ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Νοέμβρη 2012
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ
Συνεκτικό στοιχείο το συμφέρον της πλουτοκρατίας

Παρά τις αναταράξεις, όλοι διαβεβαιώνουν ότι δεν αμφισβητούν την τρικομματική συμμαχία

Η επίθεση της συγκυβέρνησης εξαπολύεται ενιαία, παρά τους κραδασμούς που προκαλούν οι αγωνιστικές διαθέσεις του λαού
Η επίθεση της συγκυβέρνησης εξαπολύεται ενιαία, παρά τους κραδασμούς που προκαλούν οι αγωνιστικές διαθέσεις του λαού
Τις αναταράξεις και τις ρωγμές που σημειώνονται στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού εξαιτίας των αδιεξόδων στη διαχείριση της κρίσης και των διογκούμενων λαϊκών αντιδράσεων προσπαθεί να διαχειριστεί η συγκυβέρνηση, έχοντας ταυτόχρονα το βλέμμα στραμμένο στο υπό ανασύνθεση αστικό πολιτικό σκηνικό.

Το μήνυμα που σε όλους τους τόνους εκπέμπεται από το Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι όλα τα μέτρα, ακόμα και αυτά που δεν πέρασαν προχτές στη Βουλή, θα κατατεθούν τη Δευτέρα με τη μορφή ενός άρθρου. «Τα μέτρα θα πάνε στη Βουλή και όποιος ψηφίσει, ψήφισε. Ο Σαμαράς θα το πάει μέχρι τέλους», είναι ορισμένες από τις φράσεις που επαναλάμβαναν στενοί συνεργάτες του, στέλνοντας μήνυμα αποφασιστικότητας στην εγχώρια πλουτοκρατία και στους ξένους συμμάχους της (ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ).

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες μέρες θα συνεχιστούν οι τηλεφωνικές επαφές μεταξύ του πρωθυπουργού και των προέδρων του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, προκειμένου να ψηφιστούν τα μέτρα με τις μικρότερες διαρροές βουλευτών από τα τρία κόμματα. «Δεν είμαι ιδιαίτερα ανήσυχος. Νομίζω θα περάσουν τα μέτρα», δήλωσε και ο Γ. Στουρνάρας, μετά τη συνεργασία που είχε χτες με τον πρωθυπουργό.

Από την πλευρά της η ΔΗΜΑΡ επιμένει να δηλώνει ότι δε συμφωνεί με τα μέτρα που αφορούν στα εργασιακά, όπως αποφάσισε και η Εκτελεστική της Επιτροπή, που συνεδρίασε εκ νέου προχτές. Δεν έχει όμως καταλήξει ακόμα με ποιο τρόπο θα εκφράσει την απόφαση αυτή στη Βουλή.

Σε κάθε περίπτωση, η ΔΗΜΑΡ θα στηρίξει όλα τα υπόλοιπα εξοντωτικά για το λαό μέτρα, κάτι που επανέλαβε ο Φ. Κουβέλης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Independent». Η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Μ. Ρεπούση, μιλώντας στο ρ/σ «Βήμα», διευκρίνισε ότι στην περίπτωση που έρθουν όλα σε ένα άρθρο, τότε θα το καταψηφίσουν.

Αναταράξεις σημειώνονται πάντως και στο εσωτερικό της ΝΔ, οι οποίες όμως είναι για τα επιμέρους και στόχο έχουν να λειτουργήσουν ως ανάχωμα της λαϊκής δυσαρέσκειας που υπάρχει στην εκλογική βάση του κόμματος. Μέχρι στιγμής, οι αντιδράσεις που έχουν καταγραφεί περιορίζονται στο αίτημα για σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας πριν την ψήφιση των μέτρων (Ν. Κακλαμάνης), καθώς και στην «έλλειψη ενημέρωσης» για το πακέτο των μέτρων (Γ. Βλάχος).

«Σινιάλο» από το Γιούρογκρουπ

Το Μέγαρο Μαξίμου δεν κρύβει την ανησυχία του για το γεγονός ότι μέχρι στιγμής δεν έχει επιτευχθεί ο πολυπόθητος συμβιβασμός για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους μεταξύ ΕΕ (Γερμανίας) και ΔΝΤ. Οι ανησυχίες αυτές ενισχύθηκαν μετά την ανακοίνωση που εξέδωσαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης μετά την τηλεδιάσκεψη που είχαν την Τετάρτη.

