ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Φλεβάρη 2019 - Κυριακή 3 Φλεβάρη 2019
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ
Πανδημοσιοϋπαλληλικό συλλαλητήριο στις 12 Φλεβάρη

Συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος, στις 6 μ.μ.

Από τη μαζική σύσκεψη Ομοσπονδιών και Σωματείων του Δημοσίου που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη
Από τη μαζική σύσκεψη Ομοσπονδιών και Σωματείων του Δημοσίου που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη
Με αίτημα την άρση κάθε συνταγματικής απαγόρευσης και τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, πλήθος συνδικαλιστικών οργανώσεων του Δημοσίου καλούν σε πανδημοσιοϋπαλληλικό συλλαλητήριο την Τρίτη 12/2, στις 6 μ.μ., με συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία στη Βουλή.

Η απόφαση για το συλλαλητήριο πάρθηκε σε μια ιδιαίτερα μαζική σύσκεψη, που έγινε στις 30/1 στην Αθήνα, με τη συμμετοχή πάνω από 100 συνδικαλιστικών οργανώσεων, και συγκεκριμένα 6 Ομοσπονδιών, 102 πρωτοβάθμιων Σωματείων, 5 Νομαρχιακών Τμημάτων της ΑΔΕΔΥ και 3 Επιτροπών Αγώνα συμβασιούχων.

Αναλυτικά, στο κάλεσμα για την κινητοποίηση επισημαίνονται τα εξής:

«Αυτή η σημαντική πρωτοβουλία αποτελεί βήμα κλιμάκωσης και ώθησης του αγώνα για την ικανοποίηση του παλλαϊκού αιτήματος για μόνιμη και σταθερή δουλειά.

Αποτελεί συνέχεια των αγώνων των δημόσιων υπαλλήλων που έγιναν τα τελευταία χρόνια για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία. Ποιος δεν θυμάται τους μαζικούς και μαχητικούς αγώνες των συμβασιούχων των ΟΤΑ, που κατακαλόκαιρο πλημμύριζαν το κέντρο της Αθήνας, τον αγώνα των συμβασιούχων στα Νοσοκομεία, τις πρόσφατες απεργιακές κινητοποιήσεις χιλιάδων εκπαιδευτικών, που πέρασαν το μήνυμα του ανυποχώρητου αγώνα, αψηφώντας την κρατική βία, τα χημικά και την καταστολή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Κάθε φορά που ήμασταν στους δρόμους, εισπράτταμε από τους αρμόδιους υπουργούς των εκάστοτε κυβερνήσεων ότι "δεν μπορούν να μετατραπούν οι συμβάσεις σε ΙΔΑΧ, δεν μπορούν να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι γιατί το απαγορεύει το άρθρο 103 του Συντάγματος".

Τις μέρες αυτές η κυβέρνηση φέρνει στη Βουλή την αναθεώρηση του Συντάγματος. "Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα". Τώρα η κυβέρνηση έχει "και το μαχαίρι και το πεπόνι". Τελειώνουν τα προσχήματα και οι ψευτοδικαιολογίες. Οφείλει να προχωρήσει άμεσα στη συνταγματική κατοχύρωση του πανανθρώπινου δικαιώματος στην εργασία και συνεπώς και στη μονιμοποίηση των συμβασιούχων.

Ο αγώνας για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων αφορά όλους, μόνιμους και συμβασιούχους, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Είναι αγώνας κοινός.

Ο αγώνας για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων είναι αγώνας ενάντια σε όλες τις ελαστικές μορφές απασχόλησης, ενάντια στις απολύσεις, είναι αναγκαίος όρος για μια αξιοπρεπή διαβίωση.

Από τη μαζική σύσκεψη 118 Ομοσπονδιών και Σωματείων του Δημοσίου ένα βροντερό μήνυμα στάλθηκε: Εδώ και τώρα μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων! Μαζικοί μόνιμοι διορισμοί, ώστε να καλυφθούν όλα τα κενά στα νοσοκομεία, στα σχολεία, στους δήμους, σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες.

