεί. Από την ένταση, λιποθύμησε και μεταφέρθηκε στα ιατρεία του καταυλισμού για τις πρώτες βοήθειες.

Τέλος, στον Εβρο, με συνεργασία ελληνικών και τουρκικών αστυνομικών αρχών, πραγματοποιήθηκε χτες η επαναπροώθηση στην πατρίδα τους, μέσω της Τουρκίας, 147 από τους 150 μετανάστες από το Μαρόκο, την Τυνησία και την Αλγερία. Οι 150 μετανάστες μεταφέρθηκαν από διάφορα κέντρα κράτησης της χώρας, στο τελωνείο των Κήπων Εβρου και παραδόθηκαν στις τουρκικές αστυνομικές αρχές. Κατά τον έλεγχο των στοιχείων τους, διαπιστώθηκαν κάποιες ασάφειες στα έγγραφα τριών από αυτούς, οι οποίοι επέστρεψαν στο κέντρο κράτησης Παρανεστίου Δράμας. Σήμερα το πρωί, είναι προγραμματισμένη η επαναπροώθηση ακόμη 158 μεταναστών.

ΑΡΘΡΟ
Τι είναι ο Μηχανισμός

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός για το συντονισμό των επεμβάσεων Πολιτικής Προστασίας θεσπίστηκε με απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το 2001, που αναφέρεται στην ίδρυση του Κοινοτικού Μηχανισμού για την Πολιτική Προστασία, αποσκοπώντας να διευκολύνει την ενισχυμένη συνεργασία επεμβάσεων πολιτικής προστασίας, εντός κι εκτός των συνόρων της ΕΕ. Σκοπός του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας είναι να ενισχυθεί η συνεργασία των κρατών - μελών σε επεμβάσεις παροχής βοήθειας πολιτικής προστασίας σε περιπτώσεις φυσικών και ανθρωπογενών καταστροφών, τρομοκρατικών ενεργειών και τεχνολογικών, ραδιολογικών ή περιβαλλοντικών ατυχημάτων, συμπεριλαμβανομένης και της ακούσιας θαλάσσιας ρύπανσης, κατά την ειρηνική περίοδο. Στο Μηχανισμό συμμετέχουν σήμερα 31 ευρωπαϊκές χώρες.

Η λειτουργία του Μηχανισμού υποστηρίζεται κυρίως από: Το Κέντρο Παρακολούθησης και Πληροφόρησης στις Βρυξέλλες. Το Κοινό Σύστημα Επείγουσας Επικοινωνίας και Πληροφόρησης. Τις βάσεις δεδομένων (Ομάδες Επέμβασης, Μονάδες Πολιτικής Προστασίας και Μονάδες Τεχνικής Υποστήριξης) με τους διαθέσιμους πόρους και το εκπαιδευτικό Πρόγραμμα και το Πρόγραμμα Ανταλλαγής Εμπειρογνωμόνων.

Ως Μονάδα Πολιτικής Προστασίας ορίζεται η αυτάρκης και αυτόνομη οργάνωση ικανοτήτων των κρατών - μελών ή κινητή επιχειρησιακή ομάδα των κρατών - μελών σύμφωνα με προκαθορισμένα καθήκοντα και ανάγκες, που αποτελείται από συνδυασμό ανθρώπινων και υλικών πόρων και προσδιορίζεται βάσει της ικανότητας επέμβασης ή του καθήκοντος που δύναται να αναλάβει. Οι κατηγορίες των Μονάδων Πολιτικής Προστασίας ορίζονται βάσει απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αφορά στους κανόνες εφαρμογής της απόφασης για το Μηχανισμό. Βάσει αυτής της απόφασης, οι χώρες που συμμετέχουν στο Μηχανισμό ορίζουν, εκτός από Ομάδες Τεχνικής Υποστήριξης, Μονάδες Πολιτικής Προστασίας στα εξής πεδία: Αντλίες υψηλής δυναμικότητας. Καθαρισμός νερού. Ερευνα και διάσωση σε αστικό περιβάλλον υπό περιστάσεις μέτριας σοβαρότητας. Ερευνα και διάσωση σε αστικό περιβάλλον υπό εξαιρετικά δυσχερείς περιστάσεις. Εναέρια μονάδα αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών με ελικόπτερα. Εναέρια μονάδα αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών με αεροπλάνα. Προωθημένο κινητό ιατρείο. Προωθημένο κινητό ιατρείο με ικανότητα χειρουργικών επεμβάσεων. Κινητό νοσοκομείο. Ιατρική εναέρια απομάκρυνση/εκκένωση θυμάτων καταστροφών. Προσωρινό κατάλυμα έκτακτης ανάγκης. Ανίχνευση και δειγματοληψία χημικών, βιολογικών, ραδιολογικών και πυρηνικών ουσιών (ΧΒΡΠ). Ερευνα και διάσωση σε συνθήκες χημικών, βιολογικών, ραδιολογικών και πυρηνικών ουσιών (ΧΒΡΠ). Χερσαίες Δυνάμεις Δασοπυρόσβεσης. Χερσαίες Δυνάμεις Δασοπυρόσβεσης με οχήματα.

Το 2013, έγιναν 16 αιτήσεις για βοήθεια μέσω του Μηχανισμού.

Το 2012, ενεργοποιήθηκε 21 φορές για την παροχή βοήθειας σε ανταπόκριση διάφορων καταστροφών.

Το Μάη του 2014, ο Μηχανισμός κινητοποιήθηκε κατόπιν αίτησης για βοήθεια από τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη και τη Σερβία, μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στην περιοχή.

Το 2013, ο Μηχανισμός κινητοποιήθηκε σε επακόλουθα τεράστιων καταστροφών σε όλο τον κόσμο, όπως του τυφώνα Haiyan που χτύπησε τις Φιλιππίνες.

Το 2012 και 2013, κινητοποιήθηκε για να βοηθήσει τους Σύρους πρόσφυγες στην Ιορδανία για την παράδοση βοήθειας σε είδος από τις συμμετέχουσες χώρες όπως ασθενοφόρα, θερμάστρες για αντίσκηνα, μάλλινες κουβέρτες, δέματα ειδών υγιεινής και είδη κουζίνας.

Το 2011 έγινε παρέμβαση για βοήθεια μετά τον καταστροφικό σεισμό και το τσουνάμι που έπληξε την Ιαπωνία, για τη μεταφορά Ευρωπαίων πολιτών από τη Λιβύη και για τη διευκόλυνση της υλοποίησης βοήθειας έκτακτης ανάγκης στην Τουρκία μετά από σεισμό.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