Στην ανακοίνωση, αφού επισημαίνεται «η πρόοδος που έχει καταγραφεί μεταξύ της τρόικας και της κυβέρνησης» για το νέο πακέτο των μέτρων, τις ιδιωτικοποιήσεις και τις φιλομονοπωλιακές διαρθρωτικές αλλαγές, καλείται η κυβέρνηση «να επιλύσει τα εναπομείναντα ζητήματα ώστε να ολοκληρωθούν γρήγορα οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα».

Σημειώνεται ακόμα ότι το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής θα συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ, στις 12 Νοέμβρη, «στη βάση των σχετικών έγγραφων τεκμηριώσεων», επισημαίνοντας ότι στόχος είναι να εγκρίνει το πρόγραμμα «υπό τον όρο ότι θα έχουν ολοκληρωθεί οι prior actions (προαπαιτούμενες δράσεις) από τις ελληνικές αρχές και οι εθνικές διαδικασίες στα κράτη - μέλη, σύμφωνα με την καθιερωμένη πρακτική».

Περισσότερο σαφής ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, δήλωσε ότι δεν αναμένει την έκθεση της τρόικας πριν από τις 11 - 12 του μήνα, ενώ χαρακτήρισε «φιλόδοξη» την εκτίμηση για ολοκλήρωση της συμφωνίας στο Γιούρογκρουπ της 12ης Νοέμβρη. Παράλληλα, τόνισε ότι πρέπει να ληφθεί μια απόφαση για την Ελλάδα μέσα στο Νοέμβρη, αλλά πρόσθεσε ότι η πίεση του χρόνου δεν πρέπει να οδηγήσει σε βιαστικούς συμβιβασμούς. Επισήμανε μάλιστα ότι για αρκετές από τις χώρες της Ευρωζώνης μια ελληνική αναδιάρθρωση του χρέους είναι «νομικά αδύνατη».

ΠΑΣΟΚ
Διεργασίες - καταλύτης για αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού

Αποχωρήσεις, ανεξαρτητοποιήσεις και απειλές για διαγραφές ενόψει της ψηφοφορίας για τα μέτρα

Την ψήφιση των αντιλαϊκών μέτρων και τη διασφάλιση της συνοχής της συγκυβέρνησης έθεσε ως στόχους του ΠΑΣΟΚ ο Ευ. Βενιζέλος, απειλώντας με διαγραφές όσους βουλευτές καταψηφίσουν το νέο πακέτο, κάτω από την πίεση του λαού. «Οποιος δεν θέλει να ψηφίσει τα μέτρα, χωρίζουν οι δρόμοι μας», είπε ο Ευ. Βενιζέλος στη διάρκεια της προχτεσινής έκτακτης συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, που οδήγησε σε αποχωρήσεις στελεχών.

Ο ίδιος τόνισε ότι «η συντριπτική πλειοψηφία» των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ «έχει ταχτεί υπέρ της έγκρισης των δημοσιονομικών μέτρων» και διαμήνυσε ότι δεν θα ανεχτεί διαφωνίες. Στην ίδια συνεδρίαση, 5-6 βουλευτές άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταψηφίσουν τα μέτρα και να ανεξαρτητοποιηθούν, αφήνοντας την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ με 27 ή 28 βουλευτές. Είχε προηγηθεί η διαφοροποίηση 15 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στην ψηφοφορία για το νομοσχέδιο των «αποκρατικοποιήσεων».

Χτες, η πρώην υπουργός και πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μ. Ξενογιαννακοπούλου με επιστολή της προς τον Ευ. Βενιζέλο ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από το ΠΑΣΟΚ, επειδή «το σημερινό ΠΑΣΟΚ δεν με εκφράζει ιδεολογικά και πολιτικά». Είχε προηγηθεί ο βουλευτής Μ. Κασσής, ο οποίος με συνεντεύξεις του σε τηλεοπτικούς σταθμούς δήλωσε ότι ανεξαρτητοποιείται από την ΚΟ και αποχωρεί από το ΠΑΣΟΚ. «Κάποιοι έφεραν το ΠΑΣΟΚ στο 4%, το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι πώς θα γίνουν υπουργοί του Σαμαρά», δήλωσε ο βουλευτής Ιωαννίνων.

