ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Φλεβάρη 2019 - Κυριακή 3 Φλεβάρη 2019
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Συγκέντρωση εκπαιδευτικών στο υπουργείο Παιδείας

Από την κινητοποίηση της Παρασκευής
Από την κινητοποίηση της Παρασκευής
Μήνυμα συνέχισης του αγώνα για μόνιμη σταθερή δουλειά, για μαζικούς μόνιμους διορισμούς, για κάλυψη των αναγκών των σχολείων έστειλαν εκπαιδευτικοί με συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας την Παρασκευή.

Οπως τονίστηκε στη διάρκεια της κινητοποίησης, μετά τις μεγάλες κινητοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος και την ψήφιση της τροπολογίας με τα κριτήρια διορισμών, ο αγώνας συνεχίζεται με επόμενο σταθμό τη συμμετοχή στο πανδημοσιοϋπαλληλικό συλλαλητήριο την Τρίτη 12 Φλεβάρη, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Κλαυθμώνος με πορεία στη Βουλή.

Μόνιμοι και αναπληρωτές εκπαιδευτικοί που πήραν μέρος στην κινητοποίηση, έστειλαν το μήνυμα ότι μπορεί να ψηφίστηκε το πλαίσιο για τα κριτήρια διορισμών, ωστόσο συνεχίζεται ο αγώνας για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά. Και ζήτησαν για μια ακόμα φορά την ικανοποίηση του αιτήματος για μονιμοποίηση των συμβασιούχων που χρόνια τώρα γυρίζουν στην Ελλάδα καλύπτοντας πραγματικές ανάγκες των σχολείων και με δικαιώματα αναντίστοιχα με αυτά των μόνιμων συναδέλφων τους, για 30.000 διορισμούς που θα καλύψουν τις στοιχειώδεις ανάγκες της Εκπαίδευσης. Τόνιζαν ότι οι διορισμοί που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, εφόσον γίνουν, αποτελούν ψίχουλα μπροστά στις πραγματικές ανάγκες.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΡΩΤΟΥΛΗΣ
Η κυβέρνηση να εξασφαλίσει τη μεταφορά των μαθητών των Καλλιτεχνικών Σχολείων

Σε δήλωσή του για την απαράδεκτη απόφαση της κυβέρνησης που κάνει περικοπές στη μεταφορά μαθητών των Καλλιτεχνικών Σχολείων, ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», αναφέρει:

«Στις 26 Σεπτέμβρη 2018, δημοσιεύθηκε Κοινή Υπουργική Απόφαση η οποία αφορά τη μεταφορά των μαθητών δημόσιων σχολείων από τις Περιφέρειες.

Ιδιαίτερα πλήττονται οι μαθητές των Καλλιτεχνικών, Μουσικών Σχολείων, τα οποία είναι διαδημοτικά σχολεία, δηλαδή φοιτούν σε αυτά μαθητές από άλλους δήμους και περιοχές, μακριά από τον τόπο κατοικίας τους και είναι σχολεία με διευρυμένο ωράριο.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αντί να εξασφαλίσει την ασφαλή μεταφορά όλων των παιδιών, βάζει τέτοιους όρους και προϋποθέσεις για τη χρηματοδότηση της μετακίνησής τους από και προς το σχολείο που αποκλείουν το μεγαλύτερο μέρος των μαθητών. Για παράδειγμα, θεσπίζει χιλιομετρικά όρια. Για τους μαθητές Γυμνασίου το σπίτι τους να είναι σε απόσταση πάνω από 3 χιλιόμετρα, και τους μαθητές Λυκείου πάνω από 5 χιλιόμετρα! Δηλαδή, ένα παιδί αν δεν έχει τη δυνατότητα ο γονιός να το πηγαινοφέρνει με αυτοκίνητο, να κάνει 10 χιλιόμετρα κάθε μέρα κουβαλώντας και το μουσικό όργανο! Είναι προκλητικοί!

Κόβουν και από τα λίγα που έδιναν για τη μεταφορά των μαθητών για να επιτυγχάνονται τα ματωμένα πλεονάσματα, να δίνεται "ζεστό" χρήμα στους επιχειρηματικούς ομίλους!