(...) Το αίτημα και ταυτόχρονα πρόταση στη συνταγματική αναθεώρηση, που αποφασίστηκε να κατατεθεί σε όλα τα κόμματα, πλην της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, είναι το ακόλουθο: "Το δικαίωμα στην εργασία, στη σταθερή και μόνιμη δουλειά είναι αδιαπραγμάτευτο και κατοχυρωμένο για όλους τους εργαζόμενους. Ως εκ τούτου, απαλείφεται από το άρθρο 103 και το σύνολο του Συντάγματος κάθε διάταξη που εμποδίζει ή ακυρώνει αυτό το δικαίωμα, που απαγορεύει τη μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου. Εφεξής, κατοχυρώνεται διά του Συντάγματος και επιβάλλεται υποχρεωτικά σε όλες τις υπηρεσίες του Δημοσίου η μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων"».

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που πήραν μέρος στη σύσκεψη

Οι Ομοσπονδίες, τα Σωματεία του Δημοσίου και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που πήραν μέρος στη σύσκεψη είναι:

Οι Ομοσπονδίες Συλλόγων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Ελλάδας, Συλλόγων Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας, Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων, Δημοσίων Υπαλλήλων, Υπαλλήλων τ. Υπουργείου Ανάπτυξης, Τομείς Βιομηχανίας, Ενέργειας (ΟΣΥΒΕΤ) και Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ).

Από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, οι Σύλλογοι Αττικής και Αιγαίου.

Από τους ΟΤΑ, τα Συνδικάτα ΟΤΑ Αττικής, Αχαΐας, Λάρισας, Μαγνησίας, οι Σύλλογοι νομού Θεσπρωτίας, νομού Πρέβεζας, νομού Θεσσαλονίκης. Τα Σωματεία Εργαζομένων στους δήμους Κορυδαλλού, Ηλιούπολης, Β. Εύβοιας, Λευκάδας, Ικαρίας και Φούρνων, Λήμνου, Σάμου, Νισύρου, Ν. Φιλαδέλφειας - Ν. Χαλκηδόνας, Αγίων Αναργύρων, Καισαριανής, Περάματος, Πετρούπολης, Χαϊδαρίου, Φυλής, Αμαρουσίου, Παλαιού Φαλήρου, Νάξου και μικρών Κυκλάδων, Λυκόβρυσης - Πεύκης, Θριασίου, Ελευσίνας - Ασπροπύργου - Μάνδρας - Ειδυλλίας, Υπαλλήλων Δήμου Πάτρας, Οδηγών - Χειριστών Δήμου Πάτρας. Το Σωματείο Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ Μεσσηνίας, το Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων στο «Βοήθεια στο Σπίτι», η Παναττική Επιτροπή Συμβασιούχων και η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων Κοινωφελούς Προγράμματος Πυροπροστασίας Δασαρχείων Ν. Θεσσαλονίκης.

Από τους ΟΤΑ Β' βαθμού, ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής, οι Σύλλογοι Περιφερειακών Ενοτήτων Αιτωλοακαρνανίας, Κεφαλληνίας και Ιθάκης, Σάμου και Ικαρίας, Τρικάλων, Εβρου, Ζακύνθου, Χίου, Ρεθύμνου.

Από την Υγεία, τα Σωματεία Εργαζομένων στα νοσοκομεία «Θριάσιο», «Ευαγγελισμός», «Τζάνειο», «Αττικόν», «Γ. Γεννηματάς», ΚΑΤ, Οφθαλμιατρείο, ΑΧΕΠΑ, «Αλεξάνδρα», Σάμου, Πρέβεζας, Κέρκυρας, Λευκάδας, οι Ενώσεις Ιατρών Θεραπευτηρίου Λέρου, ΝΚΥΝ Τρικάλων, Πέλλας και Σερρών, το Σωματείο Εργαζομένων στο Ιδρυμα Προστασίας Παιδιού και Μητέρας.

Από τα ΑΕΙ - ΤΕΙ, οι Σύλλογοι Διοικητικού Προσωπικού ΕΜΠ, ΕΚΠΑ, ΑΠΘ και των Πανεπιστημίων Γεωπονικού Αθηνών, Θεσσαλίας, Δυτικής Αττικής, Διεθνούς Πανεπιστημίου, Παντείου, οι Συμβασιούχοι Οδοντιατρικής ΕΚΠΑ.

Από την Εκπαίδευση, οι ΕΛΜΕ Α' Δυτ. Αθήνας (Περιστέρι), Γ' Αθήνας, Β' Αθήνας (παρατηρητής), Ε' Αθήνας, Νότιας Αθήνας (παρατηρητής), Λήμνου, Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Α' Θεσσαλονίκης, Δ' Θεσσαλονίκης, Φωκίδας, Ζακύνθου και Α' Δυτικής Αττικής (Ελευσίνα). Οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Ρόζα Ιμβριώτη», «Σωκράτης», «Γ. Σεφέρης», Λήμνου, Χαϊδαρίου, «Πλουμπίδης», «Πρόοδος» (παρατηρητής), Νησιών Αργοσαρωνικού, «Θουκυδίδης», Ηλιούπολης, Ικαρίας - Φούρνων, Σαλαμίνας, Αιγάλεω, Πύργου και η Πρωτοβουλία Αναπληρωτών - Ωρομισθίων και Ελαστικά εργαζομένων στην Εκπαίδευση.

