ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Οχτώβρη 2009
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Νέο μακελειό αμάχων

KAΜΠΟΥΛ.--

Κάτι για «διαφορετική μεθοδολογία δράσης» ψέλλιζε, χτες, ο επικεφαλής των κατοχικών νατοϊκών δυνάμεων, Αμερικανός στρατηγός Στάνλεϊ Μακ Κρίσταλ, μετά το νέο αιματοκύλισμα αμάχων, στην επαρχία Χελμάντ, στα νοτιοδυτικά της χώρας. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, κατοχικοί στρατιώτες, που επιχειρούσαν στην περιοχή, αφού δέχθηκαν πυρά από ένα σπίτι, ζήτησαν αεροπορικές ενισχύσεις, οι οποίες βομβάρδισαν το οίκημα. Επισήμως από τα ερείπια ανασύρθηκαν νεκροί εννιά άνθρωποι, μεταξύ αυτών μια εξαμελής οικογένεια. Οι τοπικές αρχές ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών σε 12, εκ των οποίων οι εννιά πολίτες.

Οπως και να έχει, τα αλλεπάλληλα πλήγματα κατά αμάχων οξύνουν σταθερά την οργή των Αφγανών πολιτών και προκαλούν «πονοκέφαλο» στη διοίκηση των κατοχικών δυνάμεων. Ο Μακ Κρίσταλ, εκτός από τα επιπλέον στρατεύματα, υποστήριξε, χτες, ότι «ήδη αναζητούνται νέοι τρόποι δράσης, προκειμένου να μειωθούν τα θύματα μεταξύ των αμάχων».

  • Επιβεβαιώθηκε, χτες, ότι σκοτώθηκε, σε μάχες τα τελευταία 24ωρα, στο βορειοδυτικό Πακιστάν, ο αδελφός του νέου ηγέτη των Ταλιμπάν στη χώρα. Την ίδια ώρα, βίντεο που κυκλοφόρησε στο ιστότοπο Facebook δείχνει Πακιστανούς στρατιώτες να βασανίζουν συλληφθέντες Ταλιμπάν, κάτι που προκαλεί επιπλέον ένταση μεταξύ κυβερνητικών στρατευμάτων και ενόπλων Ταλιμπάν.
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΔΝΤ
Παπούτσι κατά του Στρος - Καν

Από τις χτεσινές διαδηλώσεις στην Τουρκία ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς ΔΝΤ και Παγκόσμια Τράπεζα
Από τις χτεσινές διαδηλώσεις στην Τουρκία ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς ΔΝΤ και Παγκόσμια Τράπεζα
ΑΓΚΥΡΑ.--

Το παπούτσι του εκτόξευσε φοιτητής του Πανεπιστημίου Μπιλτζί, της Κωνσταντινούπολης, κατά του γενικού διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος - Καν. Το περιστατικό σημειώθηκε κατά τη διάρκεια ομιλίας του Στρος - Καν στο Πανεπιστήμιο. Ο φοιτητής συνελήφθη από αστυνομικές δυνάμεις και απομακρύνθηκε, όπως και συμφοιτητές του που προσπάθησαν ν' ανοίξουν πανό, στο οποίο κατήγγειλαν τη «συμπαιγνία» μεταξύ ΔΝΤ και του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Στη συνέχεια ακολούθησε διαδήλωση στην πόλη.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός Ερντογάν διαπραγματεύεται εδώ και ένα χρόνο τη χορήγηση νέου δανείου προς την Τουρκία από το ΔΝΤ, το οποίο θ' αντικαταστήσει το δάνειο που η Αγκυρα έλαβε το 2005. Ο Στρος Καν βρίσκεται στη χώρα, για να συμμετάσχει στην ετήσια συνέλευση του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Σχολιάζοντας το περιστατικό, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Μπιλτζί υποστήριξε ότι «πρόκειται για μια φυσιολογική αντίδραση ενός φοιτητή δημοσίου πανεπιστημίου». Για την ιστορία, πάντως, το παπούτσι δε χτύπησε το διευθυντή του ΔΝΤ.