Ενας μεγάλος αριθμός μαθητών θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει την καλλιτεχνική εκπαίδευση από τη στιγμή που του στερούν το δικαίωμα της μεταφοράς και κάνουν τη μετακίνησή του ακόμα πιο δύσκολη και κοστοβόρα.

Θεωρούμε απαράδεκτη την απόφαση αυτή.

Η "Λαϊκή Συσπείρωση" στηρίζει τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των γονιών και των μαθητών. Η κυβέρνηση να πάρει τώρα πίσω την απαράδεκτη ΚΥΑ!».

Προσπαθούν να βγάλουν κι απ' τη μύγα ξίγκι

Μπροστά στην προσπάθειά τους να βγάλουν κι απ' τη μύγα ξίγκι, η σχολιογράφος ΝΟ.ΡΑ και η «ΕφΣυν» ανακάλυψαν ότι το ΚΚΕ δήθεν δεν ψηφίζει την πρόταση για να ενταχθεί η προστασία των ζώων στο Σύνταγμα. Επειδή είναι προφανές ότι δεν παρακολουθούν τις θέσεις του ΚΚΕ, το μόνο που πετυχαίνουν είναι να εκτίθενται.

Είναι γνωστό ότι το ΚΚΕ επιφυλάχθηκε στην Επιτροπή για όλα τα άρθρα της συνταγματικής αναθεώρησης σχετικά με την τελική ψήφο, που δίνεται στην Ολομέλεια. Αυτό έχει να κάνει και με την επιδίωξη να πιέσει, έτσι ώστε αν είναι δυνατόν να βρεθούν οι πιο καθαρές διατυπώσεις και τροποποιήσεις, χωρίς «ήξεις - αφήξεις» και «ναι μεν αλλά»...

Ταυτόχρονα, το ΚΚΕ για όλες τις συνταγματικές αλλαγές που προτείνονται έχει τοποθετηθεί αναλυτικά και για την ουσία τους. Αν έκαναν τον κόπο να διαβάσουν την τοποθέτηση του ΚΚΕ στην προτελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Συνταγματικής Αναθεώρησης, όπου συζητήθηκαν οι συμπληρωματικές προτάσεις, μεταξύ των οποίων κι αυτή για την προστασία των ζώων, θα έβλεπαν ότι το ΚΚΕ δεν διαφωνεί, απλά θεωρεί ότι δεν θα οδηγήσει τελικά σ' αυτήν.

Συγκεκριμένα, είπε ο Γιάννης Γκιόκας, βουλευτής του ΚΚΕ:

«Σε σχέση με τις συμπληρωματικές προτάσεις, θα ήθελα να αναφερθώ κυρίως σε αυτές που έχουμε μια καταρχήν συμφωνία. Αναφέρομαι (...) και στην πρόταση που κατατέθηκε για την προστασία των ζώων (...) Οσον αφορά την πρόταση που γίνεται για την προστασία των ζώων, κατανοούμε απόλυτα το αίτημα που υπάρχει και από φιλοζωικές οργανώσεις, αλλά και από άλλους ανθρώπους, να προστεθεί στο άρθρο 24 ρύθμιση που να προστατεύει πέρα από το περιβάλλον και τα ζώα». Στη συνέχεια έθεσε ορισμένα κρίσιμα ερωτήματα που πρέπει να απασχολήσουν όχι μόνο την αρθρογράφο της «ΕφΣυν» αλλά και όλους όσοι νοιάζονται για την προστασία των ζώων.

«Τίθεται ένα μεγάλο ερώτημα. Το άρθρο 24 του Συντάγματος όλα αυτά τα χρόνια προστάτευσε το περιβάλλον; Η απάντηση είναι κατηγορηματικά όχι και δεν νομίζω ότι χωράει δεύτερη σκέψη σε αυτό. Και δεν το προστάτευσε γιατί ακριβώς η εμπορευματοποίηση της γης, η εμπορευματοποίηση του περιβάλλοντος, η υποταγή του στην επιδίωξη του κέρδους είναι αυτή που τελικά κυριαρχεί, με τις γνωστές συνέπειες.

