Τρίτη 2 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΛΙΜΑ.-- Την απεργία τους δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν οι δάσκαλοι και οι γιατροί του Περού παρά το γεγονός ότι από το Σαββατοκύριακο έχουν ειδικά μέτρα ασφαλείας εξαιτίας της 3ης Συνόδου των Χωρών της Νοτίου Αμερικής και των Αραβικών Χωρών, που ξεκίνησε χτες. Οι δάσκαλοι και οι γιατροί εισέρχονται στην τέταρτη βδομάδα των απεργιακών τους κινητοποιήσεων απαιτώντας αύξηση των αποδοχών τους και περισσότερα κονδύλια για τη δημόσια Υγεία και Παιδεία.

ΤΥΦΛΙΔΑ.-- Βουλευτικές εκλογές διεξήχθησαν χτες στη Γεωργία λίγες μόλις ημέρες μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου για βασανιστήρια στις φυλακές της χώρας. Επικρατέστερα φέρονταν τα κόμματα του νυν Προέδρου της χώρας και πρωτεργάτη της λεγόμενης «Επανάστασης των Ρόδων», φιλοαμερικάνου Μιχαήλ Σαακασβίλι, και του δισεκατομμυριούχου Μπίντζινα Ιβανιτσβίλι που θέλει δεσμούς πέρα από το ΝΑΤΟ - ΕΕ και με τη Ρωσία.

TOKIO.-- Σε ανασχηματισμό της κυβέρνησής του προχώρησε χτες ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Γιοσιχίκο Νόντα, διορίζοντας 10 νέα πρόσωπα σε υπουργικά πόστα και διατηρώντας οκτώ υπουργούς στις θέσεις τους. Το ίδιο 24ωρο δεκάδες κάτοικοι της νήσου Οκινάουα διαδήλωσαν έξω από την αεροπορική βάση Φουτένμα ενάντια στην ανάπτυξη των επισφαλών, όπως τα χαρακτηρίζουν, αεροσκαφών κάθετης προσγείωσης «Οσπρεϊ».

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- 20 νεκροί και 60 τραυματίες είναι το αποτέλεσμα επίθεσης αυτοκτονίας στο Αφγανιστάν, που είχε στόχο περιπολία δυνάμεων κατοχής στην πόλη της Χοστ. Μεταξύ των νεκρών ήταν τρεις στρατιώτες των κατοχικών δυνάμεων και αρκετοί άμαχοι, ενώ την ευθύνη ανέλαβαν οι Ταλιμπάν, με δήλωση του εκπροσώπου τους Ζαμπιουλάχ Μουτζαχίντ.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Σε ηλικία 95 ετών, έφυγε από τη ζωή ο ιστορικός Ερικ Χομπσμπάουμ, ο οποίος νοσηλευόταν με πνευμονία σε νοσοκομείο του Λονδίνου. Ο Χομπσμπάουμ, έχει συγγράψει πάνω από 200 ιστορικά έργα με σημαντικότερα το τετράτομο («Η εποχή των επαναστάσεων, 1789-1848», «Η εποχή του κεφαλαίου, 1848-1875», «Η εποχή των αυτοκρατοριών, 1875-1914» και «Η εποχή των άκρων: ο σύντομος 20ός αιώνας 1914-1991»), η ιστορία του 20ού αιώνα, που έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από 40 γλώσσες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