ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Νοέμβρη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ-ΣΥΡΙΑ
Στα προάστια της Μοσούλης έφτασαν τα ιρακινά στρατεύματα

Ταυτόχρονα, ο Ρώσος υπουργός Αμυνας καταγγέλλει τη Δύση πως εμποδίζει τη ρωσική στρατιωτική επιχείρηση κατά των τζιχαντιστών στη Συρία και την καλεί να αποφασίσει εάν τελικά πολεμά τη Ρωσία ή τους τρομοκράτες...

Από τις χτεσινές επιχειρήσεις του ιρακινού στρατού στα περίχωρα της Μοσούλης

Copyright 2016 The Associated

Από τις χτεσινές επιχειρήσεις του ιρακινού στρατού στα περίχωρα της Μοσούλης
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Η χτεσινή άφιξη των ειδικών δυνάμεων του ιρακινού στρατού στο ανατολικό προάστιο της Μοσούλης Γκόγκτζαλι προβλήθηκε σαν σημαντική επιτυχία για την επιχείρηση ανακατάληψης της πόλης που βρίσκεται στα χέρια των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» από τον Ιούνη του 2014.

Ωστόσο, η γρήγορη προέλαση των ιρακινών δυνάμεων και ιδιαίτερα η χτεσινή επιτυχής ανακατάληψη του κτιρίου της τηλεόρασης στη Μοσούλη από τους Ιρακινούς κομάντος δεν προδικάζει την εξέλιξη άλλων, πιο κρίσιμων επιχειρήσεων που ακολουθούν από δω και μπρος, όπως: Ανακατάληψη των περισσότερων συνοικιών της πόλης (περίπου 1,5 εκατ. κατοίκων) μέχρι το κέντρο της, άνοιγμα «διαδρόμων» για τη διαφυγή πολλών χιλιάδων αμάχων, οδομαχίες εντός αστικών περιοχών μεταξύ των περίπου 5.000 τζιχαντιστών που υπολογίζεται πως υπάρχουν στην πόλη και των ιρακινών δυνάμεων, Κούρδων μαχητών Πεσμεργκά και κάποιες πολιτοφυλακές Σιιτών.

Σύμφωνα, πάντως, με τον εκπρόσωπο του ιρακινού υπουργείου Εσωτερικών, από τις 17 Οκτώβρη οπότε ξεκίνησε η επιχείρηση ανακατάληψης της Μοσούλης, οι ιρακινές δυνάμεις έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 1.100 τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» και έχουν καταλάβει 1.440 χιλιόμετρα γης στην επαρχία Νινευί.

Τουρκικά στρατεύματα στα σύνορα με το Ιράκ

Η γρήγορη προέλαση των ιρακινών δυνάμεων προκαλεί το αυξημένο «ενδιαφέρον» και την έντονη στρατιωτική κινητικότητα της Τουρκίας.

Τουρκικά στρατεύματα από την Αγκυρα και το Κάνκαρι μετέβησαν χτες στα σύνορα με το Ιράκ, με κατεύθυνση τη μεθοριακή πόλη Σινώπη, απέναντι από την οποία, στην ιρακινή πλευρά των συνόρων βρίσκεται η πόλη Ταλ Αφάρ, όπου ζει κοινότητα Τουρκμένων, με πρόσχημα την οποία η κυβέρνηση του Τούρκου Προέδρου, Ρ. Τ. Ερντογάν, δεν αποκλείεται να κλιμακώσει τις χερσαίες επιχειρήσεις στο ιρακινό έδαφος. Αλλωστε, και χτες, ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Φικρί Ισίκ, ήταν ξεκάθαρος, δηλώνοντας στο τουρκικό δίκτυο ΧΑΜΠΕΡ: «Η Τουρκία δεν έχει καμία υποχρέωση να περιμένει πίσω από τα σύνορά της και θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο, ώστε να εμποδίσει να αποκτήσουν ορμητήριο οι τρομοκράτες του ΡΚΚ στο Σιντζάρ».

Ο Ισίκ κατέληξε προειδοποιώντας ότι η Αγκυρα «προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα».

Αυστηρές προειδοποιήσεις από τον Ρώσο υπουργό Αμυνας

Στο μεταξύ, στη Συρία, οι συνεχείς επιθέσεις αντικαθεστωτικών, με αποτέλεσμα δεκάδες νεκρούς αμάχους, σε ανατολικές συνοικίες στην πόλη Χαλέπι, αλλά και στα δυτικά προάστια της πόλης, μεταξύ των οποίων και στα γραφεία του ΟΗΕ, προκαλούν την έντονη αντίδραση του Ρώσου υπουργού Αμυνας, Σεργκέι Σόιγκου.

