ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Οχτώβρη 2012
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Περικοπές στην κοινωνική ασφάλιση

ΠΑΡΙΣΙ.--

Τα κυβερνητικά σχέδια για τη συρρίκνωση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, στο όνομα της «βιωσιμότητάς» του, γνωστοποιήθηκαν, χτες, και συμπληρώνουν τις περικοπές 36,9 δισ. ευρώ που ενέκρινε η κυβέρνηση του Φρ. Ολάντ που υποτίθεται θα «έφερνε άνεμο αλλαγής στην ΕΕ». Ετσι, στην αύξηση της φορολογίας κατά 0,15% στους συνταξιούχους, που είχε γνωστοποιηθεί την Παρασκευή, ήρθε να προστεθεί η «διευκρίνιση» ότι μέχρι το 2014 «η έκτακτη αυτή εισφορά στους συνταξιούχους θα αυξηθεί στο 0,3%». Παράλληλα, μειώνεται, χωρίς να είναι ακόμη σαφές πόσο, η συμμετοχή του κράτους στην αγορά φαρμάκων με εξαίρεση τα γενόσημα και αυξάνεται, εκ νέου, ο φόρος στον καπνό και στην μπύρα.

Συγκεκριμένα, ήδη στην τιμή της κάθε συσκευασίας καπνού το 64,25% αντιστοιχεί σε φόρους, που τώρα θα φτάσουν το 64,7%.Οσον αφορά στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, στόχος, όπως ανακοινώθηκε, είναι το συνολικό έλλειμμα των 13,3 δισεκατομμυρίων ευρώ, όπως υπολογίζεται για φέτος, να μειωθεί στα 11,4 δισεκατομμύρια ευρώ.

«Για τουλάχιστον δύο χρόνια» θα ισχύσουν τα σκληρά μέτρα λιτότητας κατά τον Γάλλο υπουργό Προϋπολογισμού. Ο Ζερόμ Καουζάκ υποστήριξε ότι «αν το επιτρέπουν οι οικονομικές συνθήκες» μια μείωση της φορολογίας θα εξεταστεί το 2015 και συμπλήρωσε ότι η γαλλική κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη «να μη ζητήσει παράταση για τη μείωση του ελλείμματός της» και να εφαρμόσει το Δημοσιονομικό Σύμφωνο Σταθερότητας, ασχέτως των «κορόνων» του κ. Ολάντ προεκλογικά καθώς τότε «ξιφουλκούσε» εναντίον του.

Σήμερα, το Σύμφωνο Σταθερότητας έρχεται προς έγκριση στη γαλλική βουλή. Την αντίθεσή του στο Σύμφωνο Σταθερότητας εξέφρασε, διοργανώνοντας διαδήλωση την Κυριακή στο Παρίσι, το Αριστερό Μέτωπο, το οποίο κατήγγειλε τις πολιτικές λιτότητας της κυβέρνησης, στη λογική μιας άλλης διαχείρισης, χωρίς να θίγει τη μήτρα που τις γεννά, δηλαδή την εξουσία των μονοπωλίων και την ΕΕ. Ανάλογες κινητοποιήσεις έγιναν και στο Βέλγιο.

Κλείνουν οι υψικάμινοι της «ArcelorMittal» στη Φλοράνζ

Σε αποκλεισμό της εγκατάστασης της σιδηρουργίας «ArcelorMittal» στην πόλη Φλοράνζ στην περιοχή Μοζέλ, στη Βόρεια Γαλλία, προχώρησαν, χτες, οι εργαζόμενοι που σφράγισαν και τις επτά πύλες του εργοστασίου έτσι ώστε να μη βγαίνει κανένα εμπόρευμα. Ο αποκλεισμός είναι, όπως είπαν, η αρχή κλιμακούμενων κινητοποιήσεων καθώς χτες η διοίκηση της μεγαλύτερης, στον κόσμο, σιδηρουργίας μετά από 14 μήνες εμπαιγμού, κατά τους οποίους μιλούσε για «προσωρινή παύση» εργασιών στις δύο υψικαμίνους της Φλοράνζ, ανακοίνωσε το κλείσιμό τους που οδηγεί στην ανεργία πάνω από 1.000 εργαζόμενους.

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Διαδήλωση κατά της λιτότητας

Μαζική ήταν η διαδήλωση του Σαββάτου στη Λισαβόνα
Μαζική ήταν η διαδήλωση του Σαββάτου στη Λισαβόνα
ΛΙΣΑΒΟΝΑ.--

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι κάθε ηλικίας, οι διοργανωτές μιλούν για 100.000, συγκεντρώθηκαν το Σάββατο στη πλατεία του Παλατιού της Λισαβόνας για να διαμαρτυρηθούν κατά της πολιτικής λιτότητας που επιβάλλει η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Πέδρο Πάσος Κοέλιου. Τη διαδήλωση είχε διοργανώσει η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών (CGTP-IN) που είχε επίσης προκηρύξει τη χτεσινή ημέρα ως «ημέρα εθνικής δράσης - ημέρα διαμαρτυρίας και οργής», ενώ από τις 5 έως τις 13 Οκτώβρη σχεδιάζει διάφορες δραστηριότητες για «την καταπολέμηση της ανεργίας». Η διαδήλωση του Σαββάτου αποτέλεσε την τρίτη που έγινε στην πορτογαλική πρωτεύουσα μέσα σε διάστημα δύο εβδομάδων. Μαζική και δυναμική ήταν η συμμετοχή των μελών και των φίλων του Πορτογαλικού Κομμουνιστικού Κόμματος, που χτες ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει και σε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης.

