ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Οχτώβρη 2012
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΜΕ - ΠΑΣΕΒΕ
Πανελλαδική κινητοποίηση ενάντια στη φοροεπιδρομή

Αγωνιστικό κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις την Τετάρτη 10 του Οκτώβρη

Αποψη από την πορεία των απεργών της 26ης του Σεπτέμβρη
Αποψη από την πορεία των απεργών της 26ης του Σεπτέμβρη
Συγκεντρώσεις και παραστάσεις διαμαρτυρίας στις κατά τόπους εφορίες περιλαμβάνει η ημέρα Πανελλαδικής Κινητοποίησης ενάντια στη νέα φοροεπιδρομή, στην οποία καλούν το ΠΑΜΕ και η ΠΑΣΕΒΕ για τις 10 του Οκτώβρη. Στην κοινή ανακοίνωσή τους για την κινητοποίηση, επισημαίνουν:

«Προς τους εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους, συνταξιούχους. Τα προηγούμενα χρόνια οι λαϊκές οικογένειες ζήσαμε την πιο βάρβαρη επίθεση στη δουλειά μας και στη ζωή μας.

 • Οι μισθοί και τα μεροκάματα μειώθηκαν δραματικά, ο τζίρος και η δουλειά των μικρομάγαζων έπεσαν. Τα χρέη πολλαπλασιάσθηκαν.
 • Οι απολύσεις φούντωσαν, χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι έβαλαν λουκέτο, η ανεργία γιγαντώθηκε.

Η νέα τρικομματική κυβέρνηση προχωράει στην πλήρη εφαρμογή των μέτρων που αποφάσισαν οι προηγούμενες μαζί με την τρόικα και την ΕΕ, παρά τις κάλπικες προεκλογικές υποσχέσεις περί αναδιαπραγμάτευσης και ελάφρυνσης των μέτρων. Πριν προλάβουμε να πληρώσουμε τους περσινούς φόρους και τα χαράτσια, ήρθαν τα παραφουσκωμένα εκκαθαριστικά της εφορίας. Η μείωση του αφορολόγητου στις 5.000 χιλιάδες, η λεγόμενη εισφορά αλληλεγγύης, το νέο χαράτσι μέσω της ΔΕΗ και το τέλος επιτηδεύματος έφθασαν τους φόρους που μας χρέωσαν σε ιλιγγιώδη ποσά. Με τον αυξημένο ΦΠΑ στην εστίαση, που όλοι υπόσχονται ότι θα καταργήσουν αλλά συνεχίζουν να τον εισπράττουν, ακριβαίνουν τη διατροφή και επιβαρύνουν το κόστος λειτουργίας των μαγαζιών. Οι φόροι στο πετρέλαιο θέρμανσης διογκώθηκαν. Ολο και περισσότερες οικογένειες αδυνατούν να προμηθευτούν καύσιμα για το χειμώνα.

Η επίθεση δεν έχει τελειωμό. Αποφάσισαν νέο χτύπημα στο λαϊκό εισόδημα. Επιδιώκουν να εξασφαλίσουν άλλα 11,5 + 2,5 δισ. ευρώ για τα μονοπώλια και τις τράπεζες. Προχωράνε σε μια νέα, άνευ προηγουμένου, φορο-ληστεία σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων.

 • Αυξάνουν τους φόρους σε εργαζόμενους και συνταξιούχους, ζητάνε φόρους ακόμα και από τους ανέργους.
 • Για τους αυτοαπασχολούμενους καταργούν εντελώς το αφορολόγητο όριο και ετοιμάζουν νέα κλεισίματα χρήσεων, νέα αντικειμενικά κριτήρια. Η εφαρμογή ενιαίου φορολογικού συντελεστή 30% - 35 % από το πρώτο ευρώ θα είναι ταφόπλακα για χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους.

