ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Μάρτη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ - ΕΓΧΩΡΙΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ
Νέα αντιλαϊκά μέτρα για το «γέμισμα» των δημοσιονομικών κενών

Τις «αγωνίες» του κεφαλαίου θα μεταφέρει και πάλι στις Βρυξέλλες κλιμάκιο του ΣΕΒ...

Η κάλυψη των δημοσιονομικών κενών, σε συνδυασμό με την «ποιότητα» των αντιλαϊκών μέτρων σε Ασφαλιστικό, συντάξεις, Φορολογικό και τις άλλες «εκκρεμότητες» της πρώτης «αξιολόγησης» και βέβαια το ζήτημα της διαχείρισης του ελληνικού κρατικού χρέους που θα ακολουθήσει, βρίσκονται στο επίκεντρο της «παράλληλης» διαβούλευσης που διενεργείται στο εσωτερικό των «θεσμών», ανάμεσα σε Ευρωζώνη και ΔΝΤ. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, τα ζητήματα αυτά θα συζητηθούν σε σημερινή συνάντηση των εκπροσώπων του κουαρτέτου (Κομισιόν - ΕΚΤ - ESM - ΔΝΤ), ενόψει και του Γιούρογκρουπ της ερχόμενης Δευτέρας.

Οι διαφορές της Κομισιόν με το ΔΝΤ στην αντιμετώπιση των θεμάτων της «αξιολόγησης» «παραμένουν σημαντικές», σύμφωνα με «διαρροές», και αυτός είναι ο βασικότερος λόγος για τον οποίο οι «εταίροι» δεν έχουν επιστρέψει στην Αθήνα. Την ίδια ώρα, η συμφωνία ως προς το ύψος των δημοσιονομικών κενών τα επόμενα χρόνια προϋποθέτει την καταρχήν συμφωνία ως προς το ύψος της «ελάφρυνσης» του κρατικού χρέους. Ταυτόχρονα, αν και δεν ομολογείται, τμήμα της πρώτης «αξιολόγησης» αποτελεί και η συμφωνία για το νέο «συμπληρωματικό» μνημόνιο που θα υπογραφεί με το ΔΝΤ, σε περίπτωση συμμετοχής του στο «πρόγραμμα»...

Το «παράλληλο πρόγραμμα» του κεφαλαίου

Την ίδια ώρα, κλιμάκιο του ΣΕΒ υπό τον πρόεδρό του, Θ. Φέσσα, μεταβαίνει στις Βρυξέλλες, όπου και θα έχει σειρά απευθείας συζητήσεων με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Β. Ντομπρόβσκις, τον επίτροπο Οικονομικών, Π. Μοσκοβισί, Μετανάστευσης Δ. Αβραμόπουλο και άλλους υψηλόβαθμους παράγοντες της Κομισιόν, καθώς και με τη διοίκηση της ευρωπαϊκής οργάνωσης βιομηχάνων και εργοδοτών (BUSINESSEUROPE).

Οπως τονίζεται, οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ «θα μεταφέρουν την καθολική ανάγκη και αγωνία της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας για την άμεση και με επιτυχία ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του νέου Προγράμματος, ώστε να αρθεί το περιβάλλον αβεβαιότητας γύρω από τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, που επιβαρύνεται από τις δραματικές εξελίξεις στο μέτωπο του Προσφυγικού».

Πέρα από την ανάγκη για κλείσιμο της «αξιολόγησης», αυτή τη φορά με φόντο και το Προσφυγικό, οι εγχώριοι βιομήχανοι θα αναδείξουν, βάζοντας στο αντιλαϊκό τραπέζι τη δική τους ατζέντα, τα ζητήματα που αφορούν την «προώθηση της νέας βιομηχανικής πολιτικής», την «προσέλκυση επενδύσεων μέσω της δραστικής εξάλειψης των αντικινήτρων» και την «προϊούσα υπερφορολόγηση της παραγωγής», όπως τονίζεται χαρακτηριστικά.

Καθόλου τυχαία, το επόμενο διάστημα ανακοινώνεται από την κυβέρνηση το «σχέδιο της παραγωγικής ανασυγκρότησης», γύρω από το οποίο παίρνουν θέσεις τα τμήματα του εγχώριου κεφαλαίου...

Μηχανισμοί φτηνής χρηματοδότησης

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) αναλαμβάνει ρόλο στη διοχέτευση φτηνής χρηματοδότησης προς τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, συναντήθηκε χτες στην Αθήνα με τον πρόεδρο της EBRD, Σ. Τσακραμπάρτι, με αντικείμενο τα χρηματοδοτικά σχέδια της τράπεζας, με «ιδιαίτερη έμφαση στην εξωστρέφεια και τον εξαγωγικό προσανατολισμό τους, καθώς επίσης στις υποδομές, την περιφερειακή ανάπτυξη και τη δημιουργία απασχόλησης σε δυναμικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας», όπως τονίζεται στη σχετική κυβερνητική ανακοίνωση.