Τις προηγούμενες μέρες η κυβέρνηση είχε εξαγγείλει βάρβαρα μέτρα που περιελάμβαναν αύξηση της φορολογίας, επιβολή φόρου εισοδήματος, φόρο για ακίνητα και άλλα, με την πρόφαση της «διάσωσης» της χώρας -στην πραγματικότητα της σωτηρίας του κεφαλαίου- μέσα από τη φοροληστεία του λαού. Είχε αναγκαστεί, σε μια κίνηση αναδίπλωσης, να πάρει πίσω τα περί μείωσης των εργοδοτικών εισφορών στο 18% από το 23,75% και αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων από το 11% στο 18%.

Στο μεταξύ, χτες οι μηχανικοί του σιδηρόδρομου προχώρησαν σε στάσεις εργασίας καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας απαιτώντας αυξήσεις στους μισθούς τους, ενώ, σε μια παράλληλη εξέλιξη, πραγματοποιήθηκε διαμαρτυρία των εργαζομένων στα ναυπηγεία της «Viana do Castelo» ενάντια στη σχεδιαζόμενη ιδιωτικοποίησή της.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΛΙΜΑ.-- Την απεργία τους δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν οι δάσκαλοι και οι γιατροί του Περού παρά το γεγονός ότι από το Σαββατοκύριακο έχουν ειδικά μέτρα ασφαλείας εξαιτίας της 3ης Συνόδου των Χωρών της Νοτίου Αμερικής και των Αραβικών Χωρών, που ξεκίνησε χτες. Οι δάσκαλοι και οι γιατροί εισέρχονται στην τέταρτη βδομάδα των απεργιακών τους κινητοποιήσεων απαιτώντας αύξηση των αποδοχών τους και περισσότερα κονδύλια για τη δημόσια Υγεία και Παιδεία.

ΤΥΦΛΙΔΑ.-- Βουλευτικές εκλογές διεξήχθησαν χτες στη Γεωργία λίγες μόλις ημέρες μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου για βασανιστήρια στις φυλακές της χώρας. Επικρατέστερα φέρονταν τα κόμματα του νυν Προέδρου της χώρας και πρωτεργάτη της λεγόμενης «Επανάστασης των Ρόδων», φιλοαμερικάνου Μιχαήλ Σαακασβίλι, και του δισεκατομμυριούχου Μπίντζινα Ιβανιτσβίλι που θέλει δεσμούς πέρα από το ΝΑΤΟ - ΕΕ και με τη Ρωσία.

TOKIO.-- Σε ανασχηματισμό της κυβέρνησής του προχώρησε χτες ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Γιοσιχίκο Νόντα, διορίζοντας 10 νέα πρόσωπα σε υπουργικά πόστα και διατηρώντας οκτώ υπουργούς στις θέσεις τους. Το ίδιο 24ωρο δεκάδες κάτοικοι της νήσου Οκινάουα διαδήλωσαν έξω από την αεροπορική βάση Φουτένμα ενάντια στην ανάπτυξη των επισφαλών, όπως τα χαρακτηρίζουν, αεροσκαφών κάθετης προσγείωσης «Οσπρεϊ».

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- 20 νεκροί και 60 τραυματίες είναι το αποτέλεσμα επίθεσης αυτοκτονίας στο Αφγανιστάν, που είχε στόχο περιπολία δυνάμεων κατοχής στην πόλη της Χοστ. Μεταξύ των νεκρών ήταν τρεις στρατιώτες των κατοχικών δυνάμεων και αρκετοί άμαχοι, ενώ την ευθύνη ανέλαβαν οι Ταλιμπάν, με δήλωση του εκπροσώπου τους Ζαμπιουλάχ Μουτζαχίντ.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Σε ηλικία 95 ετών, έφυγε από τη ζωή ο ιστορικός Ερικ Χομπσμπάουμ, ο οποίος νοσηλευόταν με πνευμονία σε νοσοκομείο του Λονδίνου. Ο Χομπσμπάουμ, έχει συγγράψει πάνω από 200 ιστορικά έργα με σημαντικότερα το τετράτομο («Η εποχή των επαναστάσεων, 1789-1848», «Η εποχή του κεφαλαίου, 1848-1875», «Η εποχή των αυτοκρατοριών, 1875-1914» και «Η εποχή των άκρων: ο σύντομος 20ός αιώνας 1914-1991»), η ιστορία του 20ού αιώνα, που έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από 40 γλώσσες.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Προς διάλυση το συνταξιοδοτικό