Καλούμαστε να πληρώσουμε φόρους που μας πνίγουν. Μας οδηγούν σε αδιέξοδο. Αντί να χτυπήσουν τη φοροδιαφυγή, όπως υποκριτικά προπαγανδίζουν, προχωράνε σε ένα νέο γιουρούσι στα λαϊκά στρώματα. Την ίδια στιγμή, οι μεγάλοι επιχειρηματίες, οι βιομήχανοι και οι εφοπλιστές, οι μόνοι που συνεχίζουν να έχουν κέρδη και στην περίοδο της κρίσης, απολαμβάνουν τις φοροαπαλλαγές και ελαφρύνσεις που τους έχουν εξασφαλίσει όλες οι κυβερνήσεις και διευρύνονται σήμερα στο όνομα της ανάκαμψης από την κρίση. Για να χρυσώσουν το χάπι της φοροεπιδρομής και για να παραστήσουν τους ευαίσθητους, ανακοίνωσαν νέες ρυθμίσεις και αύξηση των δόσεων για τα χρέη στην εφορία.

Μας κοροϊδεύουν κατάμουτρα. Οσες δόσεις και να βάλουν, όσες ρυθμίσεις και να κάνουν, το πρόβλημα δε λύνεται. Δεν έχουμε και δεν μπορούμε να πληρώσουμε. Ο κίνδυνος για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους να αντιμετωπίσουμε δικαστικά μέτρα, κατασχέσεις και πλειστηριασμούς είναι άμεσος.

Εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, συνταξιούχοι, η κατάσταση δεν πάει άλλο, πρέπει να αντιδράσουμε. Δώσαμε μια πρώτη απάντηση με τη μεγάλη συμμετοχή στην απεργία και το κλείσιμο καταστημάτων στις 26 του Σεπτέμβρη. Συνεχίζουμε αποφασιστικά. Μόνο με τον ενωμένο αγώνα μας μπορούμε σήμερα να βάλουμε εμπόδια στην πολιτική που μας οδηγεί στην ανεργία και τη εξαθλίωση. Αύριο, η κατάσταση για όλους θα είναι χειρότερη, αν δεν ξεσηκωθεί κύμα αντίστασης και οργανωμένου αγώνα για αναχαίτιση της άγριας επίθεσης που είναι σε εξέλιξη. Οσο συνεχίζεται η πολιτική που τα δίνει όλα στα μονοπώλια, που φορτώνει τα βάρη της οικονομικής κρίσης σε εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους και συνταξιούχους δεν πρόκειται να δούμε άσπρη μέρα.

Η μοναδική διέξοδος για την αντιμετώπιση των προβλημάτων μας και τη βελτίωση της θέσης μας, είναι η πάλη για την ανατροπή της πολιτικής των μονοπωλίων, με αποδέσμευση από την ΕΕ και διαγραφή του χρέους, είναι ο άλλος δρόμος ανάπτυξης χωρίς μονοπώλια και εκμετάλλευση. Στην ενιαία και συντονισμένη επίθεση κυβέρνησης, ΕΕ, μονοπωλίων και όλων των υποστηριχτών του Ευρωμονόδρομου, απαντάμε με την οικοδόμηση της κοινωνικής συμμαχίας, με το κοινό πλαίσιο πάλης με το ΠΑΜΕ, ΠΑΣΥ, το ΜΑΣ, την ΟΓΕ.

Σε αυτόν το δρόμο καλούμε εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους να παραμερίσουν τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες που έχουν μετατραπεί σε χειροκροτητές της κυβέρνησης και της ΕΕ.

Καλούμε τα σωματεία, τις ομοσπονδίες και τις επιτροπές αγώνα σε αγωνιστικό ξεσηκωμό, για να αποκρούσουμε τη φορολογική επίθεση.

Καλούμε όλους, εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους, αυτοκινητιστές, συνταξιούχους να αντιδράσουν οργανωμένα μέσα από τα σωματεία και τις ενώσεις, να δώσουν μαζικό και μαχητικό "παρών", με συγκεντρώσεις και παραστάσεις διαμαρτυρίας στις κατά τόπους εφορίες.