Από τα Ασφαλιστικά Ταμεία, οι Σύλλογοι ΠΣΕ ΟΓΑ και Υπαλλήλων Ασφαλιστικών Ταμείων.

Από το υπουργείο Γεωργίας, οι Σύλλογοι Εργαζομένων νομού Αττικής και Μακεδονίας - Θράκης.

Τα Νομαρχιακά Τμήματα της ΑΔΕΔΥ Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Λήμνου, Χίου, Σάμου, Γρεβενών. Η Πανελλαδική Ενωση Κτηνιάτρων Δημοσίου.


ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΡΟΔΟ
Εκτός πραγματικότητας

1. Μέσα στον αντεστραμμένο κόσμο που ζούμε, ο μικροαστισμός ανθεί και βασιλεύει. Αν η πραγματικότητα είναι δυσάρεστη, δεν την κοιτάμε. Ασχολιόμαστε μόνο με τις διαδόσεις που έχουν κάποια ελαφράδα, και η είδηση παίρνει το χαρακτήρα κουτσομπολιού ώστε να γίνει πιο ενδιαφέρουσα. Ζούμε σε ξένα σώματα και ξένες ζωές. Το ένστικτο απαγορεύεται να εμφανίζεται και να μας ταράζει. Η όποια επικοινωνία έχει κάτι από θεατρική παράσταση, και κρυφά μέσα μας κλείνουμε το μάτι στον εαυτό μας, γιατί φυσικά είμαστε οι καλύτεροι. Και όλη η οικογένεια φροντίζει να μας κρατά εκτός πραγματικότητας μέσα στο κλειστό μας σπίτι. Ετσι κι αλλιώς, δεν εμπιστευόμαστε κανέναν, ούτε εμάς.

2. Νοθευμένα πολιτικά σχήματα διεκδικούν με κάθε τρόπο την ψήφο μας. Δεν αρκούνται όμως σε αυτήν, απαιτούν και τη συγκατάθεσή μας, χωρίς όρους. Οταν πουλάς τρέλα, πρέπει να γνωρίζεις ότι εκεί έξω υπάρχουν και πιο τρελοί από εσένα, που καλύτερα να μην τους συναντήσεις.

3. Κι όμως, τα πολιτικά σχήματα θα έπρεπε να μην ξετυλίγουν τόσο γρήγορα την ατραξιόν τους. Η βιασύνη σε καθιστά ευάλωτο, παρορμητικό και στο τέλος δεν ξέρεις τι κάνεις, δίνεις ό,τι έχεις και δεν έχεις στον εχθρό σου και, στην προσπάθειά σου να ξεφύγεις από τα τετριμμένα, καταλήγεις σε αυτά. Για μία ψήφο. Και για μία ψήφο παρακολουθώ προσεκτικά αυτές τις μέρες πώς διάφοροι βουλευτές μεταπηδούν από το ένα κόμμα στο άλλο, χωρίς κανέναν ενδοιασμό. Οι λόγοι για τους οποίους εγκαταλείπουν το καράβι την ώρα που βουλιάζει δεν τους προστατεύουν, αντιθέτως αναδεικνύουν τη φτήνια τους, τα ελαττώματά τους, και αποκαλύπτουν τα έσχατα όρια ενός βολεμένου πολιτικού που περνιέται για πατριώτης. Αυτά τα ανθρωπάρια, που λειτουργούν μόνο με τις ορέξεις τους, είναι καχύποπτοι, κυνικοί, επικίνδυνα αμνήμονες, χωρίς να αντιλαμβάνονται ότι η αδηφάγα φιλοδοξία τους τους οδηγεί στη μωρία. Ούτως ή άλλως δεν τους πιστεύει κανείς, και η πελατεία τους τους χρησιμοποιεί για να κάνει τη δουλειά της. Ετσι καταφέρνουν να γίνουν μιας χρήσης και να μας διασκεδάζουν κάθε φορά με τις γελοιότητές τους.

