ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Οχτώβρη 2009
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Εν μέσω πιέσεων διεξάγεται σήμερα το δημοψήφισμα

Στις κάλπες καλούνται να προσέλθουν σήμερα οι Ιρλανδοί ψηφοφόροι για να εκφράσουν - για δεύτερη φορά - την άποψή τους για την αντιδραστική Συνθήκη της Λισαβόνας καθώς το βροντερό «ΟΧΙ» που απέσπασε το 53,4% των ψήφων τον Ιούνιο του 2008 δεν ικανοποίησε το μεγάλο ευρωενωσιακό κεφάλαιο. Ο εκφοβισμός και οι έντονες πιέσεις χαρακτηρίζουν το κλίμα που επικρατεί στη χώρα, με σύσσωμα τα αστικά κόμματα, τους μεγάλους οικονομικούς ομίλους, την ιεραρχία της εκκλησίας και την πλειοψηφία των βουλευτών να προωθούν με όποιον τρόπο μπορούν το «ΝΑΙ».

Χτες, ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Μπράιαν Κόουεν προειδοποίησε τους ψηφοφόρους πως με ένα «ΟΧΙ» θα προκληθεί «αβεβαιότητα» στην Ευρωπαϊκή Ενωση. «Αντιμετωπίζουμε μια ξεκάθαρη επιλογή αύριο (σ.σ. την Παρασκευή)», υποστήριξε και αναρωτήθηκε αν «θα προχωρήσουμε μπροστά με την Ευρώπη ή θα πάρουμε ένα άγνωστο και αβέβαιο δρόμο». Οι δηλώσεις αυτές έρχονται μία ημέρα μετά τις προειδοποιήσεις του πως ένα ενδεχόμενο «ΟΧΙ» θα σηματοδοτούσε μεγάλο εμπόδιο για τη χώρα και την έξοδό της από την καπιταλιστική κρίση.

Πάντως, χτες η οργάνωση «Οι Γυναίκες Λένε ΟΧΙ στη Λισαβόνα» με ανακοίνωσή της καλεί τις Ιρλανδές να ξαναψηφίσουν «ΟΧΙ» στο δημοψήφισμα, σημειώνοντας πως η Συνθήκη της Λισαβόνας, που αντιπροσωπεύει ιδιωτικοποιήσεις στις υγειονομικές υπηρεσίες, αλλά και περικοπές, θα προκαλέσει σημαντικές επιπτώσεις στις γυναίκες της Ιρλανδίας.

Επιπρόσθετα, η οργάνωση «ομπρέλα» «Κίνημα του Λαού» (People's Movement), στην οποία συμμετέχουν συνδικαλιστικές οργανώσεις με ταξικό περιεχόμενο, το ΚΚ Ιρλανδίας, το Εργατικό Κόμμα Ιρλανδίας και άλλα προοδευτικά κόμματα, συνέχισε τις αποκαλυπτικές καταγγελίες για χειραγώγηση του λαού. Η Πατρίσια ΜακΚένα, από το Κίνημα και πρώην βουλευτής των Πρασίνων, κατήγγειλε τον ηγέτη του συγκεκριμένου κόμματος και υπουργό Περιβάλλοντος Τζον Γκόρμλεϊ για κατάχρηση της θέσης του ως υπουργός. Οπως σημειώνει, ο Γκόρμλεϊ προσκάλεσε τη Δευτέρα στο γραφείο του τον επικεφαλής της οργάνωσης για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ζώων και του ανακοίνωσε πως ένα «ΝΑΙ» στο δημοψήφισμα είναι απαραίτητο για να διασφαλιστεί πως θα ικανοποιηθούν τα αιτήματα της συγκεκριμένης οργάνωσης από την κυβέρνηση.

Σε αυτά θα πρέπει να προστεθεί το γεγονός ότι η Κομισιόν ηθελημένα επεμβαίνει στη διαδικασία του δημοψηφίσματος, προωθώντας το «ΝΑΙ» με πληρωμένη διαφήμιση σε όλες τις ιρλανδικές εφημερίδες. Για το ζήτημα αυτό η Πατρίσια ΜακΚένα ζήτησε από τους νομικούς της συμβούλους να προειδοποιήσουν για νομικές ενέργειες αν η Κομισιόν συνεχίσει αυτές τις ενέργειες. Τις προηγούμενες ημέρες, υπήρξαν καταγγελίες για επιστολή που κυκλοφορούσε στις Βρυξέλλες από Ευρωπαίους αξιωματούχους όπου προσφέρονται δωρεάν αεροπορικά εισιτήρια της εταιρείας «Ryanair» προς την Ιρλανδία για όσους Ιρλανδούς πολίτες θέλουν να υπερψηφίσουν τη Συνθήκη. Ο αγώνας του ιρλανδικού λαού είναι πολύ δύσκολος ιδιαίτερα σ' αυτές τις συνθήκες και με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν πως το 55% των ψηφοφόρων τάσσεται υπέρ της Συνθήκης της Λισαβόνας.

ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ - ΝΗΣΙΑ ΣΑΜΟΑ
Χιλιάδες τα θύματα από τους σεισμούς

Εκατοντάδες χιλιάδες οι αβοήθητοι σεισμοπαθείς

Εικόνες καταστροφής στη Σουμάτρα της Ινδονησίας
Εικόνες καταστροφής στη Σουμάτρα της Ινδονησίας
ΖΑΚΑΡΤΑ - ΑΠΙΑ.-- Εικόνες καταστροφής και φρίκης αντίκρισαν χτες, δεύτερη μέρα μετά το σεισμό των 7,3 Ρίχτερ, αβοήθητοι εκατοντάδες χιλιάδες Ινδονήσιοι κάτοικοι των σεισμόπληκτων περιοχών της δυτικής Σουμάτρας. Ως χτες βράδυ είχαν ανασυρθεί απ' τα ερείπια της πόλης Παντάνγκ τουλάχιστον 1.100 νεκροί (ανάμεσά τους πολλά παιδιά), ενώ οι τοπικές αρχές εκφράζουν φόβους για χιλιάδες νεκρούς.

Σαν να μην έφθανε ο προχτεσινός Εγκέλαδος, χτες οι σεισμόπληκτοι είχαν να αντιμετωπίσουν έναν ισχυρό μετασεισμό 6,8 Ρίχτερ και ισχυρές βροχοπτώσεις. Πολλοί απ' τους σεισμοπαθείς δεν είχαν πόσιμο νερό, βασικά τρόφιμα, ούτε καν ένα μέρος κάτω από μία τέντα ή σκηνή. Οι άστεγοι υπολογίζονται σε πολλές εκατοντάδες χιλιάδες, αφού αναφέρθηκε χαρακτηριστικά ότι στα περίχωρα της πόλης Παντάνγκ (με πληθυσμό περίπου ένα εκατ.) έμεινε όρθιο μόλις το ...5% των κτιρίων.

Ο Ινδονήσιος πρόεδρος Σουσίλο Μπαμπάνγκ Γιουντχογιόνο υποστήριξε πως η κυβέρνησή του «θα κάνει ό,τι μπορεί για τους σεισμόπληκτους». Το υπουργείο Οικονομικών αποδέσμευσε ως πρώτη έκτακτη βοήθεια 25.000.000 δολάρια για την ανακούφιση των πληγέντων.

Ξένες κυβερνήσεις έσπευσαν να δώσουν αρωγή στους σεισμόπληκτους. Η ΕΕ ανακοίνωσε ότι θα δώσει 3.000.000 ευρώ, η Γερμανία μεμονωμένα ανακοίνωσε ένα εκατ. ευρώ, ενώ χώρες της περιοχής, όπως η Αυστραλία και η Ν. Ζηλανδία προθυμοποιήθηκαν να στείλουν σωστικά συνεργεία.

Το ίδιο 24ωρο, νέος απολογισμός των θυμάτων του προχτεσινού Εγκέλαδου στα νησιά Σαμόα του νότιου Ειρηνικού Ωκεανού ανέβασε τους νεκρούς από 100 σε 150. Και εκεί οι αρχές εξέφρασαν φόβο για δραματική αύξηση του αριθμού των νεκρών καθώς τα σωστικά συνεργεία δεν είχαν ως χτες φθάσει σε αρκετές απ' τις σεισμόπληκτες περιοχές. Απελπιστική παραμένει και εκεί η κατάσταση καθώς μεγάλο μέρος των σεισμόπληκτων έχει μείνει αβοήθητο, δίχως ηλεκτρικό ρεύμα, τηλεπικοινωνίες και οδικό δίκτυο...

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΑΡΙΣΙ.-- Με τα τρακτέρ τους (1.500 στον αριθμό) διαδήλωσαν, χθες, στο Στρασβούργο Γάλλοι αγρότες και κτηνοτρόφοι, από όλους τους κλάδους, διαμαρτυρόμενοι για τις εξευτελιστικές τιμές των προϊόντων τους, που, όπως καταγγέλλουν, τους οδηγούν σε απόγνωση. Την ίδια στιγμή, ο διευθυντής της «France Telecom», της εταιρείας της οποίας οι εργαζόμενοι αυτοκτονούν από απόγνωση λόγω των απάνθρωπων συνθηκών εργασίας εδώ και 18 μήνες, επισκεπτόταν την υπουργό Οικονομικών, η οποία του εξέφρασε την «υποστήριξη της κυβέρνησης» στην πολιτική που ακολουθεί «σε γενικές γραμμές»!