Απαιτούμε - διεκδικούμε:

 • Αφορολόγητο όριο στα 20.000 ευρώ οικογενειακό στα 40.000 ευρώ και 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Αναδρομική κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης μέχρι αυτό το ύψος εισοδήματος.
 • Κατάργηση των έμμεσων φόρων ΦΠΑ και ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, στα είδη διατροφής, εκπαίδευσης, υγείας, και στα οικιακά τιμολόγια ενέργειας, ύδρευσης και τηλεπικοινωνίας.
 • Κατάργηση του ειδικού τέλους ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών, που αφορά στην κύρια και στην πρώτη εξοχική κατοικία.
 • Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.
 • Αναγνώριση των λογιστικών βιβλίων ως μοναδική πηγή προσδιορισμού εισοδήματος, κατάργηση κάθε είδους αντικειμενικών κριτηρίων και "περαίωσης".
 • Μείωση των δημοτικών φόρων και τελών για τις μικροεπιχειρήσεις.
 • Αύξηση της φορολογίας των μεγάλων επιχειρήσεων στο 45%».
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Ενισχύσεις 73 εκατ. ευρώ για ... 3 έργα

Τρία «μεγάλα έργα» -από τα 50 που έχει καθυστερήσει η ένταξή τους στον «αναπτυξιακό» νόμο του 2004- προωθεί για έγκριση στη Βουλή, το υπουργείο Ανάπτυξης, με την υπογραφή των αντίστοιχων υπουργικών αποφάσεων. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, πρόκειται για την υπαγωγή στις διατάξεις του Ν.3299/2004 (που προβλέπει μεγάλη χρηματοδότηση):

«Της υπό σύσταση επιχείρησης "KAVALA FLOAT GLASS AE" για την ίδρυση μονάδας κατασκευής υαλοπινάκων στη ΒΙ.ΠΕ. Καβάλας συνολικού προϋπολογισμού 97,5 εκατ. ευρώ. Το ύψος της επιχορήγησης ανέρχεται στα 29,25 εκατ. ευρώ.

Της επιχείρησης "ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΗΛΙΟΣ ΑΕ" για την ίδρυση συνεδριακού κέντρου, εκσυγχρονισμό ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων, επέκταση ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων των Μονάδων ELOUNDA BAY PALACE & ELOUNDA BEACH κλπ., συνολικού προϋπολογισμού 50,45 εκατ. ευρώ. Το ύψος της επιχορήγησης ανέρχεται στα 15,067 εκατ. ευρώ.

Της επιχείρησης "ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΙΟ ΠΑΤΡΑΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ" που αφορά στην ίδρυση αυτοκινητοδρομίου στην περιοχή Χαλανδρίτσα, του Δήμου Φαρρών, του Νομού Αχαΐας, συνολικού προϋπολογισμού 94,6 εκατ. ευρώ. Το ύψος της επιχορήγησης ανέρχεται σε 28,92 εκατ. ευρώ».

Για μια χρηματοδότηση που ξεπερνά τα 73 εκατ. ευρώ, το υπουργείο υπολογίζει τη δημιουργία ...800 νέων θέσεων εργασίας.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του επανεξετάζουν τέσσερα μεγάλα επενδυτικά σχέδια στον τομέα του τουρισμού και αξιολογούν ένα μεγάλο επενδυτικό σχέδιο για την κατασκευή αιολικού πάρκου.

ΤΑΜΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ
Πλειοδότης για το Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης

Η εταιρεία «Lamda ΔΟΜΗ ΑΕ», η οποία είναι 100% θυγατρική της «Lamda Development», αναδείχθηκε πλειοδότης στο διαγωνισμό για την παραχώρηση της εκμετάλλευσης του Διεθνούς Κέντρου Ραδιοτηλεόρασης (ΙBC) για 90 έτη!

Το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) ανακοίνωσε ότι «το άμεσο οικονομικό αντάλλαγμα ανέρχεται σε 81 εκατομμύρια Ευρώ. Ανάλογα με την βελτίωση των μακροοικονομικών συνθηκών στην Ελλάδα, εντός των προσεχών 50 ετών, όπως αυτές θα αποτυπώνονται στην πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, το Ελληνικό Δημόσιο θα εισπράξει επιπλέον έως και 32,4 εκατ. Ευρώ».

Επίσης, η υπογραφή των συμβατικών κειμένων και η καταβολή του οικονομικού ανταλλάγματος θα ολοκληρωθεί μετά τον προσυμβατικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org