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Η διάλυση του συνταξιοδοτικού συστήματος στη Βρετανία δρομολογείται ταχύτατα, προς εξυπηρέτηση του κεφαλαίου και χωρίς να είναι η χώρα στο ευρώ ή σε μνημόνιο με το ΔΝΤ. Ο υπουργός Συντάξεων Στιβ Ουέμπ ανακοίνωσε την «αυτόματη συνεισφορά» των εργαζομένων σε «μα συνταξιοδοτική δεξαμενή». Τα χρήματα των ασφαλισμένων προβλέπεται να «επενδυθούν» είτε από ένα ιδιωτικό συνταξιοδοτικό ταμείο είτε από ένα συνταξιοδοτικό ταμείο που έχει δημιουργηθεί πριν από χρόνια από το κράτος (το NationalEmployment Savings Trust, NEST).

Οι ...πελάτες διά της βίας, που είναι εκατομμύρια, θα συνεισφέρουν αυτομάτως σε συνταξιοδοτικά ταμεία για να βελτιώσουν υποτίθεται τη σύνταξή τους. Ακόμη πιο συγκεκριμένα, από τη μέρα που θα τεθεί σε ισχύ η μεταρρύθμιση μέχρι το τέλος του 2013, αυτή θα αφορά μόνο τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις και στη συνέχεια έως το 2018 όλες. Οι μισθωτοί θα συνεισφέρουν αρχικά το 0,8% του μισθού τους, ο εργοδότης το 1% και το κράτος το 0,2%. Το 2018 η συνεισφορά θα είναι 4% για τον μισθωτό, 3% για την επιχείρηση και 1% για το κράτος. Καθώς σύμφωνα με τις προβλέψεις δεν θα εξασφαλίζεται μια «αξιοπρεπής σύνταξη», προβλέπεται οι εισφορές να αυξηθούν περαιτέρω στο 20% των αποδοχών, - 10% ο εργαζόμενος, 8% ο εργοδότης και 2% το κράτος.

Εξαιτίας των περικοπών και της καταλήστευσης των Ταμείων πάνω από 11 εκατομμύρια ασφαλισμένοι δεν εξασφαλίζουν μια αξιοπρεπή σύνταξη, σύμφωνα με τα επίσημα κυβερνητικά στοιχεία, ενώ η βασική κρατική σύνταξη είναι περίπου 460 στερλίνες ή 575 ευρώ το μήνα.

ΙΣΠΑΝΙΑ
Λαϊκές αντιδράσεις και καταστολή

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στο κέντρο της ισπανικής πρωτεύουσας το Σάββατο, για τρίτη συνεχόμενη μέρα, φωνάζοντας συνθήματα κατά της κυβέρνησης του πρωθυπουργού, Μαριάνο Ραχόι, και της πολιτικής λιτότητας που εφαρμόζει, λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση νέων μέτρων λιτότητας ύψους 40 δισεκατομμυρίων ευρώ, που ρίχνουν νέα βάρη στις πλάτες των εργαζομένων και του λαού για να βγει το κεφάλαιο αλώβητο από την καπιταλιστική κρίση.

Με συνθήματα του τύπου «Παραιτηθείτε» και «Δημοκρατία», οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν γύρω από το κτίριο της Βουλής στη Μαδρίτη, που ήταν περικυκλωμένο από ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας. Αργά το βράδυ του Σαββάτου οι αστυνομικοί επιτέθηκαν στους διαδηλωτές με αποτέλεσμα 12 προσαγωγές και τον τραυματισμό πολλών.

Οι διαδηλώσεις αυτές σε πλατείες, που στηρίζονται και από τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, αποτελούν μεν έκφραση λαϊκής οργής ωστόσο κυριαρχεί το αίτημα να φύγει η κυβέρνηση και η τρόικα και αναζητείται μια άλλη μορφή διαχείρισης, που υποτίθεται ότι θα ανακουφίσει τα λαϊκά στρώματα, αλλά λείπει η λογική της σύγκρουσης με το κεφάλαιο. Κυριαρχούν μικροαστικές δυνάμεις και είναι μικρή η παρέμβαση στους χώρους δουλειάς. Οι αγωνιστικές ταξικές δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΚΚ Λαών της Ισπανίας και στις Επιτροπές Εργατικής Ενότητας είναι αυτές που παλεύουν για να συνειδητοποιηθεί από τους εργάτες, τα άλλα λαϊκά στρώματα ότι η διέξοδος βρίσκεται στην οργάνωση στους χώρους παραγωγής, στις γειτονιές, για τη ρήξη με το κεφάλαιο και την εξουσία του, την αποδέσμευση από ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και την ανατροπή του καπιταλισμού.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org