Τρίτη 2 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Προς διάλυση το συνταξιοδοτικό

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Η διάλυση του συνταξιοδοτικού συστήματος στη Βρετανία δρομολογείται ταχύτατα, προς εξυπηρέτηση του κεφαλαίου και χωρίς να είναι η χώρα στο ευρώ ή σε μνημόνιο με το ΔΝΤ. Ο υπουργός Συντάξεων Στιβ Ουέμπ ανακοίνωσε την «αυτόματη συνεισφορά» των εργαζομένων σε «μα συνταξιοδοτική δεξαμενή». Τα χρήματα των ασφαλισμένων προβλέπεται να «επενδυθούν» είτε από ένα ιδιωτικό συνταξιοδοτικό ταμείο είτε από ένα συνταξιοδοτικό ταμείο που έχει δημιουργηθεί πριν από χρόνια από το κράτος (το NationalEmployment Savings Trust, NEST).

Οι ...πελάτες διά της βίας, που είναι εκατομμύρια, θα συνεισφέρουν αυτομάτως σε συνταξιοδοτικά ταμεία για να βελτιώσουν υποτίθεται τη σύνταξή τους. Ακόμη πιο συγκεκριμένα, από τη μέρα που θα τεθεί σε ισχύ η μεταρρύθμιση μέχρι το τέλος του 2013, αυτή θα αφορά μόνο τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις και στη συνέχεια έως το 2018 όλες. Οι μισθωτοί θα συνεισφέρουν αρχικά το 0,8% του μισθού τους, ο εργοδότης το 1% και το κράτος το 0,2%. Το 2018 η συνεισφορά θα είναι 4% για τον μισθωτό, 3% για την επιχείρηση και 1% για το κράτος. Καθώς σύμφωνα με τις προβλέψεις δεν θα εξασφαλίζεται μια «αξιοπρεπής σύνταξη», προβλέπεται οι εισφορές να αυξηθούν περαιτέρω στο 20% των αποδοχών, - 10% ο εργαζόμενος, 8% ο εργοδότης και 2% το κράτος.

Εξαιτίας των περικοπών και της καταλήστευσης των Ταμείων πάνω από 11 εκατομμύρια ασφαλισμένοι δεν εξασφαλίζουν μια αξιοπρεπή σύνταξη, σύμφωνα με τα επίσημα κυβερνητικά στοιχεία, ενώ η βασική κρατική σύνταξη είναι περίπου 460 στερλίνες ή 575 ευρώ το μήνα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