Ο επικεφαλής της EBRD συναντήθηκε χτες και με τη διοίκηση του ΣΕΒ, με τη συζήτηση να περιστρέφεται «στις ευκαιρίες πρόσβασης στη χρηματοδότηση για τη στήριξη των παραγωγικών επενδύσεων, των εξαγωγών, της καινοτομίας, σε κρίσιμους τομείς της ελληνικής οικονομίας, όπως είναι η εφοδιαστική αλυσίδα, η Ενέργεια, οι μεταφορές, ο αγροδιατροφικός τομέας», σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣΕΒ. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στο πρόγραμμα στήριξης των εξαγωγικών επιχειρήσεων. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της EBRD τόνισε: «Είναι προτεραιότητα να δράσουμε προς την κατεύθυνση της πραγματοποίησης επενδύσεων, της ενίσχυσης του ιδιωτικού τομέα και της ενίσχυσης της δραστηριότητας στην ευρύτερη περιφέρεια».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ομιλος της Εθνικής Τράπεζας υπέγραψε την πρώτη σύμβαση με την EBRD για το διασυνοριακό εμπόριο. Στη βάση των παρεχόμενων εγγυήσεων από την EBRD, αμβλύνονται οι κίνδυνοι για ξένες επιχειρήσεις που συναλλάσσονται με ελληνικές, οι οποίες εξασφαλίζουν και μειωμένο κόστος χρηματοδότησης. «Ταυτόχρονα στηρίζεται η προσπάθεια συμμετοχής των ελληνικών επιχειρήσεων σε σημαντικούς διαγωνισμούς στο εξωτερικό», σύμφωνα με την Εθνική Τράπεζα.

Να σημειωθεί ότι η ΕΒRD μετείχε στην πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση των εγχώριων τραπεζών. Το εν λόγω χρηματοπιστωτικό ίδρυμα ανέλαβε δράση στις αρχές της δεκαετίας του '90, με ειδική «αποστολή» στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, στον απόηχο των αντεπαναστατικών εξελίξεων, ενώ σήμερα δραστηριοποιείται και στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και σε χώρες της Βόρειας Αφρικής, σε οικονομίες που επίσημα χαρακτηρίζονται «αναδυόμενες».

Στα σκαριά τα αντιλαϊκά νομοσχέδια

Στο μεταξύ, ο Αλ. Τσίπρας, στο πλαίσιο της συνέντευξής του στο STAR, ανακοίνωσε ότι έτοιμα προς κατάθεση είναι ο αναπτυξιακός νόμος, το νομοσχέδιο για τα αδήλωτα εισοδήματα του κεφαλαίου, για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και το λαθρεμπόριο καυσίμων. Επιδίωξη του οικονομικού επιτελείου είναι αυτά τα νομοσχέδια να κατατεθούν μέσα στο Μάρτη, παράλληλα με το φορολογικό και το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Σε κάθε περίπτωση, στην ενίσχυση της φοροληστείας απέναντι σε μισθωτούς και συνταξιούχους θα συμβάλλουν τόσο η νέα φορολογική κλίμακα, όσο και οι άλλες διατάξεις σχετικά και με τις επιστροφές φόρου και το «άτυπο αφορολόγητο» που ισχύει σήμερα, η νέα φορολογική κλίμακα για το χαράτσι της αλληλεγγύης κ.ά.

Χαρακτηριστικά, ο Αλ. Τσίπρας έβαλε τον πήχη των επιβαρύνσεων από την πλευρά της νέας φορολογικής κλίμακας στις 30.000 ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο κλιμάκιο εισοδήματος 30.000 - 42.000 ευρώ θα εφαρμόζεται συντελεστής 37%, έναντι 32% σήμερα.

Σε εκδήλωση για τις γυναίκες των εργατικών - λαϊκών οικογενειών

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα μιλήσει στην εκδήλωση της Περιφερειακής Οργάνωσης Δυτικής Αθήνας της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, με θέμα: «Η παρέμβαση του ΚΚΕ στις γυναίκες της εργατικής τάξης και των λαϊκών οικογενειών».

Η εκδήλωση θα γίνει την Κυριακή 6/3, στις 7 μ.μ., στο Καματερό, στο κινηματοθέατρο «Μελίνα» (Λεωφ. Φυλής 165).

Πούλμαν για το χώρο της εκδήλωσης

Πούλμαν για την εκδήλωση θα αναχωρήσουν από τις παρακάτω συνοικίες:

Από Περιστέρι:

-- Στις 6.00 μ.μ., από πλατεία Δημαρχείου

-- Στις 6.00 μ.μ., από πλατεία Δέγλερη

-- Στις 6.00 μ.μ., από ΚΕΠ Ν. Ζωής

-- Στις 6.15 μ.μ., από πλατεία Λόφου

Από Αιγάλεω, στις 5.45 μ.μ., από πλατεία Εσταυρωμένου

Από Χαϊδάρι, στις 5.45 μ.μ., από Παλατάκι

Από Αγία Βαρβάρα, στις 5.45 μ.μ., από Μ. Αλεξάνδρου και Ελ. Βενιζέλου

Ο Δ. Κουτσούμπας στη Μυτιλήνη

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, επισκέπτεται σήμερα, Τετάρτη τη Μυτιλήνη.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης έχει ως εξής:

-- 9.30: Συνάντηση στο δημαρχείο, με το Δήμαρχο Λέσβου, Σπ. Γαληνό.

-- 11.00: Συνάντηση με την Περιφερειάρχη Β. Αιγαίου, Χρ. Καλογήρου.

-- 12.30: Επίσκεψη στο «hot spot» στη Μόρια.

-- 19.30: Ομιλία στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