Το ίδιο ακριβώς θα ισχύσει και με την προστασία των ζώων, κατά τη γνώμη μας, ακόμη κι αν υπάρξει μια προσθήκη στο άρθρο 24 ή ακόμη και αν υπάρχει ένα αυτοτελές άρθρο που θα είναι το 24Α, παραδείγματος χάριν. Από τη στιγμή που υπάρχει όλο αυτό το πλαίσιο - στην ουσία μιλάμε για ένα τεράστιο εμπόριο, για μια τεράστια βιομηχανία - δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστική και αποτελεσματική προστασία. Και εδώ να θυμίσουμε το νομοσχέδιο που κατέθεσε αυτή η κυβέρνηση πριν από λίγο καιρό για τα ζώα συντροφιάς, που κινούνταν σε αυτήν τη λογική, το οποίο αναγκάστηκε άρον άρον να το αποσύρει λόγω των σφοδρών αντιδράσεων που υπήρχαν και από φιλοζωικές οργανώσεις και από αρκετό άλλο κόσμο».

Κύριοι της «ΕφΣυν»,

Δεν χρειάζεται να δείχνετε με αυτό τον τρόπο την αντιΚΚΕ σας κατεύθυνση. Γιατί έτσι απλά οδηγείστε μόνο σε ψέματα και εκτίθεστε.


Γ.

ΠΑΜΕ
Εθελοντική αιμοδοσία το Σάββατο 9/2

Εθελοντική αιμοδοσία οργανώνει το ΠΑΜΕ το Σάββατο 9/2, από τις 10 π.μ. έως τις 2 μ.μ., στα γραφεία του (Αγ. Φιλοθέης 5Β), από κλιμάκιο του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός». Το ΠΑΜΕ καλεί τα συνδικάτα, τις Λαϊκές Επιτροπές, να στηρίξουν την προσπάθεια, να ενημερώσουν έγκαιρα τα μέλη τους με στόχο να αυξηθεί η προσφορά και να υπάρξουν νέοι εθελοντές αιμοδότες.

Παναττική στάση εργασίας στο Δημόσιο

Παναττική στάση εργασίας (11 π.μ. - λήξη του ωραρίου) πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο την Τετάρτη 6/2, για τα ΒΑΕ και το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.

Κινητοποιήσεις σε Σάμο και Λέσβο για το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό

Πανσαμιακή απεργία με αίτημα τον απεγκλωβισμό των χιλιάδων ξεριζωμένων στη Σάμο και το κλείσιμο του hot spot στο νησί διοργανώνουν, την Πέμπτη 7 Φλεβάρη, 13 μαζικοί φορείς του νησιού. Σύλλογοι και φορείς της Σάμου πραγματοποίησαν σύσκεψη στο Επιμελητήριο και αποφάσισαν ομόφωνα ότι το κλείσιμο του hot spot και ο απεγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών από το νησί και τη χώρα είναι η μόνη λύση στην εκρηκτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο νησί.

Σε απόφαση για κινητοποίηση την Πέμπτη 7 Φλεβάρη, στις 18.30 στην πλατεία Σαπφούς, κατέληξε και η σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη βδομάδα από το Εργατικό Κέντρο Λέσβου με τη συμμετοχή σωματείων του νησιού, του Νομαρχιακού Τμήματος Λέσβου της ΑΔΕΔΥ και της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου.

ΑΣΓΜΕ
Την Κυριακή η ημερίδα για τη σχολική στέγη

Ημερίδα για τη σχολική στέγη, με θέμα «Σε τι σχολείο ζουν και μαθαίνουν τα παιδιά μας», διοργανώνει η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας την Κυριακή 3 Φλεβάρη, στο Πολιτιστικό Κέντρο του δήμου Αθηναίων, στην αίθουσα «Αντώνης Τρίτσης» (Ακαδημίας 50), από τις 10 π.μ. έως τις 2 μ.μ.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ομιλία του Δημήτρη Λάμπρου, προέδρου της ΑΣΓΜΕ, χαιρετισμούς από προσκεκλημένους φορείς, ομιλίες με θέμα «Το σχολείο των αναγκών μας και το σχολείο που έχουμε σήμερα», από τον Βαγγέλη Φιλέρη, μέλος του ΔΣ της ΑΣΓΜΕ, και «Ο δημόσιος σχεδιασμός της σχολικής στέγης - Ιστορία και πραγματικότητα» από τον Μανώλη Δανδουλάκη, πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων στις Κτιριακές Υποδομές (ΚΤΥΠ ΑΕ). Θα ακολουθήσει συζήτηση.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