Ο Σόιγκου κατηγόρησε τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους πως εμποδίζουν τη ρωσική στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία και ότι δεν «τιθασεύουν» τους αντικαθεστωτικούς που συνεργάζονται με τζιχαντιστές και πως ως εκ τούτου «απομακρύνονται επ' αόριστον οι πιθανότητες εξεύρεσης πολιτικής λύσης στη Συρία»! Πρόσθεσε πως οι αντικαθεστωτικοί που συνεργάζονται με τη Δύση και τους συμμάχους της «σκοτώνουν καθημερινά δεκάδες αμάχους που προσπαθούν να εγκαταλείψουν το Χαλέπι από τους διαδρόμους που έχει ανοίξει ο συριακός και ο ρωσικός στρατός», ρωτώντας ρητορικά: «Αυτή είναι η αντιπολίτευση με την οποία κάνετε συμφωνίες;».

Σε σχέση με τις αντιδράσεις ΝΑΤΟικών χωρών και την άρνηση ορισμένων να επιτρέψουν τον ανεφοδιασμό ρωσικών πλοίων σε λιμάνια ευρωπαϊκών χωρών, ο Ρώσος υπουργός Αμυνας είπε πως η εξέλιξη δεν επηρέασε το πρόγραμμα των ρωσικών πλοίων που πλέουν στη Μεσόγειο με κατεύθυνση τη Συρία. Κάλεσε, στη συνέχεια, τις δυτικές χώρες «να αποφασίσουν ποιον πολεμούν στα αλήθεια τη Ρωσία ή τους τρομοκράτες;»

Επίσης, γνωστοποιήθηκε χτες επίθεση στο Δυτικό Χαλέπι σε κτίριο που ανήκε στον ΟΗΕ, με αναφορές μόνο σε υλικές ζημιές, που προκάλεσε την αντίδραση εκπροσώπων του οργανισμού. Το χτύπημα, κατά πάσα, πιθανότητα έγινε από δυνάμεις των λεγόμενων αντικαθεστωτικών.

Επαφές του Τούρκου επιτελάρχη στη Ρωσία

ΜΟΣΧΑ.--

Στη Μόσχα βρέθηκε χτες ο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγός Χουλούσι Ακάρ, για επαφές με τον Ρώσο ομόλογό του, Βαλέρι Γκερασίμοφ. Σύμφωνα με επίσημη τουρκική ανακοίνωση, οι δύο πλευρές επρόκειτο να συζητήσουν «τη διμερή στρατιωτική συνεργασία, να ανταλλάξουν απόψεις και να αξιολογήσουν την κατάσταση στην περιοχή». Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε ενάμιση μήνα που οι δύο επιτελάρχες συναντιούνται από κοντά, αφού στις 15 του περασμένου Σεπτέμβρη ήταν ο Γκερασίμοφ που είχε επισκεφτεί την Αγκυρα για επαφές με τον Ακάρ, σε μια από τις πρώτες διμερείς συναντήσεις τέτοιου επιπέδου που έγιναν μετά την αναθέρμανση των ρωσοτουρκικών σχέσεων.

Είναι πολύ πιθανό να μην υπάρξει ενημέρωση για το περιεχόμενο των συνομιλιών, ωστόσο τέτοιες συναντήσεις αποτυπώνουν από μόνες τους μια αυξημένη «κινητικότητα» στις διμερείς σχέσεις, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι εξαλείφονται αντιθέσεις που, ειδικά στη Συρία παραμένουν. Ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν περνούν απαρατήρητες «διαθέσεις» επαναπροσέγγισης μεταξύ Ρωσίας - Τουρκίας.

Στο μεταξύ, χτες, ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Φικρί Ισίκ, ανέφερε σε συνέντευξή του ότι η κυβέρνηση έδωσε το «πράσινο φως» για την αγορά ακόμα 24 μαχητικών αεροσκαφών F-35, που κατασκευάζει ο αμερικανικός κολοσσός «Lockheed Martin» («Λόκχιντ Μάρτιν»). Τα πρώτα αεροσκάφη αναμένεται να παραδοθούν στην Τουρκία το 2018.

Νέα χείρα βοηθείας ΜΗΡ στο ΑΚΡ

Την ίδια στιγμή, στο εσωτερικό της Τουρκίας το εθνικιστικό ΜΗΡ του Ντεβλέτ Μπαχτσελί επανέλαβε την ετοιμότητα του κόμματός του να συνεργαστεί με το κυβερνών ΑΚΡ και στα σχέδια επαναφοράς της θανατικής ποινής. Στο μεταξύ, η «Χουριέτ» επικαλούνταν χτες πηγές, σύμφωνα με τις οποίες, ήδη, η κυβέρνηση του ΑΚΡ ήδη έχει συντάξει και καταθέσει στον πρόεδρο της χώρας σχέδιο για τη μεταρρύθμιση διατάξεων του συντάγματος, ώστε να αλλάξει το σημερινό σύστημα διακυβέρνησης σε προεδρικό. Εντονες αντιρρήσεις σε αυτήν την κατεύθυνση εκφράζουν το σοσιαλδημοκρατικό CHP, αλλά και το φιλοκουρδικό HDP, αν και τους προηγούμενους μήνες είχαν διαφανεί σημεία συνεννόησης ΑΚΡ - CHP. Μάλιστα, ο πρόεδρος του CHP, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, έφτασε πρόσφατα στο σημείο να υποστηρίξει ότι η επιμονή της κυβέρνησης να προωθήσει τέτοιες αλλαγές στο πολίτευμα θα οδηγήσουν σε διχασμό της χώρας. «Η Τουρκία θα βρεθεί αντιμέτωπη με το διχασμό αν δεν αλλάξει (το σημερινό πολίτευμα) σε ένα προεδρικό σύστημα», ανταπάντησε ο πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Στο μεταξύ, μετά τη σύλληψη στελεχών της εφημερίδας «Τζουμχουριέτ» («Δημοκρατία»), ανέβηκαν ξανά οι τόνοι της αντιπαράθεσης με τις Βρυξέλλες. Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, μίλησε για «κόκκινες γραμμές σχετικά με την ελευθερία της έκφρασης στην Τουρκία» που πάλι τις πέρασε η Αγκυρα. Σε έντονο ύφος απάντησε ο Μπ. Γιλντιρίμ λέγοντας: «Δε μας νοιάζουν οι δικές σας κόκκινες γραμμές. Θα χαράξουμε κι εμείς κόκκινη γραμμή για τις δικές σας (κόκκινες) γραμμές... Η Τουρκία δεν είναι χώρα που θα "συνετιστεί" με κανονιοβολισμούς και απειλές...».

