ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Νοέμβρη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Θεατρινισμοί με το βλέμμα στις κάλπες

Εναντιώνεται στο δημοψήφισμα, συμφωνεί όμως με τις αντιλαϊκές αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ

Η ΝΔ στηρίζει τις αποφάσεις κυβέρνησης - τρόικας και δεσμεύεται ότι θα τις εφαρμόσει αν κυβερνήσει. Είναι η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος, από το οποίο ο λαός έχει κάθε συμφέρον να απαλλαγεί
Η ΝΔ στηρίζει τις αποφάσεις κυβέρνησης - τρόικας και δεσμεύεται ότι θα τις εφαρμόσει αν κυβερνήσει. Είναι η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος, από το οποίο ο λαός έχει κάθε συμφέρον να απαλλαγεί
Να αναδείξει το ρόλο της ως θεματοφύλακα της «ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας» και σταθερού πυλώνα για τη διάσωση και σταθερότητα του αστικού πολιτικού συστήματος επιχειρεί η ηγεσία της ΝΔ, με αφορμή την πρόταση για δημοψήφισμα και ταυτόχρονα συμπλέει πλήρως με τα βάρβαρα μέτρα που εξοντώνουν το λαό. Με φραστικούς λεονταρισμούς ότι θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα για να ματαιώσει το «διχαστικό» και «τυχοδιωκτικό» δημοψήφισμα, η ηγεσία της ΝΔ επιδιώκει να κερδίσει πόντους στη διαμάχη για την κυβερνητική εξουσία και να ενισχύσει τη θέση της ως διαχειριστή της κρίσης, προς όφελος των συμφερόντων της πλουτοκρατίας.

Σε αυτό το πλαίσιο περισσεύουν οι δημαγωγικές κορόνες και οι θεατρινισμοί, αφού η ηγεσία της ΝΔ έχει ουσιαστικά αποδεχθεί την απόφαση της ευρωζώνης για κούρεμα του χρέους και βέβαια το νέο μνημόνιο που τη συνοδεύει. Είναι χαρακτηριστικά από την άποψη αυτή τα όσα δήλωσε ο Α. Σαμαράς στη συνομιλία που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μπροστά στις κάμερες: «Ηρθα να σας πω ότι σ' αυτές τις κρίσιμες στιγμές έχω την ιστορική ευθύνη, με κάθε τρόπο, να κάνω ό,τι απαιτείται προκειμένου η ευρωπαϊκή προοπτική και το μέλλον της χώρας μας να μην μπει σε περιπέτειες», τόνισε.

Παρά το γεγονός ότι και στη δήλωση που έκανε εξερχόμενος ανέδειξε εκ νέου την αποφασιστικότητα της ΝΔ «να αποτρέψει πάση θυσία τέτοιους τυχοδιωκτικούς πειραματισμούς», ωστόσο απέφυγε να γίνει πιο συγκεκριμένος. Την ίδια στιγμή, συνεργάτες του διέψευδαν ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να παραιτηθούν όλοι οι βουλευτές της ΝΔ προκειμένου να προκληθούν εκλογές. «Αυτή τη στιγμή, δεν έχουμε μπροστά μας απλά ένα αίτημα για εκλογές. Αυτή τη στιγμή, οι εκλογές αποτελούν εθνική ανάγκη», τόνισε ο Α. Σαμαράς, αφήνοντας να εννοηθεί ότι στην κατεύθυνση αυτή πρέπει να παίξει ρόλο και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Τις μύχιες σκέψεις που υπάρχουν στο επιτελείο της Συγγρού εξέφρασε ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών Γ. Βρούτσης, ο οποίος προέτρεψε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μην υπογράψει το προεδρικό διάταγμα για το δημοψήφισμα. «Σήμερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχεται ένα εκβιαστικό δίλημμα από τον κ. Παπανδρέου (...) Πλέον και ο ίδιος πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες. Εκείνος υπογράφει το Προεδρικό Διάταγμα για το δημοψήφισμα. Στο χέρι του λοιπόν είναι», δήλωσε με νόημα (στην ΕΡΑ).

