ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Οχτώβρη 2012
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
«Σενάρια Ιράκ» κατήγγειλε ο υπουργός Εξωτερικών

Από επίθεση αντικαθεστωτικών με αυτοκίνητο - βόμβα σε κρατικό κτίριο στην πόλη Καμίσλι
Από επίθεση αντικαθεστωτικών με αυτοκίνητο - βόμβα σε κρατικό κτίριο στην πόλη Καμίσλι
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Για προσπάθεια «επανάληψης του σεναρίου του Ιράκ» όπου οι δήθεν αποκαλύψεις για ύπαρξη χημικών όπλων χρησιμοποιήθηκαν ως πρόσχημα για επέμβαση κατηγόρησε τις ΗΠΑ ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών από το βήμα της ετήσιας συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Ο Ουαλίντ αλ Μουάλεμ κατήγγειλε, επίσης τις Τουρκία, Κατάρ, Σ. Αραβία και Λιβύη ότι στηρίζουν «με κάθε τρόπο» τους αντικαθεστωτικούς και ότι συμμετέχουν και στην αποστολή ξένων μαχητών στη Συρία, καθώς και μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ότι «στηρίζουν την τρομοκρατία», τονίζοντας ότι αν δεν αλλάξει αυτό, τότε δεν πρόκειται να υπάρξει ειρήνη.

Ο Μουάλεμ κάλεσε τους αντικαθεστωτικούς σε πολιτικό διάλογο, για να εκπονηθεί «ένας οδικός χάρτης για μια πιο δημοκρατική και πιο πλουραλιστική Συρία» και χαρακτήρισε «παρέμβαση στα εσωτερικά της Συρίας» τις απαιτήσεις περί αποχώρησης του Ασαντ. Εντονα αντέδρασε η παρουσιαζόμενη, κυρίως από τις δυτικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, ως ισχυρότερη δύναμη των αντικαθεστωτικών, το Εθνικό Συριακό Συμβούλιο, κατηγορώντας τον Μουάλεμ για «προπαγάνδα και ψέματα». Επίσης, αμφισβήτησε την καταγγελία περί ξένων μαχητών «του ιερού πολέμου».

Στο περιθώριο των εργασιών της συνόδου, ο Μουάλεμ συναντήθηκε με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι μουν, που επανέλαβε την καταδίκη του για την «κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», τον αναπληρωτή του, Τζέφρι Φέλντμαν, και τον ειδικό διαμεσολαβητή του Οργανισμού και του Αραβικού Συνδέσμου, Λακχντάρ Μπραχίμι.

Σύμφωνα με αραβικά ΜΜΕ, στη συνάντηση με τον Φέλντμαν που έθεσε «ζήτημα ανθρωπιστικής κρίσης» ο Σύρος ΥΠΕΞ δήλωσε ότι «οι οικονομικές κυρώσεις που επιβάλλονται από τις ΗΠΑ και ΕΕ, αποτελούν το κύριο πρόβλημα για τη διαβίωση του λαού της Συρίας» καθώς και ότι «η άρση τους παραμένει πολύ καλύτερη από την αναζήτηση θεραπείας των συνεπειών τους». Σύμφωνα με ιδιωτικά συριακά μέσα ενημέρωσης, στη συνάντηση αυτή συμμετείχε και η Σούζαν Ράις, πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, κάτι που εμφανίζεται ως «δίαυλος επικοινωνίας με την κυβέρνηση Ασαντ».

Χτες, αλλεπάλληλες ήταν οι καταδίκες για την ολοσχερή καταστροφή πέντε από τις 20 στεγασμένες αγορές που αποτελούν τη μεσαιωνική ιστορική αγορά - σουκ - του Χαλεπιού (προστατευόμενο μνημείο της Unescο), η οποία έπιασε φωτιά κατά τη διάρκεια μαχών όταν αντικαθεστωτικοί εισήλθαν σε αυτήν συνεχίζοντας να βάλλουν κατά των κυβερνητικών στρατευμάτων, την Κυριακή. Επίσης, στο Χαλέπι πραγματοποιήθηκε μεγάλη διαδήλωση κατά των ένοπλων αντικαθεστωτικών. Χτες, μάχες σημειώνονταν σε Χαλέπι, Χομς, Ντεράα, Καμίσλι και στην πόλη Σαλκίν.

ΛΙΒΥΗ - ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΚΑΝΤΑΦΙ
Εμπλοκή γαλλικών μυστικών υπηρεσιών

ΤΡΙΠΟΛΗ - ΠΑΡΙΣΙ.-

Για άμεση εμπλοκή των γαλλικών μυστικών υπηρεσιών στον εντοπισμό του Λίβυου πρώην ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι (που τελικά κατέληξε στο βάρβαρο λιντσάρισμά του) πριν από ένα χρόνο, κάνουν λόγο δημοσιεύματα κυρίως, σε Ιταλία και Βρετανία, που αναπαράγονται σε Γαλλία και αραβικές χώρες.

