Παρασκευή 2 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Κόντρα στην ιμπεριαλιστική δράση

Η παρουσία Ελλήνων στρατιωτών στο ιμπεριαλιστικό μακελειό του Αφγανιστάν, όπου κάθε μέρα σφάζονται άμαχοι από τους ΝΑΤΟικούς κατακτητές είναι άλλο ένα ζήτημα που πρέπει να σκεφτούμε μπροστά στην κάλπη της Κυριακής. Το δρόμο άνοιξε το ΠΑΣΟΚ που, μετά την 11η Σεπτέμβρη του 2001, συντάχθηκε πλήρως με τον «αντιτρομοκρατικό πόλεμο» ΝΑΤΟ και ΕΕ, και με τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Σήμερα, η κυβέρνηση της ΝΔ εκπαιδεύει μια 100μελή ομάδα μόνιμων στελεχών του στρατού προκειμένου να μεταβεί στο Αφγανιστάν για «να εκπαιδεύσει συναδέλφους τους των αφγανικών δυνάμεων». Η απόφαση έχει ληφθεί από το Φλεβάρη. Δηλαδή, αμέσως μετά το έμμεσο πλην σαφές αίτημα του Αμερικανού Προέδρου. Η κυβέρνηση της ΝΔ προχωράει στα μουλωχτά, αλλά και το ΠΑΣΟΚ δεν βγάζει άχνα. Γιατί, άλλωστε, να το κάνει αφού και αυτό δε λοξοδρομεί ούτε εκατοστό από τα κελεύσματα των ιμπεριαλιστών.

Ταυτόχρονα ελληνικά στρατεύματα, πάλι με αρχική απόφαση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, βρίσκονται στο Κοσσυφοπέδιο, εκεί όπου με τη ΝΑΤΟική επέμβαση διαμελίστηκε η πρώην Γιουγκοσλαβία. Σύμφωνα με ό,τι αποκαλύφθηκε πρόσφατα, με πρόσχημα την «ανεπαρκή» αντίδραση των στρατευμάτων, κατά τις επιθέσεις που δέχτηκαν από αλβανόφωνους στις 17 Μάρτη του 2004, δρομολογήθηκε, από την κυβέρνηση της ΝΔ αυτή τη φορά, η «εκπαίδευσή» τους και στην «καταστολή πλήθους». Η απόφαση αυτή δεν είναι τίποτε άλλο παρά κατεύθυνση του ΝΑΤΟ και «εξειδικεύτηκε» σε Μνημόνιο (17 Ιούνη 2005) για τη δημιουργία και δράση δύο διμοιριών Καταστολής Πλήθους. Επισήμως, οι δύο διμοιρίες θα δρουν στο πλαίσιο στρατιωτικών αποστολών στο εξωτερικό έχοντας, όμως, σταθερά στραμμένο το βλέμμα τους στο εσωτερικό. Εκεί, άλλωστε, όπου θα κληθούν να «εφαρμόσουν και την εκπαίδευσή» τους, καταστέλλοντας τις αντιδράσεις του λαϊκού κινήματος, που αναμένουν οι αστοί και το κεφάλαιο με τη «θύελλα» που ετοιμάζουν ενάντια στα λαϊκά στρώματα.

Η διατύπωση που χρησιμοποιούν αιτιολογώντας τη δημιουργία των διμοιριών, μιλάει από μόνη της: για την «αντιμετώπιση κινητοποιήσεων που στοχεύουν ή πλήττουν την οικονομική δραστηριότητα» και μπορούν κάλλιστα να χαρακτηριστούν... «τρομοκρατικές δράσεις» με τη νέα «αντιτρομοκρατική νομοθεσία» - λάστιχο. Και σε αυτό το ζήτημα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ πάνε μαζί. Ο ένας συμπληρώνει τον άλλον. Μάλιστα το ΠΑΣΟΚ ετοιμάζει και υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας κατά τα πρότυπα των ΗΠΑ. Ετσι ώστε ο στρατός, αντί να ασχολείται με την υπεράσπιση των συνόρων (άλλωστε κυριαρχικά δικαιώματα εκχωρούνται στο ΝΑΤΟ και στους άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς) να μετατραπεί σε δύναμη καταστολής των μαζικών λαϊκών κινητοποιήσεων.

Απέναντι σε αυτά, η επιλογή δεν μπορεί παρά να είναι μόνο μία: αυτή της διεθνιστικής αλληλεγγύης, του αγώνα ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και το αιματοκύλισμα των λαών, στην υποδούλωση και στην ισοπέδωση ολόκληρων χωρών, της πάλης ενάντια στους κατασταλτικούς μηχανισμούς. Και αυτά τα δύο ζητήματα που αναδείχτηκαν αυτές τις μέρες πρέπει να γίνουν επιπλέον λόγοι για να αποδυναμωθούν δραστικά και τα δύο αστικά κόμματα την Κυριακή. Για να πέσουν όσο πιο χαμηλά γίνεται ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και ταυτόχρονα, για να έχει προοπτική ο αγώνας, να πάει όσο πιο ψηλά γίνεται το ΚΚΕ. Η μόνη συνεπής, ξεκάθαρη επιλογή για να δυναμώσει η λαϊκή πάλη ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και τον αυταρχισμό.


Ελένη ΜΑΥΡΟΥΛΗ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