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Σφοδρές συγκρούσεις ξέσπασαν χτες ανάμεσα σε ισλαμιστές πρώην συμμάχους των οργανώσεων «Αλ Σαμπάαμπ» και Χιζμπούλ - Ισλάμ, με στόχο τον έλεγχο του νότιου σομαλικού λιμανιού Κισμάγιο. Από τις μάχες, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 12 άτομα και εκατοντάδες εγκατέλειψαν τα σπίτια τους.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Σε κακοήθη όγκο στη θωρακική χώρα οφείλεται ο θάνατος της 14χρονης μαθήτριας στη Βρετανία, λίγη ώρα μετά τη χορήγηση του εμβολίου κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας κι όχι σε αντίδραση στο εμβόλιο. Αυτό ανακοίνωσαν χτες οι βρετανικές υγειονομικές υπηρεσίες.

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.-- Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν κάλεσε χτες την Ευρωπαϊκή Ενωση να γίνει η «ατμομηχανή» των διαπραγματεύσεων για το κλίμα στη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης. Παράλληλα, στο Λονδίνο ο γγ του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν δήλωσε ότι η συμμαχία «θα πρέπει να κάνει περισσότερα ενόψει των προκλήσεων που θέτουν οι κλιματικές αλλαγές...

ΒΙΕΝΝΗ.-- Το γραφείο του ΟΗΕ για το Διάστημα (UNOOSA) ανακοίνωσε χτες ότι η συσσώρευση σκουπιδιών στο βαρυτικό πεδίο της Γης, στο Διάστημα, αποτελεί διαρκή απειλή για την ασφάλεια των διαστημικών πτήσεων και των δορυφορικών υπηρεσιών...

ΣΕΡΑΓΕΒΟ.-- Ο προεδρεύων της τριμελούς προεδρίας της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, Ζέλικο Κόμσιτς, αναμένεται να παραδώσει σήμερα στις Βρυξέλλες, την αίτηση της χώρας για ένταξη στο Σχέδιο Δράσης για Ενταξη (MAP) στο ΝΑΤΟ. Ο Κόμσιτς μάλιστα δήλωσε χτες ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ «πρώτα απ' όλα σημαίνει ασφάλεια, αλλά και σημαντικό πολιτικό γεγονός που θα συμβάλει στην προσχώρηση της Βοσνίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση»...

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Η ισπανική αστυνομία ανακοίνωσε χτες τη σύλληψη 74 ατόμων στο πλαίσιο εκτεταμένης επιχείρησης που κράτησε δύο βδομάδες κατά της διανομής και κατοχής πορνογραφικού υλικού στο διαδίκτυο.

ΜΟΣΧΑ.-- Ο πρώτος γραμματέας της ισραηλινής πρεσβείας στη Μόσχα Σαμουέλ Πόλισοκ εγκατέλειψε τη Ρωσία, αφού προηγουμένως είχε κρατηθεί και ανακριθεί από την αστυνομία με την κατηγορία «παράνομων ενεργειών», ανακοίνωσε χτες το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. Η ισραηλινή εφημερίδα «Μααρίβ» δημοσίευσε ότι ο Ισραηλινός διπλωμάτης ανακρίθηκε από Ρώσους μυστικούς πράκτορες κατηγορούμενος για κατασκοπεία.

ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Αποχώρησαν οι σύμμαχοι της κυβέρνησης

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.--

Ο κυβερνητικός συνασπισμός της Ρουμανίας κατέρρευσε χτες μετά την αποχώρηση απ' αυτόν των Σοσιαλδημοκρατών. Ολοι οι εννέα υπουργοί των Σοσιαλδημοκρατών υπέβαλαν χτες την παραίτησή τους από την κυβέρνηση ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την κίνηση του πρωθυπουργού Εμίλ Μποκ να απομακρύνει τον προερχόμενο από τις τάξεις τους υπουργό Εσωτερικών Νταν Νίτσα. Ο Νίτσα είχε πρόσφατα δηλώσει πως είναι πιθανή μια νοθεία στις προσεχείς προεδρικές εκλογές της 22ας Νοέμβρη, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες μπορεί να επιχειρήσουν νοθεία για να πετύχουν την επανεκλογή του Προέδρου Τραϊάν Μπασέσκου.

Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες του πρωθυπουργού θα μείνουν τώρα ως κυβέρνηση μειοψηφίας για μερικές εβδομάδες, ωστόσο θα πρέπει να λάβουν κοινοβουλευτική έγκριση για το διορισμό των νέων υπουργών. Αν αποτύχουν δύο απόπειρες, θα προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές. Μπορεί επίσης ο πρωθυπουργός να αναζητήσει συμμαχία με το Ουγγρικό Κόμμα που στις εκλογές είχε λάβει το 6%.

Υπενθυμίζεται ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός ανάμεσα στους Φιλελεύθερους Δημοκράτες και τους Σοσιαλδημοκράτες δημιουργήθηκε το Δεκέμβρη του 2008, εν μέσω αντιπαραθέσεων και αλληλοκατηγοριών.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