ΛΙΒΥΗ
Πιέσεις ιμπεριαλιστών για «στήριξη» της διορισμένης κυβέρνησης

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Το έντονο ενδιαφέρον ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για την αναδιανομή του τεράστιου ορυκτού πλούτου της Λιβύης από τα μονοπώλια που στηρίζουν φάνηκε στη σύνοδο υπουργών Εξωτερικών που πραγματοποιήθηκε το περασμένο 48ωρο στο Λονδίνο με «οικοδεσπότες» τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον, και τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζον Κέρι.

Σύμφωνα με το πρακτορείο «Ρόιτερς», Δυτικοί και Αραβες αξιωματούχοι κάλεσαν «όλους τους οικονομικούς θεσμούς της Λιβύης να συνεργαστούν και να υποστηρίξουν τις προσπάθειες του πρωθυπουργού Σάρατζ για σταθεροποίηση της χώρας». Βολιδοσκόπησαν, επίσης, τα περιθώρια για να βρεθεί λύση στο πρόσωπο του υπουργού Οικονομικών της Λιβύης, που δεν έχει ακόμη διοριστεί στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Φαγιέζ Σάρατζ.

Στη σύνοδο συμμετείχαν και οι υπουργοί Εξωτερικών ή διπλωμάτες της Ιταλίας, της Γαλλίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Σαουδικής Αραβίας. Παρόντες, εκτός από το Λίβυο πρωθυπουργός της λεγόμενης «κυβέρνησης εθνικής συμφωνίας» Σάρατζ (που στηρίζεται από τους ιμπεριαλιστές και διορίστηκε προ μηνών από τον απεσταλμένο του ΟΗΕ στη Λιβύη, Γερμανό διπλωμάτη Μάρτιν Κόμπλερ), ο κεντρικός τραπεζίτης που στηρίζει την λιβυκή διορισμένη κυβέρνηση Σάντεκ Ελκάμπερ, ο επικεφαλής της λιβυκής πετρελαϊκής εταιρείας Μουστάφα Σαναλάχ.

Απόντες ήταν ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Αγκίλα Σάλεχ, και ηγετικά στελέχη των ισλαμιστών που προ βδομάδων αποχώρησαν από την κυβέρνηση Σάρατζ και έκαναν πραξικόπημα και συγκρότησαν δική τους κυβέρνηση στην πρωτεύουσα της Λιβύης, Τρίπολη. Επίσης, απών και ο στρατηγός Χαλίφα Χαφτάρ που οι δυνάμεις του ελέγχουν το Τομπρούκ.

Το Σαββατοκύριακο, οι ΗΠΑ αύξησαν τις αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποιούν από την 1η Αυγούστου στη Σύρτη της Λιβύης, με στόχο, υποτίθεται, το διωγμό των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» από την περιοχή. Υποστήριξαν πως κάνουν «ό,τι μπορούν» για να μειώσουν τάχα τον αριθμό θυμάτων μεταξύ αμάχων, κατηγορώντας τους τζιχαντιστές ότι χρησιμοποιούν «δεκάδες γυναικόπαιδα σαν ανθρώπινες ασπίδες».

Προειδοποιήσεις από την Παγκόσμια Τράπεζα

Χαρακτηριστική είναι και η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας για την κατάσταση στη χώρα πέντε χρόνια από την ιμπεριαλιστική επέμβαση. Καταγράφει μείωση της παραγωγής πετρελαίου στο ένα πέμπτο των δυνατοτήτων της χώρας, μείωση στα αποθεματικά συναλλάγματος στις τράπεζες (από 107,6 δισ. δολάρια το 2013 σε 43 δισ. δολάρια), χρηματοπιστωτικά και δημοσιονομικά ελλείμματα στα ύψη, το δηνάριο Λιβύης σε συνεχή πτώση και ο πληθωρισμός σε ραγδαία αύξηση.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