Σε σχετικό δημοσίευμα η βρετανική «Ντέιλι Τέλεγκραφ» επικαλείται ως πηγή τον πρώην ισχυρό άνδρα των λιβυκών μυστικών υπηρεσιών Ράμι αλ Ομπάιντι, ο οποίος είχε αποσκιρτήσει από το καθεστώς Καντάφι λίγο καιρό νωρίτερα. Ο Ομπάιντι επιμένει ότι ο τότε Πρόεδρος της Γαλλίας είχε κάθε λόγο να «κλείσει το στόμα» του Καντάφι γιατί «ο Λίβυος πρώην ηγέτης ήταν έτοιμος να δώσει στοιχεία για την υποστήριξη και τα χρήματα που έδωσε στο Σαρκοζί κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2007».

Ο Ομπάιντι ισχυρίζεται ότι ο Καντάφι εντοπίστηκε από το νούμερο του δορυφορικού τηλεφώνου του που «έφτασε στις γαλλικές μυστικές υπηρεσίες από τη συριακή κυβέρνηση και τον Μπάσαρ αλ Ασαντ, ο οποίος διαπραγματεύτηκε, κατά τον Ομπάιντι, τη χαλάρωση της ιμπεριαλιστικής πίεσης σε βάρος της δικής του ηγεσίας». Αναμφίβολα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή όσο η τρέχουσα για τις εξελίξεις στη Συρία, ένας πρώην αρχι-πράκτορας που εγκατέλειψε το καθεστώς Καντάφι και συνεργάζεται με τις δυτικές μυστικές υπηρεσίες, να κάνει τέτοιες «αποκαλύψεις».

Για ανάμιξη «ξένων μυστικών πρακτόρων» στον εντοπισμό του Καντάφι έκανε λόγο μιλώντας σε αραβικά δίκτυα ο Μαχμούντ Τζιμπρίλ, ο άνθρωπος κυρίως των ΗΠΑ στη θέση του πρωθυπουργού στην «μεταβατική» κυβέρνηση. Για «ανάμιξη γαλλικών μυστικών υπηρεσιών» στην ίδια υπόθεση μιλούν «δυτικοί διπλωμάτες» όπως υποστηρίζει και η ιταλική «Κοριέρε ντελα Σέρα». Πάντως, έχει αποδειχτεί ότι πολύ πριν την ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Λιβύη, οι μυστικές υπηρεσίες ιμπεριαλιστικών χωρών, με πιο εμφανείς αυτές των Γαλλίας και Βρετανίας ...αλώνιζαν στη χώρα.

ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σκληραίνει τη στάση της στο Κουρδικό

ΑΓΚΥΡΑ - ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.--

Τη στάση του απέναντι στους Κούρδους φαίνεται να σκληραίνει ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά και την όξυνση των συγκρούσεων, που σχετίζονται με τις εξελίξεις στη Συρία. Ο Ρ. Ερντογάν κατηγορεί το Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας, για αναξιοπιστία, υποστηρίζοντας ότι δε συνέβαλε στον «αγώνα κατά της τρομοκρατίας» εννοώντας το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (ΡΚΚ).

Παράλληλα, η τουρκική κυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) ζήτησε από τη Βουλή της χώρας, την ανανέωση για ένα χρόνο της άδειας πραγματοποίησης επιδρομών εναντίον του ΡΚΚ σε ιρακινό έδαφος, ενώ ήδη η κατάσταση είναι τεταμένη και οι συγκρούσεις Κούρδων με δυνάμεις του τουρκικού στρατού είναι πλέον καθημερινές.

Οσον αφορά το Κουρδικό, και τον πόλεμο της Τουρκίας κατά του ΡΚΚ, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, είχε συνάντηση, στο πλαίσιο του συνεδρίου του ΑΚΡ, με τον Πρόεδρο της αυτόνομης περιοχής του Κουρδιστάν, στο Ιράκ, Μασούντ Μπαρζανί και τον πρώην πρωθυπουργό της περιοχής, Μπαρχάμ Σαλέχ, στην οποία συζητήθηκε η «αντιτρομοκρατική συνεργασία».

Την ίδια στιγμή, ο Τούρκος πρωθυπουργός επιχειρεί να τονίσει σε κάθε ευκαιρία την «οικονομική ανάπτυξη» της Τουρκίας, σημειώνοντας στην ομιλία του κατά το συνέδριο του κόμματός του ότι η χώρα θα αποπληρώσει το 1,3 δισεκατομμύριο δολάρια του χρέους της στο ΔΝΤ, μέχρι τον Απρίλη του 2013. Η συγκεκριμένη ανάπτυξη δεν αφορά το λαό της χώρας, που εξακολουθεί να βιώνει την ανεργία και τη φτώχεια.