4. Μολύνει τη ζωή μας αυτή η κατάσταση. Αποβλακωνόμαστε μπροστά σε μια τηλεοπτική διαταραχή, η οποία αποτελεί αστείρευτη πηγή ηλιθιότητας. Απόρροια αυτής είναι ένας πολίτης που υπάρχει μεν, αλλά δεν έχει ύπαρξη. Οταν περάσει η γελοιότητα των ημερών, θα βρεθεί σε μια μόνιμη κατάσταση απορίας, που σύντομα θα εξελιχθεί σε απέχθεια. Αλλά τότε θα είναι αργά. Πριν το καταλάβει, θα έχει ήδη πνιγεί. Ο χρόνος που έχασε δεν επιστρέφει.

5. Ο Ρόμπερτ Μούζιλ στο βιβλίο του «Περί βλακείας» γράφει: «Δεν υπάρχει σημαντική σκέψη που να μη βρίσκει τρόπο η βλακεία να τη χρησιμοποιήσει, δεδομένου ότι η βλακεία μπορεί να κινείται προς όλες τις κατευθύνσεις και να ενδύεται ολόκληρη την γκαρνταρόμπα της αλήθειας. Αντιθέτως, η αλήθεια διαθέτει κάθε φορά μονάχα ένα δρόμο, πράγμα που είναι πάντα εις βάρος της».


Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ


ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Σύσκεψη και δημιουργία Επιτροπής Αγώνα εργαζομένων στην «κοινωφελή εργασία»

Σύσκεψη με θέμα την οργάνωση της πάλης των εργαζομένων μέσα από το πρόγραμμα της «κοινωφελούς εργασίας» οργάνωσε το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής την περασμένη Πέμπτη.

Στη σύσκεψη δημιουργήθηκε Παναττική Επιτροπή Αγώνα, με σκοπό να δρα στο πλευρό του Συνδικάτου και να οργανώνει τη διεκδίκηση για τα δικαιώματα των εργαζομένων στο οκτάμηνο πρόγραμμα. Ο στόχος που τέθηκε είναι η Παναττική Επιτροπή να διευρυνθεί και να πολλαπλασιαστούν οι Επιτροπές σε κάθε δήμο. Το επόμενο διάστημα η Επιτροπή θα συζητήσει για να αποφασίσει πρωτοβουλίες, ενώ ήδη κατατέθηκαν προτάσεις για την πραγματοποίηση κινητοποίησης.

«Στόχος του συγκεκριμένου προγράμματος», ανέφερε ο πρόεδρος του Συνδικάτου, Σπύρος Κωνσταντάς, είναι η κάλυψη των χιλιάδων κενών «με φθηνό προσωπικό με ελάχιστα δικαιώματα». Υπενθύμισε πως το Συνδικάτο έχει σημαντική πείρα από τη μάχη για τα δικαιώματα των εργαζομένων στην «κοινωφελή εργασία». Μέσα από τις κινητοποιήσεις των προηγούμενων χρόνων διεκδίκησε άδειες, Μέσα Ατομικής Προστασίας και ωράρια, ενώ κινητοποιήθηκε ενάντια στην καθυστέρηση της καταβολής ακόμα και αυτού του μισθού - φιλοδωρήματος των 495 ευρώ, που τώρα η κυβέρνηση υπόσχεται να «αυξήσει» σε 546 ευρώ. Αποτέλεσμα της δράσης αυτής ήταν να υπάρξει μια ορισμένη βελτίωση των όρων εργασίας, όπως το να αναγνωριστεί το δικαίωμα των εργαζομένων σε άδειες ή να απαγορευτεί η εργασία των «οχταμηνιτών» στα απορριμματοφόρα, μια πρακτική που στο παρελθόν στοίχισε και ζωές εργαζομένων. «Αυτόν τον αγώνα έχουμε χρέος και είναι επιτακτική ανάγκη να τον πάμε παρακάτω», τόνισε ο Σπ. Κωνσταντάς.

Την ανάγκη αυτή επιβεβαίωσαν και οι εργαζόμενοι που πήραν τον λόγο: Ενδεικτικά, σε μια σειρά από δήμους δεν έχουν πάρει ακόμα τα απαραίτητα για τις ειδικότητές τους Μέσα Ατομικής Προστασίας, αν και δουλεύουν εδώ και τρεις μήνες. Επίσης, το ωράριό τους καταστρατηγείται, καθώς δεν εφαρμόζεται η πρόβλεψη για ωράριο εργασίας ίδιο με των συναδέλφων τους.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org