ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 2 Οχτώβρη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δράσεις από τα κάτω που γεννούν πολύτιμη πείρα

Την περίοδο που διανύουμε η αντεργατική επίθεση εξελίσσεται με ιδιαίτερη ένταση προκαλώντας μια σειρά αντιδράσεις που βοηθούν στην άντληση πολύτιμων συμπερασμάτων για το ρόλο και τη δράση των συνδικαλιστικών δυνάμεων αλλά και τις δυνατότητες και τη δυναμική που μπορεί να έχουν οι πρωτοβουλίες και οι δράσεις από τα κάτω, στα σωματεία, ακόμα και κόντρα σε διοικήσεις και συνδικαλιστικές ηγεσίες.

Βασικό χαρακτηριστικό είναι η οργάνωση και η πραγματοποίηση πολλών Γενικών Συνελεύσεων εργαζομένων σε πάνω από 12 κλάδους στο Δημόσιο, και σε πολλούς από αυτούς να επαναλαμβάνονται δύο και περισσότερες φορές. Αυτό δεν είναι τυχαίο, αφού οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν χτυπηθεί άγρια από τα μέτρα της κυβέρνησης. Για παράδειγμα, οι μισθοί μένουν «παγωμένοι» τουλάχιστον μέχρι το 2014, έχουν ήδη κοπεί δύο μισθοί, θα κοπούν επιπλέον 20% από το Νοέμβρη, ενώ βρίσκονται υπό την απειλή της λίστας με την εργασιακή εφεδρεία. Επιπλέον, καλούνται να πληρώσουν το χαράτσι της έκτακτης εισφοράς. Ερχεται το χαράτσι των ακινήτων.

Οι συνελεύσεις, λοιπόν, ήταν αποτέλεσμα σε άλλες περιπτώσεις των πρωτοβουλιών που ανέλαβαν οι ταξικές δυνάμεις και σε άλλες περιπτώσεις οι ίδιοι οι εργαζόμενοι κάτω από την πίεση που ασκούν αντικειμενικά αυτά τα γεγονότα. Και μάλιστα ακόμα κι όταν οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες που ελέγχουν τις διοικήσεις των σωματείων προσπάθησαν να τις εμποδίσουν με κάθε τρόπο, χωρίς όμως να τα καταφέρουν. Στην ίδια κατεύθυνση και η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ επιχείρησε να προσανατολίσει τους εργαζόμενους αποκλειστικά σε καταλήψεις. Καμιά δύναμη του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, των συνδικαλιστικών πλειοψηφιών, δεν ήθελε να λάβουν χώρα ουσιαστικές διαδικασίες ενημέρωσης και συζήτησης για τους εργαζόμενους και με τους εργαζόμενους.

Ας δούμε πιο συγκεκριμένα:

1. Στις καταλήψεις της περασμένης Πέμπτης έγινε το εξής στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Η συνδικαλιστική πλειοψηφία ήθελε να κρατήσει σε συνθήκες νεκροταφείου τη συγκέντρωση των εργαζομένων, η οποία ήταν μαζική αφού ξεπέρασε τα 250 άτομα. Οι ταξικές δυνάμεις πήραν την πρωτοβουλία και με την ντουντούκα κάλεσαν να γίνει εκείνη την ώρα Γενική Συνέλευση. Η συνδικαλιστική πλειοψηφία προσπάθησε να βάλει εμπόδια κατηγορώντας τις ταξικές δυνάμεις ότι διασπούν το κίνημα! Η απάντηση ήρθε από τους ίδιους τους εργαζόμενους, οι οποίοι αποδοκίμασαν την πλειοψηφία και η συγκέντρωση πήρε «ψυχή» καθώς έγινε συζήτηση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

2. Μία μέρα στο Δήμο Ρόδου οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε κατάληψη του δημαρχείου (όπως έγινε και σε άλλους δήμους της χώρας). Η ΠΑΣΚΕ, που έχει την απόλυτη πλειοψηφία στο Σωματείο, προσπάθησε να εμποδίσει την πραγματοποίησή της με διάφορα προσχήματα (είναι άρρωστος ο πρόεδρος...) και απειλές. Το μέλος του ΔΣ του Σωματείου και υπεύθυνος μεταξύ άλλων υπευθύνων στην καθαριότητα απείλησε ότι θα βάλει απουσίες στους εργαζόμενους. Τίποτα από αυτά δεν έπιασε τόπο. Περίπου 200 εργαζόμενοι κατέλαβαν το δημαρχείο όταν άλλες φορές η συμμετοχή σε κινητοποιήσεις δεν ξεπερνούσε τα 15 - 20 άτομα.