Οι κλυδωνισμοί στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ -ενόψει και του συνεδρίου του το Φλεβάρη- προδίδουν διεργασίες στο φόντο των γενικότερων αναδιατάξεων του αστικού πολιτικού σκηνικού, που αναμένεται να κορυφωθούν μετά την ψήφιση των μέτρων. Οι πέντε βουλευτές (Σκανδαλίδης, Κουτσούκος, Τζάκρη, Παραστατίδης, Δριβελέγκας) που δηλώνουν ότι δεν θα ψηφίσουν τα μέτρα, στην περίπτωση που το πράξουν και ανεξαρτητοποιηθούν, σύμφωνα με πληροφορίες ετοιμάζονται να «ντύσουν» τη διαφωνία τους και με ιδεολογική πλατφόρμα.

Θυμίζουμε ότι ο Κ. Σκανδαλίδης με απόφαση του Ευ. Βενιζέλου έχει αναλάβει για λογαριασμό του ΠΑΣΟΚ το ρόλο των επαφών με τη ΔΗΜΑΡ, με στόχο τη «στρατηγική συνεργασία» των δυο κομμάτων στο πλαίσιο της αναπαλαίωσης της σοσιαλδημοκρατίας με «κεντροαριστερή» ταμπέλα. Τέλος, θέμα αλλαγής ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ έθεσε η πρώην υπουργός Κ. Μπατζελή, με δηλώσεις της στον «Βήμα FM».

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Πέρασε με απώλειες απ' την Ολομέλεια

Στο πακέτο με τα «προαπαιτούμενα» για τη δόση θα ενταχθούν τα δύο άρθρα που απορρίφθηκαν

Απώλειες είχε η τρικομματική κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή, κατά την ονομαστική ψηφοφορία στο νομοσχέδιο για τις ιδιωτικοποιήσεις, με το οποίο μεταξύ άλλων καταργείται το ελάχιστο ποσοστό του δημοσίου στις πρώην ΔΕΚΟ.

Συγκεκριμένα, 148 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ ψήφισαν το άρθρο δύο για τη μείωση της συμμετοχής του κράτους στις πρώην ΔΕΚΟ, 139 κατά και έξι «παρών». Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι από την ψηφοφορία απουσίαζαν οι Ε. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης, παρά το ότι βρίσκονταν στο κτίριο της Βουλής.

Στην ίδια ψηφοφορία καταψηφίστηκε η τροπολογία για την ένταξη στον ΕΟΠΥΥ του ΕΤΑΠ - ΜΜΕ και άλλων ταμείων, με 136 υπέρ από την ΝΔ, οκτώ βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και έναν της ΔΗΜΑΡ, 143 όχι και 14 παρών της ΔΗΜΑΡ. Επίσης, δε συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων και συνεπώς δεν εγκρίθηκε άρθρο που αφορούσε την κατάργηση εισφοράς 2% για το ΤΕΕ.

Αρχικά ανακοινώθηκε από το προεδρείο ότι το άρθρο εγκρίθηκε, αλλά αργότερα επιβεβαιώθηκε ότι δε συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία επί των παρόντων, λόγω των πολλών «παρών». Τα δυο άρθρα που απορρίφθηκαν αναμένεται να ενταχθούν στο πακέτο με τα «προαπαιτούμενα» για τη δόση, που κατατίθεται πιθανότητα τη Δευτέρα στη Βουλή, ώστε να διασφαλιστεί η υπερψήφισή τους.

Στη Βουλή προϋπολογισμός και μέτρα

Την ερχόμενη Τρίτη σε μια συνεδρίαση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος συζητείται στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή το αντιλαϊκό πακέτο των 13,5 δισ. και την Τετάρτη 7 Νοέμβρη έχει προγραμματιστεί σε μία και μόνη συνεδρίαση επίσης με τη διαδικασία του κατεπείγοντος η ψήφισή του από την Ολομέλεια της Βουλής. Ο προϋπολογισμός του κράτους θα ψηφιστεί στη Βουλή τα μεσάνυχτα της Κυριακής 11 Νοεμβρίου και η συζήτησή του θα αρχίσει την Πέμπτη 8 Νοέμβρη. Θα προηγηθεί η συζήτησή του στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