Στην πράξη η ηγεσία της ΝΔ παρακολουθεί τις εξελίξεις στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος και εκτιμά ότι η κυβέρνηση «θα καταρρεύσει εκ των έσω». Παράλληλα τηρούν «προσεκτική στάση» και αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο συμφωνίας σε «κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης», δίχως τον πρωθυπουργό και με ολιγόμηνη θητεία, για να οδηγήσει σε εκλογές. «Το ζήτημα είναι να μη φτάσουμε στο δημοψήφισμα», υπογράμμισε στο ίδιο πνεύμα και ο επικεφαλής του πολιτικού σχεδιασμού Μ. Χαρακόπουλος, γιατί, όπως είπε, «θα υπάρξει όξυνση, θα υπάρξει ένταση, θα υπάρξει πόλωση».

ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Κοροϊδεύει το λαό και σκορπά αυταπάτες

Παραμονή στο «σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης» ο στόχος της κυβέρνησης που οραματίζονται οι οπορτουνιστές

Κάλπες εκλογών βλέπει ο Αλ. Τσίπρας, με την προσδοκία να προκύψει μια φιλολαϊκή δήθεν κυβέρνηση, η οποία θα διασφαλίσει την παραμονή της χώρας στο «σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης»!

Μιλώντας προχτές το βράδυ στο ΑΛΤΕΡ ο Αλ. Τσίπρας ήταν σαφής, λέγοντας ότι «η χώρα βρίσκεται στον σκληρό πυρήνα της ευρωζώνης (...) αυτός είναι ο λόγος που δεν μας έχουν αφήσει στον Καιάδα. Αν εμείς τους πούμε ένα μεγάλο ΟΧΙ στην πολιτική της λιτότητας και διεκδικήσουμε μια παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και διεκδικήσουμε πολιτική ενίσχυσης των δημόσιων επενδύσεων για να βγούμε στην ανάπτυξη, τότε η επιλογή τους είναι ή να μας αφήσουν στον Καιάδα και να κινδυνεύσουν και να πέσουν και αυτοί και να καταστραφούν ή να υποστούν ότι έχουν μια χώρα και ένα λαό που δεν προχωρά εθελόδουλα στην καταστροφή, διότι κανείς λαός δεν θέλει να αυτοκτονήσει».

Πρόκειται για καθαρή κοροϊδία του λαού ότι μπορεί στο πλαίσιο της ΕΕ και της καπιταλιστικής εξουσίας μια κυβέρνηση να έχει τη δυνατότητα να εφαρμόζει φιλολαϊκή πολιτική, χωρίς να θίξει την καπιταλιστική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής και χωρίς αποδέσμευση από τις διακρατικές ενώσεις του κεφαλαίου. Ο ίδιος υπερασπίστηκε και χτες την «κοινωνική συνοχή», λέγοντας ότι ένας άλλος «συνασπισμός εξουσίας» μπορεί να πετύχει «πραγματική λύση δημοκρατίας και διασφάλισης του Συντάγματος και της εθνικής μας κυριαρχίας και λαϊκής ανεξαρτησίας».

Χτες βράδυ, η ΚΟ και η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή τους έκαναν λόγο για «κρίσιμες επόμενες μέρες και ώρες», καλώντας το λαό να εμποδίσει «αντιδημοκρατικά σενάρια που δρομολογούνται από εξωθεσμικά κέντρα διαπλοκής και συστημικές δυνάμεις, ώστε να συνεχιστεί η ίδια πολιτική, η πολιτική της φτώχειας και της εξαθλίωσης, και μετά το τέλος της υπό κατάρρευσης κυβέρνησης του Γ. Παπανδρέου».

ΛΑ.Ο.Σ.
Θέτει υποψηφιότητα για αναβαθμισμένο ρόλο

Ζητάει παρέμβαση Παπούλια για «κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας»

Εκκληση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μεθοδεύσει τον σχηματισμό «κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας», απηύθυνε χτες ο Γ. Καρατζαφέρης μιλώντας στη συνεδρίαση της ΚΟ του κόμματός του, διαφορετικά όπως είπε «ας ζητήσει από τους πολιτικούς αρχηγούς σήμερα, όχι αύριο, την σύμφωνη γνώμη τους για προκήρυξη εκλογών εντός του Νοεμβρίου». Ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. επικαλέστηκε σαν ανάγκη «να επαναφέρουμε την πολιτική, κοινωνική, οικονομική και δημοκρατική ομαλότητα», την οποία θυμίζουμε συμμερίζονται και ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και η ΔΗΜ.ΑΡ., όλοι τους από φόβο απέναντι στο εργατικό λαϊκό κίνημα με ταξικό προσανατολισμό και στην ενίσχυσή του με νέες δυνάμεις που ριζοσπαστικοποιούνται.