ΙΡΑΝ - ΟΜΑΔΑ ΤΩΝ «ΕΞΙ»
«Πρώτη» με «συγκρατημένη αισιοδοξία»

ΓΕΝΕΥΗ.--

Χωρίς δηλώσεις, αλλά με πληθώρα διαρροών που μιλούν για νέα συνάντηση εντός του μήνα ολοκληρώθηκε, χτες, η συνάντηση των «6» (των πέντε χωρών μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας - Γαλλία, Βρετανία, ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα - και της Γερμανίας) με την ιρανική αντιπροσωπεία για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας. Ιρανοί διπλωμάτες, μεταξύ αυτών και ο υπουργός Εξωτερικών Μανουσέρ Μοτακί, χαρακτήριζαν «εποικοδομητικές» τις συνομιλίες.

Από την άλλη πλευρά, ο εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Χαβιέ Σολάνα, εμφανίστηκε, επίσης, με «αισιόδοξο» τόνο, υποστηρίζοντας ότι οι δύο πλευρές «σχεδόν συμφώνησαν στην ατζέντα μιας νέας συνάντησης». Εδωσε, επίσης, την είδηση ότι η Τεχεράνη συμφώνησε να «συνεργαστεί πλήρως» με τη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας και δεσμεύτηκε ν' αποστείλει πρόσκληση στους επιθεωρητές της ΔΕΑΕ να επισκεφτούν τη δεύτερη εγκατάσταση εμπλουτισμού ουρανίου, που αποκαλύφθηκε ότι κατασκευάζεται κοντά στην πόλη Κομ. Μάλιστα, η πρόσκληση, όπως υποστηριζόταν, θ' αποσταλεί εντός των ημερών, ενώ πολύ πιθανή θεωρείται μια επίσκεψη του Μουχάμαντ αλ Μπάρανταϊ στο Ιράν, του απερχόμενου επικεφαλής της ΔΕΑΕ.

Αν και δεν υπάρχουν πληροφορίες για το περιεχόμενο της συνάντησης, ανωνύμως επιβεβαιώθηκε από όλες τις πλευρές ότι για πρώτη φορά όχι μόνο συμμετείχε σε συνάντηση με την ιρανική αντιπροσωπεία υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος, ο υφυπουργός Εξωτερικών Νίκολας Μπερνς, αλλά πραγματοποιήθηκε και μια σύντομη ανεπίσημη συνάντησή του με τον επικεφαλής της ιρανικής αντιπροσωπείας, τον Σαγιάντ Τζαλίλι. Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι είναι η πρώτη άμεση, έστω και υπό αυτές τις συνθήκες, επαφή ΗΠΑ - Ιράν εδώ και δεκαετίες, αφού οι δύο χώρες δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις από το 1979.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Εξοπλίζεται» νομικά το Τελ Αβίβ κατά της έκθεσης

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Αποφασισμένη να αντιπαλέψει, ακόμη και νομικά, τα πορίσματα της επιτροπής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα σχετικά με τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας κατά την εκεί εισβολή των ισραηλινών στρατευμάτων στις αρχές του χρόνου, δηλώνει η κυβέρνηση Νετανιάχου. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός υποστήριξε ότι το πόρισμα της «επιτροπής Γκόλντστοουν» (το οποίο καταμαρτυρά εγκλήματα πολέμου στον ισραηλινό στρατό και ζητά την παραπομπή των υπευθύνων στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης) δεν πρέπει «επ' ουδενί να αποσταλεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας», γιατί, «εκτός του ότι μεροληπτεί σε βάρος του Ισραήλ, θα πλήξει καίρια την ειρηνευτική διαδικασία».

Κατά την ισραηλινή κυβέρνηση, το πόρισμα «καταργεί το δικαίωμα του Ισραήλ να αμύνεται». Και γι' αυτόν το λόγο, το Τελ Αβίβ, όχι μόνο δε θα συναινέσει, αλλά θα πράξει ό,τι είναι δυνατόν για να «τελειώσει» με τη συγκεκριμένη έκθεση. Μάλιστα, έχουν, ήδη, προσληφθεί διαπρεπείς νομικοί, προκειμένου να απεργαστούν και σειρά νομικών επιχειρημάτων απέναντι στο πόρισμα και σε όσους αποδοθούν κατηγορίες.

ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
«Φύλακας» της EULEX στο Β. Κοσσυφοπέδιο...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Ο πρέσβης της Ιταλίας στο Κοσσυφοπέδιο Μίκαελ Τζιφόνι αναμένεται να αναλάβει τις επόμενες μέρες παράλληλα και καθήκοντα εκπροσώπου της αστυνομικο-δικαστικής αποστολής της Ευρωπαϊκής Ενωσης (EULEX) στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου με αρμοδιότητα τη «διευκόλυνση και το συντονισμό δράσης» στην περιοχή.

Σε χτεσινό δημοσίευμα της αλβανόφωνης εφημερίδας «Κόχα Ντιτόρε» αναφέρεται ότι η απόφαση για τον ορισμό εκπροσώπου στο βόρειο τμήμα του προτεκτοράτου (που ουσιαστικά σηματοδοτεί έστω και έμμεσα μία κατάσταση άτυπης διχοτόμησης...) έχει ήδη ληφθεί στις Βρυξέλλες και θα «διευκολύνει και θα συντονίζει τις δράσεις στο βόρειο Κόσσοβο όπου «η κατάσταση είναι τεταμένη και ιδιαίτερα εύθραυστη σε σύγκριση με άλλες περιοχές».

Ο Τζιφόνι φέρεται πως επιλέχτηκε να αναλάβει τα συγκεκριμένα καθήκοντα επειδή έχει «μεγάλη εμπειρία» στην περιοχή, καθώς έχει εργαστεί στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη και στο γραφείο του επικεφαλής της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας της ΕΕ Χαβιέρ Σολάνα, με χαρτοφυλάκιο τα Βαλκάνια.

ΙΡΑΚ
Επικεφαλής νέας συμμαχίας ο Μάλικι

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Μια νέα ευρεία πολιτική συμμαχία της οποίας τέθηκε επικεφαλής παρουσίασε, χτες, ο Ιρακινός πρωθυπουργός Νούρι αλ Μάλικι, ενόψει των προγραμματιζόμενων, για τον Ιανουάριο, γενικών εκλογών. Ο Μάλικι, ο οποίος αρνήθηκε να συμμετάσχει με το κόμμα του στο συνασπισμό σιιτικών κομμάτων που συνέστησε ο Αμάρ αλ Χακίμ, νέος επικεφαλής της μεγαλύτερης σιιτικής παράταξης, του Ανώτατου Ισλαμικού Ιρακινού Συμβουλίου, ήρθε σε συνεννόηση με περίπου 40 παρατάξεις, σιιτικές, σουνιτικές, κουρδικές και χριστιανικές.

Το «Κράτος Δικαίου», όπως ονομάστηκε η συμμαχία, στοχεύει, κατά τον Μάλικι, να αποδείξει στην πράξη ότι «το Ιράκ αφήνει πίσω του τις εθνοτικές και θρησκευτικές διαφορές», υποστηρίζοντας ότι η εποχή των αμιγώς θρησκευτικών παρατάξεων «έχει τελειώσει για το Ιράκ και δεν το βοηθά». Χαρακτηριστικό, ίσως, είναι ότι η πλειοψηφία των σουνιτικών δυνάμεων που συμμετέχει στο συνασπισμό του Μάλικι προέρχεται από φατρίες που αποτέλεσαν τη ραχοκοκαλιά των λεγόμενων «Συμβουλίων Αφύπνισης», δηλαδή των ενόπλων εκείνων ομάδων που, σε μεγάλο βαθμό, «έδωσαν τη μάχη» απέναντι στους ισλαμιστές της Αλ Κάιντα σε επαρχίες όπως η Ανμπάρ. Με τον Μάλικι συντάχθηκαν και σημαίνουσες προσωπικότητες της νυν κυβέρνησης, όπως ο υπουργός Πετρελαίου Σαχριστάνι.

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής των κατοχικών δυνάμεων, Αμερικανός στρατηγός Ρέι Οντιέρνο, ανακοίνωνε την επίσπευση του ρυθμού αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων από τη χώρα. Οπως τόνισε μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου θα έχουν αποσυρθεί άλλοι 4.000 στρατιώτες, με στόχο τον Αύγουστο του 2010 να έχουν μείνει στο Ιράκ μόνο 50.000. Ο Οντιέρνο υποστήριξε ότι η επίσπευση αυτή αποφασίστηκε μετά την εκτίμηση ότι η «ασφάλεια» του Ιράκ έχει σημαντικά βελτιωθεί.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