Ο Ρ. Ερντογάν επανεξελέγη επικεφαλής του ΑΚΡ, ενώ το 2014 θα διεκδικήσει την προεδρία της χώρας, λέγοντας ότι θέλει να είναι ο πρώτος πρόεδρος που θα εκλεγεί με «καθολική ψηφοφορία». Παρών στο συνέδριο του ΑΚΡ ήταν και ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, Μοχάμεντ Μόρσι.

HNΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ
Αυξάνεται η γήρανση του πληθυσμού

Την ανησυχητική αύξηση των ποσοστών γήρανσης του παγκόσμιου πληθυσμού και τις αυξητικές τάσεις ως το 2050, οπότε προβλέπεται ότι σε πάνω από 60 χώρες το 30% των πολιτών θα είναι άνω των 60 ετών, διαπιστώνει έκθεση του ΟΗΕ που δημοσιοποιήθηκε χτες.

Σήμερα, 1 στους 9 κατοίκους του πλανήτη (893 εκατ. σε σύνολο παγκόσμιου πληθυσμού 7 δισ.) είναι άνω των 60 ετών, ενώ το 2050 θα φτάσουν τα 2 δισ. Μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι τα άτομα άνω των 60 ετών αναδεικνύονται διεθνώς ως μία από τις πιο παραμελημένες πληθυσμιακές ομάδες καθώς πολλοί ταλανίζονται από τη φτώχεια αφού είτε αναγκάζονται να δουλεύουν ή παίρνουν πολύ χαμηλές συντάξεις σε σχέση με τα χρήματα που χρυσοπληρώνουν στη διάρκεια του εργασιακού βίου. Οπως σημειώνεται, μόλις το 1/5 των ανθρώπων άνω των 60 ετών παίρνουν σχετικά αξιοπρεπείς συντάξεις.

Η χώρα που κρατά παγκοσμίως το ρεκόρ γήρανσης πληθυσμού είναι η Ιαπωνία, της οποίας ήδη το 30% του πληθυσμού είναι άνω των 60 ετών. Το 2050 παρόμοια θα είναι η κατάσταση και σε χώρες όπως η Κίνα και ο Καναδάς. Οι συντάκτες της έκθεσης ζητούν προστασία των ηλικιωμένων, την παροχή υπηρεσιών, ωστόσο δε λένε κουβέντα για το γεγονός ότι ο καπιταλισμός που επιτίθεται μετωπικά στα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα είναι αυτός που ευθύνεται για τη βαρβαρότητα που βιώνουν και οι απόμαχοι της δουλειάς.

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Διπλή δολοφονία πριν τις προεδρικές εκλογές

ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Μία ακριβώς εβδομάδα πριν τις προεδρικές εκλογές και ενώ ο νυν πρόεδρος, Ούγο Τσάβες, φέρεται από τις δημοσκοπήσεις να προηγείται με 20 μονάδες του αντιπάλου και για πρώτη φορά της ενωμένης αντιπολίτευσης, Ενρίκε Καπρίλες, μία δολοφονία δύο ηγετικών στελεχών της αντιπολίτευσης πυροδοτεί το σκηνικό.

Το Σάββατο, το βράδυ νεκροί από τα πυρά ενόπλων έπεσαν δύο τοπικοί ηγέτες της αντιπολίτευσης υποτίθεται κατά τη διάρκεια «αψιμαχιών» με οπαδούς του προέδρου Τσάβες.

Οι συνθήκες δολοφονίας παραμένουν αδιευκρίνιστες, ενώ η κυβέρνηση διάταξε έρευνα. Ωστόσο αυτή η διπλή δολοφονία εγείρει πολλά ερωτήματα καθώς παρά το γεγονός ότι ο Καπρίλες φέρεται να έχει τη στήριξη 50 κομμάτων και ομάδων της αντιπολίτευσης, η υποστήριξη που τυγχάνει ολοένα και μειώνεται. Χαρακτηριστικά, ένα ακόμη ηγετικό στέλεχος της αντιπολίτευσης, ο πρώην ισχυρός κυβερνήτης της επαρχίας Φαλκόν, ο Αλδο Σερμένο, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Καράκας, ήρε την υποστήριξή του καταγγέλλοντας ότι ο Καπρίλες άλλα σχέδια πραγματικά έχει και άλλα δηλώνει δημόσια.

Σε μια άλλη εξέλιξη, ο πρόεδρος Τσάβες, προσπαθώντας να κάνει άνοιγμα στα μεσαία στρώματα, μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση δήλωσε ότι «αν ήταν Αμερικανός θα ψήφιζε Ομπάμα»... Η δήλωση αυτή δείχνει ότι δεν κατανοείται ο χαρακτήρας του ιμπεριαλισμού και καλλιεργούνται αυταπάτες για δήθεν διαφορά ουσίας ανάμεσα σε «Δημοκρατικούς» και «Ρεπουμπλικάνους».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