Πρόσθεσε ότι ο ίδιος θα ζητήσει συνάντηση με τον Α. Σαμαρά καθώς «η αντιπολίτευση δεν μπορεί να μείνει ασυντόνιστη» ενώ τον κάλεσε να μην παρευρεθεί η ΚΟ της ΝΔ στη Βουλή την Παρασκευή στη διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Μιλώντας στον ρ/σ «Real» κάλεσε τον Γ. Παπανδρέου να παραιτηθεί, ενώ αργότερα στη ΝΕΤ επιδόθηκε σε μια ακατάσχετη κινδυνολογία για τον εκφοβισμό του λαού ισχυριζόμενος πως «τα όσα συμβαίνουν - και θα συμβούν - με τη νέα σύμβαση είναι μία ...πρόβα τζενεράλε για τα όσα θα ζήσουμε εκτός ευρώ, θα πέσει δραματικά το επίπεδο ζωής μας (...) οι άνεργοι θα πολλαπλασιάζονται και θα μαραζώσει η χώρα».

Ζήτησε ακόμα αναπροσανατολισμό της εξωτερικής πολιτικής και προσχώρηση σε συμμαχίες με άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις λέγοντας: «πιστεύω πως έφτασε η στιγμή να αναζητήσουμε και "παρτενέρ" εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης (...) όπως Ρωσία και Κίνα, επενδύσεις που θα μας βοηθήσουν να βγούμε από την ύφεση».

ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ
Ανησυχούν για «αστάθεια»...

«Η προαναγγελία ενός δημοψηφίσματος μόνο περισσότερα προβλήματα θα προσθέσει στην αγορά», σχολίασε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) Β. Κορκίδης, εκφράζοντας την αντίθεση της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας σε διαδικασίες σαν το δημοψήφισμα που «θα βάλουν τη χώρα σε διαρκή αστάθεια». Ο ίδιος κάνει λόγο για «πολιτικούς ελιγμούς υψηλού κινδύνου που μπορεί να οδηγήσουν τη χώρα σε περιπέτειες και την ελληνική οικονομία σε ολική κατάρρευση», ενώ μιλώντας εξ ονόματος «της μεσαίας τάξης και της υγιούς επιχειρηματικότητας», ο συνδικαλιστής - στέλεχος της ΝΔ δηλώνει ότι «υποστηρίζουν τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας». «Αρνητική εξέλιξη» χαρακτήρισε το δημοψήφισμα ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Α. Ανδρεάδης, εκτιμώντας ότι αυξάνει την αβεβαιότητα και την πιθανότητα καταστροφικής και ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας. Πρόσθεσε, επίσης, ότι αποπροσανατολίζει και διαιρεί τον ελληνικό λαό.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ
Τρομοκρατεί με «μονόδρομους»

Ρεσιτάλ τρομοκράτησης του λαού έδωσε και χτες η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, παρουσιάζοντας σαν μονόδρομο και μάλιστα φιλολαϊκό (!) τη συμμετοχή της χώρας στη ΕΕ και την Ευρωζώνη. Σε δήλωσή της, η Ντ. Μπακογιάννη, διαπίστωσε ότι «οι Ελληνίδες και οι Ελληνες ξύπνησαν σήμερα (σ.σ. χτες) το πρωί τρομοκρατημένοι. Αντιλαμβάνονται ότι τα δύο μεγάλα επιτεύγματα της μεταπολίτευσης, η συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρώπη και η συμμετοχή της Ελλάδας στην ευρωζώνη, κινδυνεύουν και κινδυνεύουν πραγματικά». Σ' αυτό το πνεύμα, ζητάει και αυτή «εκλογές με συμφωνία όλων των κομμάτων, με κυβέρνηση εθνικής ενότητας», προσθέτοντας τις όποιες δυνάμεις της στη θωράκιση του αστικού συστήματος από την λαϊκή δυσαρέσκεια που κλιμακώνεται.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