3. Σε άλλες συνελεύσεις ή άλλες συνδικαλιστικές διαδικασίες αποκαλύφθηκαν οι πραγματικές θέσεις της πλειοψηφίας τον καιρό αυτό. Την περασμένη Πέμπτη έγινε έκτακτο συνέδριο της Ομοσπονδίας Συλλόγου Υπουργείου Οικονομικών. Σύσσωμες οι ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και «Αυτόνομη Παρέμβαση» είπαν «ό,τι κινητοποιήσεις έγιναν, έγιναν, το μισθολόγιο θα περάσει έτσι κι αλλιώς σε ενάμιση μήνα». Η θέση των ταξικών δυνάμεων ήταν μεταξύ άλλων να μετατραπεί η απεργία στις 5 Οκτώβρη σε 48ωρη.

4. Στο Γενικό Λογιστήριο πραγματοποιήθηκε η πρώτη Γενική Συνέλευση με κάλεσμα των ταξικών δυνάμεων για να ακολουθήσουν κι άλλες τις επόμενες μέρες. Οι εργαζόμενοι έκαναν καταλήψεις και απεργία για τρεις συνεχόμενες μέρες. Τι έκανε η συνδικαλιστική πλειοψηφία όταν της ζητήθηκε να πάρει θέση για τις καταλήψεις και την απεργία; Είπε «να περιμένουμε να δούμε τι θα πουν οι Ομοσπονδίες»!

5. Ανάλογες πρωτοβουλίες ανέπτυξαν οι εργαζόμενοι στην υπηρεσία Αγροτικής Ανάπτυξης στην Περιφέρεια Αττικής, στο Σύλλογο Γενικής Γραμματείας Τουρισμού και αλλού παίρνοντας αποφάσεις ενάντια στα χαράτσια.

6. Αποκαλυπτικά του ρόλου των συνδικαλιστικών δυνάμεων που στηρίζουν την αντεργατική πολιτική είναι και τα όσα συνέβησαν στην «Ιντρακόμ». Η πρόταση των ταξικών δυνάμεων για να πάρει απόφαση το επιχειρησιακό σωματείο για οργανωμένη άρνηση πληρωμής των χαρατσιών απορρίφθηκε δις. Η ΠΑΣΚΕ είπε ότι δε βλέπει λογικό να ζητήσει το σωματείο από τον κόσμο κάτι τέτοιο και οι εκπρόσωποι της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, συμφωνώντας απόλυτα με την ΠΑΣΚΕ, είπαν ότι το συνδικαλιστικό κίνημα δεν μπορεί να καλύψει τους εργαζόμενους από τις συνέπειες. Επίσης, πρότειναν να βγει ένα κείμενο υπογραφών ενάντια στα χαράτσια και οι εργαζόμενοι να καταθέσουν στις Εφορίες το γνωστό κείμενο αμφισβήτησης της νομιμότητας του χαρατσιού που έχουν βγάλει πρόσφατα κάτι δικηγόροι κι εφοριακοί! Ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο είπαν πως τα σωματεία δεν μπορούν να πάρουν θέση σε τέτοια θέματα, γιατί είναι διαφορές πολιτών - κράτους κι όχι διαφορές εργαζομένων - εργοδότη.

Και μία τελευταία περίπτωση. Εκπρόσωπος της «Παρέμβασης» σε πρόσφατη συγκέντρωση συνδικαλιστικών στελεχών που οργάνωσε η ΑΔΕΔΥ έδωσε ουσιαστική κάλυψη στην ΠΑΣΚΕ λέγοντας ότι δε γίνεται να συζητάμε σήμερα ποιες δυνάμεις στήριξαν τη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Αυτό θέλει και το κεφάλαιο. Οι εργάτες να έχουν κοντή μνήμη για να μη βγάζουν συμπεράσματα. Ομως, τα παραπάνω που δεν είναι παρά μια απλή καταγραφή γεγονότων οδηγούν σε πολύτιμα συμπεράσματα ποιος είναι με ποιον και τι ρόλο επιτελεί.


Χ. Μ.


Πατριδογνωμόνιο
Ουστ! Μωρή φωτοτυπία!

Νάτη η βρισιά. Βγαλμένη απ' την πραγματικότητα. Τα λέει όλα και δεν υπάγεται στη λεξικογραφία της τρέχουσας νομοθεσίας - νομολογίας ως λόγω εξύβριση. Ουστ μωρή φωτοτυπία!

Ταιριάζει γάντι στο στόμα των μαθητών που προπηλακίζονται και δέρνονται από δασκάλους και γονείς τσαμπουκάδες, επειδή παλεύουν για να έχουν βιβλία κι αυτή τη στοιχειώδη παιδεία.

Ταιριάζει γάντι στην πολιτική της εφεδρείας. Γιατί είναι φωτοτυπία πολιτικής και πολιτική φωτοτυπία του ψεύδους, φερετζές της απόλυσης και διαβατήριο για την ανεργία.

Ουστ μωρή φωτοτυπία! Ταιριάζει γάντι σε κάθε ψωραλέα ταξική μεγαλοστομία, κάθε φανφάρα περί πατριωτισμού που εκτοξεύουν απίθανοι τύποι με ηθική υπόσταση μυίγας που υπερασπίζεται τα καπιταλιστικά σκατά που τη θρέφουν.

Ταιριάζει γάντι η βρισιά σε κείνους που προσάρμοσαν την αριστερά στο ιδεολογικό φωτοσόπ της άρχουσας αστικής τάξης και κυκλοφορούν σαν πουροχίπηδες με τον νταλκά περασμένο στο λάπτοπ και τα πουράκια τα υπερασπίζονται ως καλό φυσικό υπακτικό.

Ταιριάζει το ουστ! μωρή φωτοτυπία σ' εκείνη την ψευδοδιανόηση που αναλύει την αγωνία των μαζών με όρους αστρολογίας και κάτι κείμενα που τραμπαλίζονται ανάμεσα σε «ανεξάρτητες αρχές» και μη κυβερνητικές οργανώσεις - βαμπίρ κρατικών κονδυλίων φανερών τε και μη.

Φωτοτυπίες είναι μωρέ που θα ξεθωριάσουν με τον καιρό αυτοί που καμώνονται τους ήρωες και τους θυσιασμένους, τους εξουσιαστές που δεν ντρέπονται να λένε από βήματος βουλής και τα πορτοπαράθυρα της τηλεοπτικής λαμπαδηδρομίας των υποταγμένων, «να μη βρεθεί άλλος στη θέση μου να ψηφίζει το θάνατο δι' ασφυξίας των πολλών».

Φωτοτυπία εντιμότητας είναι να θες να ξοφλήσεις τους τοκογλύφους της τάξης σου εισπράττοντας 50 δισεκατομμύρια απ' τους φτωχούς και 2,8 δισ. απ' το γιγαντωμένο μεγάλο κεφάλαιο της χώρας.

Για καλοσκεφτείτε το, σύντροφοι και φίλοι: Μια φωτοτυπία έκαναν τη ζωή μας τόσα χρόνια και τώρα την πουλάνε και ως παιδεία. Ξεχνώντας ότι «επιχειρώ», απ' όπου μας ξεφύτρωσαν επιχειρήσεις κι επιχειρηματίες, σημαίνει βάζω το χέρι μου σε κάποιο έργο. Και βάζει φωτοτυπίες του χεριού του ο καπιταλιστής και τα χέρια τα πραγματικά των εργατών. Κι ύστερα μοιράζει σε φωτοτυπίες τη διαφορά και κρατάει το... πρωτότυπο. Τον πλούτο μας ως κέρδος.

Φωτοτυπία είναι το χρέος. Ουστ! Χωρίς λαϊκή πιστοποίηση δεν περνάει ως μέτρο πουθενά. Η ζωή με φωτοτυπία δεν είναι ζωή. Είναι νεκρά φύση. Και χωρίς χέρια επιχειρήσεις δεν στήνονται. Ουστ! Το πρωτότυπο εμείς είμαστε.

Σημ:.Επιχειρέω - επιχειρώ. Αρχαίο ρήμα που σημαίνει βάζω το χέρι μου σε κάποιο έργο, όταν συντάσσεται με δοτική. Με αιτιατική σημαίνει αναλαμβάνω (Λεξικό ρημάτων αρχαίας ελληνικής Πατάκη - Τζιράκη).


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org